GAME OF THRONES

Game of Thrones: 8 στιγμές του φινάλε που προβλέπουν το μέλλον

Η προοικονομία στο ‘Game of Thrones’ είναι σαν τις προφητείες της Melisandre. Επικίνδυνο πράγμα. Εμείς θα το ρισκάρουμε.

Η προοικονομία στο ‘Game of Thrones’ είναι σαν τις προφητείες της Melisandre. Επικίνδυνο πράγμα.

Άλλοτε είναι τόσο λεπτή όσο μπορεί να είναι μια βαριοπούλα στο κεφάλι και άλλοτε κρύβεται πραγματικά σε λεπτομέρειες που μέχρι να ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου θα έχεις χάσει.

Αυτό διαπιστώσαμε επισήμως όταν ξαναείδαμε τη σειρά από την αρχή στην προετοιμασία μας για την έναρξη του 7ου κύκλου, γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια του φινάλε ‘The Dragon and the Wolf’ είχαμε τα μάτια μας ανοιχτά.

Παρακάτω θα βρεις όλες τις σκηνές του προπαρασκευαστικού επεισοδίου που στρώνουν το μέλλον της σειράς.

Προσοχή. Ακολουθούν spoilers για το φινάλε της 7ης σεζόν του ‘Game of Thrones’.

1. “I CAN’T HAVE CHILDREN”

Δεν ήταν η πρώτη, ούτε η δεύτερη αναφορά στην ανικανότητα της Daenerys να κάνει παιδιά αυτή τη σεζόν. Έγινε αναφορά σ’αυτό στο ‘Eastwatch’ όταν είχε την αντιπαράθεση με τον Tyrion για τη στρατηγική και διαδοχή της, ενώ μίλησε για τους δράκους ως “τα μοναδικά παιδιά” που θα κάνει αργότερα και στον Jon. Στο ίδιο επεισόδιο, μάλιστα, υπήρχε και μία σύντομη στιχομυθία μεταξύ Jon και Jorah, με τον δεύτερο να αρνείται το σπαθί του πατέρα του και να εύχεται στον Snow να τον υπηρετήσει καλά το ξίφος – και εκείνον και “τα παιδιά του”.

Στο φινάλε η Daenerys εκμυστηρεύτηκε στον Jon ότι δε θα μπορέσει να κάνει παιδιά σύμφωνα με τη μάγισσα που υποσχέθηκε να γιατρέψει τον Khal Drogo στην 1η σεζόν. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά.

Πράγματι, όταν η Daenerys είχε ρωτήσει την Mirri Maz Duur πότε θα γυρίσει στη ζωή ο Drogo, η μάγισσα της είχε δώσει μία κρυπτική απάντηση που οποιοσδήποτε θα ερμήνευε ως ένα μεγάλο και τρανταχτό “ποτέ”.

“Όταν ο ήλιος ανατείλει στη Δύση και δύσει στην Ανατολή. Όταν οι θάλασσες στεγνώσουν και τα βουνά διαλυθούν στον άνεμο σαν φύλλα”.

Δεν το λες και ενθαρρυντικό.

Στα βιβλία, όμως, η προφητεία της έχει μία ακόμη φράση: “Όταν η μήτρα σου ξυπνήσει ξανά και κάνεις ένα ζωντανό παιδί. Τότε θα γυρίσει, και όχι νωρίτερα”.

Η φράση αυτή αφαιρέθηκε από τη σειρά, αλλά με το πρώτο μέρος να μιλά για ανατολές από τη δύση και το ανάποδο, λογικά αυτό το κάτι παραπάνω δε θα άλλαζε την πεποίθηση της Daenerys ότι δε μπορεί να κάνει πια παιδιά. Δεν είναι τυχαίο όμως ότι το θέμα έχει επανέλθει πάνω που γνώρισε τον Jon. Πολλοί από εμάς, με βάση τις βλέψεις της Daenerys για τον θρόνο και τις πολύ καλές πιθανότητες που είχε πάντα να πετύχει τον στόχο της (θα έμπαιναν σε τόσον κόπο τα βιβλία και η σειρά για έναν διάδοχο που θα άφηνε το Westeros στη μοίρα του με το τέλος της θητείας του, επειδή δε θα μπορούσε να έχει απόγονο;), είχαμε υποθέσει ότι είχε κάνει λάθος που είχε πιστέψει τη μάγισσα. Το τελευταίο μέρος της προφητείας είναι αλληγορικό – δε θα επιστρέψει ο Drogo στη ζωή όταν καταφέρει να μείνει έγκυος, θα έχει απλά επιστρέψει ο έρωτας στη ζωή της.

Ο Jon και η Daenerys θα κάνουν παιδί και θα είναι αυτό η ολοκλήρωση του Τραγουδιού του Πάγου και της Φωτιάς. Η συνέχεια της κληρονομιάς τους. Όσο για τη μοίρα τους μεμονωμένα, με τον George R.R. Martin να λέει ότι ετοιμάζει ένα γλυκόπικρο τέλος, περιμένουμε μια εξέλιξη με γερή δόση μελαγχολίας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Όλοι οι υποψήφιοι Πρίγκιπες της Προφητείας

2. “THE RIGHTFUL HEIR TO THE THRONE”

Το μυστήριο λύθηκε μια για πάντα από τον Sam και τον Bran. Η επανάσταση του Robert για την τιμή της Lyanna Stark βασίστηκε σε ένα ψέμα. Η μητέρα του Jon παντρεύτηκε τον Rhaegar από έρωτα και αφού εκείνος είχε ακυρώσει τον γάμο του με την Elia Martell. Έτσι ο Snow είναι και με τη βούλα ο πρώτος σε διαδοχή για τον Σιδερένιο Θρόνο.

Με τους ρυθμούς της σειράς και τον Jon με τη Daenerys να έχουν ήδη ξεκινήσει για το White Harbor, τα νέα της πραγματικής του ταυτότητας δε θα αργήσουν να φτάσουν στ’ αυτιά του. Ο Jon έχει μιλήσει πολύ ανοιχτά για την αμηχανία του στη θέση εξουσίας που κατέχει αυτή τη στιγμή, οπότε φανταζόμαστε ότι ένας ακόμη μεγαλύτερος τίτλος θα τον βάραινε ακόμη περισσότερο. Έχοντας κιόλας δηλώσει πια υποταγή στην Daenerys (από πολλές απόψεις, αχέμ), δεν ξέρουμε κατά πόσο η Ταργκαρενίλα του θα τον έκανε να διεκδικήσει τον θρόνο, όσο κι αν ο Βορράς του ζητήσει ενδεχομένως να γίνει ο πρώτος βασιλιάς από τα μέρη τους.

Κανένα από τα παραπάνω προβλήματα δεν είναι αδύνατον να λυθεί. Ένας γάμος θα ήταν η πιο προφανής λύση. Η ίδια η Daenerys, μάλιστα, είχε μιλήσει στον Daario για την ανάγκη της να βρει μνηστήρες στο Westeros, ενώ οι Targaryen δεν τραβάνε ζόρι αιμομιξία (σημείωση: στο Westeros επιτρέπονται και γάμοι μεταξύ πρώτων εξαδέλφων – ο Tywin και η Joanna Lannister είναι ένα παράδειγμα). Θα είναι, όμως, η συγγένειά τους ο παράγοντας που θα απομακρύνει τον πιο παραδοσιακό Jon;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Πόσα ξέρεις για τη νέα οικογένεια του Jon Snow;

3. “YOU CAN BE A GREYJOY AND A STARK”

Επτά σεζόν με τον Theon σε υπαρξιακή κρίση και η λύση έρχεται από τον Jon. Οι δυο τους δεν είχαν ποτέ καλές σχέσεις στα βιβλία μιας που ο καθένας τους ένιωθε ότι ο άλλος είχε καλύτερη μεταχείριση από αυτήν που του άξιζε βάσει τους στάτους τους εντός της οικογένειας, αλλά ως outsiders του Σταρκέικου μάλλον είχαν περισσότερα να τους ενώνουν παρά να τους χωρίζουν τελικά.

Η αντιμετώπιση που του προτείνει ο Jon, μία ταυτότητα που χωράει και τις δύο του οικογένειες, είναι μάλλον ο τρόπος που θα αντιμετωπίσει και ο ίδιος ο Βασιλιάς στον Βορρά την αληθινή του καταγωγή μετά το πρώτο σοκ. Μπορεί ο παππούς του να έκαψε τον άλλο του παππού ζωντανό, αλλά και ποια οικογένεια δεν έχει ζήσει ένα δείπνο που πήγε στραβά;

4. “YOU’ VE ALWAYS KNOWN”

Μιλώντας για φαμίλιες και φωτιές, πιστέψαμε στο Cleganebowl, το προβλέψαμε, το είδαμε να έρχεται, αλλά φευ. Δεν ήταν γραφτό να γίνει στην 7η σεζόν. Μπορούμε όμως, επιτέλους, να ετοιμαζόμαστε επισήμως πια για τη μάχη που περιμένουμε. Αν δεν είναι η αντίδραση και τα λόγια του Hound στον αδερφό του το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά, τότε θα μιλάμε για το επικότερο anti-fanservice τρολάρισμα που έχει γίνει ποτέ στην τηλεόραση.

Το Cleganebowl έρχεται #GETHYPE.

5. “FOR YARA”

Αντίθετα με τον Hound που περιμένει πώς και πώς να σκοτώσει τον αδερφό του, ο νέος στόχος του Theon είναι να σώσει τη Yara από τα χέρια του Euron. Αυτή είναι η μία μελλοντική αντιπαράθεση που αισθανόμαστε ότι δε θα τελειώσει σε απόλυτη τραγωδία – εκτός κι αν λογίζεται απόλυτη τραγωδία ο χαμός του Theon.

Η πρόβλεψή μας είναι ότι ο νεαρός Greyjoy θα καταφέρει να διασώσει την αδερφή του, βρίσκοντας όμως την εξιλέωση στον θάνατό του.

6. “THE MAN WHO KILLED THE CONQUEROR”

Το ‘Game of Thrones’ έχει χτίσει πολύ τη Daenerys για να τη θυσιάσει στο τόξο ενός τσαντισμένου κατοίκου του Βορρά, όπως φοβάται ο Jorah. Παρ’ όλα αυτά, ο κίνδυνος είναι πραγματικός και οι άνθρωποι του Westeros αρκετά κοντόφθαλμοι για να μη βλέπουν ο ένας στον άλλον πολλά περισσότερα από το όνομα του οίκου τους και το παρελθόν του τελευταίου. Η Daenerys δε θα πεθάνει από το χέρι Βορειοwesterosi, αλλά μπορούμε να περιμένουμε πολλές αντιρρήσεις για τη συμμαχία και υποταγή του Jon στην κόρη του Mad King.

7. “NOONE WALKS AWAY FROM ME”

Είκοσι χιλιάδες άντρες, άλογα και ελέφαντες θα φέρει από το Essos ο Euron γιατί δεν εγκατέλειψε ποτέ “την ευκαιρία να παντρευτεί τη βασίλισσα”.

Είναι σχεδόν αστείο. Αν μας ρωτούσες κάποτε τι πιθανότητες θα υπήρχαν να ασχολούμαστε ακόμα με τη Cersei όταν οι White Walkers θα περνούσαν το Τείχος, θα σου λέγαμε καμία. Είμαστε εδώ όμως, το ζούμε, συμβαίνει τώρα.

Η Cersei Lannister είναι ακόμα ο επιβλητικός εχθρός που θα σου κάθεται στο σβέρκο μέχρι να σκάσεις. Έξι επεισόδια πριν το τέλος και έχει έναν στόλο που διακτινίζεται και 20.000 άντρες που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν να επανακαταλάβει τη μισή χώρα όσο οι δυνάμεις του Jon και της Daenerys θα τρώνε βρωμόξυλο. Είναι ποτέ δυνατόν;

Ναι, είναι, και είμαστε πολύ οριακά σε σημείο να τη χτυπήσουμε τατουάζ στη γάμπα με το ‘Η Επιμονή Σου’ να παίζει στο background. Η Cersei δε θα επιβιώσει, αλλά δε θα σταματήσει πριν κάνει μία τελευταία γερή ζημιά.

8. “HE WASN’T THE FIRST TO LOVE YOU AND HE WON’T BE THE LAST”

Η παραπάνω φράση προέρχεται από το περσινό φινάλε, αλλά ήρθε στο μυαλό μας όταν ο Tyrion κοιτούσε προβληματισμένος την πόρτα της Daenerys. (Γνωρίζοντας ακριβώς μάλλον τι συνέβαινε από πίσω).

Η πρώτη και βασική ερμηνεία της αντίδρασης του Tyrion είναι ότι δε θα ήθελε η βασίλισσά του να χάσει στον στόχο της με την αποδιοργάνωση που μπορεί να φέρει μια ερωτική σχέση. Ειδικά με έναν σύμμαχο που θα διακινδυνεύσει ξανά και ξανά τη ζωή του μέχρι να διασφαλίσει την ήττα των White Walkers και αφού, μάλιστα, είδε το αποτέλεσμα της παρόρμησής της Daenerys να τον βοηθήσει. Την απώλεια ενός δράκου. Αυτό το σενάριο, βέβαια, έχει μία (μικρή ομολογουμένως) τρύπα. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η Daenerys θα πρέπει αργά ή γρήγορα να βρει έναν σύντροφο. Το Westeros δεν είχε ποτέ του βασίλισσα, οπότε αν η Daenerys θέλει να σπάσει τον τροχό, ίσως ένας σύζυγος στο πλευρό της – ειδικά κάποιος με το παρόν στάτους του Jon – θα έκανε το φαρμάκι της συντηρητικής χώρας που προσπαθεί να κατακτήσει να κατέβει λίγο πιο εύκολα.

Η άλλη ερμηνεία κρύβεται στο αρχικό πλάνο του GRRM για τα βιβλία που αποκαλύφθηκε δύο χρόνια πριν. Σ’ αυτό το πλάνο, όταν τα βιβλία θα ήταν μονάχα τρία και οι χαρακτήρες τους λιγότεροι και αγίνωτοι ακόμα, πολλά πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά, αλλά ταυτόχρονα όχι και τόσο. Για παράδειγμα, η Daenerys θα εισέβαλε στο Westeros με τους Dothraki στο δεύτερο βιβλίο. Δε διαβάσαμε κάτι τέτοιο, ούτε έχει γίνει στη σειρά, αλλά μία βερσιόν του μπορεί να είναι η επίθεσή της στον στρατό των Lannister στο Reach. Ο Jaime θα ήταν αυτός που θα κατέληγε στον Σιδερένιο θρόνο μετά την ενορχηστρωμένη από τον ίδιο δολοφονία του Joffrey και θα έριχνε το φταίξιμο στον Tyrion. Μπορεί να μη σκότωσε τον γιο της, αλλά ουσιαστικά μιλάμε για μία μορφή της Cersei και της μοίρας του Tyrion στο King’s Landing.

Μία ακόμη πολύ σημαντική εξέλιξη ήταν ότι ο Jon θα ερωτευόταν την Arya παρά τη συγγένειά τους. Η αιμομιξία δηλαδή ήταν πάντα στα χαρτιά για τον Jon, απλά αντικαταστάθηκε από μια ας πούμε λιγότερο ανάρμοστη (εκεί μας φτάσανε!) ερωτική σχέση με τη θεία-του-που-δε-γνωρίζει-ότι-είναι-θεία-του. Το υπόλοιπο της πλοκής ήθελε τον Tyrion να ερωτεύεται κι αυτός την Arya χωρίς ανταπόκριση, γεγονός που οδηγεί σε μία “θανατηφόρα έχθρα” μεταξύ εκείνου και του Jon.

Ο Tyrion δεν έδειξε ενοχλημένος όταν μιλούσε στη Daenerys για τα αισθήματα που είχε παρατηρήσει από τον Jon. Ούτε γι’ αυτόν, ούτε για κανέναν από τους άντρες που ανέφερε ως ερωτευμένους με τη βασίλισσά του. Ταυτόχρονα, με την απουσία του Barristan Selmy, είναι πολύ ευχάριστο να βλέπουμε μία σχέση της Daenerys να βασίζεται στον σεβασμό και την εκτίμηση χωρίς ερωτικά συναισθήματα να περιπλέκουν τα πράγματα.

O Tyrion, όμως, είναι ταυτόχρονα και αυτός που κάποτε συμβούλευσε τη Daenerys να διώξει τον Jorah από το Meereen (αντί να τον σκοτώσει ή να τον συγχωρέσει), αυτός που τη συμβούλευσε να μην πάρει τον Daario μαζί της στο Westeros, και αυτός που τη συμβούλευσε να μην πάει πέρα από το Τείχος για να βοηθήσει τον Jon επειδή είναι “ο πιο σημαντικός άνθρωπος στον κόσμο” και δεν πρέπει να διακινδυνεύσει τη ζωή της. Τίποτα από τα τρία δεν έρχεται σε ευθεία αντίθεση με μία σωστή πολιτική τακτική, αλλά ίσως να σημαίνει και κάτι παραπάνω.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

7 απαραίτητες θεωρίες που πρέπει να ξέρεις για το ‘Game of Thrones’

* Το ‘Game of Thrones’ προβάλλεται αποκλειστικά στη Nova.