ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v154: Τα βιβλία που θα πολεμήσουν τον σεξισμό

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Σεξισμός, Goodreads, Βενετία και Φιλιατρά είναι οι λέξεις κλειδιά του σημερινού, 154ου Βιβλιοφαγικού mashup που κρατάτε στα χέρια σας (ή τέλος πάντων διαβάζεται από το λάπτοπ σας, δε θα κολλήσουμε εκεί τώρα). Καλή ανάγνωση!

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Η Dimi ρωτά, “Βιβλία για να αντιμετωπίσουμε/πολεμήσουμε το σεξισμό στη δουλειά;”

Φίλη Dimi, πολύ καλή ερώτηση, χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να προτείνω μερικά τέτοια βιβλία, για πάμε, ανοίξτε τα μπλοκάκια σας και τα Goodreads σας για να σημειώσετε βιβλία.

Πάμε πρώτα στα βιβλία που υπάρχουν στα ελληνικά. Μόλις μέσα στον τελευταίο μήνα έχουν κυκλοφορήσει τα ‘Αόρατες γυναίκες’ της Caroline Criado-Pérez από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και ‘Γυναίκες στη μάχη’ των Marta Breen και Jordahl Jenny από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Το πρώτο συγκεντρώνει ιστορίες, μελέτες και έρευνες που αποκαλύπτουν τους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες αποκλείονται από τον εργασιακό χώρο, τα μέσα ενημέρωσης, την πολιτική, την τεχνολογία και την έρευνα, ενώ μιλά και για το πώς ο κόσμος μας περιστρέφεται γύρω από το ανδρικό σώμα και τις επιπτώσεις αυτού του γεγονότος στην υγεία των γυναικών.

Το δεύτερο είναι ένα εικονογραφημένο έργο που μιλά για το γυναικείο κίνημα και τους αγώνες 150 χρόνων για ισότητα, “από τον αγώνα για το δικαίωμα ψήφου μέχρι τον αγώνα για το δικαίωμα στην έκτρωση, στη μάθηση, στον γάμο των ομοφυλοφίλων- και από την Αμερική του 19ου αιώνα μέχρι το Πακιστάν του 21ου”.

Στο ‘Γυναίκες & εξουσία’ της Mary Beard από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο η συγγραφέας ασχολείται με τον διαδικτυακό σεξισμό και αναζητά τις ρίζες του μισογυνισμού στην αρχαιότητα, ενώ το ‘Αναταραχή φύλου’ της Judith Butler από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα της σύγχρονης φεμινιστικής θεωρίας και των σπουδών φύλου αλλά και της queer θεωρίας.

Επίσης αξίζει να σημειώσουμε τα γνωστά ‘Με λένε Μαλάλα’ της Malala Yousafzai από τις Εκδόσεις Πατάκη και ‘Ας είμαστε όλοι φεμινιστές’ της Chimamanda Ngozi Adichie από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, για λόγους πληρότητας μιας και εντός Ελλάδας δεν υπάρχει ακόμα η ποικιλομορφία αναγνωσμάτων για το φεμινισμό όπως στο εξωτερικό.

Για πάμε να δούμε όμως και μερικά αγγλόφωνα έργα. Το έργο της Fran Hauser με τίτλο ‘The Myth of the Nice Girl’ μιλά για το πώς μπορούν οι γυναίκες να έχουν μια επιτυχημένη καριέρα χωρίς κρύψουν την προσωπικότητά τους και να χάσουν τον εαυτό τους στην πορεία. Κάνει πολύ καλό δίδυμο με το ‘Feminist Fight Club’ της Jessica Bennett, που ασχολείται με τον υπόγειο σεξισμό στον εργασιακό χώρο.

Πολύ χρήσιμο είναι επίσης σε γυναίκες και άντρες το ‘Everyday Sexism’ της Laura Bates, ένα βιβλίο που συγκεντρώνει εμπειρίες και ιστορίες που κορίτσια και γυναίκες μοιράστηκαν στη σελίδα www.everydaysexism.com. Ιστορίες που αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία το πόσο βαθιά βρίσκεται ο καθημερινός, casual σεξισμός στη ζωή κάθε γυναίκας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το ‘Not That Bad: Dispatches from Rape Culture’ που επιμελήθηκε η Roxane Gay φιλοξενεί κείμενα διαφόρων συγγραφέων που ασχολούνται με την κουλτούρα του βιασμού, Το ‘Men Explain Things to Me’ της Rebecca Solnit και το ‘How to Be a Woman’ της Caitlin Moran επιχειρούν με χιούμορ να εκφράσουν τη δυσκολία του να είσαι γυναίκα, με το πρώτο να αφορά τις συζητήσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών και το δεύτερο να συνδυάζει προσωπικές ιστορίες της δημοσιογράφου με παρατηρήσεις για τις ζωές των γυναικών.

Τέλος, το ‘Not All Dead White Men’ της Donna Zuckerberg ασχολείται με το πώς οι ακροδεξιές ομάδες ανδρών σήμερα χρησιμοποιούν αρχαίες πηγές για να προωθήσουν ένα νέο είδος τοξικής αρρενοπώτητας στο ίντερνετ, ενώ το ‘Spectacular Girls’ της Sarah Projansky καταπιάνεται με την αντιμετώπιση των κοριτσιών από τα media.

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Πάμε, χωρίς να χάνουμε καθόλου χρόνο, μιας και ο χρόνος είναι χ̶ρ̶ή̶μ̶α̶ σελίδες από το βιβλίο που διαβάζουμε, να δούμε μερικές από τις κυκλοφορίες της περασμένης εβδομάδας που ξεχωρίσαμε.

Πρώτη μας στάση οι Εκδόσεις Πατάκη, που μας φέρνουν το μυθιστόρημα ‘Απόλυτη αγάπη μου’ (‘My Absolute Darling’, 2017) του Gabriel Tallent, σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά. Το βιβλίο παρακολουθεί τη δεκατετράχρονη Τερτλ Άλβεστον, που ζει απομονωμένη στα δάση της Βόρειας Καλιφόρνια μετά το θάνατο της μητέρας της, μαζί με τον βίαιο πατέρα της που προετοιμάζεται μανιωδώς για την επερχόμενη αποκάλυψη. Η Τερτλ πηγαίνει στο σχολείο αλλά κρατά σε απόσταση τους πάντες, μέχρι που συναντά τον Τζέικομπ, μέσα από τον οποίο θα ανακαλύψει πως υπάρχει ένας κόσμος μακριά από την ψεύτικη ασφάλεια του σπιτιού και του πατέρα της.

Στις Εκδόσεις Μεταίχμιο αυτή την εβδομάδα βρίσκουμε και μυθιστορηματική και υπαρξιακή αγωνία. Στο ‘Ξένο δέρμα’ (‘The Likeness’, 2008) της Tana French, σε μετάφραση Δέσποινας Δρακάκη, η Κάσι Μάντοξ προσπαθεί να ανακαλύψει την ταυτότητα ενός θύματος δολοφονίας που μοιάζει με την ίδια και το όνομά της ταιριάζει με το ψευδώνυμο που η αστυνομικός χρησιμοποιούσε όταν δούλευε ως μυστική, αλλά και να βρει το δολοφόνο πριν ξανασκοτώσει.

Στο ‘Ακατοίκητη γη’ (‘The Uninhabitable Earth’, 2019), σε μετάφραση Κωστή Πανσέληνου, ο δημοσιογράφος David Wallace-Wells απαντά σε ερωτήματα για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας. Πώς θα επηρεαστεί το ανθρώπινο γένος από την κλιματική αλλαγή, πώς θα είναι η ζωή τα επόμενα χρόνια, γιατί δεν έχουμε προσπαθήσει αρκετά ώστε να αντιστρέψουμε το πρόβλημα. Μια ειλικρινής καταγραφή για την κλιματική αλλαγή και τα όσα έχουμε ακόμη μπροστά μας.

Το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας ‘Περίγραμμα’ της Rachel Cusk μας φέρνουν οι Εκδόσεις Gutenberg. Στο ‘Κύδος’ (‘Kudos’, 2018), σε μετάφραση Αθηνάς Δημητριάδου, η Φαίη έχει περάσει από το διαζύγιο σε ένα νέο γάμο και μια νέα ζωή και ταξιδεύει από τη Βρετανία στη Γερμανία και την Πορτογαλία για να πάρει μέρος σε λογοτεχνικά φεστιβάλ και συνέδρια. Εκεί συναντά ανθρώπους του κόσμου των βιβλίων, αποκαλύπτοντας τις εσωτερικές διεργασίες του εκδοτικού κόσμου και συναντόντας μια Ευρώπη υπό συνεχή αλλαγή.Με τουλάχιστον μια τριάδα δυνατών τίτλων επανέρχονται αυτές τις μέρες οι Εκδόσεις Καστανιώτη. Στο ‘Οικογενειακό λεξικό’ (‘Family Lexicon’, 1963) της Natalia Ginzburg, σε μετάφραση Βασιλικής Πέτσα, παρακολουθούμε την καθημερινότητα της ιδιαίτερης, αντιφασιστικής οικογένειας Λέβι, που ζει στο Τορίνο την εποχή του Μουσολίνι, μέσα από τις ιστορίες, τις συμπεριφορές αλλά και τις γλωσσολογικές συνήθειες των μελών της.

Στο μυθιστόρημα ‘Η ροδιά μονάχα ξέρει’ (‘The Corpse Washer’, 2010) του Sinan Antoon, σε μετάφραση Ελένης Καπετανάκη, ακολουθούμε το ταξίδι του Τζαουάντ, ενός σιίτη μουσουλμάνου από τη Βαγδάτη που μαθαίνει τη δουλειά του πατέρα του, την προετοιμασία των νεκρών. Ο Τζαουάντ όμως αποφασίζει να εγκαταλείψει την οικογενειακή παράδοση και να σπουδάσει γλύπτης στην Ακαδημία Καλών Τεχνών. Όμως η δικτατορία του Σαντάμ Χουσεΐν, ο πόλεμος με το Ιράν και η εισβολή των Αμερικανών θα τον κάνουν να επιστρέψει σε αυτό από το οποίο ήθελε να ξεφύγει.

Το έργο του Vladimir Pištalo με τίτλο ‘Τέσλα: Το πρόσωπο πίσω από τη μάσκα’ (‘Tesla: A Portrait with Masks’, 2008), σε μετάφραση Χρήστου Γκούβη, είναι η μυθιστορηματοποιημένη βιογραφία του Νίκολα Τέσλα, ένα βιβλίο που αποκαλύπτει τον πραγματικό πρόσωπο πίσω από την εμβληματική μορφή του σπουδαίου εφευρέτη και οραματιστή.

Πέρασμα τώρα από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, με τη ‘Σκληρή βροχή’ (‘Hard Rain Falling’, 1964) του Don Carpenter, σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά και το ‘Ο ταξιδιώτης’ (‘The Man who Took Trains’, 1939) του Ulrich Alexander Boschwitz, σε μετάφραση Μαρίας Αγγελίδου.

Η ‘Σκληρή βροχή’ ακολουθεί τις περιπέτειες του Τζακ Λεβίτ, ενός ορφανού εφήβου που παλεύει να ζήσει μέσα στα μπαρ και τα μπιλιαρδάδικα στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, εκεί που συναντά τον Μπίλι, που το ‘χει σκάσει από το σπίτι του. Μετά από μια διάρρηξη ο Τζακ θα καταλήξει στο αναμορφωτήριο, εκεί που θα συναντήσει την απομόνωση και την κακομεταχείριση και ο Μπίλι θα προσπαθήσει να ξεφύγει από το παρελθόν του. Κανείς όμως από τους δυο δε θα μπορέσει να τα καταφέρει και θα ξανασυναντηθούν στη φυλακή λίγο καιρό αργότερα.

Το μυθιστόρημα ‘Ο ταξιδιώτης’ είναι η πρώτη μαρτυρία για την περίφημη Νύχτα των Κρυστάλλων και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1939, ενώ μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν χαμένο. Πρωταγωνιστής είναι ο Εβραίος επιχειρηματίας Ότο Ζίλμπερμαν, που χάνει τα πάντα στα πογκρόμ του 1938 και μόνο με έναν χαρτοφύλακα γεμάτο χρήματα προσπαθεί να περάσει τα σύνορα και βρίσκει καταφύγιο στα βαγόνια των τρένων, ταξιδεύοντας χωρίς προορισμό και συναντώντας τους συνταξιδιώτες του στα κουπέ τους, συνεχίζοντας ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μισό λεπτάκι, δεν τελειώσαμε με τα παραπάνω, πρέπει να κάνουμε μια σύντομη βόλτα και από τα βιβλιοπωλεία της Αμερικής για να δούμε τα τέσσερα αναγνώσματα που μας κάνανε κλικ αυτή την εβδομάδα.

Mary Toft, or The Rabbit Queen’ του Dexter Palmer, ένα ιστορικό μυθιστόρημα βασισμένο στην πραγματική ιστορία της γυναίκας ενός αγρότη που μια μέρα ξεκινά να γεννά νεκρά κουνέλια, μέσα από τα μάτια του Zachary, του έφηβου ασκούμενου του ντόπιου χειρούργου.

The Innocents’ του Michael Crummey, που ακολουθεί δύο πρόσφατα ορφανεμένα νεαρά αδέλφια στην προσπάθειά τους να συνεχίζουν τη ζωή τους και να επιζήσουν στις ακραίες συνθήκες της Newfoundland του 19ου αιώνα, έχοντας μόνο ο ένας τον άλλο.

The Pursuit of William Abbey’ της Claire North, όπου η συγγραφέας του ‘The First Fifteen Lives of Harry August’ επιστρέφει με την ιστορία ενός Άγγλου γιατρού στη Νότια Αφρική του 1880, που βρίσκεται καταραμένος, όπως φαίνεται για ολόκληρη τη ζωή του, από τη μητέρα ενός αγοριού, τη δολοφονία του οποίου γίνεται μάρτυρας ο πρωταγωνιστής.

‘Queen of the Conquered’ των Kacen Callender, με μια ιστορία βασιλικής ίντριγκας και αποικιακών τρόμων να εκτυλίσσεται με φόντο έναν κόσμο φανταστικού εμπνευσμένο από την Καραϊβική, καθώς μια νεαρή γυναίκα που χρησιμοποιεί τις μεταφυσικές της ικανότητες με στόχο το θρόνο αντιλαμβάνεται πως δεν είναι η μόνη στο νησί με μαγικές δυνάμεις.

ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Με περισσότερες από 3,000,000 ψήφους συνεχίζεται η διαδικασία της ανάδειξης των καλύτερων βιβλίων της χρονιάς στο Goodreads, στα πιο δημοφιλή λογοτεχνικά βραβεία με τη συμμετοχή των αναγνωστών, που απονέμονται φέτος για 11η χρονιά.

Μετά από 2 γύρους προκριματικούς γύρους οι 20 κατηγορίες των βραβείων βρίσκονται στην τελική ευθεία για την ανάδειξη των μεγάλων νικητών. Ανάμεσα στους τελικούς υποψήφιους βρίσκουμε και τους Sally Rooney, Margaret Atwood (στη μεγάλη κατηγορία του Fiction), Colson Whitehead, Ann Patchett, Ta-Nehisi Coates (Historical Fiction), Marlon James, George R.R. Martin (Fantasy), Ian McEwan, Ted Chiang (Science Fiction), Stephen King (Horror), Ronan Farrow (Nonfiction), Julie Andrews, Elton John, Jonathan Van Ness (Memoir & Autobiography), Jonathan Safran Foer (Science & Technology) και Lupita Nyong’o (Picture Books).

Επίσης θα βρούμε τον Κύπριο Alex Michaelides, που με το ‘Silent Patient’ του (κυκλοφορεί στα ελληνικά με τον τίτλο ‘Η σιωπηλή ασθενής’ από τις Εκδόσεις Διόπτρα’) βρίσκεται υποψήφιος στην κατηγορία Mystery & Thriller, αλλά και στην κατηγορία Debut Novel, αλλά και τη Selina Meyer του ‘Veep’ με τα “απομνημονεύματά” της στην κατηγορία Humor.

Η τελική φάση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου και μέχρι τότε μπορείτε να ψηφίσετε κι εσείς τα αγαπημένα σας βιβλία για το 2019. Οι 20 νικητές θα ανακοινωθούν στις 10 Δεκεμβρίου.

AND NOW, THIS

Άλλος ένας ακόμα συγγραφέας της γνωστής πλέον λίστας του Βιβλιοφαγικού mashup θα μετατραπεί, μετά τον Edgar Allan Poe, σε φιγούρα Funko Pop  και μάλιστα σε δύο διαφορετικές εκδοχές: Ο Stephen King.

Στη Funko διαβάζουν τη στήλη μας, ορίστε, τι άλλη απόδειξη χρειάζεστε.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Τρεις φωτογραφίες και αυτή την εβδομάδα, τρεις από τις δεκάδες φωτογραφίες που ανεβαίνουν κάθε μέρα στο Instagram με το #instavivlio και αποτελούν ένα παράθυρο στο τι διαβάζουν οι Έλληνες αναγνώστες σήμερα.

Η ΒΕΝΕΤΙΑ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ, ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΥΝ

Δεν ξέρω αν έχετε δει φωτογραφίες ή βίντεο από τη Βενετία τις τελευταίες ημέρες. Την Ιταλική πόλη χτύπησαν οι μεγαλύτερες πλημμύρες εδώ και σχεδόν 50 χρόνια και, δυστυχώς, την πλήρωσαν και τα βιβλία.

Ο λόγος για το περίφημο Libreria Acqua Alta, το βιβλιοπωλείο-ατραξιόν της πόλης. Το Acqua Alta (“Ψηλό νερό” στα ελληνικά) βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε ένα από τα κανάλια της πόλης και πλημμυρίζει κάθε χρόνο, με τους ανθρώπους του όμως να είναι πάντα προετοιμασμένοι. Τα βιβλία βρίσκονται μέσα σε ψηλά ράφια, μπανιέρες, ακόμη και σε μια αυθεντική Βενετσιάνικη γόνδολα και συνήθως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Φέτος όμως η πλημμυρίδα έφερε τόσο νερό μέσα στο βιβλιοπωλείο, που εκατοντάδες βιβλία, περιοδικά και άλλα αντικείμενα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Το νερό ανέβηκε περισσότερο από μισό μέτρο πάνω από τις προβλέψεις των ειδικών και οι άνθρωποι του Acqua Alta δεν κατάφεραν να σώσουν πολλά από τα βιβλία του καταστήματος.

Το βιβλιοπωλείο θεωρείται από τα ομορφότερα στον κόσμο και συγκεντρώνει πλήθος τουριστών κάθε χρόνο. Ήδη εκδότες και συγγραφείς, αλλά και απλοί αναγνώστες, είναι έτοιμοι να βοηθήσουν οικονομικά αλλά και εθελοντικά το Acqua Alta ώστε να διορθωθούν οι ζημιές από την πλημμύρα, ενώ η πόλη παραμένει κάτω από το νερό και βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

ΕΝΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΩΝ

Σε αυτά τα σχεδόν τρισήμιση χρόνια του το Βιβλιοφαγικό mashup έχει κάνει μια προσπάθεια να παρουσιάσει τις πιο ιδιαίτερες και ξεχωριστές βιβλιοθήκες της Ελλάδας. Μιλήσαμε για βιβλιοθήκες σε στάσεις λεωφορείου, βιβλιοθήκες σε παραλίες, κινητές βιβλιοθήκες που γυρνούν από μέρος σε μέρος. Έφτασε όμως η στιγμή να μιλήσουμε και για μια βιβλιοθήκη-περίπτερο, τη Δανειστική Βιβλιοθήκη Φιλιατρών.

Στα Φιλιατρά της Δυτικής Πελοποννήσου ζουν 6,000 κάτοικοι και η πόλη φιλοξενεί μια από τις πιο πρωτότυπες βιβλιοθήκες της χώρας μας. Ξεκινώντας από το 2016, ο Όμιλος Δράσεων και Πολιτισμού της περιοχής διέσωσε από την επικείμενη καταστροφή ένα παλιό περίπτερο και το μετέτρεψε σε βιβλιοθήκη που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία των Φιλιατρών.

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη έχει το όνομα “Περί βιβλίων”, λειτουργεί εθελοντικά, φιλοξενεί στο εσωτερικό της περισσότερα από 2,000 βιβλία και είναι ανοιχτή κάθε Κυριακή, περιμένοντας όλους τους επισκέπτες της, μικρούς και μεγάλους αναγνώστες που συναντιούνται στα τραπεζάκια της, διαβάζουν και ενώνονται με κοινή αγάπη το βιβλίο.

RANDOM LINKS

Οι πιο αγαπημένοι χαρακτήρες των σύγχρονων αστυνομικών μυθιστορημάτων, πόσα χρήματα βγάζει σήμερα η J.K. Rowling από τα Harry Potter, για την άνοδο του Amazon σε μεγαλύτερο εκδότη μεταφρασμένης λογοτεχνίας στην Αμερική, πώς οι λογοτεχνικές μεταφράσεις μπορούν να μεταστρέψουν την παλίρροια της δύναμης, η διαδικασία επιλογής των λογοτεχνικών βραβείων της αγγλικής γλώσσας, τι σημαίνει να είσαι ορισμένη ως μια Πόλη της Λογοτεχνίας, το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Peter Handke απονεμήθηκε εξαιτίας μιας θεωρίας συνωμοσίας, η ‘Τετραλογία της Νάπολης’ της Elena Ferrante είναι η καλύτερη σειρά βιβλίων της δεκαετίας και τα 25 καλύτερα κόμικς της δεκαετίας, οι χαρές του να διαβάζεις μαζί με ένα παιδί της δευτέρας δημοτικού, γιατί θα πρέπει να ενθαρρύνετε την αγάπη του παιδιού σας για τα κόμικς, γιατί οι βιβλιοθήκες έχουν ένα δημόσιο χαρακτήρα που λείπει από τα περισσότερα μουσεία, για τα 100 χρόνια του Shakespeare and Company και η μυστική φεμινιστική ιστορία του, στην εποχή των ψευδών ειδήσεων ίσως μας σώσει η λογοτεχνία, προς υπεράσπιση της ανάγνωσης από το κινητό, για τη μυστική κοινότητα γυναικών συγγραφέων στην Οξφορδη του 1920, ποιος χρειάζεται τη λογοτεχνία στην πραγματικότητα, μια ματιά στον κύκλο ζωής ενός βιβλίου της βιβλιοθήκης, γιατί εξαφανίστηκε ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας John M. Ford, γιατί στην Κουρδική λογοτεχνία είναι βασική η αντίσταση, για τη λάτιν αστυνομική λογοτεχνία, η μυρωδιά των παλαιών βιβλίων μπορεί να βοηθήσει στη διατήρησή τους, ούτε τα βιβλία ούτε τα ebooks είναι οικολογικά, για τη γυναίκα που έφερε τους Dostoevsky και Chekhov στους Άγγλους αναγνώστες, επιλέγοντας inclusive βιβλία για παιδιά, για τη λογοτεχνική επιθυμία και την παραπλανημένη λαγνεία, είναι η τόνωση των φεμινιστικών βιβλιοπωλείων του Αμερικανικού Νότου κάτι σύντομο ή ένα κίνημα, ο Amos Oz και οι πολιτικές της Εβραϊκής γλώσσας.

***

Class of ’99: Το αφιέρωμά μας στο θρυλικό σινεμά του 1999 ολοκληρώνεται στο νέο επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες, με τις 35 ταινίες που διαμόρφωσαν την καλύτερη χρονιά του κινηματογράφου!