ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πώς να γίνετε κλόουν στο Παρίσι

Ποιοι άλλοι θα σας τα πουν αυτά;

Μία από τις καλύτερες σειρές που κυκλοφορούν εκεί έξω και ίσως από τις πιο αδικημένες αφού δεν ακούμε για αυτήν τόσο όσο θα έπρεπε να ακούμε, είναι το ‘Baskets’. Η σειρά είναι φτιαγμένη από τον Zach Galifianakis και τον Louis CK και δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω να ξέρει κανείς για να τη δει και να του αρέσει, όσο και αν ο Galifianakis λέει ότι αυτή η σειρά δεν είναι για όλους.

Ίσως βέβαια και να έχει δίκιο και το ‘Baskets’ να μην είναι για όλους, όπως και το να γίνεις κλόουν δεν είναι για όλους.

Σε πρώτη ανάγνωση ένας Αμερικάνος από το Bakersfield που πήγε να σπουδάσει κλόουν σε μία γαλλική σχολή στο Παρίσι είναι μια διήγηση που μόνο γέλιο από τη γελοιότητά της μπορεί να προκαλέσει. Σε δεύτερη ανάγνωση και σε δεύτερη σεζόν όμως καταλαβαίνεις βαθιά το δράμα του Baskets και της καταπληκτικής αυτής σειράς/ύμνου στην αποτυχία.

Όταν ξεκίνησε αυτό το άρθρο είχαμε την όρεξη του κάθε φυσιολογικού ανθρώπου που ακούει ότι υπάρχει σχολή για κλόουν. Με λίγο ψάξιμο όμως καταλαβαίνεις ότι οι κλόουν είναι κάτι παραπάνω από μια κόκκινη μύτη. Το να είσαι καλός κλόουν είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα στον κόσμο του θεάματος. Γιατί καλοί ηθοποιοί υπάρχουν πολλοί. Καλοί κλόουν όμως είναι λίγοι. Ήταν ο Charlie Chaplin, o Peter Sellers και είναι ο Sacha Baron Cohen. Ο Fellini και ο Jodorowsky ήταν επίσης κλόουν και δεν το έκρυψαν ποτέ στις ταινίες τους.

O Baskets φοίτησε στην Academie de Clown Francais μία prestigious σχολή κλόουν στο Παρίσι μέχρι που τα παράτησε και γύρισε στο Bakersfield. Δυστυχώς η Academie de Clown Francais δεν υπάρχει αλλά βρήκαμε τις δύο πιο επιφανείς, ανταγωνιστικές σχολές για κλόουν στο Παρίσι και σας τις παρουσιάζουμε σε αυτόν τον οδηγό για να διαλέξετε στην περίπτωση που θέλετε και εσείς να γίνετε κλόουν στο Παρίσι.

L’École Internationale de Théâtre Jacques Lecoq

Η “L’École Internationale de Théâtre Jacques Lecoq” ιδρύθηκε το 1956 από τον διάσημο μίμο Jacques Lecoq και ο ίδιος δίδασκε στη σχολή του μέχρι το θάνατό του το 1999. Σήμερα η σχολή παραμένει μία από τις πιο επιφανείς σχολές κλόουν με τους καθηγητές να συνεχίζουν να εφαρμόζουν πιστά τη μέθοδο διδασκαλίας του Lecoq.

Ο Lecoq έλεγε στους μαθητές του ότι πρέπει να βρουν τον εσωτερικό τους κλόουν και για να το κάνουν πρέπει να χρησιμοποιούν στοιχεία του χαρακτήρα τους σε πιο υπερβολική εκδοχή. Όσο για την κόκκινη μύτη του κλόουν έλεγε ότι είναι «η μικρότερη μάσκα στον κόσμο» (φράση που ό,τι και να σημαίνει –αν σημαίνει- ας το παραδεχτούμε, ακούγεται όμορφη).

Από τους διάσημους απόφοιτους της σχολής είναι Geoffry Rush και η Isla Fisher. H Isla Fisher έχοντας ως ίνδαλμα της τον Geoffry Rush και θέλοντας πάντα να ζήσει στο Παρίσι φοίτησε στη σχολή όταν ήταν 21 χρονών. H καταξιωμένη σκηνοθέτης Sophie Hunter, που οι περισσότεροι την μάθαμε μετά το γάμο της με τον Benedict Cumberbatch και που δυστυχώς δεν έχουμε δει έργο της γιατί δραστηριοποιείται κυρίως στο θέατρο, είναι επίσης απόφοιτη της σχολής.

Μπορείτε να κάνετε αίτηση στη σχολή όλο το χρόνο στέλνοντας CV, φωτογραφία και ένα motivational letter. Τα μαθήματα γίνονται στα Γαλλικά, οπότε αν δεν ξέρετε θα έχετε την τύχη του Baskets.

Ecole Philippe Gaulier

Ο Philippe Gaulier υπήρξε μαθητής του Jacques Lecoq και για πολλά χρόνια καθηγητής στη σχολή του. Το 1980 έφυγε από τη σχολή του Lecoq για να ιδρύσει τη δική του σχολή. Από το 1991 μέχρι το 2002 μεταφέρθηκε στην Αγγλία και από το 2005 γύρισε ξανά στη Γαλλία, λίγο έξω από το Παρίσι.

Ο Gaulier διαφώνησε με τον δάσκαλό του στη μέθοδο διδασκαλίας, κυρίως επειδή δεν ήθελε να έχει μέθοδο διδασκαλίας. Δεν τον ενδιαφέρει όπως λέει η τεχνική και δεν διδάσκει κάτι συγκεκριμένο αλλά αφήνει τον κάθε μαθητή να βρει μόνος του τον τρόπο να είναι καλός.

Ο Lecoq που ήταν πιο δογματικός και ακολουθούσε μία συγκεκριμένη συνταγή. Μπορείς, όπως λέει ο Gaulier πάντα να ξεχωρίσεις ένα μαθητή του Lecoq γιατί δίνει πολλή έμφαση στην εικόνα. Από την άλλη η  συμβουλή που δίνει συνήθως ο Gaulier είναι να ακούς το κοινό. Όταν το κοινό δεν γελάει, ο κλόουν σου δεν είναι κοντά στο σώμα σου. Το θέμα είναι ότι δεν έχει ο καθένας μέσα του έναν κλόουν. Όπως λέει ο Gaulier υπάρχουν το πολύ τρεις καλοί κλόουν σε κάθε γενιά.

Ο Gaulier είναι πολύ ειλικρινής και θα πει σε κάποιον ότι δεν κάνει για κλόουν ή για ηθοποιός. Ένας πρώην μαθητής του περιέγραψε το μάθημά του ως εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς χωρίς αναισθητικό.

Στους διάσημους μαθητές του συγκαταλέγονται η Helena Bonham Carter, ο Roberto Benigni και ο υπέρτατος Sacha Baron Cohen. Ο Sacha θεωρεί μάλιστα ότι ο Philippe Gaulier είναι ο πιο αστείος άνθρωπος που έχει συναντήσει ποτέ και ότι χωρίς αυτόν δεν θα είχε καταφέρει τίποτα. O μάστερ κλόουν Gaulier βέβαια πιστός στις αρχές του, όταν του ζήτησαν να το σχολιάσει αυτό δήλωσε ότι δεν θέλει να παίρνει τα εύσημα για κανέναν μαθητή, ότι τους επηρεάζει στο ελάχιστο και τους αφήνει μόνο να βγάλουν τον εαυτό τους.

Η σχολή του Phillippe Gaulier έχει τον πιο εύκολο τρόπο εισαγωγής του κόσμου. Δεν κάνει οντισιόν για να δεχτεί τους μαθητές γιατί πιστεύει πως ο ρόλος του δασκάλου είναι να αλλάζει και όχι να κρίνει τον μαθητή. Δεν ζητάει καν χαρτούρα για να γραφτείς λόγω σεβασμού προς τα δάση και γιατί πιστεύει πως πολλά που γράφονται στα βιογραφικά είναι ψέματα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να στείλεις την αίτηση με email και 100 ευρώ προκαταβολή και γίνεσαι δεκτός. Τα μαθήματα γίνονται στα Αγγλικά και το πρόγραμμα είναι διετές.

Τι είναι τελικά οι κλόουν;

Δεν ξέρω τι να πω, γιατί το ένστικτό μου μου λέει να πω ότι οι κλόουν είναι ευαίσθητοι. Αλλά αυτό δεν είναι και τόσο σωστό. Δεν τους αξίζει. Οι κλόουν είναι παθιασμένοι. Αυτή είναι μια πιο σωστή λέξη.

(Απόσπασμα από το «The Ordinary Acrobat» του Duncan Wall)

***

Και μπορεί να μη μάθουμε ποτέ την τέχνη του κλόουν αλλά πλέον φανταζόμαστε τι θα λέγανε η Isla Fisher και ο Sacha Baron Cohen στο πρώτο ραντεβού.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Το ‘Baskets’ και όλα όσα έκανε ο Louis CK τη χρονιά που δεν έκανε τίποτα