ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Οι Ράδιο Αρβύλα έφτασαν στην κορυφή απ’ τον δικό τους δρόμο

Η παρέα του Αντώνη Κανάκη ωριμάζει μαζί με το τηλεοπτικό της παιδί κι εξασφαλίζει σταθερά την αγάπη των τηλεθεατών.

Η πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα της χώρας μας, αποτελεί χωρίς αμφιβολία την ιδανική πρώτη ύλη για σάτιρα.

Οι μισές ειδήσεις ενός κανονικού δελτίου άλλωστε, θα έκαναν ακόμη και τον πιο ευρηματικό κωμικό να σκίσει τα διπλώματά του και να τα φάει.

Αυτό από μόνο του όμως, δεν είναι αρκετό για να εξασφαλίσει την επιτυχία κάθε σατιρικής εκπομπής που έχει ξεπηδήσει στην πάντα φιλόξενη σε τέτοιες προσπάθειες ελληνική τηλεόραση.

Πρέπει να έχεις ταλέντο, χιούμορ, φαντασία, να ξέρεις πού να σταματάς και να μένεις μακριά από εμμονές για να μπορέσεις να δημιουργήσεις ένα προϊόν που θα αγαπηθεί και θα κερδίσει σε όρους τηλεθέασης.

Μια συνταγή που τη γνωρίζει πολύ καλά ο Αντώνης Κανάκης και η παρέα του, οι οποίοι φροντίζουν να σατιρίζουν τους πάντες και τα πάντα τα τελευταία 20 χρόνια, πρώτα ως Κομφούζιο, αργότερα ως Α.Μ.Α.Ν. και σήμερα ως Ράδιο Αρβύλα.

Για μένα, η μεγαλύτερη νίκη του Αντώνη Κανάκη και του Γιάννη Σερβετά, που είναι αυτοί οι οποίοι συνεχίζουν στην ουσία την κληρονομιά των Α.Μ.Α.Ν., είναι η προσαρμοστικότητα που έδειξαν στις επιταγές της μοντέρνας τηλεόρασης.

Δεν πάτησαν πάνω στην πετυχημένη συνταγή των σκετς, ούτε ξεχείλωσαν ένα κόνσεπτ που έδωσε ό,τι είχε να δώσει, όπως έκαναν πολλές άλλες εκπομπές που γλυκάθηκαν από το νέκταρ της κορυφής και κατέληξαν να είναι καρικατούρες του ίδιου τους του εαυτού.

 

Αντίθετα, ανακάτεψαν την τράπουλα και δημιούργησαν ένα νέο φορμάτ εκπομπής, το οποίο μοιάζει να ωριμάζει και να μεγαλώνει μαζί τους.

Μέσα από το Ράδιο Αρβύλα, το δίδυμο των Α.Μ.Α.Ν., μαζί με τον Χρήστο Κιούση και τον Στάθη Παναγιωτόπουλο, κάνει κάτι παραπάνω από απλή σάτιρα της επικαιρότητας.

Όλοι μαζί, εκφράζουν τους προβληματισμούς τους, ακούνε με σεβασμό και μεταφέρουν τις απόψεις των τηλεθεατών, λένε αλήθειες και σε κάνουν να σκεφτείς, χωρίς φυσικά να ξεχνάνε την τέχνη του να προσφέρουν απλόχερα γέλιο.

Όταν έχουν κέφια άλλωστε, θυμούνται τα παλιά και μας δείχνουν ότι παραμένουν κορυφαίοι στο είδος τους. Η παρωδία της συνάντησης Τσίπρα-Ομπάμα αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα, αφού δεν γίνεται να τη δεις χωρίς να δακρύσεις από τα γέλια:

 

Ναι, θα μπορούσαν να βασίζονται ακόμη στα σκετσάκια τους. Όμως ένιωσαν ότι δεν θα ήταν τίμιοι απέναντι στους εαυτούς τους πρώτα απ’ όλα και στη συνέχεια απέναντι στο κοινό που τους έχει αγαπήσει τόσα χρόνια, αν συνέχιζαν στο ίδιο μονοπάτι χωρίς το αποτέλεσμα να τους εκφράζει στο 100%, με εκπτώσεις στην ποιότητα και λογικές τύπου “έλα μωρέ, και μερικά μέτρια σκετς να κάνουμε ποιος θα ασχοληθεί, θα συνεχίσουν να μας βλέπουν“.

Προτίμησαν να ακολουθήσουν έναν διαφορετικό δρόμο κι όταν είδαν ότι κι αυτός θέλει μέτρο για να μην ‘καούν’, προτίμησαν να θυσιάσουν την ποσότητα στον βωμό της ποιότητας, γνωρίζοντας ότι διαχειρίζονται ένα απ’ τα ελάχιστα εναπομείναντα premium πρργράμματα της ελληνικής τηλεόρασης.

Για μένα, αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που βρισκόμαστε αισίως στην όγδοη χρονιά των Ράδιο Αρβύλα κι η εκπομπή συνεχίζει να σαρώνει τα μηχανάκια της AGB. Το γεγονός ότι ο Αντώνης Κανάκης φροντίζει κάθε Δευτέρα να μην του ξεφύγει ούτε λεπτομέρεια, να μην παίξει ούτε ένα βίντεο χωρίς να είναι άψογο και να μην εκβιαστεί το παραμικρό. Κι αυτό οι τηλεθεατές το εισπράττουν και το ανταποδίδουν, έστω κι αν θα προτιμούσαν να έχουν την παρέα των Θεσσαλονικιών κάθε εβδομάδα μαζί τους.

Γιατί αυτό ακριβώς είναι οι Ράδιο Αρβύλα για τους όλους εμάς. Μια παρέα, που θα πει την καφρίλα που όλοι είχαμε σκεφτεί, που θα κοροϊδέψει αυτούς που όλοι μας κοροϊδεύουμε με τους φίλους μας και όταν τα πράγματα σοβαρέψουν, δεν θα διστάσει να μιλήσει έξω από τα δόντια.

Όπως έκανε πολύ πρόσφατα ο Αντώνης Κανάκης με την περίπτωση του τροχαίου δυστυχήματος στην Εθνική Οδό:

 

Αυτοί είναι οι Ράδιο Αρβύλα και γι’ αυτό τους αγαπάει ο κόσμος. Αυθεντικοί, αληθινοί, χωρίς να τους νοιάζουν οι δημόσιες σχέσεις.  Ό,τι έχουν στο κεφάλι τους θα το πουν, δίχως να τους απασχολεί ποιον θα δυσαρεστήσουν και ποιον θα στεναχωρήσουν.

Στο δίωρο της εκπομπής τους, ξέρεις ότι θα γελάσεις, θα διασκεδάσεις, θα προβληματιστείς και τις περισσότερες φορές θα αισθανθείς ότι δεν είσαι μόνος σου, ότι κι άλλοι σκέφτονται όπως εσύ και δεν φοβούνται να το εκφράσουν.

Το να κάνεις μια εκπομπή που θα σαρώσει για μια τηλεοπτική σεζόν δεν είναι και το πιο δύσκολο πράγμα του κόσμου. Το να είσαι συνεπής με την κορυφή όμως εδώ και τόσα χρόνια, δείχνει πως κάτι κάνεις πάρα πολύ καλά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πριν προλάβουν να κουραστούν οι ίδιοι, θα έχουν ήδη σκεφτεί το επόμενο κόνσεπτ μέσα από το οποίο θα σχολιάζουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο όσα τραγελαφικά συμβαίνουν τριγύρω μας.

Γιατί περισσότερο απ’ την ανάγκη των ίδιων να τα πούνε, έχουμε εμείς ανάγκη να τους ακούσουμε.