ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

“Έτσι λοιπόν έχουν τα πράγματα, σήμερα 20 Νοεμβρίου, πρώτη μέρα του MEGA…”

Η Μαρία Καούκη, ανήμερα των 30ών γενεθλίων του καναλιού, θυμάται, αναλύει και προβλέπει τι μέλλει γενέσθαι με το ίσως πιο αγαπημένο κανάλι των Ελλήνων.

“Έτσι έχουν λοιπόν τα πράγματα -σήμερα 20 Νοεμβρίου, πρώτη μέρα του MEGA Channel στον αέρα- όπως τα είδαν οι δημοσιογράφοι και τα κατέγραψαν οι κάμερες του MEGA Channel. Tα τελευταία μας νε… νέα τα μεσάνυχτα και όχι νύχτα, καλή σας νύχτα!”. Η πρωταθλήτρια της ευφράδειας, Λιάνα Κανέλλη έκανε ένα μικρό σαρδάμ στην αποφώνηση του πρώτου δελτίου ειδήσεων της ιδιωτικής τηλεόρασης. Δείγμα του άγχους της πρεμιέρας.

Σαν σήμερα, πριν από 30 χρόνια στις 3.00 μ.μ., γεννήθηκε το MEGA Channel. Ο τηλεοπτικός “σταθμός των εκδοτών” (Μπόμπολας, Λαμπράκης, Τεγόπουλος, Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος) αρχικά στηρίχθηκε σε ξένες σειρές, αλλά γρήγορα εμπλούτισε το πρόγραμμά του.

Σαν σήμερα, πριν από ένα χρόνο, το Μεγάλο κανάλι πέθανε. Ήταν ένας αργός και βασανιστικός θάνατος. Οι 420 εργαζόμενοί του πληρώθηκαν για τελευταία φορά στην ώρα τους τον Μάρτιο του 2016, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαν υποστεί σειρά μειώσεων στους μισθούς τους. Στις 14 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου σίγησαν τα δελτία ειδήσεων του καναλιού. Οι μέτοχοι του MEGA (Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης, Ψυχάρης) δεν προχώρησαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και μπλοκαρίστηκαν οι λογαριασμοί της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε., που ιδρύθηκε το 1989 (ΦΕΚ 1016 / 2.5.89).

Στην αρχή, διεκόπη το σήμα του καναλιού στις 02:10 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 2018 από την Digea και στις 20 Νοεμβρίου του 2018 από τις συνδρομητικές πλατφόρμες. Πλέον, λειτουργεί μόνο μέσω του YouTube.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης προετοιμάζει την αναβίωση του Μεγάλου

To εμβληματικό “μνημείο” του MEGA -δηλαδή το σήμα του-, ο “πυρήνας” του -ήτοι η ταινιοθήκη του-, το αρχείο ειδήσεων και οι τίτλοι που έχει κατοχυρώσει ανήκουν τώρα εταιρεία Alter Ego και στον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος προετοιμάζει την αναβίωση του Μεγάλου της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Στα 16 χρόνια λειτουργίας του σταθμού η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. ανέφερε: “Το MEGA έχει κατορθώσει να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της προτίμησης του ελληνικού κοινού, παραμένοντας ταυτόχρονα ο πλέον εύρωστος τηλεοπτικός σταθμός της χώρας. Η επιτυχία αυτή στηρίχθηκε κυρίως στις σημαντικές επενδύσεις που διενεργήθηκαν διαχρονικά για την αγορά του πλέον σύγχρονου ηλεκτρονικού και τεχνικού εξοπλισμού καθώς και στις δαπάνες για την αγορά και την παραγωγή τηλεοπτικού προγράμματος. Η πρώτη οικονομική χρήση “1990” έκλεισε με πωλήσεις 6,5 δισ. δρχ. και επενδύσεις σε τηλεοπτικό πρόγραμμα και ηλεκτρονικό εξοπλισμό ύψους 2,7 δισ. δρχ. Η τηλεθέαση του σταθμού κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έφτασε το 32% έναντι 20% του δεύτερου”. Λίγο μετά το MEGA Channel ή το “4” στο τηλεκοντρόλ, εμφανίστηκε ο ΑΝΤ1 (το “5” του τηλεχειριστηρίου).

Η Ελλάδα την ίδια χρονιά έβραζε. Ήταν το “βρόμικο 1989” και η Βουλή είχε αποφασίσει την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Η “Δίκη του Αιώνα” άρχισε στις 11 Μαρτίου 1991 και είναι η μοναδική που έχει μεταδοθεί απ’ ευθείας στην ελληνική τηλεόραση. Τα δύο ιδιωτικά κανάλια αναδιάρθρωσαν επικοινωνιακά τη χώρα. Η ύπαρξή τους συνέβαλε στη ζωντανή κάλυψη της δίκης.

 

Οι δορυφορικοί σταθμοί Super Channel (Μ. Βρετανία), TV5 Europe (Γαλλία), SAT1 (Γερμανία), SAT1 (Γερμανία), CNN International (Η.Π.Α), Horizon (ΕΣΣΔ) έφεραν το ζάπινγκ στις ζωές των Ελλήνων νωρίτερα, το 1988. Αλλά, δεν ήταν ανταγωνιστικοί της ΕΡΤ.

Η άδεια που παρατεινόταν

Το Μεγάλο κανάλι έλαβε προσωρινή άδεια τον Σεπτέμβριο του 1989 και τέσσερα χρόνια αργότερα χορηγήθηκε η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού. “Η άδεια είναι ισχύος επτά “7” ετών από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης Παραχώρησης με δυνατότητα ανανέωσης και διατηρείται νομοθετικά σε ισχύ. Το ίδιο έτος (1993), το MEGA, έχοντας επενδύσει € 41 εκατ. σε πρόγραμμα και 4 δισ. δρχ. σε ηλεκτρονικό / τεχνικό εξοπλισμό, πετυχαίνει “α” να σταθεροποιήσει την ηγετική του θέση στην αγορά με μερίδιο στη τηλεοπτική διαφημιστική αγορά 34% έναντι 30% του δεύτερου τηλεοπτικού σταθμού και “β” να καλύψει το 98% του ελληνικού πληθυσμού με την καλύτερη ποιότητα λήψης. Το 1994 το MEGA είναι το πρώτο μέσο μαζικής ενημέρωσης που εισάγει τις μετοχές του στη κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών”, ενημέρωνε γραπτώς η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ στο ιστορικό της εταιρείας.

Η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ κατέθεσε αίτηση για άδεια πανελλήνιας εμβέλειας το 2016, αλλά απορρίφθηκε. Στο νέο διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε το 2018 δεν μπόρεσε να λάβει μέρος για οικονομικούς λόγους. Ωστόσο, είχε κατορθώσει με τις επαναλήψεις να έχει έσοδα από διαφημίσεις, παρά το γεγονός ότι δεν διέθετε ενημερωτικό πρόγραμμα (με εξαίρεση το δελτίο καιρού). Έπειτα, από ασφαλιστικά μέτρα οι απλήρωτοι εργαζόμενοι έλαβαν μέρος των εσόδων και το υπόλοιπο χρησιμοποιήθηκε για τις λειτουργικές ανάγκες του καναλιού.

Αυτές οι επαναλήψεις απέδειξαν πόσο είχε αγαπηθεί από τον κόσμο το τηλεοπτικό προϊόν του MEGA και δικαιώθηκαν οι επιλογές των στελεχών του.

Τα αθλητικά, ο μπαλαμός και οι ακριβοθώρητοι

Το κανάλι στηρίχθηκε στις σειρές του, “πίστεψε” στα αθλητικά “Λεπτό προς Λεπτό” και επένδυσε πολλά εκατομμύρια για να έχει το Champions League, δικαιώματα εθνικών ομάδων κ.α. Όταν μοιραζόταν τα δικαιώματα της ίδιας σεζόν με την ΕΡΤ, τις περισσότερες φορές παρουσίαζε καλύτερα ποσοστά τηλεθέασης από τη δημόσια τηλεόραση. Οι μέρες του MEGA με ελληνική ομάδα στο Champions League ήταν καλύτερες της ΕΡΤ. Το brand name του καναλιού και το “πακέτο” της παρουσίασης που πρόσφερε έδινε καλύτερα ποσοστά.

Με το MEGA γελούσες και δάκρυζες (Απαράδεκτοι, Παρά Πέντε, Μικροί Μήτσοι, Νησί, Αναστασία, Ο πιο αδύναμος κρίκος, Οι τρεις χάριτες,  Εθνική ομάδα κ.α.). Έτρωγες καλά με τον Ηλία Μαμαλάκη κι έμαθες τι σημαίνει η λέξη “μπαλαμός” (αυτός που δεν είναι Ρο, στη γλώσσα των Ρομά) στην “Ερατώ”. Πήγαινες ταξίδια, αλλά και στην πρώτη γραμμή εμπόλεμων ζωνών με τους ανταποκριτές του. Ο αστικός μύθος λέει ότι τα έδρανα της Βουλής άδειαζαν κάθε βράδυ στις 8.00, επειδή οι βουλευτές παρακολουθούσαν το κεντρικό δελτίο του καναλιού από το εντευκτήριο. Από τις εκπομπές του πέρασαν οι ακριβοθώρητοι ή αν θέλεις “δύσκολοι” σταρ.

Στέλιος Καζαντζίδης

Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας

Χάρρυ Κλυνν

Ντέμης Ρούσσος

Ο νόμος της Μελίνας και του Κούρκουλου

Ο αντικαπνιστικός νόμος προϋπήρχε στην τηλεόραση, έστω για λόγους τακτ. Αργότερα, απαγορεύθηκαν και οι διαφημίσεις με προϊόντα καπνού. Η Μελίνα σήκωσε “Ψηλά τα χέρια” και παραδέχθηκε ότι ήταν καπάτσα, στους πρώτους μήνες της λειτουργίας του καναλιού. Κάπνισε κατά τη διάρκεια της εκπομπής (19:02 στο video).

Μ. Μερκούρη: Και τώρα Λιάνα θα μου δώσεις ένα τσιγάρο. Όλος ο κόσμος στην Αθήνα θα πει ”Τι φρικτό πράγμα είναι αυτή! Καπνίζει!”. Διότι μου συνέβη ένα πάρα πολύ ωραίο πράγμα. Μπορώ να στο πω έτσι στα γλήγορα;

Λ. Κανέλλη: Και βέβαια μπορείς να μου το πεις.

(Η Λιάνα Κανέλλη άναψε το τσιγάρο της Μελίνας Μερκούρη)

Μ. Μερκούρη: Έχω κι εγώ κάποιες ανάγκες…

(Γέλασαν αμφότερες)

Λ. Κανέλλη: Ναι, αυτό είναι αλήθεια!

Μ. Μερκούρη: Μια μέρα ήμασταν σε μια συγκέντρωση και βγήκαμε μετά. Γύρω, γύρω από το αυτοκίνητο ήρθαν άνθρωποι και μου μιλούσαν και μου έλεγαν “Μελίνα”. Ε, ξέρεις. Τα γνωστά. Για μια στιγμή κουράστηκα και πήγα να ανάψω ένα τσιγάρο. Και πραγματικά δείρανε και το αυτοκίνητο και εμένα, για να μην καπνίσω. Και αυτό δεν θα το ξεχάσω. Είναι από τις πάρα πολύ ωραίες στιγμές.

Λ. Κανέλλη: Αυτή είναι η Μελίνα. Είναι η Μελίνα που θέλουν να την υπερασπιστούν από το ελάττωμά της να καπνίζει, τώρα που έχει ένα πρόβλημα υγείας.

Ο Νίκος Κούρκουλος βρέθηκε “Ενώπιος Ενωπίω” με τον διάδοχο της Λιάνας Κανέλλη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, Νίκο Χατζηνικολάου. Με τσιγάρο στο χέρι και ουίσκι στο τραπέζι είπε: “Δεν πρόκειται να γίνει κανένας γάμος. Εγώ έχω βγει και το έχω πει. Και όταν λέω μία κουβέντα, αυτή είναι. Δεν υπάρχει άλλη”. Πώς να του φέρει κάποιος αντίρρηση;

 

Η Μελίνα Μερκούρη και ο Νίκος Κούρκουλος έφυγαν από τη ζωή έπειτα μεγάλη μάχη με τον καρκίνο.

Η Αλίκη έκανε θραύση

Η εκπομπή “Ενώπιος Ενωπίω” που έχει μετακομίσει στον ΑΝΤ1, όπου βρίσκεται ο Νίκος Χατζηνικολάου όταν το 1993 φιλοξένησε την Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε ποσοστό τηλεθέασης 78,1%! Η εκπομπή προβλήθηκε ξανά όταν η ηθοποιός έφυγε από τη ζωή.

Χάθηκε το κοντρόλ στα capital controls

Η αποδοχή του Μεγάλου Καναλιού από τον κόσμο κλονίστηκε τις ημέρες πριν από το Δημοψήφισμα του 2015. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τιμώρησε με πρόστιμο τον τηλεοπτικό σταθμό και προέβη σε συστάσεις για τη στάση που κράτησε το κανάλι τις ημέρες των capital controls. Βέβαια, δεν ήταν το μόνο μέσο που ακολούθησε αυτή τη γραμμή. Κλήθηκε να πληρώσει 20.000 ευρώ επειδή παρουσίασε φωτογραφία με μια ηλικιωμένη γυναίκα να προστατεύει μια άλλη γυναίκα που έκανε ανάληψη σε ΑΤΜ. Όμως, η φωτογραφία είχε τραβηχτεί στη Νότια Αφρική. Το δε Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επέπληξε την Όλγα Τρέμη, τη Μαρία Σαράφογλου και τον Μανώλη Καψή για τη στάση τους εκείνες τις ημέρες. Θεωρήθηκε ότι το κανάλι έδινε βήμα κυρίως σε αυτούς που ήταν υπέρ του “Ναι” με το διάλογο της κ. Σαράφογλου και του Κλέονα Γρηγοριάδη να είναι αλησμόνητος.

Έτσι έχουν λοιπόν τα πράγματα σήμερα 20 Νοεμβρίου…

…Του 2019, τριάντα χρόνια μετά την ίδρυση του MEGA που άρχισε τη λειτουργία του με μια ευχή της Αλίκης Βουγιουκλάκη: “Να μας δώσει το όνειρο, την ελπίδα, το κουράγιο και το χαμόγελο που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε σαν λαός και να πάμε μπροστά στη δεκαετία του 1990 που αρχίζει σε λίγο…”.