outnow.ch
LORD OF THE RINGS

Lord of the Rings: Όλα όσα ξέρουμε ως τώρα για τη σειρά του Amazon

Ο μοναδικός οδηγός που θα χρειαστείς για το επόμενο μεγάλο τηλεοπτικό σου κόλλημα.

Κάθε φορά που τα βιβλία ‘Lord of the Rings’ έπεφταν στο τραπέζι στο παρελθόν, το πρότζεκτ έμοιαζε άπιαστο. Στα τέλη των ‘90s όμως, ο Νεοζηλανδός Peter Jackson κατάφερε να κλείσει μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες που είχαν γίνει ποτέ στον κινηματογράφο και παρέδωσε τρεις ταινίες καθαρόαιμου fantasy που διαμορφώνουν το τοπίο της ποπ κουλτούρας ως και σήμερα. Χάρη σ’ αυτές, η φαντασία σταμάτησε να θεωρείται το είδος για ένα μικρό, niche κοινό και τα στούντιο άρχισαν να δίνουν το πράσινο φως σε παραγωγές όπως το ‘Chronicles of Narnia’, το ‘Golden Compass’, το ‘Stardust’, τα ‘Hunger Games’ ή το ‘Pirates of the Caribbean’ – όχι ως test drives, αλλά ως ανάπτυξη κόνσεπτ που δεν είχαν δοκιμαστεί ξανά και θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε χιτ, σε franchises, σε πολύτιμα πνευματικά δικαιώματα στο μέλλον τους.

Κάπως έτσι γεννήθηκε και το τηλεοπτικό ‘Game of Thrones’ – τα βιβλία ‘A Song of Ice and Fire’ του George R.R. Martin χρωστούν επίσης μεγάλο μέρος της έμπνευσής τους από τον Tolkien – και αυτό με τη σειρά του επιστρέφει τη χάρη οδηγώντας στην έγκριση ασύλληπτων μπάτζετ για ιδέες fantasy στη μικρότερη οθόνη, όπως τη σειρά ‘Lord of the Rings’ που θα δούμε από το Amazon Prime Video.

Όσο οι παραγωγοί συγκεντρώνουν το ταλέντο που θα φτιάξει το show πίσω και μπροστά από τις κάμερες, εμείς θα συγκεντρώνουμε όλα τα απαραίτητα info παρακάτω:

ΠΟΣΟ

Το Amazon συνεργάστηκε με τη διαχείριση της περιουσίας του Tolkien (Tolkien Estate and Trust), με τη HarperCollins και τη New Line, και αγόρασε τα παγκόσμια πνευματικά δικαιώματα του ‘Άρχοντα’ έναντι 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Η συνολική συμφωνία όμως που περιλαμβάνει μία σειρά 5 σεζόν και ενός πιθανού spin-off, το μεγάλο budget παραγωγής, το καστ, τα κοστούμια, τους σεναριογράφους, τους σκηνοθέτες, τα εφέ και γενικά τα πάντα όλα, αναμένεται να ανέλθει στο 1 δις δολάρια. Στην πιο ακριβή τηλεόραση όλων των εποχών δηλαδή.

ΠΟΥ

Η απόφαση του Jackson να κάνει την τριλογία στη Νέα Ζηλανδία – και αργότερα το ‘Hobbit – εκτόξευσε την οικονομία της χώρας σε απροσδόκητα κι από την ίδια ύψη, και εξακολουθεί να την ενισχύει μέσω του τουρισμού. Το Amazon με τη σειρά του, αποφάσισε να μεταφέρει εκεί την παραγωγή της νέας σειράς, κάνοντας τη Νέα Ζηλανδία το de facto πια σπίτι του ‘Άρχοντα των Δαχτυλιδιών’.

ΠΟΤΕ (ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ)

«Θα είναι σε παραγωγή σε δύο χρόνια», είχε δηλώσει το 2018 η επικεφαλής των Amazon Studios Jennifer Salke το 2018. «Στον αέρα το 2021 ελπίζουμε. Υπάρχουν κάποιοι που εύχονται για το 2020». Έκτοτε δεν είχαμε κάποιο σχετικό update, οπότε το πλάνο φαίνεται να κινείται ακόμη σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.

ΠΟΤΕ (ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ)

lord of the rings elrond

Η πολυαναμενόμενη σειρά θα τοποθετηθεί στη Δεύτερη Εποχή, τον καιρό που άκμαζε ο πολιτισμός της Numenor – πατρίδα των προγόνων του Aragorn και των σπουδαίων Βασιλιάδων των Ανθρώπων. Το νησί της Numenor παρομοιάζεται συχνά με την Ατλαντίδα, γιατί πρόκειται για μία αρχαία κοινότητα που, αφού εξαφανίστηκε, έφτασε να θεωρείται ένας μυθικός, χαμένος πολιτισμός. Κάποια στιγμή στη διάρκεια της Δεύτερης Εποχής, οι πολίτες της Numenor ξεγελάστηκαν από τον Sauron που τότε άρχισε να σφυρηλατεί το Ένα Δαχτυλίδι, πίστεψαν ότι μπορούσαν να τα βάλουν με τους θεούς, και βρέθηκαν τελικά μαζί με το νησί τους στον πάτο της θάλασσας.

Δεν έχουμε επιβεβαιωμένες λεπτομέρειες για την πλοκή, ως φάσμα όμως η σειρά μπορεί να καλύψει την κατασκευή των δαχτυλιδιών, την άνοδο του Sauron, την καταστροφή της Numenor, και την ίδρυση του Rivendell από τον Elrond. Ο τελευταίος, μάλιστα, πήρε τότε μέρος στη συμφωνία μεταξύ Ανθρώπων και Ξωτικών εναντίον του Sauron και ανέμιζε εντυπωσιακά την κόμη του στην πρώτη γραμμή των μαχών.

ΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΜΕ

Τα δικαιώματα στο ‘Lord of the Rings’ δεν ήρθαν χωρίς τους δημιουργικούς περιορισμούς τους. Το Amazon δεν έχει τα δικαιώματα για τις ιστορίες της Πρώτης και της Τρίτης Εποχής, ενώ η μορφή της Δεύτερης Εποχής θα πρέπει να διατηρηθεί απαράλλαχτη. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν μπορούν να προστεθούν νέοι χαρακτήρες και περιστάσεις που θα μπορούν να περιγράψουν πράγματα στα οποία ο Tolkien δεν απάντησε ή δεν εμβάθυνε ποτέ.

Η 1Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΤ

«Ο φωτισμός από το σετ μας έκατσε κατά λάθος στην κορυφή ενός δέντρου», γράφει στο caption ο σκηνοθέτης του πιλότου J.A. Bayona, «και το έκανε να φαίνεται σαν κάποιο παράξενο σύννεφο από ταινία του Miyazaki». Παρότι το casting βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, τα γυρίσματα της σειράς έχουν ήδη ξεκινήσει στη Νέα Ζηλανδία και ο Bayona μοιράστηκε την πρώτη φωτογραφία της από το σετ στο Instagram.

ΤΟ ΚΑΣΤ

Max Baldry

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στο καστ. Ο Βρετανός Maxim Baldry των ‘Years and Years’ και ‘Doctor Who’ είχε ήδη ακουστεί ως επιλαχών από το περασμένο φθινόπωρο, αλλά για κάποιο λόγο το κλείσιμο του μυστήριου ρόλου του δεν είχε τελειώσει μέχρι λίγες μέρες πριν. Δεν γνωρίζουμε τίποτα για τον χαρακτήρα που θα υποδυθεί ο Baldry, ξέρουμε όμως πως θα είναι από τους πιο σημαντικούς.

Robert Aramayo

Μετά την αποχώρηση του Will Poulter από το πρότζεκτ, ο επόμενος Beldor – όπως ονομάζεται ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας της σειράς – βρέθηκε και είναι οικείο πρόσωπο. Μιλάμε για τον Robert Aramayo, τον νεαρό Ned Stark στα οράματα του Bran από το παρελθόν. Ο Aramayo ξεχώρισε επίσης στη 2η σεζόν του ‘Mindhunter’ στον ρόλο του σίριαλ κίλερ Elmer Wayne Henley Jr.

Joseph Mawle

O βασικός κακός της σειράς είναι ο Θείος Benjen του ‘Game of Thrones’. Εδώ θα ονομάζεται Oren. Τον είδαμε πρόσφατα στο ‘MotherFatherSon’ πλάι στον Richard Gere με τον οποίον μιλήσαμε για τη σειρά, ενώ παλαιότερα είχε κερδίσει υποψηφιότητα BAFTA για την ερμηνεία του στο ‘Birdsong’.

Markella Kavenagh

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @markella.kavenagh on

Πηγές λένε ότι η Αυστραλή ηθοποιός θα παίξει έναν χαρακτήρα ονόματι Tyra, αν και τίποτα δεν είναι επιβεβαιωμένο. Η Kavenagh έχει παίξει στο ‘Romper Stomper’ και στο show ‘The Cry’, με καλύτερο πρότζεκτ της ως τώρα τη γκόθικ σειρά μυστηρίου ‘Picnic at Hanging Rock’, το προπέρσινο remake του κλασικού θρίλερ του Peter Weir που είχε προβάλλει η ελληνική κρατική τηλεόραση.

Το υπόλοιπο καστ ως τώρα: Owain Arthur, Nazanin Boniadi (Homeland/Countepart), Tom Budge, Morfydd Clark (His Dark Materials), Ismael Cruz Córdova (Ray Donovan), Ema Horvath, Tyroe Muhafidin, Sophia Nomvete, Megan Richards (Wanderlust), Dylan Smith (Into The Badlands), Charlie Vickers and Daniel Weyman (Dunkirk).

ΠΟΣΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Σύμφωνα με τον Tom Shippey, τον ακαδημαϊκό σε θέματα Tolkien που θα σου συστήσουμε αμέσως μετά, αυτή τη στιγμή το πλάνο λέει 20 επεισόδια για την 1η σεζόν.

ΟΙ SHOWRUNNERS

J.D. Payne και Patrick McKay. Δύο κολλητοί φίλοι γράφουν μαζί από το σχολείο, έγραψαν τα πρώτα σενάρια του ‘Star Trek: Beyond’, πρόκειται να γράψουν το ‘Star Trek 4’, και είναι ήδη ανακατεμένοι με πρότζεκτ όπως τα ‘Flash Gordon’, ‘Micronauts’ και ‘Jungle Cruise’ με τον The Rock. Το δίδυμο είναι το ερωτηματικό της σειράς γιατί δεν έχουμε δείγμα τους προς το παρόν, έχουν όμως ήδη πείσει τρία στούντιο για τις ικανότητές τους και έχουν κλείσει δουλειές για την επόμενη πενταετία.

Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΟΥ

 

 

Σκηνοθέτης πιλότου: J.A. Bayona. Ο Ισπανός σκηνοθέτης του ‘A Monster Calls’ – ακούω και το ‘The Impossible’, αλλά το ‘A Monster Calls’ είναι η καλύτερή του ταινία – προσγειώνει υπέροχα τη φαντασία και θα δώσει τον ιδανικό πρώτο τόνο στη σειρά με τον πιλότο της.

Executive producers: Η Lindsey Weber του τεταμένου ‘10 Cloverfield Lane’, ο Eugene Kelly του εκλεκτικού ‘Boardwalk Empire’, ο Bruce Richmond των απαιτητικών ‘Game of Thrones’ και ‘Westworld’ και η πρώην Head of Genre του Amazon, Sharon Tal Yguado.

Σεναριογράφοι/executive producers: Η υποψήφια για Emmy Gennifer Hutchison των ‘Mad Men’, ‘Better Call Saul’ και ‘Breaking Bad’ – επέβλεψε μάλιστα και τους σεναριογράφους του τρομερού επεισοδίου ‘Ozymandias’ στο τελευταίο – ο Jason Cahill του ‘Sopranos’ και ο Justin Doble του ‘Stranger Things’ που έγραψε το συναισθηματικό ‘The Body’ της 1ης σεζόν.

Συμβουλευτικοί παραγωγοί: Ο Bryan Cogman, aka ο άνθρωπος που έγραψε το μόνο πραγματικά καλό επεισόδιο της 8ης σεζόν ‘Game of Thrones’, ‘A Knight of the Seven Kingdoms’ – έχει βέβαια γράψει και τον πάτο της σειράς, το ‘Unbowed, Unbent, Unbroken’ – και η Stephany Folsom του τολμηρού ‘Toy Story 4’.

Παραγωγός: Ο Ron Ames που ξεκίνησε από παραγωγός εφέ για το ‘Aviator’ πριν περάσει αργότερα στην παραγωγή του θρίλερ ‘Breathe’ και του πιο πρόσφατου, αξιολάτρευτου ‘Bumblebee’.

Σεναριογράφος/Παραγωγός: Η Helen Shang του ‘Hannibal’.

Σύμβουλος Σεναρίου: Η Glenise Mullins έχει γράψει το σενάριο σε δύο μικρού μήκους ταινίες της.

Κοστούμια: Η Kate Hawley έχει ντύσει τους μάχιμους στο ‘Pacific Rim’, τον time-travelling Tom Cruise στο ‘Edge of Tomorrow’, την ομάδα της ‘Suicide Squad’ και τον Joker της. Θα σταθώ στη δουλειά της για το ‘Crimson Peak’, όχι γιατί κέρδισε μια υποψηφιότητα Saturn γι’ αυτήν, αλλά γιατί είναι η πιο αντιπροσωπευτική ιδέα για όσα μπορεί να κάνει στο ‘LotR’ σε συνδυασμό με τα street fight κοστούμια του ‘Mortal Engines’.

Σκηνογράφος: Οσκαρικός για το ‘Sleepy Hollow’, υποψήφιος για το ‘Pirate of the Cribbean: Dead Man’s Chest’, τρομερά παραγνωρισμένος για τη φανταστική δουλειά του στο ‘The Last Jedi’. Ο Rick Heinrichs πήρε τη σεκάνς στο Throne Room του Snokes από τα ‘Star Wars’ και την έκανε Argento.

Επικεφαλής σπέσιαλ εφέ: Παρολίγον οσκαρικός Jason Smith για το ‘Revenant’ και του άξιζε και μόνο για την αρκούδα. Έχει όμως στο βιογραφικό και ‘Bumblebee’, και ‘Pacific Rim’, και ‘Avengers’.

Ακαδημαϊκός Tolkien: Πόσο χαίρομαι που υπάρχει κι αυτός στο ρόστερ. Ο Tom Shippey είναι συγγραφέας του ‘J.R.R. Tolkien: Author of the Century’ και πρώην καθηγητής της λογοτεχνίας στην Παλαιο-Αγγλική γλώσσα και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους πανεπιστημιακούς ερευνητές για οτιδήποτε Tolkien παγκοσμίως.

Concept Artist: Χωρίς concept art δεν πας κυριολεκτικά πουθενά. Και ποιον θα βρεις καλύτερο από τον άνθρωπο που έφτιαξε τη Μέση Γη για τον Peter Jackson; Ο John Howe επιστρέφει στα πάτρια.

***

Δέκα χρόνια μετά το τέλος του ‘Lost’, η ομάδα του POP για τις Δύσκολες Ώρες επιστρέφει στο Νησί. Στην 4η σεζόν της σειράς τα πράγματα ξεφεύγουν (με την καλή έννοια). Τα Flash-forwards, νέοι χαρακτήρες εισβάλουν στο νησί, και η μυθολογία κεντράρεται με απόλυτη επιτυχία στα πρόσωπα του δράματος. Επίσης, The Constant!