ΛΙΣΤΕΣ

Οι 18 τηλεοπτικές πρεμιέρες του καλοκαιριού

'Mr. Robot', 'Preacher', 'UnREAL' και ό,τι άλλο άχαστο παίζει το επόμενο τρίμηνο.

Πολλοί μίλησαν φέτος για το τέλος της Χρυσής Εποχής της τηλεόρασης, αλλά όχι εμείς.

Η επανάσταση που επέφερε η καλωδιακή τηλεόραση έδωσε καταφύγιο σε δημιουργούς που δε θα μπορούσαν ποτέ να πουλήσουν τα κόνσεπτ τους σε κινηματογραφικά στούντιο, σε σκηνοθέτες που δεν εμπνέονται πλέον από το πεδίο του σινεμά και σε ηθοποιούς που μπόρεσαν είτε να φρεσκάρουν την καριέρα τους , είτε και να την ξεκινήσουν με ρόλους που δε θα ήταν αυτοί του σερβιτόρου στο κάθε επίκαιρο blockbuster.

Το νέο πλαίσιο που δημιουργήθηκε μέσα από αυτή τη διαδικασία έδωσε πάτημα και στη συμβατική τηλεόραση να ανταγωνιστεί την καλωδιακή, με σίριαλ που συχνά είναι μικρότερα σε διάρκεια για να κρατούν πιο δεμένη τη σεζόν, αλλά και για να επιτρέπουν στους σταρ της μεγάλης οθόνης που έχουν ασπαστεί τη νέα τάξη πραγμάτων να έχουν πιο ευέλικτο πρόγραμμα.

Πλέον έχουν μπει στο παιχνίδι πολύ δυνατά και πολυεθνικές εταιρείες ειδικευμένες στην ενοικίαση ταινιών και σειρών, αλλά και video streaming, βλέπε Netflix, Amazon Prime και Hulu που με σειρές όπως για παράδειγμα ‘Daredevil’ και ‘Transparent’ έχουν γίνει βασικοί παίκτες σε ένα τοπίο που αναμένεται να αλλάξει ακόμα περισσότερο.

Μια συνέπεια όλης αυτής της έκρηξης είναι, φυσιολογικά, πως δεν υπάρχουν μήνες για χάσιμο. Το καλοκαίρι κάποτε ήταν νεκροταφείο σειρών, αλλά τώρα πάλι θα έχουμε λόγο να κάτσουμε και λίγο μέσα τις πιο ζεστές μέρες. Βάλαμε κάτω όλες όσες ξεκινούν ή συνεχίζονται αυτό το καλοκαίρι και η λίστα είναι μεγάλη.

PREACHER

Το δίδυμο Seth Rogen-Evan Goldberg παρέα με τον σεναριογράφο του ‘Breaking Bad’, Sam Caitlin, μεταφέρουν ένα από τα πιο πετυχημένα κόμικ των ‘90s στη μικρή οθόνη.

Ο Jesse Custer είναι ένας ιεροκύρηκας σε μία μικρή πόλη του Τέξας. Όταν τον κυριεύει το υπερφυσικό πλάσμα Genesis, αποκτά δυνάμεις που μπορούν κυριολεκτικά να ανταγωνιστούν αυτές του Θεού. Μαζί με την πρώην του Tulip O’Hare και το βαμπίρ Cassidy, ξεκινούν να βρουν τον Θεό που για κάποιο λόγο έχει εγκαταλείψει τον Παράδεισο με σκοπό να ζητήσουν εξηγήσεις. Και πολλά άλλα βέβαια, αλλά… spoilers.

Αν θες να ξεκινήσεις κάτι μέσα στον Μάιο, ξεκίνα αυτό.

Πρεμιέρα: 22 Μαΐου

WAYWARD PINES

Η δεύτερη σεζόν του ‘Wayward Pines’ σε παραγωγή του M. Night Shyamalan προσθέτει τον Jason Patric (‘The Lost Boys’) και τον Djimon Hounsou με τις δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ (‘Blood Diamond’ και ‘In America’) στο καστ και απ’ ότι ακούγεται θα έχουν και οι δύο καίριο ρόλο στη συνέχεια της ιστορίας.

Ο Patric θα υποδυθεί έναν χειρούργο με φιλοδοξίες και αυτοπεποίθηση που θα γίνει απαραίτητος για τους κατοίκους του Wayward Pines και ο Hounsou θα παίξει έναν ντόπιο ιστορικό με ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στο σήμερο αλλά και το χθες της πόλης.

Από τα παλιούς παραμένουν οι Terrence Howard, Carla Gugino, Toby Jones και Shannyn Sossamon.

Εάν πάει καλά η δεύτερη σεζόν, οι συντελεστές έχουν προγραμματίσει και μία τρίτη, ώστε να ολοκληρωθεί η ιστορία όπως την έχουν οραματιστεί.

Πρεμιέρα: 25 Μαΐου

 

BLOODLINE

Μετά από δύο υποψηφιότητες Emmy για τους Kyle Chandler και Ben Mendelsohn (βλ. ‘Rogue One’ της Star Wars ανθολογίας) και μία Χρυσής Σφαίρας για τον δεύτερο, οι Rayburn επιστρέφουν σε μια προσπάθεια να κρύψουν την οικογενειακή τραγωδία που μας απασχόλησε πέρυσι. Η διασκευή του τραγουδιού του Seal, Crazy, μας προϊδεάζει για την παράνοια που θα ακολουθήσει.

Πρεμιέρα: 27 Μαΐου στο Netflix

ROOTS

Μίνι σειρά τεσσάρων επεισοδίων που διασκευάζει το βιβλίο Roots: The Saga of an American Family του Alex Haley και επαναφέρει τον θρυλικό χαρακτήρα του σκλάβου Kunta Kinte από την Gambia.

Η αντίστοιχη σειρά του 1977 είχε βραβευτεί με 9 Emmys και 1 Χρυσή Σφαίρα, με το φινάλε της να κρατάει ακόμα την τρίτη θέση σε τηλεθέαση ανάμεσα σε όλων των ειδών τα τηλεοπτικά προγράμματα και τη δεύτερη ανάμεσα σε όλα τα φινάλε αμερικανικών σειρών.

Εκτός από τον πρωτοεμφανιζόμενο πρωταγωνιστή Roman Armstrong, στη μοντέρνα εκδοχή θα δούμε και τους Forest Whitaker, Laurence Fishburne, Anna Paquin, Jonathan Rhys Meyers και Matthew Goode.

Πρεμιέρα: 30 Μαΐου

OUTCAST

Ο δημιουργός του ‘Walking Dead’, Robert Kirkman, ετοίμασε ακόμα μία σειρά βασισμένη σε κόμικ του. Το ‘Outcast’ θα ακολουθήσει τη ζωή του Kyle Barnes, ενός άντρα που σε όλη του τη ζωή έχει βιώσει τις συνέπειες του δαιμονισμού.

Αν κρίνουμε από το τρέιλερ, o Kyle δε θα έχει καλά ξεμπερδέματα.

Πρεμιέρα: Ιούνιο στο FOX

FEED THE BEAST

O David Schwimmer, μετά από μία γερή επανεμφάνιση στο εξαιρετικά ‘The People vs. O.J. Simpson’, πρωταγωνιστεί με τον Jim Sturgess σε ένα καινούριο δράμα που μας έρχεται από τον Clyde Phillips των ‘Dexter’ και ‘Nurse Jackie’.

Η σειρά βασίζεται στο δανέζικο ‘Bankerot’ και περιστρέφεται γύρω από δύο κολλητούς φίλους που θέλουν να ανοίξουν ένα εστιατόριο στο Bronx. Έλα όμως που έχουν προβλήματα εθισμού και χρωστάνε χρήματα στους λάθος ανθρώπους.

Πρεμιέρα: Μεταφέρθηκε από τις 31 Μαΐου στις 5 Ιουνίου

 

UNREAL

“Δε λύνουμε προβλήματα. Στοχεύουμε τις κάμερες πάνω τους”. Μεγάλη στροφή της Shiri Appleby από τα αθώα χρόνια της στο ‘Roswell’, αλλά αυτά θέλει η ριάλιτι τηλεόραση που υπηρετεί ο χαρακτήρας που υποδύεται στο ‘UnReal’.

Η σειρά προβάλλεται στο κανάλι Lifetime, γεγονός που μας είχε αποθαρρύνει αρχικά, αλλά τελικά δε μετανιώσαμε που του δώσαμε μία ευκαιρία. Το ίδιο έκανε και η Ένωση Τηλεοπτικών Κριτικών που της χάρισε το βραβείο της Καλύτερης Νέας Σειράς το 2015.

Πρεμιέρα: 6 Ιουνίου

ANIMAL KINGDOM

Η σειρά ακολουθεί την ομώνυμη ταινία με τον Guy Pearce που αγάπησαν οι κριτικοί και μεταφέρει την ιστορία από την Αυστραλία στην Καλιφόρνια. Τα 10 επεισόδια έχουν δημιουργηθεί από τον Jonathan Lisco του ‘Damages’ και του βετεράνου παραγωγού, John Wells.

Το ‘Animal Kingdom’ μυρίζει παρακμιακή οικογένεια και μπελάδες με τον νόμο, με κέντρο τη βραβευμένη με Emmy, Ellen Barkin. Επίσης, Scott Speedman (‘Underworld’), εσύ;

Πρεμιέρα: 7 Ιουνίου

VOLTRON: LEGENDARY DEFENDER

Αν πεις ότι δε χαμογέλασες όταν διάβασες για την επιστροφή του Voltron, είσαι ένας ψεύτικος ψεύτης που λέει ψέμματα.

Το υπερ-ρομπότ που πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του ‘80 δε θέλει ιδιαίτερες συστάσεις, αλλά για την ιστορία να πούμε ότι αποτελείται από πέντε ρομπότ-λιοντάρια και επιστρέφει μετά από 10.000 χρόνια για να προστατεύσει το σύμπαν από το κακό.

Έλα τώρα. Θα το δεις.

Πρεμιέρα: 10 Ιουνίου στο Netflix

BRAINDEAD

Φρέσκοι μετά το φινάλε του ‘The Good Wife’, οι Robert και Michelle King επιστράτευσαν τους Mary Elizabeth Winstead και τον Tony Shalhoub (Ντετέκτιβ Μόνκ για πάντα) και ετοίμασαν ένα διαφορετικού τύπου πολιτικό θρίλερ. Από αυτά που εξωγήινα έντομα τρώνε τα μυαλά της κυβέρνησης.

Δες, αν δε μας πιστεύεις.

Πρεμιέρα: 13 Ιουνίου

ORANGE IS THE NEW BLACK

Έ – ε – ερχονται. Οι αγαπημένες μας φυλακισμένες επιστρέφουν. Μαζί με τα 4 Emmys τους και τις 3 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα.

Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι η νέα σεζόν θα εστιάσει στον συνωστισμό της φυλακής και, σύμφωνα με τη δημιουργό Jenji Kohan, τα κεντρικά θέματα θα είναι οι πολιτικές ατζέντες, η αντιμετώπιση της φυλακής ως επιχείρηση και η διαστρωμάτωση των ατόμων μέσα σ’ αυτή.

Πάνω απ’ όλα μπορούμε να υπολογίζουμε εξίσου στο χιούμορ και τις δραματικές στιγμές των φυλακισμένων του Litchfield, για ακόμα ένα καλοκαίρι (ποιο καλοκαίρι, μονορούφι θα το δούμε).

Πρεμιέρα: 17 Ιουνίου στο OTE CINEMA

THE ROADIES

Μετά από δεκαπέντε χρόνια μετριότητας είχαμε σχεδόν χάσει τις ελπίδες μας για τον Cameron Crowe, αλλά το ‘The Roadies’ μας έκανε να το ξανασκεφτούμε.

Δεν ήταν το καστ με τους Luke Wilson, Carla Gugino και Imogen Poots που έκανε το τρικ. Δεν είχε άλλωστε ποτέ κανένα πρόβλημα να μαζεύει καλούς ηθοποιούς ο Crowe. Στην εκτέλεση έχει δείξει αδυναμία μετά το ‘Almost Famous’.

Είναι ακριβώς όμως οι ομοιότητες του ‘The Roadies’ με την ταινία που του χάρισε το Όσκαρ, που μας έχει πείσει να δοκιμάσουμε την πρώτη του τηλεοπτική σειρά. Εντάξει, και ο J.J. Abrams στην παραγωγή.

Καλές οι σειρές για τους μουσικούς σταρ, αλλά με το συνεργείο τι γίνεται;

*BONUS* Oι roadies θα είναι οι ηθοποιοί, αλλά οι μπάντες που θα παρουσιαστούν στη σειρά θα είναι αληθινές.

Πρεμιέρα: 26 Ιουνίου

THE NIGHT OF

Το ‘The Night Of’ βασίζεται πολύ ελαφρώς στη σειρά ‘Criminal Justice’ του Peter Moffat, θα έχει οχτώ επεισόδια και δημιουργήθηκε από τον νικητή Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου για το ‘Schindler’s List’, Steve Zaillian, με πιο πρόσφατα τα ‘Moneyball’ και ‘The Girl with the Dragon Tattoo’ (συγχωρεμένος για το ‘Exodus: Gods and Kings’ βάσει έντιμου πρότερου βίου) και από του υποψήφιου για Όσκαρ Σεναρίου για το ‘The Color of Money’, Richard Price.

Στη σειρά θα πρωταγωνιστούσε κανονικά ο James Gandolfini, μετά το θάνατό του θα τον αντικαταστούσε ο Robert De Niro αλλά αποσύρθηκε λόγω άλλων υποχρεώσεων και τελικά ο κλήρος έπεσε στον John Turturo. Ο ηθοποιός θα υποδυθεί τον δικηγόρο υπεράσπισης ενός πελάτη που κατηγορείται για τον φόνο μίας γυναίκας στη Νέα Υόρκη.

Πρεμιέρα: 10 Ιουλίου

MR. ROBOT

Αν δεν πρόλαβες να δεις την ήδη κλασική πρώτη σεζόν, έχεις λίγο χρόνο ακόμα για να εξιλεωθείς.

Ο Elliot έχει πολλά ακόμα να κάνει σε μία επανάσταση που δεν έχει λήξει, αλλά οι συνέπειες των πράξεών του δεν είναι η μόνη πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει. Η εσωτερική αστάθεια του χάκερ θα αποτελέσει το βασικό θέμα της δεύτερης σεζόν, αλλά σύμφωνα με τον δημιουργό Sam Esmail, θα έχουμε και την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο της χρονικής σειράς κάποιων γεγονότων.

Λίγο.

Η σειρά έφυγε από τις Χρυσές Σφαίρες με ένα αγαλματίδιο για το Καλύτερο Δράμα της χρονιάς και άλλο ένα για τον συμπρωταγωνιστή του Rami Malek, Christian Slater. Ο ίδιος ο Malek ήταν και ο ίδιος υποψήφιος για Καλύτερη Εμφάνιση Ηθοποιού, αλλά δε σήκωσε τελικά το τιμημένο. Δεν πειράζει, μικρός είναι ακόμα, έχει καιρό.

Εμείς επιπλέον μιλήσαμε και με τον κακό της σειράς.

Πρεμιέρα: 13 Ιουλίου στο OTE CINEMA

STRANGER THINGS

Είχαμε το νου μας για το ‘Stranger Things’ του Netflix, απ’ όταν λεγόταν ‘Montauk’ ακόμα. Κυρίως γιατί πρόκειται για υπερφυσικό θρίλερ και γιατί έχει περιγραφεί ως ερωτική επιστολή σε κλασικά χιτ των ‘80s.

Η σειρά θα εκτυλίσσεται στο Montauk του Long Island το 1980, γύρω από την εξαφάνιση ενός μικρού αγοριού. Καθώς οικογένεια, φίλοι και αστυνομία ψάχνουν για απαντήσεις, μπλέκουν σε ένα μυστήριο που περιλαμβάνει μυστικά κρατικά πειράματα, υπερφυσικές δυνάμεις και ένα πολύ παράξενο μικρό κορίτσι.

Την μητέρα του αγοριού θα παίξει η Winona Ryder. Μόνο εμείς στηρίζουμε γερά ένα δυναμικό comeback της;

Πρεμιέρα: 15 Ιουλίου στo Netflix

VICE PRINCIPALS

Μάλλον η κωμωδία με το πιο κουλό κόνσεπτ για το φετινό καλοκαίρι. Το ‘Vice Principals’ είναι η επιστροφή των Danny McBride και Jody Hill στο HBO μετά την κωμωδία ‘Eastbound & Down’, με τον πρώτο να πρωταγωνιστεί ξανά σε σειρά του παρέα με τον Walton Goggins (‘Justified’, ‘Sons of Anarchy’).

Στο ‘Vice Principals’, δύο αντίπαλοι υποδιευθυντές ενός Λυκείου ανταγωνίζονται για τη θέση του Διευθυντή, όταν ο τελευταίος παραιτείται. Και απ’ ότι θα δείτε στο τρέιλερ, τα μυαλά είναι στα κάγκελα.

Το καστ συμπληρώνουν οι Busy Phillips (‘Cougar Town’), Shea Whigham (‘Boardwalk Empire’) και Bill Murray σε ένα cameo.

Πρεμιέρα: 17 Ιουλίου

THE GET DOWN

Το εξαιρετικά φιλόδοξο μιούζικαλ σόου του Baz Luhrmann για τις ζωές και τη μουσική μιας παρέας από το Bronx, έχει να μας πει πολλά για την μεταμόρφωση της περιοχής τη δεκαετία του ‘70.

Αν νομίζεις πως είδες όσα ήθελες να δεις για τα ‘70s από το ‘Vinyl’ του HBO, μη βιάζεσαι. Το ‘The Get Down’ θα εστιαστεί στην άνοδο του hip, της punk και της disco μουσικής και μάλιστα οι χαρακτήρες θα περιλαμβάνουν τους πρωτεργάτες της hip hop Grandmaster Flash, DJ Kool Herc και Afrika Bambaataa. Οι πραγματικοί καλλιτέχνες συνεργάστηκαν με τον Luhrmann ως σύμβουλοι για την αυθεντικότητα της σειράς.

Στο καστ βρίσκουμε τους Giancarlo Esposito, Jimmy Smith, Jaden Smith και τον Shameil Moore της περσινής αγάπης μας, ‘Dope’.

Πρεμιέρα: 12 Αυγούστου στο Netflix

 

YOU ’RE THE WORST

Η θαρραλέα στροφή της περσινής σεζόν του ‘You’re the Worst’ απομάκρυνε τη σειρά από τις αμιγώς κωμικές της βάσεις, αλλά το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Μην ανησυχείτε όμως. Η τρίτη σεζόν θα έχει άλλο ένα ‘Sunday Funday’ επεισόδιο, σύμφωνα με τους δημιουργούς.

Η σειρά λογαριάστηκε στις καλύτερες του 2015 και ήταν υποψήφια για ένα βραβείο Critic’s Choice για Καλύτερη Κωμωδία και άλλες δύο υποψηφιότητες για την πρωταγωνίστρια Aya Cash και τη συμπρωταγωνίστριά της, Kether Donohue.

Την τελευταία φορά που είδαμε τον Jimmy και την Gretchen είχαν μόλις πει “Σ’ αγαπώ” ο ένας στον άλλον, οπότε μένει να δούμε τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα για το ασυνήθιστο ζευγάρι.

Πρεμιέρα: 31 Αυγούστου

Εκτός από παραλίες και μοχίτο, το φετινό καλοκαίρι θα περιλαμβάνει και τηλεόραση μετά μανίας.

Σημειώσεις κρατήσατε;