ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Peaky (φόκιν’) Blinders, τίποτα άλλο

Το 'Peaky Blinders' δεν είναι η σειρά που πρέπει να δεις άμεσα. Είναι αυτή που έπρεπε να έχεις ξεκινήσει ήδη από το 2013, αλλιώς σαν και εμάς θα μετανιώνεις για τα χρόνια που έχασες.

‘Peaky Blinders’. Η σειρά που κατέβηκε στο πρωτάθλημα της “Καλύτερης Σειράς Που Δεν Ξέρεις” και κατέληξε να το κατακτά με χαρακτηριστική άνεση και να αποχωρεί στο ηλιοβασίλεμα αγκαζέ με τον τίτλο της “Σειράς Ω Θεοί Τι Στο Διάολο Συνέβη Και Δεν Την Είχα Ακούσει Ως Τώρα”.

Για να τα λέμε όλα κι εγώ από σπόντα την έμαθα. Από τον Μάνο Χωριανόπουλο, δηλαδή. Θα τον θυμάστε από το τότε που έγινε κουμπάρος για πρώτη φορά. Αλλά αυτό κάνει ο Μάνος. Πίνει και ξέρει πράγματα, πολύ πριν αυτός ο συνδυασμός γίνει κουλ λόγω Tyrion Lannister. Έτσι, λοιπόν, γνωριστήκαμε με την σειρά του καλοκαιριού. Αν δεν υπήρχε το ‘Stranger Things‘ ή το ‘The Night Of’. Ή είχαμε 2013, γιατί τότε βγήκε.

Αγγλικό όσο δεν πάει. Πιο αγγλικό και από τσάι με βουτήματα στις 17.00 το απόγευμα στο Πικαντίλι Σέρκους. Πιο αγγλικό και από σέντρα του McManaman. Πιο αγγλικό και από εμετό με φακίδες και κοκκινισμένα μπούτια στο Φαληράκι. Πιο αγγλικό και από κάτι στερεοτυπικά αγγλικό σε συνδυασμό με κάτι άλλο στερεοτυπικά αγγλικό.

 

Λογικό θα μου πεις. Α) Γιατί είναι όντως αγγλικό Β) Γιατί δεν ξεφεύγει από τον κανόνα που θέλει τις αγγλικές σειρές (‘Sherlock’, ‘Luther‘ κτλ) να ονομάζουν σεζόν τα έξι επεισόδια Γ) Γιατί είναι γυρισμένο στο φόκιν Μπέρμπιγχαμ στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Οι ‘Peaky Blinders’, λοιπόν, είναι μια οικογένεια-συμμορία που απαρτίζεται από ψιλο-μπούκηδες, ψιλο-τραμπούκους, ψιλο-γκάνγκστερ τύπους, που είναι κατά βάθος όμως καλά παιδιά. Άχαστη συνταγή επιτυχίας. Αν δεν σου αρκεί ο παραπάνω πρόλογος θα αναγκαστείς να διαβάσεις και τους παρακάτω λόγους που πρέπει να τη δεις

1) Γιατί το λέω εγώ

2) Γιατί είναι η ιστορία μιας οικογένειας-συμμορίας που απαρτίζεται από ψιλο-μπούκηδες, ψιλο-τραμπούκους, ψιλο-γκάνγκστερ τύπους, που είναι κατά βάθος όμως καλά παιδιά.

Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ ξεκινάω σειρά με πολύ λιγότερα. Αλλιώς you had me at ψιλο-μπούκηδες. Αλλιώς τα μισά να μου λεγε.

3) Γιατί Thomas Shelby

Ο πρωταγωνιστής στο ρόλο του παρταόλα. Ο Cillian Murphy (’28 Days Later’, ‘Batman Begins’, ‘Red Eye’) έχοντας ξεπεράσει το πολύ κακό όνομα που του έδωσαν και πιθανό bullying από συμμαθητές, είναι εξαιρετικός στην ερμηνεία του. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι όλη η σειρά, αν δεν υπήρχε ο Arthur. Τέλος πάντων. Είναι ο Τζο αν η οικογένεια Shelby ήταν οι Daltons. Master mind. Αυτός που κινεί τα νήματα, παίρνει τα ωραία κορίτσα και όπως τέθηκε πολύ σωστά είναι “αυτός που κάνει τα πράγματα που πρέπει να γίνουν”. Ο Murphy ίσως είναι ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να προκαλέσει θάνατο λόγω κάθετης πτώσης θερμοκρασίας σώματος μόνο με το βλέμμα του. Και αυτό βγαίνει προς τα έξω.

4) Γιατί δεν είναι μόνο μια ιστορία για γκάνγκστερ

Έχει αγάπη. Και πόλεμο. Τον Α’ Παγκόσμιο. Ναι η φάση είναι κάπως “τότε στη Γαλλία…” Κάθε λίγο και λιγάκι, αλλά ΟΚ το συνηθίζεις. Έχει επίσης IRA. Και Τσώρτσιλ. Και δολοπλοκίες και σκληρό πόκερ. Όχι με χαρτιά όμως, αλλά με ανθρώπινες ζωές.

5) Γιατί έχει την καλύτερη μουσική που θα έχεις ακούσει ποτέ σε σειρά

Μπόλικος Nick Cave, αρκετοί White Stripes και περισσότεροι Arctic Monkeys. Που να στα λέω.

 

6) Γιατί είναι αληθινή ιστορία

Οι Peaky Blinders υπήρχαν. Λίγο νωρίτερα (το 1890) αλλά υπήρχαν. Όχι όμως και η οικογένεια Shelby. Αλλά γενικότερα η φάση ήταν κάπως έτσι στο Μπέρμιγχαμ. Κοστούμια με γιλέκο και ρολόγια τσέπης, καπνό, λεκέδες από μπύρα, φωτιά και μουτζούρα.

Ο μύθος λέει μάλιστα ότι πήραν το όνομα τους από ξυράφια που έχουν κρυμμένα στις τραγιάσκες τους (σήμα κατατεθέν). Peaked hats. Έσκιζαν το μέτωπο του αντιπάλου και άφηναν το αίμα να τους τυφλώσει. ‘Peaky Blinders’. Φόκιν γέα.

7) Γιατί έχει τρομερούς τύπους

Όπως ο Arthur Shelby. Ο αγαπημένος παρανοϊκός γκάνγκστερ της γειτονιάς σου. Δανεισμένος από το Trainspotting. Υπέροχος. Πραγματικά υπέροχος.

Για μένα, όλη η σειρά.

8) Γιατί σε πιάνει από τη μούρη

Και μόλις την ξεκοκκαλίσεις θέλεις να αρχίζεις να φοράς τραγιάσκα, να πίνεις ιρλανδέζικο γουίσκι, να ξεκινήσεις το κάπνισμα και να λες “φόκιν” κάθε μια φόκιν πρόταση.

9) Γιατί έχει και Tom Hardy

Γενικά κάτι παίζει με τους κακούς στο Μπάτμαν και το ‘Peaky Blinders’. Και ο Murphy και ο Hardy έχουν απλώσει χέρι στη Gotham. Αλλά όπως και να το κάνουμε… Tom Hardy. Με αγγλική προφορά. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

10) Γιατί έχει τις ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ προφορές

Δεν μπορείς να μην τις λατρέψεις. Ακόμη κι αν το βλέπεις χωρίς υπότιτλους. Βαριές προφορές που αλλάζουν σε κάθε περίσταση: Λονδρέζικες, τσιγγάνικες, ιρλανδέζικες.

Επίσης το ξεκινάς γιατί αλλιώς.