GAME OF THRONES

‘Game of Thrones’: Είναι ο Jon Snow το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου;

Το φετινό φινάλε του ‘Game of Thrones’ τελείωσε με τα υπονοούμενα για τον Lord Commander της καρδιάς μας και ανοίγει νέους δρόμους μπροστά του.

Το ‘Winds of Winter’ έφερε τον χειμώνα και μαζί με αυτόν πολλές εξελίξεις που περιμέναμε να μπουν μπροστά εδώ και πολύ καιρό. Κάποιες από αυτές σχετίζονταν με την τοποθέτηση στον χάρτη που θέλαμε να έχουν ορισμένοι χαρακτήρες και άλλες είχαν να κάνουν με θεωρίες που επιτέλους επιβεβαιώθηκαν μετά από αναμονή πολλών ετών.

Εάν έχεις δει το φινάλε, διάβασε πιο κάτω και θα καταλάβεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το άρθρο περιέχει spoilers από το φινάλε του 6ου κύκλου ‘Game of Thrones’, ‘Winds of Winter’ και πιθανά spoilers από τη σειρά βιβλίων ‘A Song of Ice and Fire’

Οι προσευχές μου εισακούστηκαν και το όραμα του Tower of Joy συνεχίστηκε. Ο Benjen αποφάσισε πως η κοινή του πορεία με τον Bran και τη Meera μέχρι το Τείχος έπρεπε να φτάσει στο τέλος της, μιας και εκείνος δε θα μπορούσε ποτέ να το περάσει ούτως ή άλλως όπως είπε (εντάξει, εκείνος δεν ήθελε να συνεχίσει, ας τους έδινε τουλάχιστον το άλογό του μέχρι πιο κείθε, βρε παιδί μου, τελοσπάντων). Έτσι, ως το νέο Three-Eyed Raven, ο Bran θέλησε να εξασκήσει ξανά τη δύναμη του greenseeing του και να δει πού μπορεί να τον οδηγήσει.

Τελικά, η σύνδεση με το weirwood δέντρο που βρήκε στον δρόμο του, τον πήγε πίσω στο όραμα του Tower of Joy που είδαμε να αφήνει στη μέση στις αρχές του φετινού κύκλου. Αυτή τη φορά όμως δεν είδε μονάχα τον πατέρα του, Ned Stark, να επιδίδεται σε ξιφομαχίες, αλλά και τις τελευταίες στιγμές της θείας του Lyanna που βρισκόταν αιμόφυρτη μέσα στον πύργο. Η Lyanna αποκάλυψε στον Ned ότι είχε γεννήσει έναν γιο και τον έβαλε να της υποσχεθεί ότι θα τον προστατεύσει από τον Robert Baratheon, που σίγουρα θα ήθελε να τον σκοτώσει.

Ούτε ο Bran, ούτε οι τηλεθεατές καταφέρνουμε να ακούσουμε τους πρώτους ψίθυρους της Lyanna στο αυτί του Ned, αλλά το πλάνο που σβήνει από τα μάτια του μωρού για να ανοίξει ξανά στα μάτια του Jon Snow, δεν αφήνει πολλά στη φαντασία. Και κάπως έτσι επιβεβαιώθηκε, με λίγη περισσότερη διακριτικότητα απ’ ότι είχαμε υπολογίσει η αλήθεια είναι, μία από τις μακροβιότερες θεωρίες – το 1998 έγινε η πρώτη αναφορά της απ όσο γνωρίζουμε – από τη σειρά βιβλίων ‘A Song of Ice and Fire’.

Μπορεί να έχεις περάσει από 100 πηγές και να την ξέρεις πια απ’ έξω. Μπορεί πάλι να βλέπεις παντού κάτι μυστήρια “R + L = J” ή φαν να αποκαλούν τη Daenerys θεία του Jon και να νομίζεις ότι το αφεντικό τρελάθηκε. Σε όποια ομάδα κι αν ανήκες μέχρι στιγμής, τώρα ξέρεις. Ο Jon είναι γιος του Rhaegar Targaryen και της Lyanna Stark. Όπως φρόντισε να μας υπενθυμίσει και η gameofthronίστικη βερσιόν του “previously on” της σειράς, η απαγωγή και ο βιασμός της Lyanna από τον Rhaegar ήταν ο καταλύτης που οδήγησε στην επανάσταση του Robert Baratheon, που αποτίναξε τους Targaryen από τη μακροχρόνια κυριαρχία τους στο Westeros και έκανε τον ίδιο βασιλιά.

H Lyanna ήταν ταγμένη στον Robert και ο Rhaegar παντρεμένος με την Elia Martell, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Rhaegar να προσπεράσει τη σύζυγό του και να αφιερώσει στη Lyanna τη νίκη του σ’ ένα τουρνουά κονταρομαχίας, αντίθετα στο έθιμο που πρόσταζε να την αφιερώσει στη γυναίκα του με ένα στέμμα από λουλούδια. Εκεί ξεκίνησε ένα πανηγύρι απ’ το οποίο μ’ αυτά και μ’ αυτά ακόμα δεν έχει ξεμπλέξει ακόμα το Westeros, με την επίσημη εκδοχή να θέλει τον Rhaegar να κλέβει τη Lyanna και την ανεπίσημη, αγαπημένη εκδοχή των φαν να θέλει τη Lyanna να φεύγει οικειοθελώς στα κρυφά με τον Rhaegar. Και οι δύο εκδοχές οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα ωστόσο. Αυτό της γέννησης του Jon Snow.

Αυτή η γέννηση ήταν που ξέρουμε πλέον και επισήμως ότι ένωσε τους Stark με τους Targaryen. Τον πάγο με τη φωτιά. Μήπως παίρνει από εκεί τον τίτλο της και η σειρά των βιβλίων ‘Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου’ ή ‘A Song of Ice and Fire’ όπως είναι στα Αγγλικά, του George R.R. Martin;

Ο τίτλος έχει κατά καιρούς επιδεχθεί διάφορες ερμηνείες. Η πρώτη σχετίζεται με τον Jon Snow για τους λόγους που αναλύσαμε πιο πάνω. Η δεύτερη έχει να κάνει με τη μελλοντική ένωση του Jon και της Daenerys που μπορεί να έρθει στα πράγματα με διάφορους τρόπους, δύο εκ των οποίων έχουμε αναφέρει κι εμείς, και σίγουρα όπως και η πρώτη πήρε τα πάνω της με το φινάλε, γιατί σαν πολλή κουβεντούλα έγινε για τις συμπράξεις που μπορεί να χρειαστεί να κάνει μέσω γάμου η Dany στο Westeros. Η τρίτη και σίγουρα εμφανέστερη ερμηνεία αναφέρεται στην επικείμενη μάχη μεταξύ των White Walkers και των δράκων που φαίνεται να χτίζει η σειρά, με τα βασικά όπλα εναντίον των εχθρών πέρα από το Τείχος να σχετίζονται με τους δράκους.

Η πραγματική πατρότητα του Jon ανοίγει τον δρόμο και για τη διεκδίκηση του Iron Throne. Δεν είχε ποτέ τέτοιες βλέψεις – του έχει περάσει καν από το μυαλό κάτι τέτοιο; – αλλά ποτέ δεν ξέρεις πώς αλλάζουν τα πράγματα στο Westeros. Με τον Jon να ηγείται όπως φαίνεται της αναχαίτισης, του πολέμου, όπως θέλετε πείτε το, με τους White Walkers, θα ήταν πολύ λογικό να στραφεί σ’ αυτόν το Westeros κάποια στιγμή για τη δική του ηγεσία.

Η καταγωγή του Jon όμως, δε σημαίνει αυτόματα και δικαίωμα διεκδίκησης. Γι’ αυτό παίζουν μεγάλο ρόλο και οι συνθήκες μεταξύ Rhaegar και Lyanna. Εάν ο Rhaegar δεν παντρεύτηκε τη Lyanna στα κρυφά – οι Targaryen παντρεύονταν πάνω από μία γυναίκα κάποιες φορές – τότε ο Jon παραμένει νόθος γιος και δεν έχει δικαίωμα στον θρόνο. Εάν πάλι η παράνομη σύζευξη είχε έρθει εις γάμου κοινωνία, τότε ο Jon προσπερνά τη Daenerys στη σειρά διαδοχής γιατί είναι απόγονος του διαδόχου του Mad King και όχι απλά συγγενής πρώτου βαθμού, όπως η θεία του.

Εσύ τι λες;

Είναι ο Jon το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου και μπορείς να τον δεις στον Iron Throne;