<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

Game of Thrones: Πρέπει να μιλήσουμε για την τελευταία σκηνή

*SPOILERS* Με φόρα από την προβολή του χτεσινού επεισοδίου, σχολιάζουμε το ταξίδι της πολύπαθης Khaleesi μέχρι σήμερα, αλλά και το πού θα την πάει ο δρόμος της από δω και πέρα.

[Προειδοποίηση: Το παρόν άρθρο έχει spoilers από το τελευταίο επεισόδιο, τα ορίτζιναλ πλάνα του συγγραφέα για τα βιβλία, πληροφορίες από το τελευταίο βιβλίο και αναφορά σε μελλοντικούς τίτλους επεισοδίων.]

Αν έπρεπε να χαρακτηρίσουμε τον επίλογο του 4ου επεισοδίου της 6ης σεζόν ‘Book of the Stranger’ με μία λέξη, αυτή θα ήταν καυτός. Από πολλές απόψεις.

Η αγαπημένη μας Khaleesi έχει γενικώς παράδοση στις badass σκηνές κι ας είναι μόνο λίγες και καλές. Μετά από μία δυνατή εισαγωγή στην πρώτη σεζόν με καρδιές στα δόντια και έναν γάμο που κατάφερε να γυρίσει προς όφελός της παρά τους δύσκολους οιωνούς, το επιστέγασμα ήταν η γέννηση των δράκων της μέσα από τη φωτιά, σε μία σκηνή που έκλεισε το φινάλε με τρόπο τόσο κορυφαίο που μας απάλυνε τον πόνο από τον θάνατο του Ned Stark και άνοιξε για τα καλά την πόρτα στην φανταστική πλευρά του σύμπαντος του Westeros.

 

Η δεύτερη σεζόν ξεκίνησε πολλά υποσχόμενη για την Daenerys, η οποία βρέθηκε σε μυστήρια μέρη που εγκυμονούσαν κινδύνους και θα μπορούσαν δυνητικά να δώσουν μεγάλη δραματική ώθηση στην ιστορία της, αλλά η αναζήτηση των δράκων από τους οικοδεσπότες της στο Qarth έγινε πολύ σύντομα επαναλαμβανόμενη, αλλά και περιοριστική για την Emilia Clarke.

Φάνηκε όμως πως κρατούσαν το καλύτερο για το τέλος, αφού οι ελπίδες των υπομονετικών φαν επιβεβαιώθηκαν σε μία από τις τελευταίες σκηνές της Dany. Η Άκαυτη Μάνα των Δράκων, έτοιμη να βάλει τέλος στην περιπέτεια των παιδιών της, επισκέπτεται το House of the Undying, βρίσκει τους δράκους της και καίει ζωντανό τον δολοπλόκο Pyat Pree, με τη φωτιά να περνάει από μέσα της χωρίς να τη βλάπτει στο παραμικρό.

 

Στο επεισόδιο ‘Breaker of Chains’ της τρίτης σεζόν είχαμε μάλλον την πιο badass στιγμή της, με την απελευθέρωση των σκλαβωμένων στρατιωτών Unsullied και το επικό ‘Dracarys’ που έστειλε εμάς στα κάγκελα κι εκείνη σ’ αυτό που φαινόταν για ταξίδι προς τον τελικό προορισμό της. Έξτρα μπόνους είχε πάρει τότε και για τη χρήση Υψηλών Βαλυριανών, μία γλώσσα σχεδόν χαμένη για 400 χρόνια.

 

Από τότε ο δρόμος της την έβγαλε τελικά στο Meereen. Όπως είχε πει και η ίδια, ποιος θα την εμπιστευόταν με τα Εφτά Βασίλεια αν δεν μπορούσε καν να ελέγξει το Slaver’s Bay;

Ο χρόνος της εκεί ως απελευθερωτής των σκλάβων θα της ήταν πολύτιμη εμπειρία πριν την επιστροφή του οίκου της στον θρόνο του Westeros και θα της έδινε την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να διοικήσει ένα μέρος που, παρά τις ιστορίες που άκουγε από τον αδερφό της, της μοιάζει ακόμα μακρινό.

H περίοδος, όμως, που πέρασε τελικά στο Slaver’s Bay ήταν μεγάλη. Στα καλά του storyline πρέπει να βάλουμε σίγουρα την ανατροπή του προβλέψιμου trope με τον λευκό σωτήρα να δίνει τη λύση σε όλα τα προβλήματα χωρίς να ανοίξει μύτη. Αντίθετα μέχρι και το τελευταίο επεισόδιο, η Dany δεν έχει καταφέρει να δώσει τέλος στη δουλεία. Οι επιτυχίες της ήταν ευχάριστες και οι αποτυχίες της μοιραίες - άρα ο αρχικός σκοπός περί προϋπηρεσίας για το βιογραφικό της επιτεύχθηκε - αλλά όπως και οι επισκέπτες που κάνουν κατάχρηση της φιλοξενίας σου καμιά φορά, η ακινησία της είχε αρχίσει να ενοχλεί και τους πιο πιστούς της ακόλουθους.

 

Όταν φέτος την είδαμε να περιπλανιέται ξανά στο άγνωστο, με την κουστωδία της να βρίσκει τα ίχνη της σ' ένα αχανές περιβάλλον, είπαμε πως μάλλον πρέπει να προετοιμαστούμε για ακόμη μία σεζόν που θα την παροπλίσει σχεδόν μέχρι το τέλος.

 

Τελικά η Dany έψαχνε απλώς τρόπο να αντιστρέψει τους ρόλους για ακόμη μία φορά και να επιδείξει τη δύναμή της στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη ώρα. Σε μία σκηνή που μας θύμισε το στάτους ημίθεης που έχει αποκτήσει η Daenerys κατά τη διάρκεια της ιστορίας, οι khal που απειλούσαν τη ζωή της έγιναν φρυγανιά και το khalasar την προσκυνά, με προοπτική απ’ ότι αντιλαμβανόμαστε από την αφήγηση, να την ακολουθήσει στην εκστρατεία της για το Westeros.

Κι αν φαίνεται από το τρέιλερ του 5ου επεισοδίου ότι η Dany θα μείνει εκτός, ο τίτλος του 6ου επεισοδίου ‘Blood of My Blood’ προμηνύει την επαναφορά της στα πράγματα και προφανώς την εδραίωσή της ως ηγέτιδα του khalasar.

 

Το να υποθέσουμε βέβαια από τώρα πως σε ένα-δυο επεισόδια θα έχει βάλει μπροστά για King’s Landing, θα ήταν μάλλον επιπόλαιο. Το πιο πιθανό είναι πως θα κάνει ένα ακόμα μικρό πισωγύρισμα για να εξετάσει την κατάσταση στο Meereen, να αντιμετωπίσει τους Sons of Harpy και να πάρει μαζί της τον Tyrion που, αν έχει αποδειχτεί καλός σύμβουλος μέχρι στιγμής για άλλα μέρη από τα γνωστά του, τότε στα παλιά του λημέρια θα μπορούσε να κάνει θαύματα.

Παρ’ όλα αυτά, το νερό φαίνεται να έχει μπει στο αυλάκι. Γιατί όμως μας πήρε τόσον καιρό να φτάσουμε εδώ;

Το 2011, σε μία συνέντευξή του στο Westeros.org, ο George R.R. Martin είχε αναφέρει ότι τα κεφάλαια της Dany άλλαζαν συνεχώς.

Υπάρχει μία σκηνή με την Dany στο βιβλίο (βλ. A Dance of Dragons) που στην πραγματικότητα είναι ένα από τα παλαιότερα κεφάλαια στο βιβλίο, πάει πίσω σχεδόν δέκα χρόνια τώρα. Όταν σκεφτόμουν ακόμα να κάνω την πενταετή γέφυρα από το προηγούμενο βιβλίο, το κεφάλαιο αυτό θα ήταν το πρώτο για τη Daenerys στο βιβλίο. Μετά έγινε το δεύτερο κεφάλαιο, μετά το τρίτο, και συνέχιζε να πηγαίνει πίσω καθώς του προσέθετα κι άλλα πράγματα.

Είχε ονομάσει μάλιστα το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ως Meereenese Knot, κατά τον Γόρδιο Δεσμό.

Με λίγα λόγια, η Dany δεν ήταν να καθυστερήσει τόσο πολύ να ξεκινήσει για το Westeros, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο που γνωρίζουμε.

*Τελευταία προειδοποίηση για όσους δε θέλουν να έχουν την παραμικρή ιδέα για τα αρχικά πλάνα του Martin για τα βιβλία*

 

Όπως μάθαμε πριν αρκετό καιρό από τη δημοσίευση μίας επιστολής του George R. R. Martin, στο προγραμματισμένο πλάνο που είχε τότε για μία τριλογία, η Dany θα εισέβαλε στο Westeros από το δεύτερο κιόλας βιβλίο.

Οι αλλαγές που έχει κάνει από τότε είναι σαφώς τεράστιες και για την Dany και για τους υπόλοιπους χαρακτήρες, αλλά για παράδειγμα, η μοίρα του Ned, της Catelyn και του Robb είναι ίδιες, παρότι ο τρόπος που βρίσκουν τον θάνατο γίνεται με διαφορετικό τρόπο. Μετά από τόσο buildup, είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε την Khaleesi μακριά από το Westeros. (Για το Monty Python πλάνο του Χατζηιωάννου ούτε συζήτηση.)

Κι αν πετυχαίνει κάτι η επιτηδευμένη καθυστέρησή της, είναι να φτάσει τη στιγμή που τα κατάλληλα πρόσωπα θα βρίσκονται στην κατάλληλη θέση και η πραγματική μάχη για το Westeros δε θα είναι αυτή μεταξύ των εναπομείναντων βασιλείων, αλλά αυτή με τους White Walkers. Με τον Jon και τη Sansa στον δρόμο για την ανάκτηση του Winterfell, ο δρόμος ανοίγει για την τελική κορύφωση. Υπάρχει καλύτερη μέθοδος αναχαίτισης ή καταστροφής των παγωμένων ζόμπι από τη φλογερή ανάσα των δράκων;

 

Αυτόματα αυτό σημαίνει, πως μετά την επιτυχή έκβαση της μάχης αυτής, θα πρέπει επιτέλους να αποφασιστεί ποιος θα κυβερνήσει το Westeros. Η Daenerys θα έχει παλέψει πάρα πολύ να φτάσει μέχρι εκείνο το σημείο για να παραχωρήσει τη θέση της και ο Jon, αν τελικά η R + L = J θεωρία που έχουμε ασπαστεί εμείς και το σύμπαν όλο ισχύει, θα μπορούσε νόμιμα να διεκδικήσει τον θρόνο.

Στο τελευταίο βιβλίο της σειράς, γίνεται λόγος για τον άλλον νεκρό αδερφό της Daenerys, Aegon, ο οποίος μαθαίνουμε υπάρχει περίπτωση να ζει. Και λέμε περίπτωση γιατί οι αμφιβολίες για το αν είναι πραγματικός Targaryen είναι πολλές. Αν είναι πράγματι αληθινός ανιψιός της Dany και αν η σειρά αποφασίσει να τον συμπεριλάβει στην ιστορία (πολλά τα αν), τότε θα έχουμε άλλον έναν υποψήφιο για τον Iron Throne. Διαφορετικά, το παιχνίδι πιθανόν να παίξει καθαρά και μόνο μεταξύ Jon και Daenerys.

Η λύση ίσως κρύβεται σε μία θεωρία που πολλοί φαν έχουν πει πολλά χρόνια τώρα, πριν καν κυκλοφορήσει η σειρά. Σύμφωνα με αυτήν, ο τίτλος της σειράς των βιβλίων ‘A Song of Ice and Fire’ κρύβει το τέλος των βιβλίων, με τον πάγο και τη φωτιά να συμβολίζουν συγκεκριμένους χαρακτήρες που θα καταλήξουν να κυβερνούν μαζί το Βασίλειο.

Μαντέψτε ποιους.

Jon Snow = Πάγος

 

Daenerys Targaryen = Φωτιά

 

Ξέρουμε. Duh. Είπαμε να το κάνουμε εξαιρετικά σαφές.

Το δίδυμο της επιτυχίας;

Όπως πάντα, περιμένουμε εικασίες, θεωρίες και συμπεράσματα στα σχόλια.

Κάθε εβδομάδα, ο έκτος κύκλος Game of Thrones έρχεται στην οθόνη σου αποκλειστικά από τα κανάλια Novacinema. Κάθε νέο επεισόδιο προβάλλεται ταυτόχρονα με την Αμερική στις 04:00 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής στα κανάλια Novacinema. Με τη νέα δυνατότητα εγγραφής γράψε το επεισόδιο και απόλαυσε το με τον πρωινό σου καφέ όποτε εσύ θες.

ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • 24MEDIA NETWORK

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ