GAME OF THRONES

Η κατάληξη των Dothraki δείχνει ότι το ‘Game of Thrones’ δεν έχει καταλάβει τίποτα

Τους Dothraki δεν τους εξαφάνισαν οι White Walkers. Τους εξαφάνισε ο ρατσισμός.

Χωρίς ψήγμα μουσικής, η προετοιμασία του Winterfell για τον πόλεμο με τον Θάνατο δεν είχε κανένα ακμαίο ηθικό. Τα τρεμάμενα χέρια του Sam Tarly έμοιαζαν να συντονίζονται με τη δική μας ανάσα που σιγά-σιγά χανόταν. Θα κοβόταν τελείως όταν η Melisandre ευλογούσε τις arakh των Dothraki στην πιο μυσταγωγική ίσως στιγμή που μας έχει δώσει η σειρά. Σε ένα συγκλονιστικό πλάνο που είδε τις ελπιδοφόρες φλόγες να περικλείουν το μέτωπο του κάστρου, οι πιστοί ακόλουθοι της Daenerys είχαν ένα ακόμη όπλο απέναντι στους White Walkers.

Στο επόμενο λεπτό δεν θα είχαν τίποτα.

Χωρίς επευφημίες, χωρίς κάποιο ηρωικό stand, χωρίς κανένα δείγμα της σφοδρής επίθεσης που ξέρουμε ότι κάνουν τους Dothraki τον πιο θανατηφόρο στρατό που έχει δει ποτέ το Westeros, η εμπιστοσύνη ενός λαού που τόσα χρόνια πάσχισε η Daenerys να κερδίσει προδόθηκε. Τόσο κομπάρσοι ήταν τελικά στο ταξίδι της που προλάβαμε να δούμε μονάχα ένα πρόσωπο πριν σβήσουν για πάντα. Μεταφορικά και πολύ κυριολεκτικά.

Όπως επιβεβαίωσαν οι παραγωγοί στο Inside the Episode βίντεο που κυκλοφόρησε το HBO, είχαμε μόλις γίνει μάρτυρες του τέλους ενός ολόκληρου πολιτισμού.

Στο όνομα ενός – απίστευτα κουλ! – πλάνου που έκανε πολύ σωστά τη δουλειά της προσγείωσής σου στην αλήθεια μιας τέτοιας μάχης, τους δόθηκε η αναίτια εντολή να είναι η πρώτη γραμμή επίθεσης του Winterfell και να χιμήξουν… πού; Στο απόλυτο σκοτάδι με κάποιες – ελάχιστες – μπάλες φωτιάς να τους φωτίζουν τον δρόμο. Δεν αμφιβάλλω ότι θα έχουν ξεμείνει κάποιοι ζωντανοί – και αν οι ορδές των 100.000 πολεμιστών που έφερε η Daenerys παρουσιάστηκαν τόσο μικρότερες πρέπει να έγινε κάτι πολύ λάθος στο τμήμα των εφέ – αλλά η νομαδική φυλή όπως τη γνωρίσαμε έχει πάψει να υπάρχει.

Είδαμε, στην πραγματικότητα, μια φυσική συνέχεια της αντιμετώπισης που είχαν μέχρι τώρα στη σειρά. Με εξαίρεση τον Drogo, οι άνθρωποι που είδαμε στο πλάι της Daenerys από το πρώτο επεισόδιο, είχαν πάντα πάνω-κάτω την απεικόνιση βαρβάρων. Σπάνια έγιναν κάτι περισσότερο. Η Doreah που στα βιβλία πέθανε από εξάντληση στη σειρά την πρόδωσε, και η Irri που ο Martin έχει κρατήσει ζωντανή και πάντα στο πλευρό της Khaleesi, δολοφονήθηκε από τη 2η σεζόν. Η απόφαση, λοιπόν, να εξολοθρευτεί η κουλτούρα τους χάριν shock value μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, είναι εξαγριωτική αλλά τελικά συνεπής με τη συμπεριφορά της σειράς. Το ‘Game of Thrones’ δεχόταν, άλλωστε, πάντα πυρά για το diversity που δεν είχε και για τον τρόπο που χρησιμοποιούσε τους λιγοστούς εκπροσώπους του.

Και το φιάσκο δεν σταμάτησε στους Dothraki. Οι Unsullied, ως γραμμή άμυνας του κάστρου, κλήθηκαν να κρατήσουν όσο μπορούσαν τα wights έξω από την πύλη ώστε να προστατευτεί η οπισθοχώρηση των Βορείων. Προφανώς έβρισκαν τον θάνατο ανά δεκάδες. Από αυτούς τώρα έχουμε γνωρίσει ουσιαστικά μονάχα τον Grey Worm, και μάλιστα καλύτερα μέσα από τη σχέση του με τη Missandei. Μία μαύρη γυναίκα στη οποία η σειρά πρόσθεσε κάμποσα χρόνια (στα βιβλία είναι 10 ετών), γεγονός μάλλον όχι άσχετο με τη διαχρονική σεξουαλική αντικειμενοποίηση της μαύρης γυναίκας στα media. Μια δεκάχρονη Missandei δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ως love interest ή οφθαλμόλουτρο στη σειρά.

Τα θύματα των δύο μη λευκών, δυνατότερων στρατών του αγώνα έπεσαν στο μεταξύ για έναν σκοπό που δεν ήταν ποτέ στ’ αλήθεια δικός τους. Μέχρι οι White Walkers να βρουν τρόπο να περάσουν τον τεράστιο στρατό τους στο Essos, η Ανατολή θα είχε καλύτερη τύχη. Ήταν αυτή όμως το απρόσωπο, μιας χρήσεως εργαλείο που χρησιμοποίησε η ‘εκπολιτισμένη’ ανθρωπότητα για να εμποδίσει τη δύση της.

* Το ‘Game of Thrones’ προβάλλεται κάθε Κυριακή στη Nova ταυτόχρονα με την Αμερική, και κάθε Δευτέρα Prime Time στις 22.00 στο Novacinema1HD. Για τα πάντα γύρω από το ‘Game of Thrones’, επισκέψου την ειδικά διαμορφωμένη μας σελίδα.

** Το απόλυτο κουίζ του Game of Thrones είναι εδώ και το έχει ετοιμάσει το Oneman, πάτα εδώ και δείξε μας τι ξέρεις.

ΚΙ ΑΛΛΟ GAME OF THRONES:

Γιατί το ιπποτικό χρίσμα της Brienne ήταν κληρονομιά της
Τι σημαίνει το τραγούδι του Podrick για τον Jon και τη Daenerys;
Όχι, ο Bran δεν άραξε στη μάχη του Winterfell. Την καθόρισε.