ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v9: Καταραμένα παιδιά και ιπτάμενα βιβλία

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

Καλοκαιρινή ραστώνη. Βουτιές στην παραλία. Δροσιστικά κοκτέιλς. Τι λείπει από αυτή την εικόνα, τώρα που μπήκαμε στον Αύγουστο; Μα τα βιβλία! Κι εμείς είμαστε εδώ να πιάσουμε τις σημαντικότερες ειδήσεις της προηγούμενης εβδομάδας στον κόσμο της ανάγνωσης.

Έχουμε νέες αγγλόφωνες κυκλοφορίες, λογοτεχνικά βραβεία, φρέσκο Harry Potter, καινούριες ταινίες στα σινεμά, τα καλύτερα εξώφυλλα του Ιουλίου, όπως πάντα πολλά λινκς, ωραία θα περάσουμε πάλι.

Φύγαμε.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Παρότι η εγχώρια εκδοτική παραγωγή έχει πέσει σε θερινό λήθαργο (από τη ζέστη θα είναι), έξω υπάρχουν ενδιαφέροντα βιβλία. Ας τα δούμε με το γνωστό μας ρυθμό πολυβόλου.

‘Heroes of the Frontier’, το νέο μυθιστόρημα του Dave Eggers, για το ταξίδι μιας μητέρας με τα 2 της παιδιά στις αχανείς παγωμένες εκτάσεις της Αλάσκας και στην τρέλα της Αμερικής. ‘Gemini’ της Sonya Mukherjee, για 2 συνενωμένες δίδυμες αδερφές με διαφορετικά όνειρα και επιδιώξεις, λίγο πριν την αποφοίτηση τους από το λύκειο. ‘Multiple Choice’ του Alejandro Zambra, ένα παράξενο βιβλίο γραμμένο σαν τεστ εξετάσεων που μιλά για το πως αντί να μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε, εκπαιδευόμαστε να υπακούμε και να επαναλαμβάνουμε.

‘The Unseen World’ της Liz Moore, για το ταξίδι μιας κόρης να ανακαλύψει την αλήθεια για το χαμένο παρελθόν του αγαπημένου πατέρα της. ‘The Summer that Melted Everything’ της Tiffany McDaniel, όπου ένα 13χρονο αγόρι που λέει πως είναι ο Διάβολος καταφτάνει σε μια πόλη του Οχάιο, το καλοκαίρι του 1984, στη μέση ενός καύσωνα. ‘The Muse’ της Jessie Burton, για ένα μυστηριώδη πίνακα που εμφανίζεται σε μια γκαλερί του Λονδίνου το ’67.

HARRY POTTER IS BACK!

Αναμφίβολα το μεγαλύτερο εκδοτικό γεγονός της εβδομάδας και ένα από τα μεγαλύτερα ολόκληρης της χρονιάς είναι η έκδοση του ‘Harry Potter and the Cursed Child’ των J.K. Rowling, John Tiffany και Jack Thorne, του σεναρίου της θεατρικού που έκανε πρεμιέρα το Σάββατο 30 Ιουλίου στο Palace Theatre του Λονδίνου. Ναι, technically δεν είναι μυθιστόρημα αλλά και η ντομάτα technically δεν είναι λαχανικό, μην κολλάτε σε τέτοια τώρα.

Μόλις η μέρα άλλαξε, τα μεσάνυχτα της Κυριακής δηλαδή, μέρα γενεθλίων για την J.K. Rowling αλλά και για τον Harry Potter, οι πόρτες πολλών βιβλιοπωλείων σε όλο τον κόσμο άνοιξαν για τους φανς του ήρωα και της συγγραφέως και launch parties διοργανώθηκαν παντού. Στον Guardian υπήρχε ένα live blogging όλων όσων συνέβησαν χτες, που αξίζει να διαβάσετε αφού μεταδίδει άψογα τον παλμό των launch events όπου αυτά συνέβησαν. Ήδη, πριν την ημέρα κυκλοφορίας του, το βιβλίο είχε σπάσει ρεκόρ προπώλησης για τα βιβλία της τελευταίας 10ετίας (τελευταίο που κινήθηκε τόσο ψηλά ήταν το ‘Harry Potter and the Deathly Hallows’ του 2007).

Οι πρώτες κριτικές για το θεατρικό και το βιβλίο είναι πολύ καλές. Οι Harry Potter, Hermione Granger και Ron Weasley έχουν πια μεγαλώσει, έχουν οικογένειες και παιδιά, κι ο νεότερος γιους του Harry, ο Albus, παλεύει κάτω από το βάρος της κληρονομίας της οικογένειας του, που ποτέ δε ζήτησε. Εγώ ζηλεύω όσους θα πάνε στο πρώτο και περιμένω να πιάσω σύντομα το δεύτερο στα χέρια μου.

Δείτε ακόμα: Αναφορά στο Pottermore από το launch party στο Waterstones Piccadilly και το κόκκινο χαλί του Palace Theatre, 14 φωτογραφίες από το θεατρικό, ένας 10χρονος speed-reader γράφει την πρώτη κριτική του βιβλίου, το Vox για το βιβλίο, η Independent για το θεατρικό.

MAN BOOKER PRIZE 2016

Ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία, το Man Booker Prize, ανακοίνωσε τη longlist του για τη φετινή χρονιά. 13 μυθιστορήματα, ανάμεσα στα οποία και 4 ντεμπούτα, θα διαγωνιστούν φέτος. 5 Βρετανοί, 5 Αμερικανοί, 2 Καναδοί και 1 Νοτιοαφρικανός είναι οι συγγραφείς που είδαν τα βιβλία τους στη λίστα του Man Booker, με τον J.M. Coetzee να είναι το πιο γνωστό όνομα, έχοντας κερδίσει 2 φορές στο παρελθόν το βραβείο.

Βλέπετε τα υποψήφια βιβλία και θα πούμε περισσότερα γι’ αυτά μετά τις 13 Σεπτεμβρίου, όταν θα επιλεγεί και η shortlist των 6. Η απονομή του Man Booker Prize 2016 θα γίνει στις 25 Οκτωβρίου.

ΠΕΤΑΞΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΑΣ

Μια γερμανική αεροπορική εταιρία, η Condor, σε συνεργασία με τους γερμανικούς εκδοτικούς οίκους, δίνει 1 εξτρά κιλό στις χειραποσκευές των πελατών της, αποκλειστικά για να μεταφέρουν τα βιβλία των διακοπών τους. Όλο αυτό λειτουργεί παίρνοντας απλά το σχετικό αυτοκόλλητο που βρίσκεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας.

Ωραία φάση αλλά μπορούμε να τα κάνουμε περισσότερα τα κιλά; 2 ας πούμε. Ή 3, καλύτερα 3 για σιγουριά, ναι.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΤΑ ΣΙΝΕΜΑ

Δύο ταινίες που προέρχονται από λογοτεχνικά έργα θα βρεθούν αυτή την Πέμπτη στους ελληνικούς κινηματογράφους, για όσους δε θα βρίσκονται σε κάποια παραλία.

Μεγαλύτερη έξοδος το ‘Πριν Έρθεις Εσύ’, η μεταφορά του βιβλίου της Jojo Moyes ‘Me Before You’ (2012). Η 26χρονη Λου αναλαμβάνει τη φροντίδα του καθηλωμένου σε αναπηρικό αµαξίδιο, πλούσιου Γουίλ και τον αναστατώνει, δίνοντας χαρά και περιπέτεια στον νεαρό που έχει χάσει τη διάθεση του για ζωή. Πρωταγωνιστούν οι Emilia Clarke και Sam Claflin. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, με τον ίδιο τίτλο, ‘Πριν Έρθεις Εσύ’ (2016).

Μια ιστορία του Jonathan Coe δεν είναι κάτι που βλέπουμε κάθε μέρα στον κινηματογράφο. ‘Ο Ιδιωτικός Βίος του Μάξουελ Σιμ’ είναι μια γαλλική κωμωδία που βασίζεται στο βιβλίο του ‘The Terrible Privacy of Maxwell Sim’ (2010). Εκεί, παρακολουθούμε το road trip του Σιμ, καθώς ταξιδεύει μαζί με την κόρη του σαν πωλητής πλασιέ οδοντόβουρτσων ανά τη Γαλλία. Το μυθιστόρημα έχει μεταφραστεί από τις Εκδόσεις Πόλις, με τον ίδιο τίτλο, ‘Ο Ιδιωτικός Βίος του Μάξουελ Σιμ’ (2010).

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Πρώτη Δευτέρα για τον Αύγουστο κι εμείς δεν ξεχνάμε τις αγαπημένες μας συνήθειες. Μια από αυτές, να μιλάμε για τα εξώφυλλα του προηγούμενου μήνα που μας έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση, στην Ελλάδα πάντα. Για τον Ιούλιο ξεχωρίσαμε 5 από αυτά.

Από τις Εκδόσεις Οκτώ, που πάντα επιλέγουν καλαίσθητα εξώφυλλα, το παλιόσπιτο του βιβλίου ‘Το παράθυρο αριστερά’. Από τις Εκδόσεις Ποταμός, που βρίσκεται στην κορυφή του σχεδιασμού τον βιβλίων στη χώρα μας, οι κυματισμοί του ‘Ασκήσεις περιέργειας’. Από τις Εκδόσεις Κέδρος, τα διπλό επίπεδο του κολάζ από το ‘Δωμάτια γεμάτα καπνό’. Από τις Εκδόσεις CaptainBook, ο χάρτινος ελέφαντας του ‘Ο ελέφαντας με τα ξυλοπόδαρα’. Από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης, η παράξενη μίνιμαλ φωτογραφία στο ‘Το δόντι του καρχαρία’.

Ο UBER-ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Παρότι μέσα στον Ιούλιο δεν είχαμε κάτι αντίστοιχο με τους επικούς τίτλους του Μαΐου και του Ιουνίου, την πρώτη θέση στην καρδιά μου παίρνει το ‘Ο Ζορό δεν έχει δίπλωμα για διαστημόπλοιο’, μια πρόταση που δεν είχα σκεφτεί ποτέ πως θα μπορούσε να υπάρξει, δοκιμάστε να την πείτε δυνατά, είναι υπέροχη. Εκεί πιο πίσω και το ‘Οι τίγρεις της λησμονιάς’. Ε τίγρεις της λησμονιάς είναι αυτές, να μην κάνουμε μια αναφορά; Δηλαδή να λησμονηθούν όντως;

ΤO GILMORE GIRLS ΑΓΑΠΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Πριν μερικές ημέρες ανακοινώθηκε η ημερομηνία που το ‘Gilmore Girls’ θα ξαναβρεθεί στις οθόνες μας και κυκλοφόρησε το trailer των νέων επεισοδίων του, αλλά η σειρά φρόντισε να μας θυμίσει μέσα από τη σελίδα της στο Facebook πόσο αγαπά τα βιβλία. Άρα, τι καλύτερο κλείσιμο για τη σημερινή στήλη, enjoy.

RANDOM LINKS

Αφιέρωμα στη δεκαετία του ’80 του Stephen King: Μέρος Ι και Μέρος ΙΙ, το PopCode έστειλε 5 βιβλία στη νέα βιβλιοθήκη στα Κορέστεια Καστοριάς, φανταστικά νέα εξώφυλλα για τα βιβλία της Virginia Woolf, ξεφυλλίστε το παράξενο promo του ‘The Dark Tower’ Charlie the Choo-Choo, τον διαγωνισμό καλύτερου σωσία του Hemingway κέρδισε ένας Hemingway, η Oprah στο ‘A Wrinkle In Time’ της Madeleine L’Engle που θα γυρίσει η Ava DuVernay, η 8η θα είναι η τελευταία σεζόν του ‘Game of Thrones’, για τη θέση μιας γυναίκας designer στο χώρο του βιβλίου, trailer του ‘A Tale of Love and Darkness’ που σκηνοθετεί η Natalie Portman από βιβλίο του Amos Oz, ποια γραμματοσειρά να χρησιμοποιήσετε στο Kindle σας, 3 βιβλία για το έργο του Wes Anderson, μια ανοιχτή επιστολή σε ένα βιβλίο που δε θα τελειώσω, αξιόλογοι sci-fi και fantasy booktubers για να κάνετε subscribe, οι πόλεις με τα περισσότερα βιβλιοπωλεία και τις περισσότερες βιβλιοθήκες στον κόσμο, πως να ξεφορτωθείτε μερικά από τα βιβλία σας, 7 ονόματα για μωρά από τα βιβλία του Neil Gaiman, video games για όσους διαβάζουν βιβλία, λίγα λόγια για τον Jack Kerouac με αφορμή μια φωτογραφία του, στο επόμενο βιβλίο της Anne Rice ο βρικόλακας Λεστάτ πάει στη Χαμένη Ατλαντίδα, 5 επεισόδια του Sesame Street αφιερωμένα στην ανάγνωση, νέο βιβλίο του Michael Crichton θα εκδοθεί 9 χρόνια μετά το θάνατο του, infographic  με τα σημαντικότερα μαγικά ραβδιά του Harry Potter, ανακοινώσεις για το καστ της μεταφοράς του ‘The House of Tomorrow’.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΚΑ MASHUPS