ΛΙΣΤΕΣ

Τα καλύτερα ριάλιτι της ελληνικής τηλεόρασης

Το χαρτάκι της Μαίρης, τα 'Τι λες τώρα;' του Λορέντζο και η Ρούλα Βροχοπούλου.

Τον Σεπτέμβριο του 2001, ο Τσάκας, ο Πρόδρομος, ο Φίλιππας με τη φόρμα του για να κάνει καράτε στον κήπο, η Φαίη Σκόρδου, η Ρέα και τ’ άλλα παιδιά, πέρασαν την πόρτα του σπιτιού του Big Brother 1, γράφοντας ένα νέο, συναρπαστικό κεφάλαιο στην ιστορία της πολύπαθης ελληνικής τηλεόρασης.

Η τεράστια επιτυχία του πρώτου πειράματος, γέννησε δεκάδες ριάλιτι ακόμη, πάντα με την παραλλαγή του ίδιου κόνσεπτ: Οι παίκτες κλείνονται σε ένα σπίτι/νησί/γυμναστήριο/μπαρ και περνάνε μαζί όλη τους την ημέρα, αποκομμένοι από τον έξω κόσμο, με τον Ανδρέα Μικρούτσικο με κάποιο τρόπο να εμπλέκεται. 

Όπως είχαν προβλέψει όλοι εκτός απ’ τους υπεύθυνους προγράμματος των καναλιών, κάποια στιγμή οι τηλεθεατές μπούχτισαν κι έτσι η συνταγή εγκαταλείφθηκε και φάνηκε να μπαίνει για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, σαν μια μόδα που έσκισε και πέρασε, όπως κι όλα σ’ αυτή τη ζωή.

Μέχρι που ο ΣΚΑΪ βρέθηκε ξαφνικά με τα δικαιώματα αποφάσισε να τολμήσει το αδιανόητο, επενδύοντας στο Survivor. Και οι μάχες των Διασήμων με τους Μαχητές στον Άγιο Δομίνικο, ξυπνάνε μνήμες Big Brother 1, με όλη τη χώρα να συζητάει τις εξελίξεις και να αποκαλεί τους παίκτες με τα μικρά τους ονόματα.

Επειδή όλοι ξέρουμε πώς λειτουργεί η ελληνική τηλεόραση κι ότι δεν φημίζεται ακριβώς για την πρωτοτυπία της, είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα όλα τα κανάλια θα έχουν κι από τουλάχιστον ένα ριάλιτι. Ανδρέα Μκρούτσικε, τι κάνεις αυτό τον καιρό;

Τι καλύτερο λοιπόν, απ’ το να θυμηθούμε κι εμείς τα καλύτερα ριάλιτι της χρυσής εποχής και να πλημμυρίσουμε ευχάριστες αναμνήσεις με χαρτάκια, εκρήξεις και μπόλικα ‘”τι λες τώρα;”.  ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ.

BIG BROTHER 1

Κανάλι: ANT1

Πότε: 2001

Το κόνσεπτ: Ό,τι πιο απλό και παραδοσιακό. Οι παίκτες κλείστηκαν σε ένα σπίτι (με πισίνα και για κάποιο λόγο κοτέτσι), ξεκατινιάζονταν, έβγαζαν τα εσώψυχά τους στο δωμάτιο επικοινωνίας και κάθε Κυριακή είχαμε και από μια αποχώρηση μέχρι να μείνει μόνο ένας. Συνολικά διήρκεσε 113 ημέρες.

Τι θυμόμαστε: Το λέω με μια ελαφριά ντροπή, αλλά 16 χρόνια μετά, μπορώ να πω ότι θυμάμαι τα πάντα. Τον εκνευριστικό Φίλιππο τον οποίο ψήφισα να φύγει από την πρώτη εβδομάδα (ούτε που δίστασα), τη Ρέα που μονίμως γκρίνιαζε και στεναχωριόταν, τη φήμη ότι ο Πρόδρομος κι η Μαίρη Σκόρδου έκαναν σεξ στο κοτέτσι, τους κουμπάρους, τις φυτιλιές του Μικρούτσικου, το ‘Τι σου ‘κάνα και πίνεις’  που ξαφνικά το άκουγε όλη η Ελλάδα και φυσικά τον τελικό που είδε όλη η Ελλάδα. Μέχρι και περιοδικό Big Brother κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή, ενώ στα κανάλια της Nova μπορούσες να δεις 23 ώρες το 24ωρο τη ζωή των παικτών σε ζωντανή μετάδοση.

Ποιος το σήκωσε: Ο ένας και μοναδικός Τσάκας.

BAR 1

Κανάλι: MEGA

Πότε: 2002

Το κόνσεπτ: Οι παίκτες κλείστηκαν σε ένα σπίτι στο Γαλάτσι, μόνο που αυτή τη φορά, έπρεπε να λειτουργούν κι ένα μπαρ πέρα απ’ το να κάθονται με τα σώβρακα στον καναπέ.

Τι θυμόμαστε: Το σεξ ανάμεσα σε Στέλλα Μπεζαντάκου και Άρη, το ‘Τι λες τώρα’ και το ‘Όχι ο Μπασινάς’ του Λορέντζο, το μυστήριο με το χαρτάκι της Μαίρης, τον συγχωρεμένο Γιώργο Νάιδα που έμεινε στο σπίτι μερικές ώρες και φυσικά τη γέννηση των ‘Φίλων για Πάντα’.

Ποιος το σήκωσε: O Ανδρέας Παρασκάκης.

FAME STORY 1

Κανάλι: ΑΝΤ1

Πότε: 2002

Το κόνσεπτ:  Κράμα talent show με ριάλιτι, αφού επρόκειτο για μουσικό διαγωνισμό, με κριτές, μαθήματα φωνητικής και πρόβες, όμως σε αντίθεση με σήμερα, όλοι οι παίκτες έμεναν στο ίδιο σπίτι κι η ζωή τους καταγραφόταν από κάμερες.

Τι θυμόμαστε: Πρώτα απ’ όλα, τη μυθική Άσπα Τσίνα που δεν καταλάβαινε την έκρηξη της Φωτεινής που επίσης δεν καταλάβαινε τι της έχει κάνει της μαλακισμένης. Τρομερές στιγμές. Αξέχαστη φυσικά και η κριτική επιτροπή με Δρούτσα, Λεβέντη, Βαρδή και Κούκα αλλά κι η απεγνωσμένη κίνηση του ANT1 να δώσει στον Μικρούτσικο ρόλο συμβούλου(!) για να ανακατέψει λίγο τα πράγματα. Και μεταξύ μας, ποιον δεν θυμάται το φάσωμα Ελεάννας-Πετρέλη στο βαν;

Ποιος το σήκωσε: Ο Νότης Χριστοδούλου.

FAME STORY 2

Κανάλι: ΑΝΤ1

Πότε: 2004

Το κόνσεπτ: Ίδιο με του πρώτου κύκλου, μόνο που αυτή τη φορά στον ΑΝΤ1 ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι και επέλεξαν εξαρχής για παρουσιαστή τον Ανδρέα Μικρούτσικο.

Τι θυμόμαστε: Τα φρικτά ελληνικά της Καλομοίρας, το αμόρε Μάρως Λύτρα – Κώστα Καραφώτη και την εξωφρενικά άβολη επίσκεψη του συζύγου της Μάρως σε ένα live, τον καυγά Ιωάννας Κουταλίδου – Πάνου Μεταξόπουλου και το ασφαλές συμπέρασμα ότι ποτέ δεν κερδίζει αυτός με την καλύτερη φωνή.

Ποιος το σήκωσε: Το Καλομοιράκι.

THE WALL

Κανάλι: ΑΝΤ1

Πότε: 2003

Το κόνσεπτ: Οι παίκτες κλείνονταν σε ένα σπίτι που χωριζόταν με τοίχο και μοιράζονταν στις δύο πλευρές του. Από τη μία υπήρχε άπλα και πολυτέλεια και από την άλλη φτώχεια, βρωμιά και κακουχίες. Big Brother version 2.0 με άλλα λόγια, ή μια αφορμή να δώσουμε κάτι να παρουσιάσει ο Μικρούτσικος.

Τι θυμόμαστε: Την κλάψα της Ρούλας Βροχοπούλου και το φλερτ της με τον τζέντλεμαν Κλεάνθη, τον καυγά για τα κουτάλια, το Γωγουλίνι και φυσικά τις Δεβόρα Δήμου και Σίσσυ Γιαννακοπούλου που μετά έκαναν γυμνή φωτογράφιση.

Ποιος το σήκωσε: Ο Θοδωρής Ισπόγλου, γνωστός ως ‘Ισπογλίνο’.

Η ΦΑΡΜΑ 1

Κανάλι: MEGA

Πότε: 2002

Το κόνσεπτ: Οι παίκτες μεταφέρονται σε μια φάρμα, όπου και ζουν σαν αγρότες, ξυπνώντας από τα χαράματα και αρμέγοντας γελάδια, ενώ κάθε Κυριακή μονομαχούσαν στον αχυρώνα.

Τι θυμόμαστε: Τις μονομαχίες βγαλμένες από διαφήμιση του ΙΚΕΑ, τον Ίζη (!) και τον συγκινητικό Γρηγόρη Αρναούτογλου.

Ποιος το σήκωσε: Η Ειρήνη Πιπιτσούλη.

SURVIVOR 1

Κανάλι: MEGA

Πότε: 2003

Το κόνσεπτ: Παρόμοιο με το φετινό, μόνο που, όπου Άγιος Δομίνικος βάλε Μαλαισία κι όπου Μαχητές και Διάσημοι βάλε Βορράς και Νότος. Α, και δεν υπήρχαν ψηφοφορίες κόσμου και τέτοιες καινοτομίες, τα πράγματα ήταν πιο απλά και δωρικά.

Τι θυμόμαστε: Τον ήρωα Ηλία Βαλάση που παράτησε τις ειδικές δυνάμεις για το παιχνίδι και μετά ούρλιαζε στις παραλίες, την κλίκα Ορθούλας-Ευαγγελίας, την κατάρρευση του Σπύρου Σούλη σ΄ένα συμβούλιο και τις πολύ πιο δύσκολες δοκιμασίες σε σχέση με αυτές του φετινού.

Ποιος το σήκωσε: Η Ευαγγελία Δερμετζόγλου.

FAME STORY 3

Κανάλι: ΑΝΤ1

Πότε: 2004

Το κόνσεπτ: Η είδηση βγαίνει απ’ την απουσία του Ανδρέα Μικρούτσικου από οποιονδήποτε ρόλο(!). Στην παρουσίαση βρισκόταν η Τατιάνα Στεφανίδου ενώ την παράσταση έκλεψε ο τιτάνας Παναγιώτης Χατζηστεφάνου.

Τι θυμόμαστε: Το ΄Σκάσε Ηλίθια’ του Μουρατίδη στον Μάρκελλο Νύκτα, το ‘βλάχα, βλαχάρα’ του Χατζηστεφάνου στην Μπόκοτα, την αποχώρηση της κυρίας Μπόκοτα και την ανεκδιήγητη φωνή του Στεργιαννούδη.

Ποιος το σήκωσε: Ο Περικλής Στεργιαννούδης.