ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το καλοκαίρι που χιόνισε κρακ στο Λος Άντζελες

Η διεθνής συνωμοσία πίσω από τη 'γενοκτονία του κρακ', πίσω στα '80s, έρχεται πάλι στο επίκεντρο μέσα από την τηλεοπτική σειρά 'Snowfall' του John Singleton.

‘Κατηγόρησε τον Reagan που με έκανε τέρας. Κατηγόρησε τον Oliver North και τους Iran-Contras. Διακινούσα εμπόρευμα που αυτοί σπονσόραραν’. Ο συγκεκριμένος στίχος από το ‘Blue Magic’ του –πρώην εμπόρου ναρκωτικών, μην ξεχνιόμαστε, και νυν δισεκατομυριούχου- Jay-Z λέει όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη συνομωσία/ αστικό μύθο (ανάλογα με το ποιους επιλέξεις να πιστέψεις) για το τι ακριβώς συνέβη το καλοκαίρι του 1983 στα γκέτο του Λος Άντζελες.

Τότε δηλαδή που το κρακ έκανε την εμφάνισή του με πάταγο, ενισχύοντας τις συμμορίες, κάνοντας σμπαράλια τις κοινωνικές δομές και μετατρέποντας όλη την περιοχή σε εμπόλεμη ζώνη επιπέδου Βηρυτού.

‘Οι άνθρωποι που το έζησαν, περιγράφουν τη συγκεκριμένη περίοδο λες και έπεσε πυρηνική βόμβα. Πριν το καλοκαίρι του κρακ στο South Central δεν υπήρχαν σιδερένιες μπάρες στα παράθυρα και φράχτες. Το κρακ άλλαξε τα πάντα.’ -John Singleton

Βλέπεις, μέχρι τότε, η κοκαΐνη ήταν ένα ναρκωτικό για τα clubs. Πολύ ακριβό για τις εργατικές τάξεις. Όταν, όμως, η παραγωγή στην Κεντρική Αμερική αυξήθηκε και η ζήτησε έπεσε, έγινε αναγκαίο το ‘προϊόν’ να γίνει πολύ πιο εθιστικό και, ταυτόχρονα, πολύ πιο φθηνό. Κάτι που έγινε εφικτό μέσω της ‘νοθείας’ του με μαγειρική σόδα και την αλλαγή μορφής του σε ‘νιφάδες’ ή ‘πετραδάκια’ που μπορούσαν να καπνιστούν.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το συγκεκριμένο ναρκωτικό, που έσκασε πρώτα μύτη το 1981, μόλις 4 χρόνια αργότερα ήταν υπεύθυνο για τον διπλασιασμό των εισαγωγών σε νοσοκομεία εξαιτίας του και, επιπλέον, για τον διπλασιασμό των θανάτων Αφροαμερικάνων ηλικιών 18-24.

Μια πραγματική επιδημία που οδήγησε, λίγο μετά, στο περίφημο -και εντελώς αναποτελεσματικό- ‘ενισχυμένο’ War on Drugs του Reagan και σε τόσο αυστηρές ποινές (για όσους ντίλαραν κρακ, σε σχέση με κοκαΐνη) που οδήγησε στον εγκλεισμό στις φυλακές εκατοντάδων χιλιάδων Αφροαμερικανών. Εκείνοι δηλαδή που επηρεάστηκαν περισσότερο από την αλλαγή του ποινικού κώδικα (που άλλαξε ξανά, ελέω Obama, μόλις το 2010).

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το ‘Scarface’, με τον Tony Montana να γίνεται σε χρόνο dt το απόλυτο είδωλο κάθε ναρκοβαρώνου, κυκλοφόρησε το 1983. Ενισχύοντας το προφίλ crack kingpins όπως του -μεταμελημένου τώρα- Freeway Ricky Ross που, σύμφωνα με άρθρο στο Αμερικάνικο Esquire, μεταξύ του 1982-1989 τζίραρε 2,5 δις δολάρια σε σημερινή αξία, με συνολικό κέρδος 850 εκ. δολάρια.

Προσοχή. Το ίδιο το ‘Snowfall’, ως τηλεοπτική σειρά, μυρίζει από μακριά ένα στιλάτο αμάλγαμα όλων των ταινιών των ’90s σχετικά με νεαρούς Αφροαμερικάνους που οδηγούνται κατά λάθος (και καταλήγουν να διαπρέπουν) στη ζωή στο έγκλημα.

Και αυτό παρότι ο ίδιος ο Singleton, που το αποκαλεί ‘το ‘Game of Thrones’ του γκέτο’, έχει ένα μεγαλύτερο καμβά να μας δείξει που περιλαμβάνει, πέρα από τον νεαρό πρωταγωνιστή (τον Εγγλέζο Damson Idris), μια φιλόδοξη Μεξικανή βασίλισσα της μαριχουάνας, έναν Ισραηλινό ναρκο-βαρώνο με διασυνδέσεις σε όλο τον κόσμο, ένα ατιμασμένο πράκτορα της CIA και τον αντάρτη με τον οποίο συνεργάζεται.

Όσον αφορά όλη τη φάση με την CIA, ο σκηνοθέτης του ‘Boyz n the Hood’ στηρίχθηκε στους ίδιους τεχνικούς συμβούλους με αυτούς του ‘The Americans’ προκειμένου να ‘καλύψει τα νώτα του’ όσον αφορά το πόσο μεγάλη ακριβώς ήταν όντως η εμπλοκή της CIA στην άνοδο του κρακ. Αντίστοιχα, ας πούμε, για το ανατολικό L.A. χρησιμοποίησε το βραβευμένο ποιητή Luis J. Rodriguez, που ήταν μέλος συμμοριών πίσω στα ’60s και τα ’70s, και για το Compton άντλησε από τη δεξαμενή των προσωπικών του εμπειριών.

Φέραμε συμβούλους που γνώριζαν πολύ καλά κάθε πτυχή του συγκεκριμένου φαινομένου.

Συγκεκριμένα για το κάτα πόσο ήταν αλήθεια η αμφιλεγόμενη έρευνα του ρεπόρτερ Gary Webb του San Jose Mercury News (αυτόν που υποδύθηκε ο Jeremy Renner στο ‘Kill the Messenger’) που αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέτρεψε στους αντάρτες Κόντρας της Νικαράγουα να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους μέσω πωλήσεων κοκαΐνης στo Los Angeles (όταν -μετά από το σχετικό σκάνδαλο- σταμάτησαν να τους δίνουν κατευθείαν τα έσοδα μέσω πωλήσεις όπλων στο Ιράν).

Κάτι που ποτέ δεν αποδείχθηκε, παρά τις διάφορες ομοσπονδιακές έρευνες που έτρεξαν, τόσο εκείνη την περίοδο όσο και αρκετά χρόνια μετά. Η άμεση δηλαδή εμπλοκή της CIA και όχι το να υπάρχει απλώς κάποιος ναρκο-βαρώνος που ενισχύει τους αντάρτες επειδή πιστεύει στο σκοπό τους. Ενώ το γεγονός ότι ο Webb βρέθηκε το 2004 νεκρός σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, με δυο σφαίρες στο κεφάλι, δεν βοήθησε την κατάσταση (ο κόσμος επιμένει να μην πιστεύει ότι πρόκειται για αυτοκτονία).

Πρόκειται για μια πολύ γκρίζα σελίδα στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ που κανείς δεν αναμένει ποτέ ότι θα ξεκαθαρίσει εντελώς. Άλλωστε, το ‘Snowfall’, δεν μοιάζει να έχει αυτή την πρόθεση. Ή, τουλάχιστον, ‘φοβάται’ να την ομολογήσει δημόσια:

‘Δεν πιστεύω ότι υπήρξε κάποια συνωμοσία να έρθει το κρακ στις γειτονιές μας, προκειμένου να μας καταστρέψει. Αλλά είναι αλήθεια ότι απλώς αδιαφόρησαν όταν συνέβη ότι συνέβη.’ -Dave Andron, συν-δημιουργός της σειράς

* H 1η σεζόν του ‘Snowfall’ κάνει πρεμιέρα στο FOX στις 6/6, στις 23.35 μ.μ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι καλύτερες σειρές του 2017 ως τώρα