ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

‘Billions’: Μιλήσαμε με το πρώτο non-binary άτομο με πρωταγωνιστικό ρόλο στην αμερικάνικη τηλεόραση

Asia Kate Dillon ή αλλιώς Taylor στο ‘Billions’ ή αλλιώς μια ιστορική στιγμή για την αμερικάνικη τηλεόραση. Με αφορμή την πρεμιέρα του 4ου κύκλου της σειράς στην COSMOTE TV, πήγαμε στη Νέα Υόρκη για μια αποκλειστική συνέντευξη.

Asia Kate Dillon: Ένα όνομα που έγραψε ιστορία. Το φοβερά ταλαντούχο άτομο έκλεψε την παράσταση από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο ‘Billions’ (που έχει επιστρέψει για 4η σεζόν μέσα από τη συχνότητα της COSMOTE CINEMA 4HD κάθε Δευτέρα στις 21.00), κάτι όχι και τόσο εύκολο όταν μιλάμε για μια σειρά που ακολουθεί την over the top σύγκρουση δύο προσωπικοτήτων που παίζουν ο Paul Giamatti κι ο Damian Lewis σε ένα τεταμένο σύμπαν οικονομικών εγκλημάτων ανάμεσα σε δισεκατομμυριούχους.

Ο ρόλος ήταν από την αρχή ορμητικά περίπλοκος, με τη σειρά ποτέ να μην κοιτάζει το Taylor (ένα άτομο που αυτοπροσδιορίζεται ως non-binary, δηλαδή που δεν αποδέχεται την δυαδικότητα του φύλου) ως αυστηρά χαρακτηρισμένο από την ταυτότητά του. «Ένα από τα πράγματα που εκτιμώ στη σειρά», μας λέει, «είναι ότι η ταυτότητα του Taylor δεν έγινε ποτέ αποκλειστικό σημείο αναφοράς, ήταν πάντα ένα μόνο από τα πράγματα που συνθέτουν αυτό τον χαρακτήρα».

Στο ‘Orange is the New Black’ έπαιζε για 2 σεζόν την Brandy Epps, μια φυλακισμένη που πιστεύει στη λευκή ανωτερότητα, αλλά ο ρόλος-ορόσημο ήρθε πριν 3 χρόνια, ονόματι Taylor Mason. Στο ‘Billions’ παίζει ένα intern στο Axe Capital του Damian Lewis, που πάρα πολύ γρήγορα ξεχωρίζει χάρη στην αναλυτική του ικανότητα και την ψυχρή αποφασιστικότητα με την οποία ξεπερνά κάθε μία από τις αμέτρητες δυσκολίες και εμπόδια που θα βρεθούν μπροστά στην ομάδα του Axe. Παράλληλα, αυτός ο χαρακτήρας, είναι και το πρώτο non-binary άτομο με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία της αμερικάνικης τηλεόρασης, καθώς έγινε μόνιμο μέλος του καστ από την περσινή, 3η σεζόν.

Όπως κι ο ρόλος στο ‘Billions’, έτσι κι ο ηθοποιός Asia Kate Dillon αυτοπροσδιορίζεται ως non-binary. Στα Έμμυ, όταν ήρθε η ώρα να καταθέσει το κανάλι Showtime τη σειρά στις διάφορες κατηγορίες, δόθηκε το ελεύθερο να κατατεθεί το όνομα Asia Kate Dillon είτε στις αντρικές είτε στις γυναικείες ερμηνευτικές κατηγορίες. Επέλεξε τις αντρικές επειδή “ο όρος actor έχει ουδέτερη χροιά” όσο αφορά στο φύλο.

Με την 4η σεζόν να ξεκινά και να βρίσκει το Taylor σε πιο κεντρικό ρόλο από ποτέ στο σύμπαν της σειράς (κατέχοντας πλέον ηγετικό πόστο στην εταιρεία), είχαμε την σπουδαία ευκαιρία να μιλήσουμε από κοντά ταξιδεύοντας στη Νέα Υόρκη για το διήμερο τζάνκετ σειρών της COSMOTE TV τον περασμένο Οκτώβριο. Μας συστήθηκε μιλώντας μας για το τατουάζ στο λαιμό του, που γράφει απλά μια λέξη: einfühlung. «Είναι επειδή το 1864 ένας γερμανός φιλόσοφος αποφάσισε πως η ενσυναίσθηση είναι απαραίτητη για τις διαπροσωπικές σχέσεις και έτσι η γερμανική έγινε η πρώτη μετά την ελληνική που έβαλαν αυτή τη λέξη στη γλώσσα τους.»

Μιλήσαμε για πολλά περισσότερα: Για το πώς βρέθηκε στο ‘Billions’, πώς ο χαρακτήρας αυτός το φέρνει πιο κοντά στην κοινότητά του, γιατί πιστεύει πως η εκπαίδευση αποτελεί ευθύνη της τέχνης, και για το πώς αντιδρά σε μια ακόμα προσπάθεια της κυβέρνησης Trump να επιτεθεί στην LGBTQ κοινότητα.

(Σημείωση: Non-binary είναι τα άτομα που δεν αναγνωρίζουν την δυαδική ταυτότητα του φύλου απορρίπτοντας το καλούπι στο οποίο μπαίνουμε από τη γέννησή μας. Ελλείψει καλύτερης λύσης, ως άρθρο στα ελληνικά έχει επικρατήσει το τρίτο ενικό χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικά απαραίτητο. Το Asia Kate Dillon χρησιμοποιεί τις αντωνυμίες “they/them” στα αγγλικά και για τις ανάγκες αυτού του άρθρου χρησιμοποιείται το “το/του”.)

Asia Kate Dillon και Paul Giamatti στην πρεμιέρα της 3ης σεζόν του ‘Billions’ στη Νέα Υόρκη. (Andy Kropa/Invision/AP)

***

Πώς βρέθηκες στο ‘Billions’;

Κάνοντας απλά οντισιόν! Δούλευα για χρόνια στην βιομηχανία διασκέδασης, και λέω διασκέδασης αλλά θέλω να είναι εκπαιδευτική κιόλας. Είναι σαν να έχεις μια άλλη οποιαδήποτε δουλειά με την έννοια πως συγκεντρώνεις ρεζουμέ και όσο πιο πολλή δουλειά και συγκεκριμένη δουλειά κάνεις, τόσο πιο πιθανό να καταφέρεις να βρεις κι άλλη δουλειά σε έναν τομέα. Εγώ είχα κάνει μικρές εμφανίσεις σε άλλες σειρές όπως το ‘Master of None’ και μετά είχα ένα μεγαλύτερο ρόλο στο ‘Orange in the New Black’ και ύστερα από αυτό ήρθε η οντισιόν για το ‘Billions’. Πέρασα 3 οντισιόν για αυτό.

Η αρχική μου οντισιόν ήταν μόνο με τη διευθύντρια κάστινγκ και η δεύτερη ήταν με τους δημιουργούς. Πρέπει να τους γνωρίσω για να δουν αν τους κάνω αλλά να δω κι εγώ αν πρέπει να δουλέψω μαζί τους. Αν δε σου αρέσει ο τόνος και το ύφος κάποιου μπορείς να φύγεις και το λέω αυτό χωρίς να προέρχομαι από λεφτά, χωρίς να έχω πάντα την άνεση να λέω όχι. Και στην τρίτη πια οντισιόν ήταν και ο σκηνοθέτης του πρώτου μου επεισοδίου.

Ο ρόλος του Taylor γράφτηκε για εσένα;

Όχι, είχε γραφτεί ως non binary χαρακτήρας από την αρχή. Όταν ο μου ήρθε ο ρόλος δεν είχα ιδέα πόσο σημαντικός χαρακτήρας θα ήταν, πόση ιστορία θα είχε. Αν και γρήγορα φάνηκε ότι θα έπαιζε πολύ κεντρικό ρόλο στη σειρά.

Τι σε έχει δυσκολέψει περισσότερο αυτά τα χρόνια καθώς ο χαρακτήρας σου αποκτά όλο και κεντρικότερη σημασία στη σειρά;

Νιώθω τύχη καταρχάς για ό,τι κι αν παίζω στη σειρά, είτε μια σκηνή κωμωδίας, είτε δραματική, ό,τι χρώμα κι αν έχει αυτή η εμπειρία, όλα είναι διασκεδαστικά για μένα. Η πρόκληση είναι να είμαι έτοιμο αλλά δεν είναι πρόκληση στην πραγματικότητα γιατί μου αρέσει να το κάνω και είναι η δουλειά μου και περνάω καλά. Νιώθω τύχη. Ένα από τα πράγματα που έμαθα κάνοντας τη 2η σεζόν ‘Billions’ και την 5η του ‘Orange’ παράλληλα χωρίς να αρρωστήσω ποτέ… αυτό ήταν πρόκληση ναι. Είναι σα να είσαι αθλητής λίγο. Μπορεί να έχεις ένα διάλειμμα αλλά δουλεύεις 16 ώρες τη μέρα και είναι πρόκληση να διατηρείς την υγεία σου, τη σωματική και τη συναισθηματική.

«Η διασκέδαση για τη διασκέδαση είναι μια τεράστια σπατάλη ενός πράγματος τρομερά πολύτιμου, της τέχνης.»

Κοιμόμουν πολύ, πίνω πολύ νερό, όχι πολλή καφεϊνη, ξέρω τι τρώω. Δεν είμαι σε καμία ιδιαίτερη δίαιτα πέραν του ότι τρώω οργανικά, υγιή πράγματα γενικώς. Και μετά ξέρω τι κάνω όταν εμφανίζομαι στη δουλειά. Ξέρω τις ατάκες μου και το context των σκηνών. Το να ξέρεις τις ατάκες σου και να είσαι στην ώρα σου είναι η μισή μάχη, και μετά το τι βγάζεις από αυτό χάρη στο ταλέντο και την δουλειά, είναι έξτρα φαν.

Μιας που είπε για το ότι τρως οργανικά και υγιή, υπάρχει κι αυτή η αστεία σκηνή στη σειρά που κάποιος στο Axe Capital θεωρεί δεδομένο ότι είσαι vegan.

Ναι! Γιατί το υποθέτουν οι άνθρωποι ότι οι queer είναι vegans; Δεν είμαι vegan εγώ αλλά έχω συναίσθηση τι κρεατικά και γαλακτοκομικά τρώω, χωρίς ορμόνες, με τα ζώα να έχουν φάει φυσική τροφή, όλα αυτά. Η μαζική παραγωγή κρέατος σε αυτή τη χώρα είναι από τους μεγαλύτερους παράγοντας για την παγκόσμια υπερθέρμανση και την αλλαγή του κλίματος. Και επίσης δεν είναι καλό για το σώμα σου! Ένα άτομο που έχει συναίσθηση όλων αυτών είτε επιμένει σε εσκεμμένη άγνοια, ότι τρως κάτι που ξέρεις ότι σου κάνει κακό. Ή αποφασίζεις να αλλάξεις τον τρόπο που ζεις τη ζωή σου.

Asia Kate Dillon στα Critics’ Choice Awards του 2018 (Jordan Strauss/Invision/AP)

Μίλησες πριν για διασκέδαση και εκπαίδευση. Πόσο εκπαιδευτικός μπορεί να είναι ο χαρακτήρας της τέχνης;

Όπως είπε η Nina Simone, η δουλειά της τέχνης είναι να αντανακλά την κοινωνία. Αν δημιουργείς τέχνη που κρατά καθρέφτη απέναντι στην κοινωνία και ενθαρρύνει συζητήσεις για τους τρόπους με τους οποίους είμαστε όλοι μέρη συστημάτων που τελικά προσπαθούν να μας κάνουν να αποχωριστούμε την ανθρωπιά μας κι από τους συνανθρώπους μας, και νομίζω είναι δυνατόν να το κάνεις αυτό και να είναι αστείο ή δραματικό ή συγκινητικό, τότε δεν χρειάζεται να διαχωρίσεις τη διασκέδαση από αυτό.

Νομίζω η διασκέδαση για τη διασκέδαση είναι μια τεράστια σπατάλη ενός πράγματος τρομερά πολύτιμου, της τέχνης. Και του τρόπο με τον οποίο η τέχνη μπορεί να φτάσει γωνιές του κόσμου που τίποτα άλλο δε μπορεί. Ένα τραγούδι, μια σειρά, είναι πράγματα που φτάνουν μέρη που έχεις ίσως έναν μόνο queer άνθρωπο ή έναν μετανάστη, έναν άνθρωπο που να μην έχει δει ποτέ κάποιους που μοιάζουν και ακούγονται και σκέφονται ίδια, και τότε έρχονται σε επαφή με κάτι και σκέφτονται πως μπορούν να είναι ό,τι επιλέξουν να είναι. Κι αυτό είναι κάτι τρομερά δυνατό.

Πόσο ακριβής είναι η απεικόνιση του 1% σε αυτή τη σειρά;

«Το ‘Billions’ κάνει τρομερή δουλειά στο να ρίχνει ουσιαστικές ματιές στο πώς η δύναμη κι ο καπιταλισμός διαφθείρουν και ταυτόχρονα είναι μια τρομερά διασκεδαστική σειρά.»

Ένας από τους λόγους που είναι δημοφιλές το σόου είναι ότι πρόκειται μόνο για ελαφρώς δραματικά ενισχυμένη εκδοχή των αληθινών τρόπων με τους οποίους μεταβιβάζεται η δύναμη σε αυτή τη χώρα. Χειραψίες πίσω από την πλάτη και χάρες. Στο 2ο επεισόδιο της 3ης σεζόν βλέπουμε να απελάσεται ένας μετανάστης που μπορούσε να βλάψει νομικά τον Axe επειδή εκείνος είχε κάνει ένα έγκλημα, αλλά έχει το χρήμα και την ισχύ να διώξει τον άνθρωπο από τη χώρα. Αυτό συμβαίνει. Συμβαίνει κυριολεκτικά τώρα που μιλάμε στα σύνορά μας.

Με αυτή την έννοια η σειρά κάνει τρομερή δουλειά στο να ρίχνει ουσιαστικές ματιές στο πώς η δύναμη κι ο καπιταλισμός διαφθείρουν και ταυτόχρονα είναι μια τρομερά διασκεδαστική σειρά. Είναι ισορροπία, κρατά καθρέφτη στην κοινωνία και σε διασκεδάζει. Κάνει τη δουλειά του, κι εγώ συνεχίζω να προκαλώ τον εαυτό μου.

Τι αντιδράσεις παίρνεις από τον κόσμο που βλέπει τη σειρά;

Κάνεις ένα πράγμα και δεν ξέρεις ποτέ πώς θα βγει, αλλά είμαστε τυχεροί που αυτό έχει τύχει τόσο θερμής αποδοχής και νομίζω μέρος αυτού είναι το πόσο καλλογραμμένος χαρακτήρας είναι. Επίσης ο χαρακτήρας έχει αγαπηθεί τόσο και χάρη σε καθαρά σωματικούς λόγους. Έχω ανοιχτό δέρμα και το φύλο που μου είχε αποδοθεί στη γέννα ήταν γυναίκα. Κι αυτά είναι πιο εύκολο να τα αποδεχτεί κανείς από ό,τι αν μου είχε αποδοθεί φύλο άντρα στη γέννα και είχα άλλο χρώμα δέρματος και, ας πούμε, φόραγα φορέματα στα γραφεία του Axe Capital. Νομίζω ένας τέτοιος χαρακτήρας, λόγω του πού βρισκόμαστε ως κοινωνία και το πώς αυτοί οι άνθρωποι είναι διαρκώς περιθωριοποιημένοι, ένας τέτοιος χαρακτήρας δε θα είχε εξίσου θερμή αποδοχή. Και νομίζω αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρίζουμε όταν μιλάμε για το Taylor.

Asia Kate Dillon στο roundtable της συνέντευξης τον Οκτώβρη του ’18 στη Νέα Υόρκη

Έχεις feedback κι από χώρες εκτός Αμερικής;

Μου στέλνουν μηνύματα στα social και στο Instagram από όλες τις γωνιές του κόσμου, Περού, Βραζιλία, Ταϊλάνδη, είναι τρομερό πού βλέπουν αυτή τη σειρά οι άνθρωποι και είναι κυρίως άνθρωποι που… Ας πούμε από Βραζιλία μου έστειλαν τώρα ότι έχουν μια κυβέρνηση ευθέως εναντιωμένη στους LGBTQ ανθρώπους και μου έλεγαν πως “δεν είμαι ασφαλής εκεί έξω αλλά γνωρίζοντας πως είσαι εσύ εκεί έξω και ζεις την αλήθεια σου με κάνει να νιώθω λιγότερο μόνη.” Κάθε τέτοιο μήνυμα με επηρεάζει προσωπικά. Και δείχνει γιατί η τέχνη είναι τόσο σημαντική και γιατί δεν είναι τίποτα δεδομένο, είναι εργαλείο συμπόνοιας και ανθρωπιάς. Και είναι ένδειξη πως συναντάμε μέρη στον κόσμο που οι άνθρωποι δεν είναι ασφαλείς και μόνο που υπάρχουν.

«Άνθρωποι που μου μιλάνε στο δρόμο λένε ευχαριστώ γιατί νιώθουμε λιγότεροι μόνοι χάρη σε εσένα. Πρέπει να τους θυμίσω πως εκείνη τη στιγμή ΕΓΩ νιώθω λιγότερη μοναξιά χάρη σε εκείνους, είναι η δική μου κοινότητα.»

Νιώθω τεράστια τύχη. Άνθρωποι που μου μιλάνε στο δρόμο, είναι συνήθως οι ίδιοι τρανς ή non binary ή είναι γονείς τέτοιων παιδιών κι έχουν ιστορίες να μου πουν για τα παιδιά ή για τους ίδιους, και λένε ευχαριστώ γιατί νιώθουμε λιγότεροι μόνοι χάρη σε εσένα. Πρέπει να τους θυμίσω πως εκείνη τη στιγμή ΕΓΩ νιώθω λιγότερη μοναξιά χάρη σε εκείνους, είναι η δική μου κοινότητα. Όταν μιλάνε πάντα σκέφτομαι, wow, υπάρχουν κι άλλοι από εμάς, υπάρχουμε σε όλο τον κόσμο, η κοινότητα μεγαλώνει.

Και την ίδια στιγμή ο Trump προσπαθεί να διαγράψει τη νομική υπόσταση των τρανς ανθρώπων.

Ναι. Αυτό δεν είναι τίποτα καινούριο. Ο 45 και η κυβέρνησή του κάνουν αυτό τον πόλεμο ενάντια στους τρανς ανθρώπους από πριν εκλεγεί, ήταν μέρος της καμπάνιας του και προσθέτει τον εαυτό του σε μια μεγάλη κληρονομιά περιθωριοποίησης και διακρίσεων ενάντια, ειλικρινά, σε οποιονδήποτε άνθρωπο δεν είναι στρέιτ λευκός άντρας σε αυτή τη χώρα. Με αυτή την έννοια το memo αυτό [σσ. Βλέπε παραπάνω άρθρο, αφορά μια είδηση που έγινε γνωστή λίγες μέρες πριν τη συνέντευξή μας] ήταν μια υπενθύμιση, είσαι πάντα το άτομο που έλεγες ότι είσαι και ξέρουμε ακόμα ενάντια σε τι παλεύουμε. Νομίζω αυτό ενεργοποίησε ακόμα περισσότερο την κοινότητα, δίναμε τη μάχη αυτή χθες, και σήμερα, και θα τη δίνουμε και αύριο.

Και μου ανεβάζει τους παλμούς αυτό το πράγμα όταν το σκέφτομαι, και δεν είναι δίκαιο. Δεν είναι δίκαιο να συνεχίζεις να πολεμάς μια κοινότητα που είναι ήδη κουρασμένη από την πάλη της καθημερινότητας του να υπάρχεις απλώς σε αυτό τον κόσμο και να έχεις μια κυβέρνηση να μας κυνηγάει ξανά και ξανά. Αυτό μας κουράζει. Γι’αυτό πρέπει να προσέχουμε τους εαυτούς μας, η κοινότητα και η αγάπη είναι ο τρόπος με τον οποίο θα καταφέρουμε να συντηρήσουμε τους εαυτούς μας.

*H 4η σεζόν του ‘Billions’ προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 στο COSMOTE CINEMA 4HD. H συνέντευξη πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του ’18.

ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ‘BILLIONS’

Damian Lewis: Ο γκάνγκστερ της Γουόλ Στριτ
Paul Giamatti: Ο Μουσολίνι που έγινε Μακιαβέλι
Maggie Siff: “Οι άνθρωποι πάντα είχαν εμμονή με τον πλούτο”