ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η Jessie Buckley βρέθηκε δίπλα στην τραγωδία του Chernobyl και την αγκάλιασε

Μιλήσαμε αποκλειστικά με την ανερχόμενη ηθοποιό που κάνει το 2019 δικό της.

Η Jessie Buckley το πήγε ανάποδα.

Η Ιρλανδή ηθοποιός συμμετείχε αρχικά το 2008 σε ένα βρετανικό talent show, το ‘I’d Do Anything’ με παρουσιαστή τον Graham Norton και κριτή τον Andrew Lloyd Webber. Αν είχε νικήσει θα έπαιζε τη Nancy στο μιούζικαλ ‘Oliver!’ στο West End, αλλά βγήκε δεύτερη. Θα μπορούσε να είναι η αντικαταστάτρια, ωστόσο αρνήθηκε. Είχε ήδη άλλες προτάσεις. Και εκεί που είχε αρχίσει να δουλεύει σταθερά σε θέατρα και κονσέρτα, τα έκοψε όλα για να σπουδάσει στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών στο Λονδίνο. Λίγο πριν τη δεχτούν στο show, δύο δραματικές σχολές την είχαν απορρίψει. Η Buckley είχε κάτι να αποδείξει.

Το έκανε στη μίνι σειρά ‘Πόλεμος & Ειρήνη’, στο ‘Taboo’, στο ‘The Woman in White’, στο ανεξάρτητο, βραβευμένο ‘Beast’ και πιο πρόσφατα ως Lyudmilla Ignatenko στο υπερεπιτυχημένο ‘Chernobyl’. Η σειρά που τρέλανε νούμερα και κριτικούς έρχεται επιτέλους στην Ελλάδα από τη Nova, αλλά δεν θα είναι η κορύφωση της Buckley για το ‘19.

Στο μουσικό δράμα ‘Wild Rose’ που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στην Αμερική, εντυπωσιάζει στον ρόλο της πρώην κατάδικου που θέλει να γίνει country star και κάνει τον γύρο των late night shows ως πρωταγωνίστρια σε φεστιβαλικό διαμαντάκι. Έχει ήδη επίσης τελειώσει τα γυρίσματα για τη νέα ταινία του Charlie Kaufman (Eternal Sunshine of a Spotless Mind, Being John Malkovich, Anomalisa), το ‘I’m Thinking of Ending Things’ που θα προβληθεί στο Netflix, μαζί με τον David Thewlis και την Toni Collette.

Με μία υποψηφιότητα Rising Star από τα BAFTA και τη συμπερίληψή της από το Forbes στα ευρωπαϊκά πρόσωπα κάτω των 30 που πρέπει να έχουν την προσοχή μας, η Buckley μας μίλησε για τη θητεία της στο ‘Chernobyl’:

Πες μας δυο λόγια για τον χαρακτήρα σου.

Jessie Buckley: Η Lyudmilla Ignatenko είναι σύζυγος ενός εκ των πρώτων πυροσβεστών που πήγαν στην έκρηξη μόλις συνέβη. Έχει έναν πολύ ανθρώπινο τρόπο να λέει τις ιστορίες των εκατομμυρίων ανθρώπων που αντιμετώπισαν τις συνέπειες της έκρηξης αυτής.

Πώς πήρες τον ρόλο;

JB: Μου έστειλαν το σενάριο και με άφησε άφωνη. Δεν είχα γεννηθεί όταν συνέβη, αλλά μεγάλωσα στην Ιρλανδία και, όταν πήγαινα Δημοτικό, υπήρχε μια φιλανθρωπική οργάνωση από την Adi Roche για παιδιά που επηρεάστηκαν από την έκρηξη, η Chernobyl Children International. [Τα παιδιά] έρχονταν και ζούσαν στην Ιρλανδία για έναν χρόνο και πήγαιναν στο σχολείο μου. Οπότε ήμουν συναισθηματικά εμπλεκόμενη σ’ αυτό. Αλλά η πίεση είναι η ευθύνη σου να πεις τις ιστορίες αυτών των ανθρώπων. Μια μέρα των γυρισμάτων ήμουν στο σετ και υπήρχαν πολλοί κομπάρσοι από τη Λιθουανία και την Ουκρανία. Υπήρχε και μια γυναίκα καθισμένη δίπλα μου που έκλαιγε με αναφιλητά. Στο τέλος την αγκάλιασα και μου είπε ότι ο γιος της ήταν θύμα της έκρηξης.

Έκανες έρευνα;

JB: Η πρώτη μου στάση ήταν το βιβλίο της Svetlana Alexievich που ονομάζεται Voices of Chernobyl. Είναι εκπληκτική βίβλος από μαρτυρίες ανθρώπων που επηρεάστηκαν άμεσα από την έκρηξη. Η Lyudmilla παρουσιάζεται αρκετά μέσα. Αυτό ήταν τρομερά βοηθητικό στο να αντιληφθώ πώς θα την επηρέαζε όλο αυτό.

Τι της συνέβη;

JB: Η ιστορία μου είναι ιστορία αγάπης. Είναι μια ιστορία για ένα νεαρό ζευγάρι που βρίσκεται στην αρχή της ζωής τους μαζί. Τους γνωρίζετε τη νύχτα της έκρηξης και βλέπετε ουσιαστικά μια τυφλή και επικίνδυνη αγάπη, όπως και την επιβίωση και το πένθος. Ο Adam Nagaitis με τον οποίο ήμασταν μαζί τη RADA (Royal Academy of Dramatic Art) παίζει τον άντρα μου. Τα μέικαπ εφέ που έδειξαν πάνω του την ακτινοβολία ήταν φρικιαστικά. Και μόνο που ήσουν στο σετ ήταν ψυχοφθόρο. Αλλά η αγάπη της ήταν τόσο δυνατή που, παρά τον κίνδυνο και τον τρόμο, μένει μαζί του.

Πώς ήταν να δουλεύεις με τον Johan Renck;

JB: Έκανα πράγματα που δεν είχα κάνει στο παρελθόν με κάποιον που δεν φοβάται να προκαλέσει. Δημιούργησε την αίσθηση στο σετ πως ό,τι συνέβη τότε μπορεί να συμβεί ξανά. Ένιωθες ότι όλοι προσπαθούσαμε να το κάνουμε όσο πιο αληθινό γινόταν. Γελούσαμε όμως κιόλας. Δεν ήταν μόνο μαυρίλα και μιζέρια. Ο Johan είναι παιχνιδιάρης.

Ποιο ήταν το δυσκολότερο και ποιο το διασκεδαστικό κομμάτι των γυρισμάτων;

JB: Το δυσκολότερο ήταν ο φόβος ότι δεν θα αποδώσεις σωστά τη φωνή αυτών των ανθρώπων. Το καλύτερο ήταν να δουλεύεις με ένα καταπληκτικό σενάριο και ανθρώπους όπως ο Johan και η Emily Watson. Μου αρέσει να βγαίνω από το στοιχείο μου και να δοκιμάζομαι από ανθρώπους που θαυμάζω.

***

Από την Παρασκευή 28 Ιουνίου, η νέα δραματική, μίνι σειρά της ΗΒΟ ‘Chernobyl’ έρχεται στο Nova On Demand.

ΚΙ ΑΛΛΟ CHERNOBYL:

To Chernobyl θα σε κάνει να φοβηθείς αυτό που δεν έζησες
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είδε και σχολιάζει το Chernobyl
Την ίδια ώρα στο Chernobyl, οι influencers ζουν το όνειρό τους
Ο Paul Ritter δεν άντεχε να δει τις αληθινές εικόνες του Chernobyl