NETFLIX

Είδαμε πρώτοι το ‘Maniac’ του Netflix και πέσαμε στα βαριά

Στο θολωμένο μας μυαλό, ο κόσμος είναι μια σταλιά streaming.

Υπάρχει μια ερώτηση στον πυρήνα του ‘Maniac’. Μπορεί η ανθρωπότητα να εξουδετερώσει για πάντα τον πόνο; Είναι κι αυτός μια πάθηση που η επιστήμη μπορεί να θεραπεύσει, δίνοντας τη θέση του στην ανόθευτη χαρά;

Η Annie (Emma Stone) και ο Owen (Jonah Hill) μοιάζουν να το πιστεύουν – ή τουλάχιστον δεν έχουν τίποτα να χάσουν αν προσπαθήσουν να το πετύχουν. Εκείνη είναι διαλυμένη από το πένθος. Εκείνος είναι το μαύρο πρόβατο μιας πλούσιας οικογένειας με πιθανή σχιζοφρένεια.

Άγνωστοι σε πρώτη φάση μεταξύ τους, αποφασίζουν να συμμετάσχουν στη δοκιμή μιας ριζοσπαστικής αγωγής του Dr. Mantleray (Justin Theroux) που υπόσχεται να λύσει όλα τους τα προβλήματα, χωρίς καμία επιπλοκή ή παρενέργεια.

Τρία χάπια, τρεις ημέρες, μια ζωή χωρίς τραύματα. Τιμή ευκαιρίας δηλαδή, που φυσικά στην πορεία θα στραβώσει – αλλιώς δεν θα υπήρχε σειρά. Ένα glitch στο σύστημα της αγωγής θα ενώσει τις συνειδήσεις των δύο συμμετεχόντων και θα τους ρίξει σε κοινά όνειρα, φτιαγμένα να φέρουν στην επιφάνεια τις βαθύτερες φοβίες τους.

Αυτές εκδηλώνονται σε μίνι ιστορίες που βάζουν τον Hill και τη Stone σε διαφορετικούς κάθε φορά ρόλους και περιβάλλοντα, χωρίς όμως να χάνουν την ουσία των αληθινών τους προσωπικοτήτων – ναι, ακόμα κι όταν η Stone υποδύεται ένα ξωτικό βγαλμένο από το ‘Lord of the Rings’, ή όταν ο Hill μεταμορφώνεται σε κοράκι. Όταν η σειρά ρισκάρει να σε χάσει στην ονειρική της μανία, αυτοί οι δύο είναι η άγκυρά σου στην πραγματικότητα.

Ο Cary Fukunaga του ‘True Detective’ δεν κάνει μόνος του εδώ τη φωτογραφία όπως στη σειρά που τον καθιέρωσε, η δημιουργικότητά του όμως και η αγάπη του για τα λεπτομερή visuals βρίσκουν το ιδανικό αισθητικά σπίτι στις σουρεαλιστικές δυνατότητες ενός τροποποιημένου μυαλού. Το μέλλον που απεικονίζει το ‘Maniac’, επίσης.

Παστέλ εργαστήρια, αναλογική τεχνολογία, ιαπωνικές αναφορές, κιουμπρικά set pieces – η σειρά πλέκει το εγκώμιο του production design και δεν αποκλείεται να δούμε υποψηφιότητες σε σχετικά βραβεία του χρόνου.

Οι λάτρεις του ‘Black Mirror’ θα νιώσουν στο στοιχείο τους και με πινελιές όπως οι Ad Buddies, μια δυστοπική αντικατάσταση των pop-up διαφημίσεων που επιστρατεύει ανθρώπους να σου διαβάζουν διαφημίσεις με αντάλλαγμα την πληρωμή ενός εισιτηρίου σου, του ενοικίου σου κ.ο.κ., ή του Friend Proxy που σου νοικιάζει ανθρώπους σε ρόλο φίλων σου με τους οποίους για τον έναν ή τον άλλον λόγο έχεις χαθεί.

Στιλ ή ουσία, λοιπόν;

Πολύ συχνή ερώτηση για δημιουργήματα με ευδιάκριτη αισθητική ταυτότητα, όπως για παράδειγμα το ‘Legion’- συχνά, επίσης, άτοπη όταν μιλάμε για οπτικά μέσα όπως ο κινηματογράφος ή η τηλεόραση. Η χρονική επένδυση που απαιτεί η δεύτερη από τον τηλεθεατή ωστόσο, ακόμα – ή και ειδικά πολλές φορές – στην εποχή του binge-watching, την κάνει ταυτόχρονα και κάπως αυτονόητη. Για πόσο μπορεί κανείς να παρακολουθεί τον αυτοκράτορα χωρίς ρούχα;

Η προσπάθεια του ‘Maniac’ να φτάσει τις τεράστιες φιλοδοξίες του δεν πετυχαίνει όσο το ίδιο νομίζει και οι ανισότητες στον τόνο του θα δοκιμάσουν και τον πιο εκπαιδευμένο τηλεθεατή. Η αγάπη του όμως για το παράξενο, οι εκπλήξεις, η εντυπωσιακή παραγωγή, η μαύρη κωμωδία του, και – τελικά – η αλλόκοτη ψυχαγωγία που προσφέρει, θα ανταμείψει όποιον δεν περιμένει τη ρεαλιστική απεικόνιση της ζωής γύρω από τις ψυχικές ασθένειες.

Ο Patrick Somerville έκανε τρομερή δουλειά με αυτό σεναριακά στο ‘Leftovers’, αλλά εδώ επιλέγει πολύ ελαφρύτερο πάτημα για τις μεγάλες ιδέες του.

Η Stone περνά υπέροχα στις εναλλακτικές της πραγματικότητες, ενώ ο Hill είναι πιο επιδραστικός στα κομμάτια της σειράς που εκτυλίσσονται εκτός του πειράματος. Μαζί τους θα βρεις την πάντα απολαυστική Sally Field, τη Sonoya Mizuno με το καλύτερο poker face που έχεις δει τελευταία, και τον Theroux να σατιρίζει την εικόνα του ως μελαγχολικός, σέξι leading man. Ο άνθρωπος είναι απλά ένα σαρκίο με περουκίνι (κάπου εδώ να σε προετοιμάσουμε για μία ερωτική σκηνή που, όσα γαλόνια κι αν έχεις πάρει στην sci-fi δυστοπία, δεν έχεις ξαναβιώσει).

Προσπάθησε να αντισταθείς στην ανθρώπινη ανάγκη σου να αποκωδικοποιήσεις το παζλ του ‘Maniac’ – όπως και οι πρωταγωνιστές του, έχεις περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης αν απλά αφεθείς στους νευρώνες σου.

* Το ‘Maniac’ κάνει πρεμιέρα στις 21 Σεπτεμβρίου. Απόλαυσέ το μαζί  με ακόμα περισσότερο πρωτότυπο περιεχόμενο του Νetflix, με τη WIND VISION.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Αυτές είναι οι νέες σειρές που θα λιώσεις το φθινόπωρο