REVIEWS

‘Αντεροβγάλτης’ S01E01: Έχεις ξαναδεί θέατρο σε συνέχειες;

Η ομάδα Νοσταλγία παρουσιάζει την θεατρική πλευρά ενός εκ των μεγαλύτερων δολοφόνων στην ιστορία της ανθρωπότητας. Χειροκρότημα, μόνο. Και cliffhanger.

Θα μπορούσαν να είναι όλοι ή και κανένας απολύτως. Θα μπορούσε να είναι ένας παράξενος ή απλώς κάποιος μόνος του. Θα μπορούσε να είναι ο Εκατοντάχρονος που Πήδηξε από το Παράθυρο και Εξαφανίστηκε, αλλά είναι παραπάνω από εκατό χρονών.

Η αναζήτηση ενός δολοφόνου που βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στα πόδια σου και μία αλήθεια που δεν μπορεί παρά να είναι ψέμματα. Δύο βασικοί άξονες στους οποίους έχεις την ευκαιρία να τραμπαλιστείς για περίπου 80 λεπτά είτε βρίσκεσαι στη θέση του θαμώνα ενός μπαρ είτε ενός γείτονα από εκείνους που συμπεριφέρονται λες και μένουν στο σπίτι σου είτε κάθεσαι σε εκείνη που θα είχε ένας απλός ιστορικός παρατηρητής*.

(*Τους θεατές του Rabbithole μπορείς άνετα να τους μπερδέψεις με τους ηθοποιούς. Ένας ακόμη λόγος να μπεις βαθιά στην αναζήτηση του δολοφόνου του οποίου παρεμπιπτόντως, ο επόμενος στόχος μπορεί να είναι το δικό σου στομάχι. Σόρι.)

Το πρώτο από τα τέσσερα επεισόδια της πρώτης θεατρικής σειράς στην Ελλάδα, ήταν ανέλπιστα καλό. Και ελπιδοφόρο. Εκείνο το ‘Βρε λες να ζήσουμε στιγμές τηλεοπτικών σειρών και στο θέατρο;‘ μου τριβέλισε τόσο ευχάριστα το μυαλό αμέσως μόλις άναψαν τα φώτα που θέλω απλά να το μοιραστώ. Δίχως περαιτέρω ανάλυση.

Και τώρα, σκοτάδι. Η πειραγμένη φωνή του ‘Τζακ. Χαχα. Του Αντεροβγάλτη’ κάνει τις πρώτες συστάσεις. Έπειτα σιωπή. Και τα φώτα στην ‘ξένη’ από το Λονδίνο (εδώ είναι Αμερική) και τον ελκυστικό χορό της. Θαμώνες, χειροκροτήστε.

ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ: Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η ομάδα Νοσταλγία δημιουργεί μια θεατρική σειρά τεσσάρων επεισοδίων. Με έμπνευση την δράση ενός από τους μεγαλύτερους δολοφόνους στην ιστορία της ανθρωπότητας, του Τζακ Αντεροβγάλτη, παρουσιάζει μια  ιστορία μυθοπλασίας, εν μέρει βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Η αστυνομική ιστορία ξετυλίγεται σε 4 σπονδυλωτά επεισόδια γεμάτα σασπένς, που φλερτάρουν με το ύφος ξένων τηλεοπτικών σειρών και την ατμόσφαιρα κινηματογραφικών ταινιών μυστηρίου.

Ο Αντεροβγάλτης είναι ένα κοινωνικό / ψυχολογικό θρίλερ με έντονες νουάρ παρακαταθήκες. Η παρουσίασή του στηρίζεται στην κινηματογραφική αφήγηση, έτσι ώστε ο θεατής να έχει την εντύπωση ότι παρακολουθεί πράγματι μια σειρά έξω από τα θεατρικά δεδομένα. Για τον λόγο αυτό, επιτρέπεται περιορισμένος αριθμός θεατών σε κάθε επεισόδιο, οι οποίοι και τοποθετούνται σε θέσεις διαφορετικής οπτικής.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ: ΤΟ ΕΡΓΟ

Επτά βασικοί χώροι. Πολλή κίνηση. Το γραφείο του ξερόλα ψυχίατρου, το γραφείο του Επιθεωρητή που κάτι βρωμάει στην όλη φάση του, το σπίτι του επιθεωρητή με την παράξενα ‘ηλίθια’ γυναίκα του, το μπαρ, το ‘φυτόσπιτο’ (δεν κάνω σπόιλερ), το πανδοχείο και ο κινηματογράφος που κάνει το δυναμικό καμ μπακ του ο ‘Τζακ. Χαχα. Ο Αντεροβγάλτης’.

Εναλλαγή. Ή μάλλον εναλλαγές. Πολλές εναλλαγές. Πολλές κινηματογραφικά στημένες εναλλαγές. Από τον χιονισμένο ούμπερ καλτ τηλεφωνικό θάλαμο μέχρι το ‘ανθρωποκυνηγητό’ στα στενά διαδρομάκια που χωρίζουν θεατές και ηθοποιούς. Ή μάλλον, τους ενώνουν. Αφού μοιράζονται μία παράξενη δόση αδρεναλίνης.

‘Παράξενη’, όπως η Άλις η φίλη της αστυνόμου θα κρίνει τους ανθρώπους. Και ‘μόνη’ όπως η αστυνόμος θα περιφράσει τη σκέψη της.

Highlight* Συμβουλή: Στοιχεία. Μάζεψε στοιχεία. Ονόματα, αντιδράσεις, κινήσεις.

Μία πόλη που ξαφνικά χάνει τον ύπνο της και γι αυτό κατηγορεί (αλίμονο!) τους δημοσιογράφους και ένα επιτελείο της αστυνομίας εν πλήρη συγχύσει να προσπαθεί να ξεριζώσει τις σεξιστικές, ομοφοβικές, κοινωνικές της αντιλήψεις για το ‘κοινό καλό’. Οι γυναίκες. Αυτές είναι που θα αναλάβουν. Γιατί είναι ικανότερες; Ή γιατί κάποια πρέπει να κατηγορηθεί ως ανίκανη;

(*Αλήθεια δεν ξέρω γιατί γράφω τη λέξη highlight και βάζω bold.)

ΤΡΙΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ: ΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ

Όχι δεν υπήρξε χειροκρότημα. Και ούτε πρόκειται να υπάρξει μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος των τεσσάρων επεισοδίων. Μέχρι να βρούμε ποιος είναι τέλος πάντων αυτός ο ρεαλιστικά ανύπαρκτος φαντομάς που ξέρει πώς να σπείρει τον πανικό και την κατάντια, την αδικία και την απιστία απέναντι στους ανθρώπους.

Highlight παρατήση: Αυτό το ‘χειμώνας έρχεται’ που λέει στο φωνητικό του μήνυμα ο ‘Τζακ. Χαχα. Ο Αντεροβγάλτης’ είναι το καλύτερο inside joke που έχω ακούσει εδώ και καιρό.

Με σεβασμό απέναντι στην ομάδα που θέλησε να παρουσιαστεί (και κατ’επέκταση να αξιολογηθεί στο χειροκρότημα) μετά το πέρας των τεσσάρων επεισοδίων, επιφυλάσσομαι να συμπληρώσω μερικά ακόμα highlights ερμηνειών στο τέλος της θεατρικής σειράς.

Για την ώρα, ευχαριστούμε ρε παιδιά γι αυτήν την ιδέα.

ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ…

 

ΑΝΤΕΡΟΒΓΑΛΤΗΣ  | μια θεατρική σειρά τεσσάρων επεισοδίων

Επεισόδιο 1ο:   ‘Πώς κάτι που δεν είναι αλήθεια, είναι’

Για 10 μόνο παραστάσεις: 12 – 23 Οκτωβρίου 2016 |Τετάρτη έως Κυριακή |21:30 μμ στο θέατρο Rabbithole