<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

‘Preacher’: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν τη μεγάλη πρεμιέρα της εβδομάδας

Το ‘Preacher’, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά graphic novels της δεκαετίας των ‘90s, έρχεται επιτέλους στη μικρή οθόνη κι εμείς το γιορτάζουμε με την απαραίτητη λίστα γνώσεων.

Σχεδόν μία δεκαετία μετά τη μεταμόρφωσή του από το ‘Mad Men’ και την εδραίωσή του ως κύριο αντίπαλο του HBO με το ‘Breaking Bad’, το AMC φέρνει νέο αίμα. Κι αυτή τη φορά φοράει ράσα.

Μετά την υπερεπιτυχημένη μεταφορά των κόμικ ‘The Walking Dead’, το καλωδιακό δίκτυο επενδύει σε ακόμα μία ιστορία βασισμένη σε κόμικ και μάλιστα σ’ ένα από τα πιο διάσημα cult classic της εταρείας Vertigo.

Το ‘Preacher’ είναι η ιστορία του Jesse Custer, ενός ιεροκήρυκα σε μία μικρή πόλη του Τέξας με αγάπη για τσιγάρα, ποτά και ξενύχτια, ο οποίος αποκτά τον έλεγχο μίας (υπερ)δύναμης που μπορεί να ανταγωνιστεί αυτή του Θεού. Κυριολεκτικά.

Για κακή του τύχη - ή καλή, εξαρτάται πώς θα το δει κανείς - η δύναμη αυτή του δίνεται από ένα αμφιλεγόμενο πλάσμα χωρίς ξεκάθαρες προθέσεις και μάλιστα κατά τη διάρκεια μίας προσωπικής κρίσης της πίστης του. Σε μία προσπάθεια να καταλάβει και να μάθει πώς, πού και πότε να χρησιμοποιεί το νέο αυτό δώρο, ο Custer ξεκινά ένα ταξίδι-περιπέτεια που περιλαμβάνει έντονα στοιχεία φαντασίας, ρεαλισμού και western.

Λίγο πριν την πρεμιέρα στις 22 Μαΐου, συγκεντρώσαμε όλα αυτά που πρέπει να ξέρεις για τη σειρά, σε πρώτη φάση.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Το ‘Preacher’ μπήκε στα σκαριά από το δίδυμο των ‘Superbad’, ‘Pineapple Express’ και ‘Neighbors’, Seth Rogen και Evan Goldberg. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, η αποτυχία τους με το ‘The Green Hornet’ το 2011 ήταν ο βασικός λόγος που κατέληξαν να κάνουν ξανά επιτυχημένα πρότζεκτ, αφού προσανατολίστηκαν σε μικρότερα budget και ιστορίες που πηγαίνουν πέρα από την κλασική κωμωδία με χασικλήδες.

Οι δύο παραγωγοί ασχολήθηκαν περισσότερο με την ανάπτυξη και συγκρότηση του πρότζεκτ, αλλά άφησαν το καθήκον του showrunning στον Sam Catlin. Ο Catlin έγινε γνωστός από τη δουλειά του στην παραγωγή και το σενάριο του ‘Breaking Bad’, γράφοντας επεισόδια που δύσκολα ξεχνιούνται, όπως τα ‘4 Days Out’ και ‘Fly’.

Η ικανότητά του να αναδεικνύει τις εύθυμες στιγμές εν μέσω σκοτεινών εξελίξεων, κολλάει γάντι στην ιδιοσυγκρασία του ‘Preacher’ και στα πλαίσια που θα κινηθεί η σειρά.

ΘΑ ΠΙΟΥΜΕ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΗΓΗ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΣΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

Το ‘Preacher’ των Garth Ennis και Steve Dillon, έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κόμικ της δεκαετίας του ‘90, υιοθετώντας όλα τα στοιχεία που έκαναν την εκδοτική Vertigo να ξεχωρίζει, σε μία δεκαετία που τα υπερηρωικά κόμικ το έριξαν στις κλωνοποιήσεις και τα θανατικά. Ο Custer και η παρέα του - περισσότερα γι’ αυτήν σε λίγο - δεν άργησε να βρει το κοινό του, το οποίο δεν ήταν μόνο οι φαν του είδους, αλλά και μία μεγάλη μερίδα γυναικείου κοινού που τότε στόχευε η Vertigo.

Η μεγάλη και διαχρονική επιτυχία του cult graphic novel όμως, δε σημαίνει ότι θα μείνει ανέπαφο, αν και αυτή ήταν η αρχική πρόθεση των συντελεστών του, που είχαν περιγράψει τη σειρά στο AMC ως ένα καινούριο ‘Sin City’, με μία πάνελ-προς-πάνελ προσέγγιση του ορίτζιναλ υλικού της πηγής. Τελικά όχι μόνο δεν τους βγήκε, αλλά η αλλαγή του προσανατολισμού δε διέφυγε ούτε από τα στελέχη του δικτύου που παρακολούθησαν τα γυρίσματα του πρώτου επεισοδίου. Όπως είπαν όμως, διάλεξαν να εμπιστευτούν την επανεστίαση των παραγωγών σε κάτι πιο ρεαλιστικό.

“Αγαπάμε το κόμικ και σκοπεύουμε να φτιάξουμε μία σειρά που θα μας αρέσει. Οπότε ελπίζουμε να συμβεί το ίδιο και σε άλλους που επίσης αγαπούν το κόμικ. Αλλά, επαναλαμβάνουμε, ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να κάνουμε μία πολύ καλή, διασκεδαστική σειρά που θα αρέσει ακόμα και σε κάποιον που δεν έχει ακούσει ποτέ για το κόμικ”, τόνισαν οι Rogen και Goldberg στον Television Critics Association Press Tour τον περασμένο Γενάρη.

Ο βασικός λόγος που αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την ιδέα της αυστηρής μεταφοράς του κόμικ, ήταν κυρίως το πρώτο μέρος του, που μπαίνει κατευθείαν στο ψητό.

“Η ιστορία ξεκινά κανονικά στα 110 χιλιόμετρα την ώρα. Δεν ξέρω πώς μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο σε ένα τηλεοπτικό φορμάτ. Θέλαμε να προσγειώσουμε λίγο την αφήγηση σε κάτι πιο οικείο, για να μην δίνεται η αίσθηση ενός πολύ κακού “acid trip”.’ Η δήλωση αυτή του Catlin, δε σημαίνει ότι το ‘Preacher’ δε θα διατηρήσει την τρέλα του. Σημαίνει απλώς ότι πριν φτάσουμε σ’ αυτήν, θα έχουμε μία μικρή περίοδο χάριτος. (Περισσότερα γι' αυτήν αμέσως μετά).

Οι αλλαγές που έγιναν από τη σελίδα μέχρι την οθόνη, έχουν γίνει με τις ευλογίες του δημιουργού του κόμικ Ennis μέχρι στιγμής, o οποίος τους προέτρεψε να εστιάσουν στην αυτονομία της σειράς.

JESSE CUSTER & ΣΙΑ

Ο ιεροκήρυκας της μικρής πόλης του Annville, σε αντίθεση με το εικονογραφημένο ισοδύναμό του που δε μένει καιρό στο επάγγελμα, θα περάσει ένα σεβαστό χρονικό διάστημα με το ποίμνιό του στη σειρά. Τα πρώτα επεισόδια θα τον βρουν να προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του ως παπάς, που πρακτικά αυτό θα σημαίνει πως εκτός από το να κάνει κηρύγματα, θα προσπαθήσει να συνετίσει την άστατη πόλη του ως πνευματικός σερίφης της. Η μικρή κοινότητα του Annville, όπως όλες οι μικρές κοινότητες, ζει με φήμες που κάνουν γρήγορα τον γύρο της και είναι γεμάτη από σάπια μυστικά, οπότε ο τοπικός ιερέας θα έχει πολλά να πει και ακόμη περισσότερα να κάνει. Όταν θα βρεθεί στο νέο του μονοπάτι ωστόσο, δε θα είναι μόνος.

H Tulip O’Hare είναι η πρώην σύντροφος του Custer, από μία περασμένη ζωή που δεν είχε στο πρόγραμμα εκκλησίες και κηρύγματα. Μετά από έναν χωρισμό που την άφησε γεμάτη ερωτήματα, η Tulip αναγκάστηκε να σκληραγωγηθεί και βρέθηκε μπλεγμένη με κακές παρέες και ακόμα χειρότερους εργοδότες. Όταν θα πέσει ξανά στον δρόμο του Jesse, θα είναι απρόβλεπτη και πάντα έτοιμη να τραβήξει τη σκανδάλη.

Ο Cassidy συμπληρώνει το βασικό τρίο της σειράς, στον απροσδόκητο ρόλο ενός Ιρλανδού βρυκόλακα που θα μοιραστεί το βάρος της περιπέτειας με τους άλλους δύο χαρακτήρες, έχοντας μάλλον την πιο ασταθή συμπεριφορά ανάμεσά τους. Οι λόγοι μάλλον ευνόητοι. Όπως κι ένα άλλο βαμπίρ που ακόμα προσπαθούμε να ξεχάσουμε, δεν έχει ιδιαίτερα απειλητικούς κυνόδοντες, αλλά ευτυχώς δε λαμπυρίζει σα διαμάντι στο φως της ημέρας.

Για περισσότερα από τους χαρακτήρες και τους ίδιους τους συντελεστές, μπορείς να δεις το παρακάτω βίντεο. (Προειδοποίηση: Περιέχει ελαφρά σπόιλερ).

ΤΟ ΚΑΣΤ

Οι ηθοποιοί που θα υποδυθούν την απίθανη παρέα δεν έχουν γίνει γνωστοί από κάποιον πολύ χαρακτηριστικό ρόλο, γεγονός που θα βοηθήσει και το τηλεοπτικό κοινό να τους συνδέσει χωρίς δυσκολία με το νέο τους πρότζεκτ. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενοι.

Ο Dominic Cooper που παίζει τον Jesse Custer, είναι αρκετά γνωστός στο ευρύ κοινό από τον ρόλο του ως πατέρας του Iron Man, Howard Stark. Τον είδαμε πιο πρόσφατα στο ‘Agent Carter’, αλλά και νωρίτερα σε φλάσμπακ στο ‘Captain America: The First Avenger’.

 

Η Ruth Negga έχει πάρει κι αυτή μία γερή γεύση από το σύμπαν της Marvel ως Raina στη σειρά ‘Agents of S.H.I.E.L.D.’, αλλά κάποιοι από εμάς θα τη θυμόμαστε και ως Nikki από τη βρετανική σειρά ‘Misfits’. Εδώ τη βρίσκουμε στον ρόλο της Tulip.

Οι συμπτώσεις δεν τελειώνουν εκεί, αφού από τους ‘Misfits’ γνωρίσαμε και το βαμπίρ της παρέας, Joseph Gilgun, ο οποίος είχε προστεθεί στη σειρά μετά την αποχώρηση του Robert Sheehan. Πιο πρόσφατα τον είδαμε στη βρετανική μίνι σειρά ‘This is England ‘90’, που κέρδισε δύο βραβεία BAFTA στη φετινή τελετή.

 

Μακράν ο πιο αναγνωρίσιμος ανάμεσα στο καστ είναι o Jackie Earle Haley που ήταν υποψήφιος για Όσκαρ B’ Ανδρικού Ρόλου το 2007 για το ‘Little Children’ και πρωταγωνίστησε αργότερα και στο ‘Watchmen’ ως Rorchach - αναμένεται ακόμα ένα μπαμ στην καριέρα του με τα πολυαναμενόμενα ‘Birth of Nation’ και ‘The Dark Tower’ - με την Lucy Griffiths του ‘True Blood’, τον Anatol Yusef του ‘Boardwalk Empire’ και τον W. Earl Brown του ‘Deadwood’ να ακολουθούν κατά πόδας, με ένα σεβαστό, τηλεοπτικό star power.

 

Επίσης, ίσως είναι λίγο νωρίς για να κρίνουμε, αλλά είναι πολύ πιθανόν ο breakout ρόλος της σειράς να είναι αυτός του Ian Colletti που θα υποδυθεί τον Eugene, ή όπως είναι το ψευδώνυμό του στα κόμικ, Arseface. Περισσότερες πληροφορίες θα λογαριαστούν ως σπόιλερ, αλλά ξέρετε τι λένε. Μία φωτογραφία ίσον χίλιες λέξεις.

ΑΙΜΑ, ΔΑΚΡΥΑ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ

Αν και μάλλον αναμενόμενο βάσει της φήμης του κόμικ αλλά και του δικτύου που μας έδωσε το ‘The Walking Dead’, το ‘Preacher’ δε θα κάνει πίσω στις σκηνές βίας. Το κοινό θα πάρει μία πολύ αντιπροσωπευτική γεύση από τα πρώτα κιόλας επεισόδια στις σκηνές που μας συστήνουν την Tulip και τον Cassidy, αλλά και με τον πρώτο καυγά του Jesse στο μπαρ της περιοχής, που πηγαίνει τον όρο saloon fight σε άλλο επίπεδο.

Το περιβάλλον του ‘Preacher’ όμως δε θα περιοριστεί στον κόσμο των θνητών. Η υπόθεση βασίζεται στην ύπαρξη απόκοσμων πτυχών του σύμπαντός μας, με έντονη διερευνητική διάθεση των ιδεών της Κόλασης και του Παραδείσου που θα εκφραστεί όχι μόνο μέσω διαλόγων, αλλά και μέσω χαρακτήρων που έρχονται από, ας το πούμε, μακριά.

Η δράση της σειράς θα έχει γήινη διάσταση - οι παραγωγοί μιλούν για κάτι μεταξύ western και Tarantino - και θα αγγίζει ταυτόχρονα και τη μεγαλύτερου εύρους κοσμική πραγματικότητα της σειράς.

Το ‘Preacher’ δεν είναι μόνο επικίνδυνα πολλά υποσχόμενο. Είναι και το στοίχημα του AMC, που μετά τα ‘Better Call Saul’ και ‘Fear the Walking Dead’, θέλει να κάνει ντόρο με μία σειρά που βρίσκεται μακριά από τη spin-off λογική στην οποία βασίστηκε τη χρονιά που μας πέρασε.

Τα συμπεράσματα θα είναι πολύ σύντομα δικά μας.

ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • 24MEDIA NETWORK

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ