ΘΕΑΤΡΟ

Το μεγάλο σκάνδαλο της Επιδαύρου

Το Φεστιβάλ Επιδαύρου και Πρωινού κάθε χρόνο πιστό στο ραντεβού του.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ξεκίνησε το Φεστιβάλ Επιδαύρου με την παράσταση ‘Οιδίπους’ του Robert Wilson. O Robert Wilson θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του πειραματικού θεάτρου και τα πρότζεκτ, που κάνει κατά καιρούς, υπερβαίνουν το θέατρο. Η παράσταση παρόλα αυτά δεν συγκίνησε ιδιαίτερα το κοινό, γιατί η σκηνοθεσία δεν είχε λάβει υπόψη τη χωροταξία του θεάτρου, δεν υπήρχε δραματική κορύφωση και το κείμενο αποδόθηκε από τους ηθοποιούς σε διάφορες γλώσσες, ενώ το τελευταίο δεκάλεπτο που επαναλαμβανόταν ένα κείμενο στα γερμανικά δεν είχε υπότιτλους σε όλη τη διάρκεια. Ήμουν και εγώ στην παράσταση και δεν είμαι από τους μεγάλους κατήγορους της, που τη χαρακτήρησαν αρπαχτή, γιατί ένα από τα κριτήριά μου όταν βλέπω ένα θέαμα είναι το να μη βαριέμαι, και δεν βαρέθηκα. Παρόλα αυτά, καταλαβαίνω τους λόγους που δεν άρεσε, και δεν πιστεύω ότι θα μου μείνει στο βάθος του χρόνου.

Κάθε καλοκαίρι λοιπόν η Επίδαυρος σχολιάζεται καθημερινά στην τηλεόραση, όχι όμως για να κάνουν κριτική σε κάποια παράσταση που είδαν. Κάθε καλοκαίρι πρωινάδικα και μεσημεριανά ρωτάνε σταρς, που θεωρούν υποδεέστερούς τους ποιοτικά, αν θα θέλαν να πάνε στην Επίδαυρο. Οι ανυποψίαστοι σταρς απαντάνε “ναι” και μετά αρχίζει ένα μεγάλο, σύγχρονο δράμα για το πώς τόλμησαν να απαντήσουν “ναι” σε μια τέτοια ερώτηση.

Μια μέρα θα πρέπει να κάνω ένα άρθρο για το πόσο ανούσια είναι αυτή η ερώτηση εξ αρχής όπως και όλες οι υποθετικές ερωτήσεις τύπου. “Θα ήθελες να παίξεις στην Επίδαυρο;”, “Θα παρουσίαζες μια εκπομπή;”, “Θα έπαιζες στο Ηρώδειο”;.

Το μεγαλύτερο θύμα αυτής της ερώτησης παγίδας ήταν φυσικά η Ελένη Φουρέιρα, που το 2016 είχε τολμήσει να πει ένα διστακτικό “ναι” και για τα επόμενα δύο χρόνια (φέτος ευτυχώς δεν έχω δει ακόμα) δημοσιογράφοι και ρεπόρτερς ρωτούσαν την ίδια, αλλά και όποιον άλλο καλλιτέχνη και σελέπριτι έβρισκαν, ποια είναι η γνώμη του που η Ελένη Φουρέιρα θέλει να παίξει στην Επίδαυρο. Τα ίδια λέγονταν και με τον Ρουβά το 2013 που τόλμησε να παίξει τον Διόνυσο -αν και πάρα πολλοί εξίσου επαίνεσαν την ερμηνεία του- γιατί υπάρχει από κάποιους μια συγκεκριμένη ιδέα για τι είναι η ποιότητα, ενώ δεν καταλαβαίνουν ότι η ιδέα τους είναι στην πραγματικότητα αφηρημένη, σχηματική και μανιχαϊστική (ας κάνω και εγώ το κείμενο μου πιο ακατάληπτο μπας και θεωρηθεί πιο ποιοτικό).

Χτες η Επίδαυρος ξαναέπεσε στο πάνελ, του Πρωινού συγκεκριμένα, με αφορμή την απάντηση της Μαρίας Κορινθίου στην ερώτηση του Ρένου Χαραλαμπίδη “ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό της”. Η Κορινθίου έκανε το λάθος να απαντήσει πως το όνειρο του κάθε ηθοποιού -όπως και εκείνης- είναι να παίξει στην Επίδαυρο, έτσι χτες δέχτηκε τα πυρά του Άρη Καβατζίκη και του Νίκου Παρτσώλη.

Έκαναν μάλιστα και ένα recap όλων των σκανδάλων της Επιδαύρου, όπως το θάψιμο της Αλίκης Βουγιουκλάκη όταν είχε παίξει, το ότι η Κόνι Μεταξά επίσης είχε δηλώσει ότι θέλει να παίξει, αλλά και το ότι η Ζοζεφίν είχε δηλώσει ότι θέλει να τραγουδήσει στο Ηρώδειο.

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να απαντάνε οι ευτελείς -όπως θεωρούνται από τα πάνελ- καλλιτέχνες έχοντας συνείδηση της ευτέλειάς του μέσα από το στόμα των μεγαλύτερων κατηγόρων τους:

Tον Νοέμβριο του 2017 η Κόνι Μεταξά ήταν καλεσμένη του ‘Πρωινού’ και η Φαίη Σκορδά τη ρώτησε αν θα ήθελε να παίξει στην Επίδαυρο και απάντησε “Αν θα ήθελα να παίξω στην Επίδαυρο; Ε, προφανώς. Noμίζω όλοι οι ηθοποιοί θέλουν να παίξουν στην Επίδαυρο; Έτσι δεν είναι”;

Ο Άρης Kαβατζίκης τη διέκοψε και της είπε: “Δεν ξέρουμε Κόνι. Κάτσε να δοκιμαστείς πρώτα. Όχι Κόνι εγώ, αν ήμουν στη θέση σου, ξέρεις τι θα απαντούσα;

Κάτσε να έρθει εκείνη η ώρα, κι αν το δουλέψω και είναι και αυτό, λέω να το κάνω!

Ενώ ο Λιάγκας το 2016 σχολιάζοντας την επιθυμία της Ελένης Φουρέιρα να παίξει στην Επίδαυρο είχε πει πως η σωστή απάντηση είναι:

Όχι, δεν έχω τα προσόντα

Οπότε αν μας διαβάζει κάποιος που θα ερωτηθεί ποτέ αν θέλει να πάει στην Επίδαυρο, να ξέρει να απαντήσει ένα από τα δύο.

ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ

Το ομολογώ: Δεν με εξέπληξε η εμφάνιση της Στικούδη
Πώς το πιο πολυτελές πάρτι του πλανήτη κατέληξε στο απόλυτο φιάσκο
Σκάνδαλο: Ποια καινούρια σειρά του Netflix αντιγράφει πασίγνωστο ελληνικό meme
8 φορές που μας έκλεψαν ξεδιάντροπα οι ξένοι