ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v99: Το μεγάλο σκάνδαλο του φαλλικού σαπουνιού του 2018

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Τα βιβλία δεν πεθαίνουν, παιδικά αναγνώσματα της Σοβιετικής Ένωσης, συγγραφείς του Τατζικιστάν κι ένα φαλικό σαπούνι είναι μερικά μόνο από τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε σήμερα σε ένα ακόμα Αυγουστιάτικο mashup γεμάτο με κέφι και βιβλία.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΦΑΛΛΙΚΟΥ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ 2018

Κοιτάξτε, σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα σαπούνι που έχει σχήμα πουτσάκι και ΣΑΣ ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ πως αυτό έχει σχέση με βιβλία, ακολουθήστε με σε μια από τις πιο αγαπημένες μου βιβλιοσχετικές ιστορίες του 2018.

Ξέρετε αυτά τα βιβλιοφιλικά subscription boxes που έχουν γεμίσει τον κόσμο; Συνήθως αυτά τα κουτιά είναι θεματικά και μέσα τους συμπεριλαμβάνονται βιβλία και αντικείμενα που ταιριάζουν με το θέμα. Υπάρχουν πλέον εκατοντάδες και πολλοί αναγνώστες τα αγαπούν για την ποικιλία τους και τις εκπλήξεις που προσφέρουν, μιας και κανείς δεν ξέρει τι περιέχουν μέσα πριν τα ανοίξουν.

Ένα από αυτά είναι και το Book Boyfriend Box, ένα συνδρομητικό κουτί που σκοπός του είναι να προσφέρει στους αναγνώστες “βιβλιοφιλικά κουτιά με αντικείμενα εμπνευσμένα από τους αγαπημένους γκόμενους και γκόμενες των βιβλίων”. Legit, μια χαρά, γιατί όχι.

Το τελευταίο κουτί του Book Boyfriend Box ξεκίνησε να φτάνει μέσα στην περασμένη εβδομάδα σε όσους το παραγγείλανε. Το θέμα του ήταν η σειρά ‘A Court of Thorn and Roses’ της Sarah J. Maas, ιδιαίτερα δημοφιλή βιβλία ανάμεσα στους αναγνώστες του είδους των New Adult και αναγνώσματα με αρκετές ωμές σεξουαλικές περιγραφές. Ανάμεσα στα αντικείμενα που περιέχονταν στο πακέτο ήταν μπόλικο καυτό artwork, μια fanfiction νουβέλα με τίτλο ‘A Court of Smut and Wingspans’ και, ναι, ένα σαπούνι σε σχήμα πουτσάκι.

Η αντίδραση του Book Twitter στα παραπάνω ήταν άμεση, το σαπούνι συζητήθηκε ιδιαίτερα, το fanfiction έφερε τέτοια αντίδραση που οι υπεύθυνοι του Book Boyfriend Box δώσανε πίσω κάποια από τα χρήματα σε όλους τους συνδρομητές (αφου είναι ιδιαίτερα προβληματικό το να χρησιμοποιεί κανείς μια fanfic δουλειά για να βγάλει κέρδος) και όλοι εμείς οι υπόλοιποι περάσαμε πολύ καλά με τις χιλιάδες αναφορές σε “dick soap”.

Αν δεν είναι αυτή μια από τις πιο διασκεδαστικές και ταυτόχρονα δυσάρεστες βιβλιοσχετικές ιστορίες της χρονιάς, ποια θα είναι;

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για το σαπούνι-πουτσάκι ρίξτε μια ματιά στα κείμενα των Buzzfeed, Book Riot και Electric Lit.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Εβδομάδα χωρίς νέα βιβλία είναι μια εβδομάδα λειψή, οπότε εμείς δε σταματάμε να τροφοδοτούμε τη wishlist σας ούτε τον Αύγουστο. 5 φρέσκα μυθιστορήματα από τις νέες κυκλοφορίες της Αμερικής έχουμε σήμερα λοιπόν, 5 διαφορετικά βιβλία για όλα τα είδη αναγνωστών.

A River of Stars’ της Vanessa Hua, όπου μια Κινέζα εργάτρια σε εργοστάσιο, η Scarlett Chen, μένει έγκυος με το παιδί του αφεντικού της και φτάνει σε ένα μυστικό μαιευτήριο στο Λος Άντζελες ώστε το παιδί που θα γεννηθεί να έχει τα προνόμια μιας Αμερικανικής υπηκοότητας, για να ξεφύγει από την απομόνωση του μέρος φεύγοντας για την Chinatown του Σαν Φρανσίσκο, εκεί που θα προσπαθησει να κατακτήσει τη δική της εκδοχή του Αμερικανικού ονείρου.

Cherry’ του Nico Walker, ένα βιβλίο που γράφτηκε όσο ο συγγραφέας του βρισκόταν στη φυλακή για ένοπλη ληστεία και ακολουθεί ένα νεαρό ζευγάρι καθώς αναπτύσσεται ο έρωτάς τους, παντρεύονται, ζουν ένα διάστημα από απόσταση αφού ο ένας τους υπηρετεί στον πόλεμο του Ιράκ και παίρνουν μαζί αποφάσεις που θα τους αλλάξουν ολόκληρη της ζωή, όπως το να ληστέψουν μια τράπεζα.

Ball Lightning’ του Liu Cixin, το οποίο μιλά για την έρευνα ενός άντρα για το μυστηριώδες κοσμικό φαινόμενο της αστραπής σε σχήμα μπάλας που αποτέφρωσε τους γονείς του μπροστά στα μάτια του, μια έρευνα που τον φέρνει σε θυελλωδεις βουνοκορφές, ένα πειραματικό εργαστήρι του στρατού και έναν παλιό Σοβιετικό επιστημονικό σταθμό.

The Line That Held Us’ του David Joy, η ιστορία τραγωδίας και εκδίκησης του Darl Moody, για το τι συμβαίνει όταν πυροβολεί και αντί για ένα ελάφι σκοτώνει έναν άντρα που μαζεύει τζίνσενγκ, μέλος της οικογένειας των Brewers, γνωστών για την αγάπη τους προς τη βία και την εκδίκηση, με τον Dwayne Brewer να ακολουθεί τα ίχνη του χαμένου αδελφού του που οδηγούν κατευθείαν στον Darl.

Severance’ της Ling Ma, μια επιδημία βιβλικών διαστάσεων εξαπλώνεται στη Νέα Υόρκη και η Candace είναι μία από τους λίγους κατοίκους της πόλης που επιβιώνει από αυτό που ισοπεδώνει την πόλη και γίνεται μέλος ενός γκρουπ, με αρχηγό τον τεχνικό IT Bob, με σκοπό να ανακαλύψουν ένα μέρος που ονομάζεται Facility, εκεί που ο Bob τους υπόσχεται πως θα έχουν όλα όσα χρειάζονται για να στήσουν ξανά την κοινωνία από την αρχή.

Α ΔΕΣ, ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ

Δεν μπορεί, θα έχετε πέσει πάνω σε κάποιο από τα χιλιάδες άρθρα και κείμενα που την τελευταία δεκαετία κήρυτταν με ζήλο το Τέλος των Βιβλίων, την Ισοπέδωση της Κουλτούρας, το Θάνατο της Λογοτεχνίας, την Εξαφάνιση του Χάρτινου Βιβλίου στα Χέρια του E-book και την Αποκτήνωση της Νέας Γενιάς που Δε Διαβάζει. Αυτά τα κείμενα ήταν, και σε μεγάλο βαθμό εξακολουθούν να είναι, παντού.

Βέβαια η κοινή εμπειρία λέει το ακριβώς αντίθετο, αλλά για να το ανακαλύψει κανείς αυτό δε θα πρέπει να έχει το κεφάλι του χωμένο βαθιά στη γη, να έχει μάτια ανοιχτά για το τι συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια και να μη λέει πράγματα όπως για παράδειγμα “Ο Roth ήταν ο Τελευταίος Μεγάλος Συγγραφέας”.

Κι αν πολλοί αγνόησαν εκείνη την πρόσφατη έρευνα που έδειξε πως στην Αμερική οι Millennials είναι αυτοί που χρησιμοποιούν περισσότερο από όλους τις δημόσιες βιβλιοθήκες, δεν είμαι σίγουρος πως είναι το ίδιο εύκολο να αγνοήσουν το ίδιο μια νέα έρευνα που αφορά ολόκληρο τον κόσμο και τις δαπάνες για μη-ηλεκτρονικά μέσα ψυχαγωγίας.

Ανάμεσα σε ηλεκτρονικά παιχνίδια, μουσική και βίντεο, τα βιβλία είναι το μόνο υλικό μέσο που η δαπάνη παγκοσμίως θα συνεχίζει να ανεβαίνει μέσα στην επόμενη 4ετία μέχρι και το 2022. Ενώ ο κόσμος μετακινείται όλο και περισσότερο προς ηλεκτρονικές υπηρεσίες όπως τα Steam και Playstation Store στα video games (όπου τα υλικά βιντεοπαιχνίδια το 2022 θα χάνουν 7%), τα Spotify και Apple Music στη μουσική (όπου cd και δίσκοι θα χάνουν το 2022 σχεδόν 11%) και τα Netflix και Amazon Prime στο βίντεο (όπου DVD και Blu-ray το 2022 θα βρίσκονται στο -13%), τα χάρτινα βιβλία όχι απλά δε βρίσκονται σε αντίστοιχη πτώση αλλά θα σημειώσουν μικρή άνοδο.

Ίσως είναι καιρός μερικά παραμύθια, που επιμένει να κρατά στη ζωή ένα ιδιαίτερο κομμάτι αναγνωστών που μόνο ως ελιτιστές θα μπορούσα να περιγράψω, να τραβήξουν το δρόμο που τράβηξε, ας πούμε, εκείνη η πρόβλεψη πως θα είχαμε ιπτάμενα αυτοκίνητα μέχρι το έτος 2000. Ας κάνουμε λοιπόν την αρχή με αυτό: Όχι, τα βιβλία δεν πεθαίνουν και ναι, οι νέες γενιές διαβάζουν εξίσου πολύ με τις προηγούμενες.

AND NOW, THIS

Αυτό εδώ το στριπάκι είναι της Δήμητρας Αδαμοπούλου και πρέπει να ομολογήσω πως έχει πέσει μέσα. Ακριβώς έτσι είναι.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Δε θα μας λείψουν πολλά από το φετινό καλοκαίρι, αλλά ένα πράγμα που σίγουρα μας έκανε να το περάσουμε λιγάκι ευκολότερα ήταν οι φανταστικές φωτογραφίες του #instavivlio, που πλησιάζει γοργά προς τις 30,000 δημιουργίες και μας έδωσε πανέμορφα στιγμιότυπα θάλασσας και χαλάρωσης με ένα βιβλίο καθόλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνων. Για να δούμε τώρα τις 3 επιλογές μας από το προηγούμενο 7ήμερο.

Η φωτογραφία περίμενε εδώ και μέρες να ποσταριστεί. Το μοντέλο πήγαινε γυρεύοντας να γίνει, αφού με το που είδε το βιβλίο, έφυγε τρέχοντας, γύρισε τρέχοντας με την κρεμάστρα, αναφωνώντας ενθουσιώδης:"έχουμε ίδιο φόρεμα με την χαμένη αναγνώστρια!"(ιδέα στη μάνα που το ταλαιπώρησε λίιιιγο το παιδί) Το βιβλίο ήταν για να διαβαστεί, για το υπέροχο εξώφυλλο, για "το τραγούδι των παλιών εραστών" του Ζακ Μπρελ που με τους στίχους του ξεκινάει κάθε κεφάλαιο (το είδα στο προφίλ της αγαπημένης @jouliajoe) και για την πρωτότυπη υπόθεση. Ο Βίντσε, κουβαλώντας ένα παρελθόν γεμάτο αρνητικές προϋποθέσεις, χάνει τη δουλειά του και προκείμενου να επιβιώσει γίνεται βιβλιοθεραπευτής. Προτείνει στους ασθενείς του βιβλια, ανάλογα με το πρόβλημα τους. Ωστόσο, μπροστά στη δυστυχία των ανθρώπων, αναμετράται με την προσωπική του ανεπάρκεια. Παράλληλα, εξαφανίζεται μια γειτόνισσα του, η οποία ήταν αναγνώστρια κι ο ήρωας προσπαθεί να εξιχνιάσει το μυστήριο μελετώντας τη ζωή της μέσα από τα βιβλία που εκείνη διάβαζε. (Πολύ καλή μετάφράση από τη @dimitradotsi) • #ikarosbooks #fabiostassi #lalettricescomparsa #instavivlio #italianliterature #greekbookstagram #unitedbookstagram #diavazo #diavazoume #bookstagram #instabook #booksofinstagram #booksatthebeach #lifewithbooks

A post shared by Marina (@marina_notebook) on

ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΤΗΛΗ

Δεν ξέρω αν παρατηρήσατε τον αριθμό δίπλα στον τίτλο της στήλης. Για κάντε έναν κόπο και ρίξτε του μια ματιά.

Ναι, λέει 99, που σημαίνει πως τα λέμε εδώ μαζί εδώ και 99 εβδομάδες και πως την επόμενη Δευτέρα θα τα εκατοστήσουμε!

Οπότε, μαζί με τη γιορτή, ευκαιρία και για μια νέα στήλη μέσα στη στήλη: Το Βιβλιοφαγικό mashup σας παρουσιάζει το ‘Με βάση τα βιβλία’, μια ιδέα εμπνευσμένη από τις στήλες συμβουλών του παλιού καλού καιρού.

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες, ξεκινώντας από την 100η έκδοση της στήλης μας. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!

ΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Ένα από τα χιλιάδες εξαιρετικά πράγματα που μας έχει δώσει το ίντερνετ είναι τα πάσης φύσεως ψηφιακά αρχεία που μας δίνουν τη δυνατότητα να νιώσουμε πως βρισκόμαστε σε ένα τεράστιο μουσείο.

Για ένα από αυτά θα σας μιλήσω σήμερα, το ψηφιακό αρχείο παιδικών βιβλίων από τη Σοβιετική Ένωση που έστησε το Πανεπιστήμιο του Princeton. Μέσα από αυτό, που περιέχει αυτή τη στιγμή 56 διαφορετικά αναγνώσματα που εκδόθηκαν ανάμεσα στο 1917 και το 1953, μπορείτε να δείτε τις ξεχωριστές εικονογραφήσεις της εποχής με τη Ρωσική αβάν-γκαρντ, το φωτομοντάζ, την πειραματική τυπογραφία και τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό.

Μπορείτε επίσης να δείτε ξεχωριστά τους καλλιτέχνες των βιβλίων ή να επιλέξετε συγκεκριμένες εικονογραφήσεις από τα βιβλία, το site του αρχείου είναι εύχρηστο και γρήγορο. Ρίξτε μια ματιά στα παιδικά βιβλία εκείνης της εποχής, ειδικά αν σας ενδιαφέρει η ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης και η προπαγάνδα του κομμουνισμού ή η τέχνη των εικονογραφημένων βιβλίων.

Ο ΤΟΙΧΟΣ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Κι αφού είμαστε στη Σοβιετική Ένωση, ας μην απομακρυνθούμε πολύ κι ας παμε για λίγο λογοτεχνικό τουρισμό μέχρι το Τατζικιστάν. Ο τοίχος που βλέπετε εδώ στη φωτογραφία κοσμεί το χώρο της Ένωσης Συγγραφέων που βρίσκεται στο Ντουσαμπέ, την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν. Περιέχει 11 φυσικού μεγέθους αγάλματα διάσημων Τατζίκων συγγραφέων, ένα Hall-of-Fame θα λέγαμε της Τατζικικής λογοτεχνίας.

Στο κέντρο βρίσκεται ο Rudaki, ποιητής του 8ου αιώνα και πατέρας της κλασικής Περσικής λογοτεχνίας, λίγα έργα του οποίου όμως σώζονται μέχρι και σήμερα. Γύρω του βρίσκονται συγγραφείς όπως ο εθνικός ποιητής Sadriddin Ayni και ο Mirzo Tursunzoda, εθνικός ήρωας, που ενώνουν την Περσική και τη Σοβιετική ιστορία της χώρας. Και οι 3 αυτοί συγγραφείς βρίσκονται στα χαρτονομίσματα του Τατζικιστάν.

Αναρωτιέμαι ποιους 11 θα διαλέγαμε εμείς αν αποφασίζαμε να κάνουμε κάτι τόσο σοβιετικό σε ένα σημείο της Ελλαδας.

RANDOM LINKS

Που πηγαίνουμε όταν διαβάζουμε, πόσο ελεύθεροι θα πρέπει να είναι οι συγγραφείς στο να φαντάζονται ριζικά διαφορετικές ζωές, συγγραφέας δηλώνει πως διαβάζει ταυτόχρονα 50 βιβλία χαχαχαχα, ο NPR επιλέγει τις 100 αγαπημένες του ιστορίες τρόμου, για το εδώ και 35 χρόνια ελληνικό βιβλιοπωλείο στο Παρίσι, για τα προτερήματα του να μην κρατάς τα βιβλία σου σε μια βιβλιοθήκη, πώς άφησα τον εσωτερικευμένο μου σεξισμό και αποδέχτηκα τα ερωτικά μυθιστορήματα, οι συγγραφείς πάντα λάτρευαν τις φορητές συσκευές, η Εγκυκλοπαίδεια της Επιστημονικής Φαντασίας είναι το καλύτερο μέρος σε ολόκληρο το ίντερνετ, τα 18 καλύτερα εξώφυλλα της χρονιάς μέχρι στιγμής, τι να κάνετε όταν κάποιος σας ρωτά αν έχετε διαβάσει Kurt Vonnegut, το πρόβλημα του να σχεδιάσεις ένα εξώφυλλο βιβλίου που ο συγγραφέας του βρίσκεται στη φυλακή, πώς ένας καλλιτέχνης προσπαθεί να ξαναστήσει μια βιβλιοθήκη της Βαγδάτης που καταστράφηκε στον πόλεμο, η αστυνομική λογοτεχνία στα Highlands και στα νησιά της Σκωτίας, η διάλεξη της V.E. Schwab για τη λογοτεχνία του φανταστικού στο Pembroke College της Οξφόρδης, μια φανταστική λίστα με πράγματα που έχουν ζητήσει από τη βιβλιοθηκονόμο μιας δημοτικής βιβλιοθήκης, για το ιστορικό μέλλον της τρανς λογοτεχνίας, οι πιο παράξενες βιβλιοθήκες του κόσμου, σημαντικοί Άγγλοι ποιητές αξιολογούνται με βάση το αν γαμούσαν, τα πιο περίεργα πράγματα που έχουμε κάνει στο όνομα των βιβλίων, πως να διαβάσετε πιο ελεύθερα, η δύναμη των ιστοριών των μεταναστών, γιατί χρησιμοποιώ τον Χάρι Πότερ για να διδάξω ένα μάθημα στο πανεπιστήμιο για την ανάπτυξη των παιδιών, κι αν κερδίσεις ένα βραβείο κωμικού βιβλίου αλλά δεν αισθάνεσαι αστείος, έχει δώσει άραγε ο David Mitchell την καλύτερη συγγραφική συμβουλή της εποχής μας, γιατί οι ‘Μικρες κυρίες’ της Louisa May Alcott κρατούν ακόμα, για τα μυστικά της ζωής της Louisa May Alcott και το γιατί περισσότερα αγόρια δε διαβάζουν τις ‘Μικρές κυρίες’, αυτή η ανταλλαγή βιβλίων του Instagram ίσως να μην είναι απάτη τελικά, είναι άραγε καλό να υπάρχουν sensitivity readers, πώς να κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν το διάβασμα, τα καλύτερα βιβλία που έχουν γραφτεί για τη Madonna, οι μεταφορές έργων της Ursula K. Le Guin που ετοιμάζονται για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, τα 16 καλύτερα true crime βιβλία όλων τον εποχών, 5 από τα καλύτερα apps για λέσχες ανάγνωσης, πάρτε το απόφαση πως τα βιβλία θέλουν χρόνο.