ΒΙΒΛΙΟ

Η Wonder Woman είναι η νέα επίτιμη πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών

Η καμπάνια των Ηνωμένων Εθνών για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών βρήκε το νέο της μέλος.

Εάν το 2016 δεν ήταν ένα βήμα πριν την εκπνοή του θα κολλούσε να πούμε ότι ήταν η χρονιά της Wonder Woman, αλλά με την ταινία της να απέχει ακόμα 9 μήνες, η ηρωίδα φαίμεται πως μόλις έχει ξεκινήσει.

Μετά τη σύντομη αλλά αξέχαστη εμφάνισή της στο ‘Batman v. Superman’ και την επιστροφή του μεγάλου Greg Rucka στον ρόλο του writer των κόμικ της για ένα επιβλητικό ποδαρικό της ‘Rebirth’ ιστορίας της, η Diana θα γίνει επισήμως η νέα πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών σε τελετή που θα λάβει χώρα στις 21 Οκτωβρίου.

Τα Ηνωμένα Έθνη μαζί με τη Unicef τρέχουν καμπάνια αυτόν τον καιρό για την ενδυνάμωση της γυναίκας και την ισότητα των δύο φύλων την οποία στηρίσει η DC και η Warner Bros., οπότε η ανάμιξη της Wonder Woman μοιάζει φυσική προέκταση της συνεργασίας. Αν δεν είναι η Wonder Woman κατάλληλη για να προμοτάρει μηνύματα υπέρ της της γυναικείας δύναμης και κατά της βίας βάσει φύλου, ποια είναι;

Μια αληθινή γυναίκα, σύμφωνα με το Women’s Equality Party του Ηνωμένου Βασιλείου. “Συναντάω ξεχωριστές γυναίκες κάθε μέρα. Γυναίκες που έχουν επιβιώσει από τη βία που υπέστησαν, ή που έχουν αψηφίσει τις νόρμες ανεβαίνοντας στην κορυφή μίας εχθρικής σ’ αυτές βιομηχανία, ή που έχουν χαράξει δρόμο στις τέχνες, τα μίντια, τον αθλητισμό ή την υγεία. Αυτές οι γυναίκες είναι πραγματικά υπερηρωίδες. Δε φορούν hotpants, δεν έχουν τη δύναμη να σηκώσουν το Σφυρί του Θορ – αλλάζουν ζωές και αυτές είναι τα πρότυπα που πρέπει να δουν οι νέοι μας”. Αυτά είχε να πει η ηγέτιδα του κόμματος Sophie Walker, ενώ αντίθετα η γνωστή ιστοσελίδα για κόμικ και τη θέση της γυναίκας σ’ αυτά Mary Sue, είχε τα καλύτερα να πει για την ανακοίνωση: “Η Wonder Woman είναι ένα εξαιρετικό, αναγνωρίσιμο σύμβολο αυτού που γίνονται οι γυναίκες όταν απελευθερώνονται από την πατριαρχική κοινωνία”.

Στην τελετή φημολογείται ότι θα βρεθούν και ηθοποιοί που έχουν υποδυθεί την Diana (επιτέλους Lynda Carter και Gal Gadot μαζί!), ενώ τον χαρακτήρα θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της DC Entertainment, Diane Nelson.

Σε άλλα αμαζονικά νέα, ο Greg Rucka υποστήριξε τον περασμένο μήνα σε συνέντευξή του στο Comicosity ότι ο χαρακτήρας είχε σίγουρα ερωτικές σχέσεις και με γυναίκες.

“Πώς είναι δυνατόν να μην είναι όλες (οι αμαζόνες) σε σχέσεις του ίδιου φύλου; Δεν έχει λογική κάτι διαφορετικό. Υποτίθεται είναι ο παράδεισος. Υποτίθεται μπορείς να ζήσεις ευτυχισμένος. Υποτίθεται πρέπει να έχεις τη δυνατότητα – στο ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο μπορεί κανείς να είναι ευτυχισμένος και μέρος των αναγκών για την ευτυχία αυτή είναι να έχει κανείς έναν σύντροφο – να έχεις μια ικανοποιητική, ρομαντική κι ερωτική σχέση. Και οι μόνες επιλογές είναι γυναίκες. Αλλά μία Αμαζόνα δεν κοιτάει μια άλλη Αμαζόνα και της λέει, “Είσαι γκέι”. Δεν το κάνουν. Δεν υπάρχει για εκείνες το κόνσεπτ αυτό”.

Η ιδέα αυτή δεν είναι καινούρια από τον Rucka, αφού την είχε υπονοήσει ξανά στο προηγούμενο, εκπληκτικό run του για τον χαρακτήρα της DC, όπως μπορείς να δεις στο παραπάνω πάνελ. Το ίδιο υποστηρίζει και η Gail Simone, μία ακόμα comic book writer που έχει περάσει με επιτυχία από τις σελίδες της Wondy.

To ’17 θα είναι η χρονιά της WW, ναι ή ναι;

* Κεντρική φωτογραφία από Scila.