ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο James Franco δεν βλέπει πια πορνό. Εσύ;

Μερικές σημερινές σκέψεις για την πορνογραφία ως πολιτική πράξη.

Το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε κάποιος ν’ ακούσει από τον πρωταγωνιστή μιας νέας κολοσσιαίας τηλεοπτικής παραγωγής που έχει στον βασικό θεματικό της άξονα την έκρηξη της πορνοβιομηχανίας στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’70, είναι ότι δεν βλέπει πορνό.

Επειδή, όμως, ο πρωταγωνιστής του ‘The Deuce’ είναι ο James Franco, ο άνθρωπος που τα κάνει όλα καλά αλλά με τον δικό του τρόπο – ακόμα και τις πραγματικά κακές ταινίες – μια τέτοια ατάκα είναι περίπου αναμενόμενη.

Ο James Franco, λοιπόν, όπως εξομολογήθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού US Weekly έχει δει πολλή τσόντα στη ζωή του. “Έβλεπα πολύ πορνό όταν ήμουν πιτσιρικάς και είδα πολύ περισσότερο κάνοντας την έρευνά μου για τη σειρά. Δεν έχω κανένα ηθικό θέμα με την πορνογραφία, αλλά πολύ συνειδητά την έχω κόψει”.

Γιατί; Για έναν λόγο που μόνο ο James Franco μπορεί να διατυπώσει χωρίς ν’ ανοίξουν οι ουρανοί και ν’ αρχίσει να βρέχει ταμπόν, VHS της Kay Parker και κουπόνια εγγραφής στο Ποτάμι. Σύμφωνα με τον JF, λοιπόν: “Η πορνοβιομηχανία είναι ένας σκληρά καπιταλιστικός χώρος που δεν δίνει δεκάρα για τους εργαζόμενούς της. Κάποιοι διακρίνονται, φυσικά, με συνέπεια να αμείβονται αξιοπρεπώς, η πλειοψηφία, όμως των ανθρώπων που εργάζονται στο πορνό είναι απλώς αναλώσιμοι”.

Όπως εξήγησε, άρχισε να βλέπει τις πορνοταινίες με άλλο μάτι πριν από δύο χρόνια, όταν παρακολούθησε το ‘Hot Girls Wanted’, το ντοκιμαντέρ της Rashida Jones για την ‘ερασιτεχνική’ Ιντερνετική πορνοβιομηχανία της Φλόριντα. “Είναι ασύλληπτο το πόσο απροστάτευτα είναι όλα αυτά τα κορίτσια. Στον συγκεκριμένο χώρο δεν υπάρχει κανένα κανονιστικό πλαίσιο. Νεαρές κοπέλες φτάνουν στη Φλόριντα, τις ξεζουμίζουν για μερικούς μήνες και μετά τις εγκαταλείπουν στην τύχη τους. Καμία νομοθεσία δεν προστατεύει τα εργασιακά τους δικαιώματα”.

Είναι σαφές ότι ο James Franco τα δηλώνει όλα αυτά στο πλαίσιο της προώθησης του ‘The Deuce’, που πραγματεύεται (και) το συγκεκριμένο θέμα, αλλά έστω και μ’ αυτήν την αφορμή ανοίγει μια χρήσιμη συζήτηση.

Ας ευχηθούμε μόνο, στον James να μη δει κάποιο ντοκιμαντέρ για την ατμοσφαιρική μόλυνση στο Πεκίνο γιατί πιθανότατα θα σταματήσει να αναπνέει.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Το ‘The Deuce’ και άλλες 19 must τηλεοπτικές σειρές της νέας τηλεοπτική σεζόν