ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v3: Έγκλημα στην Premier League κι ένα cult στην Καλιφόρνια του ’60

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

Ζέστη. Τι χρειάζεται η ζέστη για να περάσει πιο χαλαρά, αν δεν είστε σε κάποια παραλία ας πούμε; Κλιματισμό, παγωτό και την καθιερωμένη πια βιβλιοφαγική σούμα της προηγούμενης εβδομάδας, τον καλύτερο τρόπο δηλαδή να μένετε up-to-date με το τι συμβαίνει στον κόσμο του βιβλίου.

Να θυμήσουμε πως αυτή εδώ η στήλη θα ξεδιαλέγει τις πιο σημαντικές κυκλοφορίες, ειδήσεις, λινκς και ό,τι μας αρέσει γενικότερα και θα σας τα παρουσιάζει μια φορά την εβδομάδα. Πάμε χωρίς να χάνουμε χρόνο, οι ειδήσεις τρέχουν και το PopCode είναι εδώ για να τις καλύψει.

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Με νέους Philip Kerr και James Ellroy κύλησε η μεσαία εβδομάδα του Ιουνίου. Το ‘Ξαφνικός Θάνατος‘ (‘January Window‘, 2014) από τις Εκδόσεις Κέδρος είναι το πρώτο κομμάτι της τριλογίας του Σκοτ Μάνσον και ένα πρωτότυπο αστυνομικό θρίλερ από τον Kerr. Γιατί πρωτότυπο; Γιατί σε αυτό δεν πρωταγωνιστεί ένας ντετέκτιβ ή ένας αστυνομικός αλλά ένας βοηθός προπονητή σε ομάδα της Premier League! Ο Σκοτ Μάνσον λοιπόν αναλαμβάνει να βρει το δολοφόνο του προπονητή της ομάδας London City, Joao Zarco και καταλαβαίνετε, θα γίνει χαμούλης. Χμ, ομάδα του Λονδίνου με πορτογάλο προπονητή το 2014, αναρωτιέμαι τι να είχε στο μυαλό του ο συγγραφέας όταν το έγραφε αυτό.

Στο Λος Άντζελες του ’50 μας πάει ο Ellroy με ‘Το Μεγάλο Πουθενά‘ (‘The Big Nowhere‘, 1988) που φέρνουν οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος. Βίαιοι, σεξουαλικοί φόνοι, ανηλεείς διώξεις κομμουνιστών και σκοτεινά μυστικά με μουσική υπόκρουση τη τζαζ της Central Avenue. Αυτό είναι το μυθιστόρημα που ενώνει τα 2 γνωστότερα έργα του συγγραφέα, τη ‘Μαύρη Ντάλια‘ με το ‘Λος Άντζελες Εμπιστευτικό’. Κι αφού μιλάμε για αστυνομικά, ας αναφέρουμε και τα ‘Ξεχασμένα Κορίτσια‘ (‘The Forgotten Girls‘, 2011) της Sara Blaedel που κυκλοφορούν από τον ίδιο εκδοτικό και συνεχίζουν τη μεγάλη παράδοση των, μεταφρασμένων στα ελληνικά, σκανδιναβικών αστυνομικών βιβλίων τα τελευταία χρόνια (αυτή τη φορά έχουμε Δανία).

ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δύο νέες κυκλοφορίες ξεχωρίζουν από την προηγούμενη εβδομάδα. Η πρώτη ονομάζεται ‘Barkskins‘ και είναι το νέο βιβλίο (14 χρόνια μετά το τελευταίο) της Annie Proulx, συγγραφέως των ‘Brokeback Mountain‘ (1997) και ‘The Shipping News‘ (1992). Το Barkskins είναι ένα μεγάλο, σε έκταση (εντάξει, λογικό, 14 χρόνια είχε για να το γράψει) και σε ιστορία, μυθιστόρημα που παρακολουθεί 2 Γάλλους, τον René Sel και τον Charles Duquet, που φτάνουν στη Νέα Γαλλία στα τέλη του 17ου αιώνα, αλλά και τους απογόνους τους, στην πορεία 300 χρόνων μέχρι και σήμερα.

Η δεύτερη κυκλοφορία αφορά την πρωτοεμφανιζόμενη Emma Cline, που σκάει με πάταγο στη λογοτεχνία με το ‘The Girls‘ της, στο οποίο η έφηβη Evie βρίσκεται στην Καλιφόρνια της δεκαετίας του ’60, μαγεύεται από την ελευθερία μιας παρέας κοριτσιών και μπλέκει με ένα cult. Όλοι μιλάνε για ένα από τα πιο δυνατά ντεμπούτα του 2016, μένει να το ανακαλύψω και μόνος μου γιατί δεν πιστεύω κανέναν.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Στην Ελλάδα δεν έχουμε πολλά λογοτεχνικά βραβεία με αρκετό κύρος, όμως τα Βραβεία του Αναγνώστη είναι σίγουρα ένα από τα λίγα. Η φετινή απονομή πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα και τα σημαντικότερα βραβεία πήγαν σε: Καλύτερο Μυθιστόρημα στην ‘Πρωινή Γαλήνη‘ του Ηλία Μαγκλίνη από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, Καλύτερο Διήγημα/Νουβέλα στο ‘Νυχτερινό Ρεύμα‘ του Κώστα Κατσουλάρη από τις Εκδόσεις Πόλις, Πρωτοεμφανιζόμενος στην Πεζογραφία στα ‘Αυτόματα‘ του Κώστα Περούλη από τους Αντίποδες.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΤΑ ΣΙΝΕΜΑ (ΚΑΙ ΣΤΟ NETFLIX)

Η στήλη θα σας ενημερώνει και για τις ταινίες που προέρχονται από (ή μιλάνε για) βιβλία και βγαίνουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα στα ελληνικά σινεμά. Έτσι, για αυτή την Πέμπτη, έχουμε 2. Ξεκινάμε με το ‘Genius‘, για τη ζωή του Μαξ Πέρκινς, διάσημου editor που ανακάλυψε τους Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ και Τόμας Γουλφ, που μεταφέρει στον κινηματογράφο τη βιογραφία ‘Max Perkins: Editor of Genius‘ (1978) του A. Scott Berg. Παίζουν οι Colin Firth, Jude Law, Nicole Kidman, Dominic West και Guy Pearce. Συνεχίζουμε με το Σουηδικό ‘Ο Κύριος Όβε‘, μια κλασική ιστορία προβληματικού μεσήλικα που μαλακώνει όταν οι νέοι γείτονες του προσφέρουν αγαπη και αλλάζει τη ζωή του, που φαντάζομαι πως αν δούμε ποτέ Αμερικανικό remake τον πρωταγωνιστή θα παίξει ο Bill Murray. Είναι μεταφορά του ‘A Man Called Ove‘ (2012) από τον Fredrik Backman.

 

Ακόμη, έχουμε νέα έξοδο ταινίας στο Netflix την προσεχή Παρασκευή. Το ‘The Fundamentals of Caring‘ προέρχεται από το βιβλίο ‘The Revised Fundamentals of Caregiving‘ (2012) του Jonathan Evison και πρωταγωνιστούν οι Paul Rudd, Craig Roberts και Selena Gomez. Η ταινία είναι ένα road trip που ακολουθεί τη σχέση ενός πρώην συγγραφέα/νυν φροντιστή με τον πρώτο του πελάτη, έναν νεαρό με μυϊκή δυστροφία και έκανε πρεμιέρα στο φετινό Sundance.

ΚΑΙ ΣΕΙΡΑ ΕΧΟΥΜΕ, ΑΜΕ

Βιβλίο του Arturo Pérez-Reverte στην Αμερικανική τηλεόραση; Βεβαίως, αφού το ‘Queen of the South‘ ξεκινάει αυτή την Πέμπτη στο USA Network, η πρώτη του σεζόν θα έχει 13 επεισόδια και είναι μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου (2001) και της Ισπανικής telenovela που προηγήθηκε. Διακίνηση κοκαΐνης, καρτέλ, μυστήριο, δολοφονίες, όλα τα ωραία δηλαδή.

ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΥΙΝΙ

Στη σημαντικότερη από τις ειδήσεις που αφορούν ταινίες ή σειρές που έχουν σχέση με βιβλία, επιβεβαιώθηκε πως 2 πολύ χοτ ονόματα αυτή τη στιγμή, οι Domhnall Gleeson και Margot Robbie, θα πρωταγωνιστήσουν στο ‘Goodbye Christopher Robin‘, την ταινία που θα στοχεύσει στη σχέση του A.A. Milne, δημιουργού του Γουίνι το Αρκουδάκι, με τον γιο του, Christopher Robin, του οποίου τα παιχνίδια ενέπνευσαν τον πολυαγαπημένο χαρακτήρα.

RANDOM LINKS

Φτάσανε οι πρώτες φωτογραφίες από το ‘American Gods’ και τρελαίνομαι, αύριο Τρίτη ξεκινά το 8ο Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις, ένα βιβλιοπωλείο από έναν πρόσφυγα για άλλους πρόσφυγες στην Κωνσταντινούπολη, κλασικά βιβλία μετατρέπονται σε τίτλους επεισοδίων από τα ‘Φιλαράκια’, μια animated ομιλία για την εξέλιξη των βιβλίων, έχουμε κάποια νέα για την ταινία που βασίζεται στο ‘NW’ της Zadie Smith, και ο Chuck Palahniuk φτιάχνει το δικό του coloring book για κάποιον λόγο, τα καλύτερα βιβλία του 2016 μέχρι στιγμής σύμφωνα με το TIME, οι 2 νέοι πιλότοι από το Amazon προέρχονται από βιβλία, οι designers των ταινιών Harry Potter άνοιξαν ένα pop up μαγαζάκι στο Λονδίνο και είναι φανταστικό, ο Γιώργος Γούσης σχολιάζει σκηνές από το graphic novel του ‘Ερωτόκριτος’, infographic-αναγνωστικός οδηγός για το ουισκάκι, μπαίνει και η Helena Bonham Carter στο παιχνίδι των τηλεοπτικών adaptations βιβλίων.