ΛΙΣΤΕΣ

9 απαραίτητες σημειώσεις για τη 2η σεζόν του ‘13 Reasons Why’

Είδαμε ολόκληρο τον 2ο κύκλο του '13 Reasons Why' και σου λέμε τι να περιμένεις.

Κλισέ ατάκα, αλλά το 13 Reasons Why πραγματικά συζητήθηκε όσο λίγες σειρές που έκαναν πρεμιέρα την περσινή χρονιά.

Με ένα διόλου ευκαταφρόνητο, ήδη χτισμένο από το best-seller του Jay Asher κοινό, η δημοφιλής σειρά του Netflix πολλαπλασίασε τους θεατές που είχε υπολογίσει και ξεκίνησε δύσκολες συζητήσεις γύρω από το bullying, τη σεξουαλική βία, την αυτοκτονία και την απεικόνισή τους.

Έχοντας απομακρυνθεί πια από την πηγή του, το ’13RW’ επιστρέφει σοφότερο για 2η σεζόν.

Εμείς είδαμε ολόκληρη την 2η σεζόν και καταγράψαμε όσα μπορείς να περιμένεις. Μην ανησυχείς, τα spoilers είναι ασφαλή μαζί μας.

Έχουμε και λέμε:

ΠΡΕΜΙΕΡΑ:

Η σειρά επιστρέφει στις 18 Μαΐου στο Netflix.

ΠΟΣΑ;

Η 2η σεζόν θα αποτελείται κι αυτή από 13 επεισόδια.

TRAILER:

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΗΑΝΝΑΗ, ΤΙ;

Η 1η σεζόν του ‘13 Reasons Why’ τελείωσε εκεί που τελείωσε και το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε. Στις άμεσες συνέπειες που είχε ο θάνατος της Hannah στο περιβάλλον της. Γι’ αυτό και η ανακοίνωση της 2ης σεζόν ξένισε μεγάλο μέρος του κοινού που θεώρησε την ιστορία ολοκληρωμένη.

Το Netflix όμως αποφάσισε να μην σε αφήσει να γεμίσεις μόνος σου τα κενά κι έτσι η 2η σεζόν θα ασχοληθεί με τη μήνυση της οικογένειας της Hannah εναντίον του σχολείου της. Οι δύο πλευρές ετοιμάζονται να πάνε σε δίκη, όμως κάποιος προσπαθεί να εμποδίσει την αποκάλυψη της αλήθειας πίσω από το τέλος της πρωταγωνίστριας. Σε αυτό θα παίξει ρόλο μια σειρά από δυσοίωνες πολαρόιντ που θα αντικαταστήσουν τις κασέτες ως βασικό «αξεσουάρ» της αφήγησης.

Μπορείς να πάρεις μια πρώτη γεύση τους από το teaser trailer:

Ο καλός φίλος και παρολίγον σύντροφος της Hannah, Clay, είναι το νέο κεντρικό πρόσωπο που θα αναζητήσει τον αποστολέα, ενώ μαζί με τους συμμαθητές του θα ανακαλύψει μια συνωμοσία που θα σου προκαλέσει ναυτία. Αν ήξερε κάτι να κάνει καλά η 1η σεζόν του ‘13RW’, ήταν να σου ρίχνει μπουνιά στο στομάχι μόλις έλεγες πως έχεις συνέλθει, οπότε μπορείς να υπολογίζεις σε επανάληψη. Αυτή τη φορά κιόλας με πεδίο τη συστηματική συγκάλυψη εγκληματικών πράξεων που κάνουν συχνά θεσμοί για να προστατεύσουν τη φήμη και τα κεκτημένα τους.

ΝΕΟΣ ΡΟΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ FLASHBACKS

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η ίδια η Hannah βγαίνει εκτός αφήγησης. Σύμφωνα με τον showrunner, Brian Yorkey, «η ιστορία της Hannah σίγουρα δεν έχει τελειώσει. Είναι ζωτικής σημασίας στο επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας και είναι ακόμα στο κέντρο της». Ο Dylan Minnette τώρα που υποδύεται τον Clay, το πήγε λίγο παρακάτω αποκαλύπτοντας ότι η Hannah θα είναι μέρος σε flashbacks που θα κάνει η σειρά. Εμείς θα το πάμε ακόμα ένα βήμα παραπέρα και θα σου πούμε ότι η Hannah είναι φοβερά βασική παρουσία στην ιστορία και οι εμφανίσεις της συμπληρώνουν το παζλ και δίνουν βάθος στην αλληλεπίδρασή της με τους υπόλοιπους χαρακτήρες.

Σε αντίθεση ωστόσο με τα περσινά flashback που συμπεριλάμβαναν τη Hannah ή τον Clay, φέτος θα δεις και στιγμές στις οποίες δεν είναι απαραίτητα αυτοί οι δύο πρωταγωνιστές.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ + ΟΠΛΟΧΡΗΣΙΑ + ΑΝΑΡΡΩΣΗ

Στην κορύφωση της 1ης σεζόν, η Hannah βιάστηκε από τον Bryce και η Jessica αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει την αλήθεια για τον δικό της βιασμό από τον ίδιο άνθρωπο. Πολλοί υπέθεσαν ότι με τη δεύτερη να μοιράζεται το μυστικό με τον πατέρα της, η ιστορία της είχε λήξει. Όπως πολύ σωστά σημείωσε όμως ο Yorkey, η ιστορία της στην πραγματικότητα τότε ξεκινούσε.

Στο επίσημο τρέιλερ του νέου κύκλου, ο Bryce φαίνεται να είναι ακόμα ελεύθερος παρά το γεγονός ότι ο Clay ηχογράφησε την εξομολόγησή του. Έτσι όταν η Jessica επιστρέφει στο σχολείο, αναγκάζεται να μοιράζεται την καθημερινότητά της μαζί του. Αυτό συμβαίνει την ίδια περίοδο που προσπαθεί να επεξεργαστεί αυτό που της συνέβη μέσω θεραπείας. Την ίδια ακριβώς περίοδο που ένα έτερο μέλος του καστ αναρρώνει από τις πληγές του και όλοι οι υπόλοιποι πασχίζουν να μαζέψουν τα κομμάτια της ζωής τους.

Η οπλοχρησία ως θεματική, τώρα, ανέκυψε στο προηγούμενο φινάλε, όταν είδαμε τον Tyler να φυλά όπλα και να έχει κρεμάσει φωτογραφίες συμμαθητών που τον έβλαψαν σαν επόμενους στόχους. Πολλοί το εκλάβαμε ως υπαινιγμό κάποιου επερχόμενου school shooting που θα ανέπτυσσε η σειρά σε περίπτωση 2ης σεζόν και η συγκεκριμένη πόρτα παραμένει ανοιχτή. Στο τρέιλερ που έχει κυκλοφορήσει είναι ο Clay που κρατά όπλο βέβαια και όχι ο Tyler, με το voiceover να λέει «δεν μπορώ να βασιστώ σε κανέναν πια, πρέπει να το κάνω μόνος μου».

Εάν η σειρά έχει στόχο πράγματι να χειριστεί κάποιο σχολικό μακελειό ή κάποιον θάνατο μέσω χρήσης όπλου, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα το εκτελέσει, ειδικά στον απόηχο του συμβάντος στη Φλόριντα και του κινήματος Never Again.

Η ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ

Το ‘13RW’ βρέθηκε στην κορυφή των σειρών με τα περισσότερα tweets το 2017 και για πολύ καλούς λόγους. Η απήχησή της στο εφηβικό κοινό ήταν τρομακτική, ενώ απέκτησε και πολλούς επικριτές σχετικά με τον τρόπο που απεικόνισε την κατάθλιψη και τις αναπαραστάσεις βίας και αυτοκτονίας. Υπήρξαν και ακραίες αντιδράσεις από σχολεία που απαγόρευσαν στους μαθητές τους να συζητούν τη σειρά στους διαδρόμους, λες και υπάρχει πιο σίγουρος τρόπος για να το δει μέχρι και ο τελευταίος δεκαπεντάχρονος εντός κτιρίου.

Όπου κι αν βρίσκεσαι εσύ στη συγκεκριμένη συζήτηση, οι συντελεστές πήραν φέτος τα μέτρα τους.

Σε δεύτερο χρόνο με το παρακάτω βίντεο που προηγείται των επεισοδίων και παρακινεί τους θεατές να απευθυνθούν σε ειδικούς εάν χρειάζονται βοήθεια (ή και να παρακολουθήσουν τα επεισόδια με κάποιον ενήλικο που εμπιστεύονται και να τη συζητήσουν υποβοηθούμενοι από τον νέο οδηγό που κυκλοφόρησαν),

και σε πρώτο χρόνο με τους επαγγελματίες που συμβουλεύτηκαν για να προχωρήσουν υπεύθυνα στην επόμενη μέρα του Liberty High.

Φέτος, όπως ενημερωθήκαμε όσα μέσα λάβαμε υλικό πριν την κυκλοφορία της νέας σεζόν, το πρόγραμμα είχε συμβούλους από ειδικούς υγείας, ψυχικής και μη, που έδωσαν τις γνώσεις τους σχετικά με τραυματισμούς του εγκεφάλου, τον εθισμό, την επιβίωση από τη σεξουαλική βία και τον ακτιβισμό που μπορεί να προκύψει απ’ αυτήν, και τις νομικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στον νέο κύκλο.

Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, η σειρά στα επεισόδια που έχουμε δει μοιάζει να έχει πολύ ουσιαστική αντίληψη πια του αντίκτυπου που μπορεί να έχει, κρατώντας καλή ισορροπία μεταξύ συνέπειας και διδακτισμού.

Όσο για την αυτοκτονία της Hannah, αυτή δεν θα την επισκεφθούμε ξανά, ούτε θα δούμε κάποια νέα αυτοκτονία ως μέρος της πλοκής.

ΠΟΙΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ

Οι πάντες με τον ένα ή τον άλλον τρόπο. Ναι, ακόμα και ο Brandon Larracuente που υποδύθηκε τον νεκρό πια Jeff Atkins. Τον μοναδικό μαθητή του Liberty High που δεν θέλησες να καρατιάσεις σε κανένα σημείο της 1ης σεζόν.

Εκτός από τον μεγαλύτερο ρόλο του Clay και της Jessica, ο Zach είναι ένας ακόμη συμμαθητής της Hannah που θα έχει πολλά περισσότερα να κάνει φέτος, με τον Ross Butler που τον παίζει να έχει αποχωρήσει από το ‘Riverdale’ λόγω των πιο απαιτητικών υποχρεώσεών του εδώ.

Ο σύμβουλος του Λυκείου που απογοήτευσε την Hannah, Mr. Porter, έχει κι αυτός αυξημένα καθήκοντα, όχι τόσο από καθαρά επαγγελματική θέση, όσο από τη θέση ενός ανθρώπου που θέλει να εξιλεωθεί. Τον τρόπο θα τον βρει με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του.

ΠΟΙΟΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Αυτή τη στιγμή μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τους εξής:

Ben Lawson ως Rick: Ο δημοφιλής προπονητής baseball του Liberty High.

Samantha Logan ως Nina: Μαθήτρια και αθλήτρια στίβου με ένα μυστικό.

(Εύκολα η καλύτερη προσθήκη στα επεισόδια που είδαμε).

Allison Miller ως Sonya: Έξυπνη, φιλόδοξη δικηγόρος που υπερασπίζεται το Liberty High στη δίκη για τη Hannah.

Kelli O’Hara ως Jackie: Σύμβουλος των Bakers και υπέρμαχος της στήριξης θυμάτων σεξουαλικής βίας.

Bryce Cass ως Cyrus: Τολμηρός και κυνικός, o Cyrus υπερασπίζεται τους αδύναμους και μπλέκει σε μπελάδες.

Chelsea Alden ως Mackenzie: Η αδερφή του Cyrus. Με καλλιτεχνική φλέβα και δυναμικές απόψεις.

Anne Winters ως Chloe: Μαζορέτα και το νέο κορίτσι του Bryce. (Κορίτσι, ΤΡΕΧΑ).

Brenda Strong ως Nora: Μητέρα του Bryce.

Jake Weber ως Barry: Πατέρας του Bryce.

Meredith Monroe ως Carolyn: Μητέρα του Alex.

***

* Εάν χρειάζεσαι βοήθεια, κάλεσε την 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία στο 1018, ή επισκέψου το suicide-help.gr.