HOMELAND

Homeland S07E01: Επιτέλους λίγη παλιά καλή Carrie Mathison

Όσα είδαμε στην πρεμιέρα της έβδομης σεζόν του Homeland και το επεισόδιο με τίτλο “Enemy of the State”.

Περάσαμε αρκετές σεζόν εφευρίσκοντας νέους πρωταγωνιστές, νέους ήρωες, βαφτίζοντας διάφορους ανδρικούς ρόλους ως leading ρόλους στη σειρά αλλά επιτέλους η Carrie θα έχει τις δύο τελευταίες σεζόν όλες δικές της. Με τον Quinn σε RIP mode και τη δράση στην 7η και την 8η σεζόν να παραμένει εντός των συνόρων των ΗΠΑ, η Carrie πρέπει να κάνει απλά αυτό που λέει στην αδερφή της κι εκείνη δεν το καταλαβαίνει. Να σώσει τη χώρα μόνη της.

Πάμε όμως λίγο να δούμε πώς φτάσαμε εδώ και γιατί βρισκόμαστε στην Αμερική αντί να πάμε σε άλλα πιο εξωτικά μέρη όπως η Βόρειος Κορέα, η Ρωσία ή η Μέση Ανατολή. Το φινάλε της προηγούμενης σεζόν μας έφερε μπροστά σε μια άβολη Trump-οποίηση μίας γυναίκας Προέδρου η οποία θα μπορούσε να έχει υπηρετήσει τη σειρά ως Χίλαρι και η έβδομη σεζόν να μεταναστεύσει με ευκολία μιας και την σώσαμε την Πρόεδρο, όλα καλά. Έλα όμως που οι καταστάσεις στην Αμερική και ο εσωτερικός πόλεμος στις υπηρεσίες για την πολιτική που εφαρμόζει ο Ντόναλντ (δυστυχώς όχι ο Ντακ) μαίνεται ανηλεής. Ακόμα και οι δημιουργοί δήλωσαν ότι δεν γίνεται να φύγουν από τη χώρα τις δύο τελευταίες σεζόν της σειράς γιατί όπως θα έλεγε και ο Θοδωρής Δημητρόπουλος…

* ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ *

Ο εχθρός είναι λοιπόν ορατός και κάθεται στο οβάλ γραφείο. Κι από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης, ο κόσμος μοιάζει να καταστρέφεται και οι πολιτικές που εφαρμόζονται παραπέμπουν πιο πολύ στις πρόσφατες ομαδικές συλλήψεις στη γείτονα Τουρκία μετά το πραξικόπημα (;) παρά σε κάτι που θα βλέπαμε στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν είναι ευτυχώς πολλά γιατί αυτό σημαίνει ότι έχει μέλλον η σειρά.

Ας πάμε σε ένα multiple choice, πριν δούμε έναν έναν τους πρωταγωνιστές μας:

 

Ένας φασίστας περισσότερος

Είναι σχεδόν ξεκαρδιστικό να ακούς χαρακτηρισμούς για την Keane και να την σκέφτεσαι με ξανθιά χαίτη και αναψοκοκκινισμένα μάγουλα σαν του πραγματικού Προέδρου αλλά η αλήθεια είναι ότι η Keane έχει το παιχνίδι όλο στα χέρια της αυτή τη στιγμή. Και το ότι δεν τους έχει ξεπαστρέψει και τους 200 που έχει φυλακίσει είναι μόνο και μόνο για να έχουμε κι εμείς μια σειρούλα να βλέπουμε.

Πόσους συμμάχους έχει όμως η Keane πραγματικά; Όταν ακόμα και ο έμπιστός της λιγοψυχά και κινείται άτσαλα προς υπεράσπιση της θέσης του; Εκείνος πιθανότατα θα φέρει την καταστροφή της, μιας και έχουμε δει ξεκάθαρα πόσο αδύναμος κρίκος είναι. Η Carrie έχει μάτια μέσα στο σπίτι του αυτή τη στιγμή χάρη στον Mad Max και είναι σίγουρο ότι θα βρει έναν μοχλό πίεσης για να φτάσει σε απόσταση βολής από τον Λευκό Οίκο.

Καλησπέρα Carrie, μας έλειψες

 

Ή μάλλον “καλώς επέστρεψες” γιατί αυτή η Carrie θυμίζει κάτι από τα παλιά. Σε όλα όμως. Βλέμμα τρελού, τσεκ. Στιγμές άτσαλης μητρότητας, τσεκ. Κάλυψη απόκρυψη στο πεδίο, τσεκ. Κατασκοπική επιτυχία, τσεκ. Άμπαλη διαχείριση ανθρώπων (κυρίως πληροφοριοδοτών), τσεκ. Άρνηση ψυχικής διαταραχής, τσεκ. Αγαπημένο παραδοσιακό μυξόκλαμα, τσεκ.

Όλα τα έκανε το κορίτσι, τι άλλο θέλετε εκεί στον Independent που λέτε ότι βλέπουμε μια άλλη Carrie σε αυτή τη σεζόν; Βλέπουμε όλες τις Carrie, όλων των σεζόν, μαζί. Και κλασσικότατα το φινάλε του επεισοδίου την βρίσκει μπλεγμένη ακόμα περισσότερο από ό,τι η αρχή του. Πάνω που έδειχνε να βρίσκει μια λογική και να προχωρά στις γιάρδες, το interception της χάλασε τα σχέδια και το team Keane έφτασε εύκολα σε touchdown.

Στο κελί 33

 

Ο έρμος ο Saul είναι για άλλη μια φορά σε αυτή τη ζωή κλειδαμπαρωμένος χωρίς να φταίει. Και είναι προφανές από την εξέλιξη της σειράς ότι αργά ή γρήγορα θα βρει τρόπο να βγει από εκεί και να βοηθήσει το παλιό του προτεζέ. Η άρνησή του να σταθεί στο πλευρό της Keane είναι απόλυτα φυσιολογική και δυναμώνει τη ρητορική της αντίστασης απέναντι στην πολιτική της Προέδρου. Μία αντίσταση που βλέπουμε στο επεισόδιο να εξαπλώνεται σε διάφορους τομείς και θέσεις.

Το debate ανάμεσα στην Carrie και τον γαμπρό της, προφανώς και δεν είναι για τα μάτια των παιδιών τους. Και αναπαριστά κάτι που βλέπουμε μέσα σε πολλά σπίτια στην Αμερική τον τελευταίο χρόνο. Είσαι ή με εμάς ή με τους άλλους και η πόλωση καλά κρατεί. Το ερωτηματικό για τον Saul είναι αν θα στήσει ένα μίνι στρατηγείο στη φυλακή (με τη βοήθεια του Dar Adal;) ή θα είναι έξω στο πεδίο του εμφυλίου συντομότερα απ’ όσο περιμέναμε. Η δολοφονία του στρατηγού μάλλον θα πυροδοτήσει εξελίξεις πολύ πολύ νωρίτερα.

Ο φυγάς

 

Έχει πλάκα τελικά ο O’Keefe, ο οποίος ήταν η πρώτη φωνή αντίστασης για άλλους λόγους και πλέον έχει πολύ πολύ κόσμο στο πλευρό του. Αυτό είναι προφανές και από όλους εκείνους που τον φιλοξενούν για να κάνει τις εκπομπές του, κυνηγημένος από το FBI. Ο λαός φαίνεται να είναι μαζί του και με πιάνουν τα γέλια μόνο και μόνο να σκέφτομαι διάφορους Έλληνες δημεγέρτες να έτρεχαν κυνηγημένοι από χωριό σε χωριό της χώρας για να κάνουν το streaming τους.

Το ότι ήρθαν μερικοί αστυνομικοί να τον σώσουν για το καλό της χώρας είναι ένα ας το πούμε έξυπνο twist. Αλλά δεν είμαι απολύτως σίγουρος ότι είναι για το καλό του. Δεν θα με παραξενέψει καθόλου αν αυτό το περιπολικό στο οποίο επιβιβάστηκε, τον κρύψει από το επίσημο FBI, για να τον οδηγήσει στο υπόγειο της Keane δεμένο χειροπόδαρα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το affection που βλέπουμε να έχει με την “κοπέλα” του θα παίξει κάποιο ρόλο στην πορεία.

Οι περιπέτειες του MAX S01E01

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος θα έχουμε ένα αγαπημένο spin off. Πέρυσι τα πήγαμε πολύ καλά με τον Dar Adal, φέτος λέω να βάλω τα χρήματά μου σε αυτή την κατσαρίδα που έχει επιβιώσει άφθαρτος από την πρώτη σεζόν μέχρι σήμερα. Ο MAX (μόνο με κεφαλαία θα τον γράφω γιατί είναι τιτάνας) είναι κανονικά εκείνος που θα έπεφτε πρώτος από τις σφαίρες στο πεδίο της μάχης αλλά είναι τόσο ασήμαντος που όχι απλά επιβιώνει, θα κάνει και τον ήρωα σε λίγα επεισόδια, θα το δείτε.

Προς το παρόν είναι ο μόνος που απέμεινε στην Carrie, βάζει τις καμερούλες του και πάει κύριος σπιτάκι του να φάει κινέζικο και να δει Scandal.

Το ‘Homeland’ προβάλλεται αποκλειστικά κάθε Δευτέρα βράδυ στο FOX και κάθε εβδομάδα θα τα λέμε με το recap του επεισοδίου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Όλα όσα έγιναν πέρσι στο ‘Homeland’