GAME OF THRONES

Η Emilia Clarke μιλά για τη μοίρα της Daenerys Targaryen

Και τώρα η σκοπιά της τελείωσε. Όλα όσα είπε η ηθοποιός για τη στροφή της Daenerys, λίγο πριν κλείσει αυτό το κεφάλαιο της καριέρας της.

Μπορεί οι showrunners του ‘Game of Thrones’, David Benioff και D.B. Weiss, να μην έχουν κάνει προς το παρόν δηλώσεις για το φινάλε της σειράς, το καστ όμως μιλά για τις εντυπώσεις, τις εμπειρίες και την ευγνωμοσύνη του για την τεράστια ευκαιρία που του δόθηκε, μέσα από τα social media αλλά και συνεντεύξεις στα μέσα ψυχαγωγίας.

Οι πιο πολυαναμενόμενες του κοινού ανάμεσα στις δηλώσεις τους ωστόσο, είναι σίγουρα αυτές της Emilia Clarke.

Η Daenerys που υποδύθηκε η Clarke τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής της είχε την πιο δραστική αλλαγή στον 8ο κύκλο και η εξέλιξη και αντιμετώπιση του χαρακτήρα της απέσπασε τις πιο δραματικές αντιδράσεις από κοινό και κριτικούς εξίσου.

Η ηθοποιός είχε μιλήσει κατά τη διάρκεια ακόμα των γυρισμάτων στο Entertainment Weekly σε άρθρο που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, αλλά και στον New Yorker λίγες μέρες πριν προβληθεί το φινάλε.

Εμείς συγκεντρώσαμε το μεγαλύτερο μέρος των σκέψεών της παρακάτω:

ENTERTAINMENT WEEKLY

«Έκλαψα. Και πήγα να περπατήσω. Βγήκα από το σπίτι και πήρα τα κλειδιά μου και το τηλέφωνό μου, κι όταν γύρισα είχα φουσκάλες στα πόδια. Δεν γύρισα για 5 ώρες. Σκεφτόμουν, ‘Πώς θα το κάνω αυτό’;».

«Ξεκινά πραγματικά με τις καλύτερες προθέσεις και όντως εύχεται να μη βυθίσει κάτι τα σχέδιά της. Το πρόβλημα είναι ότι [οι Starks] δεν τη συμπαθούν και το βλέπει. Σκέφτεται, ‘ok, μία ευκαιρία’. Τους δίνει αυτή την ευκαιρία, δεν λειτουργεί και είναι πολύ μακριά πια για να γυρίσει πίσω. Έστρωσε το κρεβάτι, τώρα πρέπει να κοιμηθεί σε αυτό. Έχει τελειώσει το πράγμα. Κι αυτό είναι το θέμα. Δεν νομίζω ότι το συνειδητοποιεί μέχρι να συμβεί – η πραγματική συνέπεια των αντιδράσεών τους εναντίον της είναι: ‘Δεν μου καίγεται καρφί’. Αυτός ο στόχος είναι ολόκληρη η ύπαρξή μου. Από την ημέρα που γεννήθηκα! Την έφεραν σε αυτόν τον κόσμο λέγοντας, ‘Τρέχα! Αυτοί οι μ@λ@κες τα έχουν γ@μήσει όλα και τώρα ‘Είσαι η μοναδική μας ελπίδα’. Είναι τόσα πολλά που ανέλαβε ως καθήκον στη ζωή της να διορθώσει, τόσα πολλά που είδε, που βίωσε, που πέρασε, που έχασε, που τη βασάνισαν και την πόνεσαν. Ξαφνικά αυτοί οι άνθρωποι λένε ότι δεν τη δέχονται. Αλλά είναι πια πολύ μακριά. Έχει ήδη σκοτώσει τόσους. Δεν μπορεί να αλλάξει πορεία πλέον. Ένα προς ένα, βλέπεις όλους τους δεσμούς της να κόβονται. Υπάρχει όμως ένας τελευταίος από τον οποίον κρατιέται: Υπάρχει αυτός ο άνδρας. Και σκέφτεται, ‘Με αγαπάει και νομίζω είναι αρκετό’. Αλλά είναι αρκετό; Είναι; Είναι απλώς η ελπίδα και η ευχή ότι υπάρχει επιτέλους κάποιος που την αποδέχεται για όσα είναι αλλά… δεν το κάνει».

«Υπάρχουν πολλά σημεία καμπής που βλέπεις στη Daenerys μέσα στη σεζόν, αλλά [ο θάνατος της Missandei] ήταν το μεγαλύτερο. Δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα έκανε μετά την απώλεια της Missandei και αφότου είδε τη θυσία που ήταν έτοιμη να κάνει γι’ αυτήν. Αυτό τη σπάει ολοσχερώς. Δεν μένει τίποτα άλλο παρά μια σκληρή απόφαση».

«Προειδοποίησε [τον Varys] την περασμένη σεζόν. Τον αγαπάμε τον Varys. Αγαπώ τον Conleth Hill. Όμως αλλάζει την πίστη του όσες φορές θέλει. Εκείνη πρέπει να γνωρίζει τους ανθρώπους που τη στηρίζουν. Αυτή ήταν η μοναδική επιλογή της δηλαδή εννοώ».

«Έκανα όντως το εξής, είναι ντροπιαστικό αλλά θα σας το παραδεχθώ. Τηλεφώνησα τη μητέρα μου και της είπα: Διάβασα τα σενάρια και δεν θέλω να σου πω τι γίνεται αλλά μπορείς να με παρηγορήσεις; Πραγματικά με κατέβαλε πολύ ψυχολογικά. Και μετά τη ρωτούσα μαζί και τον αδερφό μου κάτι αληθινά παράξενες ερωτήσεις. Μου έλεγαν: ‘Γιατί μας τα ρωτάς αυτά; Τι εννοείς αν πιστεύουμε ότι η Daenerys είναι καλός άνθρωπος; Γιατί μας κάνεις αυτή την ερώτηση; Τι σε νοιάζει τι πιστεύει ο κόσμος για τη Daenerys; Είσαι καλά;’. Είμαι καλά, τους έλεγα, αλλά υπάρχει κάτι που θα έκανε η Daenerys που θα σας έκανε να τη μισήσετε;».

«Θα με ρωτήσεις – ως Emilia – αν διαφώνησα μαζί της σε κάποια σημεία. Η ανάγνωση των σεναρίων ήταν μεγάλο γ@μημένο ζόρι. Αυτό που διδάχθηκα στη σχολή – και αν το τυπώσεις αυτό θα βγουν διάφοροι καθηγητές να πουν ότι λέω βλακείες, αλλά θα το πω – έμαθα ότι ο χαρακτήρας σου έχει δίκιο. Ο χαρακτήρας σου κάνει μια επιλογή και πρέπει να την αποδώσεις σωστά. Ένας ηθοποιός δεν πρέπει ποτέ να φοβηθεί την ασχήμια. Έχουμε και άσχημες πλευρές. Μετά από 10 χρόνια στη σειρά, είναι λογικό. Πού αλλού θα πήγαινε η πορεία της; Προσπάθησα να σκεφτώ ποιο θα ήταν το τέλος της. Δεν είναι ότι ξαφνικά θα πει ok, θα βάλω την κατσαρόλα και τα κουλουράκια στον φούρνο και θα κάτσουμε εδώ να περάσουμε καλά και θα γεννοβολήσουμε κάνα παιδί. Δεν θα γινόταν ποτέ αυτό. Είναι Targaryen. Πίστευα ότι θα πέθαινε. Από αυτή την άποψη, νιώθω ότι φρόντισαν τον χαρακτήρα. Είναι όμορφο και συγκινητικό τέλος. Ιδανικά στην τελευταία της στιγμή καθώς πεθαίνει θα πείτε ορίστε, να η ευαισθησία της. Αυτό είναι το κορίτσι που γνωρίσατε στην 1η σεζόν. Είναι ακριβώς εκεί. Και τώρα, δεν είναι πια. Έχοντας πει όσα είπα ως τώρα όμως… Είμαι στο πλευρό της Daenerys. Είμαι στο πλευρό της! Δεν μπορώ να μην είμαι».

THE NEW YORKER

«Έπρεπε να κάτσω και να παλέψω με το πώς θα απέδιδα καλά όσα είχαν γράψει. Γιατί αυτή είναι. Και αυτοί είναι οι σεναριογράφοι. Έχουν φτιάξει αυτήν τη γυναίκα και θα πάρω ό,τι έφτιαξαν για να προσπαθήσω να το ερμηνεύσω στο ύψιστο των ικανοτήτων μου […] Ήταν ένα παιδί. Πουλήθηκε. Μεγάλωσε γύρω από μια ζωή που την έγραψαν άλλοι γι’ αυτήν. Ήταν υπό διωγμόν όλη της τη ζωή. Έχασε κάθε άνθρωπο που σήμαινε κάτι γι’ αυτήν. Τη μεγάλωσε ένας αδελφός που της έλεγε γιατί της πήραν την οικογένειά της, επειδή ο κόσμος δεν τους επέτρεψαν να είναι στον Σιδερένιο Θρόνο. Οπότε αυτή ήταν πάντοτε η αποστολή της και, σε κάθε στροφή, θυσίαζε τα πάντα.

Θυσίασε τη μητρότητα. Θυσίασε την αγάπη. Θυσίασε την ευτυχία. Θυσίασε μια πιο εύκολη ζωή. Θυσίασε φίλους. Θυσίασε τα πάντα για να γίνει η ηγέτιδα που πιστεύει ότι μπορεί να είναι. Και σε κάθε βήμα αυτής της σκάλας – για κάθε μαζική σφαγή, για κάθε κακό άνθρωπο που σκοτώνει, για κάθε δέκα καλούς ανθρώπους που σώζει, για τους φίλους και τους εραστές που έβαλε σε επικίνδυνους δρόμους – κάθε βήμα σε αυτή τη σκάλα παγίωσε την πορεία προς τον Σιδερένιο Θρόνο. Γιατί τότε τουλάχιστον όλα θα άξιζαν τον κόπο.

[…] Επιτέλους ερωτεύεται κάποιον που είναι στην ηλικία της, κάποιον κατάλληλο, κάποιον που μοιάζει να την αγαπάει, που μοιάζει να είναι καλός. Το γεγονός ότι είναι θεία του είναι δευτερεύουσας σημασίας! Ακόμα και τότε μοιάζει να είναι σχεδόν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Όταν τελικά έχει την ευκαιρία να χαλαρώσει λίγο για πρώτη φορά, σκέφτεται, θεέ μου, μπορώ να τα έχω όλα. Να έχω την αγάπη μου. Να έχω την καριέρα μου. Να έχω την προοπτική μιας οικογένειας. Μπορώ να τα έχω όλα… Αλλά όχι! Δεν μπορώ γαμώτο.

Βλέπει τη σκοτεινή πλευρά τότε. Δεν τη θέλουν. Δεν την αγαπούν εκεί. Οπότε δίνει τον εαυτό της ολοκληρωτικά στον Jon και του δίνει πολλές, πολλές επιλογές, πολλές ευκαιρίες να ανοίξει τα μάτια του. Του ζητά, ‘αν θες να είσαι μαζί μου, τότε άφησέ με να το εκπληρώσω αυτό, ξέρω ότι μπορώ να είμαι καλή ηγέτιδα, οπότε ας το κάνουμε μαζί, ας το κάνουμε’. Και δεν το κάνει. Κι αυτή η απογοήτευση είναι το τελευταίο πράγμα που τη σπάει σαν άνθρωπο γιατί, θεέ μου, όλα όσα έχει γνωρίσει ήταν πόνος, θυσία και κακοποίηση. Όσα ξέρει είναι άνθρωποι να στρέφονται εναντίον της, άνθρωποι να την προδίδουν, είναι εντελώς μόνη. Νομίζω πως, με όλα αυτά, έρχεται η στιγμή που βρίσκεται πάνω στον δράκο και κάνει αυτή την επιλογή».

«[Περί αλλαγών στον 8ο κύκλο] μπορώ να μιλήσω μονάχα για τον δικό μου χαρακτήρα και για τους ανθρώπους με τους οποίους έχω διάδραση στη σειρά. Αλλά θα ήθελα πολύ περισσότερες σκηνές με εμένα και τη Missandei. Θα ήθελα πολύ περισσότερες σκηνές με εμένα και τη Cersei. Περισσότερες σκηνές με τον Grey Worm και τη Missandei. Η γενοκτονία ήταν εκεί. Αυτό πάντα θα συνέβαινε, αλλά νομίζω πως περισσότερη ανάλυση και αυτές οι σκηνές που γράφουν πολύ όμορφα μεταξύ χαρακτήρων τα αγόρια (οι showrunners) – αυτές που λατρεύουμε να καθόμαστε ευτυχέστατοι να βλέπουμε μεταξύ δύο ανθρώπων που μιλάνε για δέκα λεπτά γιατί είναι πολύ όμορφο. Απλά θα ήθελα να δω παραπάνω απ’ αυτό. Αλλά δεν είμαι σε θέση να κρίνω τις ιδιοφυίες που έχουν γράψει 8 σεζόν από υπέροχα πράγματα».

«Ήθελα να δείξω μια πιο ήπια πλευρά της Daenerys [στην τελευταία της σκηνή] – ή κάπως πιο ανάγλυφη. Υπάρχουν πάντα χίλιοι λόγοι για το συμπέρασμα που βγάζει κάποιος ή τα λόγια που λέει. Είμαστε το αποτέλεσμα των εμπειριών μας […] Ήθελα να παίξω ένα παιχνίδι με το νόημα της σκηνής [του θανάτου της]. Δεν ήταν ότι ήθελα να τη δείξω σαν ‘τρελή’, γιατί δεν μου αρέσει αυτή η λέξη. Δεν μου αρέσει όταν οι φαν με φωνάζουν Mad Queen. Είναι όμως τόσο μέσα μέσα στο πένθος, στο τραύμα, στον πόνο. Κι όμως οι εγκέφαλοί μας είναι συναρπαστικοί γιατί βρίσκουν έναν γρήγορο δρόμο για να νιώσουν καλά, είτε επειδή στηρίζεσαι σε κάποια ουσία, είτε επειδή μπορεί να κοροϊδεύεις ελαφρώς τον εαυτό σου. Εάν δεις ανθρώπους που έχουν βιώσει νέοι την κακοποίηση, έχουν τη δυνατότητα να φεύγουν κατά κάποιον τρόπο διανοητικά από το δωμάτιο. Αυτό ήθελα να κάνει κι η Daenerys. Ήθελα να τη δείξω όπως την είδαμε στην αρχή: μικρή, αφελή, με μια παιδικότητα, ανοιχτή, γεμάτη αγάπη και ελπίδα. Ήθελα τόσο πολύ να είναι αυτή η τελευταία μας ανάμνηση από εκείνη».

«Ελπίζω στην τελευταία εικόνα της Daenerys να δω αυτή την ελπιδοφόρα, παιδική αγάπη. Θέλω πραγματικά να είναι αυτή η τελευταία της εικόνα. Και μου ραγίζει φοβερά την καρδιά που θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί κάτι άσχημο γι’ αυτή. Είμαι σίγουρη όμως ότι θα συμβεί και δεν μπορώ να το ελέγξω».

***

Διάβασε ολόκληρες τις συνεντεύξεις της στο EW και τον New Yorker.

* Την Κυριακή 26 Μαΐου, μία εβδομάδα ακριβώς μετά την προβολή του μεγάλου φινάλε, κάνει πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ ‘Game of Thrones: The Last Watch’, αποκλειστικά στη Nova, ταυτόχρονα με την Αμερική, στις 4 μετά τα μεσάνυχτα και σε Prime Time προβολή τη Δευτέρα 27 Μαΐου, στις 22:00, από το Novacinema1HD.

** Για τα πάντα γύρω από το ‘Game of Thrones’, επισκέψου την ειδικά διαμορφωμένη μας σελίδα.

*** Το απόλυτο κουίζ του ‘Game of Thrones’ είναι εδώ και το έχει ετοιμάσει το Oneman, πάτα εδώ και δείξε μας τι ξέρεις.

ΚΙ ΑΛΛΟ GAME OF THRONES:

Το 5ο επεισόδιο του ‘Game of Thrones’ έσπασε το χειρότερο ρεκόρ της σειράς
To ‘Game of Thrones’ μπορεί να είναι η τελευταία σειρά που θα δει ταυτόχρονα ο πλανήτης