PRISON BREAK

Prison Break S05E01: H ανάσταση του Μάικλ Σκόφιλντ

Όλα όσα έγιναν στο πρώτο επεισόδιο της πολυαναμενόμενης επιστροφής του Prison Break.

Οκτώ χρόνια μετά, το Prison Break είναι και πάλι εδώ! Το Fox πήρε τη γενναία απόφαση να δώσει συνέχεια σε μια σειρά που είχε καθηλώσει στο παρελθόν εκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως, η οποία όμως είχε ουσιαστικά τελειώσει, με όλους μας να πιστεύουμε ότι ο πρωταγωνιστής της, Μάικλ Σκόφιλντ, ήταν νεκρός. Ο Paul Scheuring, δημιουργός του Prison Break είχε όμως άλλα στο μυαλό του, τα οποία θα μάθουμε στα εννέα επεισόδια της πέμπτης σεζόν.

Το μεγαλύτερο σοκ; Το γεγονός φυσικά ότι ο Μάικλ όχι μόνο δεν έχει πεθάνει, αλλά βρίσκεται σε κάποια φυλακή στην Υεμένη! Στόρι στο οποίο θα βασιστεί όλο ο κύκλος, με τους χαρακτήρες που γνωρίσαμε στις προηγούμενες σεζόν να ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους για την μεγαλύτερη απόδραση της ζωής τους.

Ας πάρουμε όμως τα πράματα ένα ένα για να δούμε τι ακριβώς μας έφερε το πρώτο επεισόδιο της πέμπτης σεζόν του Prison Break. Το όνομα του επεισοδίου είναι ‘Ogygia’ και όπως μαθαίνουμε στη συνέχεια, πρόκειται για το όνομα των φυλακών όπου βρίσκεται πλέον ο Μάικλ Σκόφιλντ.

ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Η σειρά ξεκινάει με το απαραίτητο catch up προκειμένου να μας βάλει στο κλίμα. Στα πρώτα πλάνα βλέπουμε το πώς μπήκε ο Μάικλ στις φυλακές της Fox River στην πρώτη σεζόν, πώς γνωρίστηκε με τους συγκρατούμενούς του, τη γνωριμία του με τη Σάρα, την απόδραση, την αυτοθυσία του στο τέλος της τέταρτης σεζόν, το πλάνο από το video που άφησε για τον Λίνκολν και τη Σάρα και η περίληψη κλείνει με κοντινό πλάνο στον τάφο του. Μια νοσταλγία σε πιάνει βλέποντάς τα. Ειδικά με το μακρινό πλάνο των φυλακών της Fox River. Αναμνήσεις.

“Οι νεκροί μιλούν αν τους ακούσεις. Είναι μαζί σου. Προσπαθούν να σου πουν κάτι. Γιατί δεν είναι όλοι οι θάνατοι ίδιοι”, είναι τα λόγια που ακούγονται την ώρα που βλέπουμε πλάνα από την… νέα ζωή του Σκόφιλντ. Και κάπως έτσι καταλαβαίνουμε με το ‘καλημέρα’ του τι πρόκειται να ακολουθήσει. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε καθόλου όμως είναι το πώς στο καλό ο πρωταγωνιστής μας μπορεί να τη γλίτωσε και να είναι ζωντανός. Τι μεσολάβησε; Πώς βρέθηκε στην άλλη άκρη της γης; Τι έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια; Κανένα από αυτά τα ερωτήματα δεν απαντήθηκε στο πρώτο επεισόδιο. Λογικό, μιας και ο σκοπός ήταν κυρίως να μας προθερμάνει γι’ αυτό που θα ακολουθήσει.

Σας έλειψε ο T-Bag; Ο αγαπημένος κακός χαρακτήρας της σειράς τελείωσε τη θητεία του στη Fox River, παρέλαβε τα πράγματά του και αποφυλακίστηκε. Ανάμεσα στα αντικείμενα που πήρε βλέπουμε και έναν φάκελο, του οποίου το περιεχόμενο έκανε ιδιαίτερα τον ιδιαίτερα χαρούμενο. Ήταν η φωτογραφία για την οποία μιλήσαμε προηγουμένως. Ένα πειστήριο του ότι ο Μάικλ ζει και βασιλεύει. “Πόσο γαμάτη μέρα” θα πρέπει να σκέφτηκε από μέσα του ο Τ-Bag και έβαλε πλώρη για το σπίτι του Λινκολν.

ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ

Μιας και είπαμε για Λίνκολν. Ρε συ Μπάροους; Πάλι τα ίδια ρε φίλε; Στην πρώτη σκηνή του τον βλέπουμε να τρέχει να ξεφύγει από κακοποιούς στους οποίους χρωστάει χρήματα. Τι παράξενο! Αφού τους ξέφυγε, βρήκε λοιπόν τον T-Bag, ο οποίος του αποκάλυψε ότι ο αδερφός του, Μάικλ, παίζει να είναι και ζωντανός, δείχνοντάς του την φωτογραφία που έλαβε.

Προσωπικά περίμενα μπουνιά στα μούτρα του Τ-Bag τη στιγμή που παρέδωσε τη φωτογραφία, όμως ο Λινκ κρατήθηκε. Προφανώς και δεν τον πίστεψε -πόσο εύκολο είναι άλλωστε να πιστέψεις έναν τέτοιον τύπο- και τον πέταξε έξω από το σπίτι. Όμως το ξανασκέφτηκε. Βρε λες; Αεροπλάνο και κατευθείαν στο σπίτι της Σάρας για σύσκεψη.

Η Σάρα που λέτε έχει ξεκινήσει νέα ζωή. Μένει με έναν χαρτογιακά που τον φωνάζει Τζέικομπ και ο οποίος όπως όλα δείχνουν έχει μετρημένο τηλεοπτικό χρόνο και τον μικρό της γιο (και του Σκόφιλντ), τον Μάικ. Κι εκείνη φυσικά δεν μπορούσε με τίποτα να το πιστέψει ότι ο πρώην άντρας της μπορεί να βρίσκεται κάπου στο πλανήτη, ζωντανός.

Από τη στιγμή που μπήκαν στο μυαλό του Λινκ οι υποψίες πως ο Μάικλ ζει, το Prison Break άρχισε να παίρνει μπρος. Κάποιο τον παρακολούθησαν, πήγαν να τον σκοτώσουν χακάροντας το αυτοκίνητό του, αλλά εκείνος αν και εξφενδονίστηκε από το παρμπρίζ δεν έπαθε ούτε γρατζουνιά. Παράλληλα, εισέβαλε μια τύπισσα στο σπίτι της Σάρας, ‘έφαγε’ μια σφαίρα ο κακόμοιρος ο Τζέικομπ, αλλά η αστυνομία πρόλαβε τα χειρότερα.

Τα λόγια της Σάρας φαίνεται να μπέρδεψαν τον Λίνκολν που θέλησε να επισκεφτεί τον τάφο του αδερφού του. Κρατώντας τη φωτογραφία που του είχε δώσει νωρίτερα ο Τ-Bag πρόσεξε ότι κάποια γράμματα είναι πιο τονισμένα και σβήνοντας τα υπόλοιπα είδε να σχηματίζεται λέξη ‘Ogygia’. Αμέσως γκουκλάρισμα και μπουμ! Φυλακές στην Υεμένη. Εκεί είναι ο Μάικλ; Ζει; Για να είναι σίγουρος πως όλο αυτό δεν πρόκειται για ένα κακόγουστο αστείο, αποφάσισε να ανοίξει τον τάφο του αδερφού του. Και μαντέψτε. Το μόνο που βρήκε μέσα στο φέρετρο ήταν τα ρούχα του Σκόφιλντ.

ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΕΣ

Επόμενος σταθμός η Υεμένη. Όμως δεν μπορούσε να πάει μόνος. Έπρεπε να βρει την κατάλληλη βοήθεια και γι’ αυτό χτύπησε την ‘πόρτα’ του C-Note. Τον θυμάστε; Τον πρώην στρατιωτικό; Ε, λοιπόν ο σημερινός δεν έχει καμία σχέση! Έχει ασπαστεί το Ισλάμ, έχει αφήσει μούσια, προσεύχεται συνεχώς, ενώ έχει μάθει και αραβικά. Η τέλεια ιδέα του σεναριογράφου για να συνδέσει τον Λινκ με τη Μέση Ανατολή. Ο C-Note δέχεται να βοηθήσει τον παλιόφιλό του, αλλά ξαφνικά πετάγεται ο Σούκρε, ο κολλητός του Μάικλ. Κάπως ανορθόδοξα βέβαια, αφού προσγειώθηκε στην μπουνιά του Λίνκολν.

Δυστυχώς όσο κι αν ήθελε ο Σούκρε να ταξιδέψει στην Υεμένη, ο Λίνκολν τον έστειλε σπίτι μέχρι να βεβαιωθούν ότι όντως ο Μάικλ ζει. Οι άλλοι δύο μπαίνουν στο αεροπλάνο και φτάνουν στο αεροδρόμιο της Υεμένης. Ασφαλώς το πρώτο πράγμα που θα συνέβαινε ήταν να τους παραλάβει το λάθος άτομο και να τους οδηγήσει στο λάθος μέρος.

Ευτυχώς για εκείνους το αντιλήφθηκαν σχετικά γρήγορα και πρόλαβαν να προετοιμαστούν. Καμιά δεκαριά άτομα τους περίμεναν σε ένα παρατημένο γκαράζ, αλλά ο Λινκ και ο C-Note σαν άλλοι Μπάτμαν και Ρόμπιν τους έβαλαν όλους κάτω. “Χαιρετίσματα από το σύστημα φυλακών των ΗΠΑ, bitches”, η ατάκα του “C” που έβαλε το κερασάκι στην τούρτα.

ΜΑΙΚΛ, ΤΙ ΣΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;

Την κατάλληλη στιγμή εμφανίστηκε το σωστό άτομο και τους έβγαλε από τη δύσκολη θέση. Η πανέμορφη Σέμπα, η επαφή του C-Note στην Υεμένη δέχθηκε να τους βοηθήσει. Το αντάλλαγμα όμως για μια επίσκεψη του Λινκ στις φυλακές της ‘Ogygia’ ήταν το διαβατήριό του. Βαρύ! Δεν υπήρχε όμως άλλη επιλογή. Λίγο πριν την επίσκεψη, ο Λίνκολν βρήκε κατά τύχη στο σακάκι του Σκόφιλντ που είχε ξεθάψει, μια ετικέτα που έγραφε Kaniel Outis. Τίποτα δεν είναι τυχαίο στο Prison Break.

Αυτό ήταν και το όνομα με το οποίο ο Σκόφιλντ ήταν καταχωρημένος στις φυλακές. Με το που το άκουσε η Σεμπά το έβαλε στα πόδια γιατί όπως μαθαίνουμε πρόκειται για το όνομα ενός από τους μεγαλύτερους τρομοκράτες που δουλεύει για το ISIS. ΤΙ ΦΑΣΗ; Ας μας εξηγήσει κάποιος.

Και το πράγμα γίνεται ακόμα καλύτερο. Ο Μάικλ Σκόφιλντ εμφανίζεται μπροστά στον Λίνκολν με νέα τατουάζ στα χέρια (κρατήστε το αυτό) και κάνει πως δεν ξέρει καν τον αδερφό του! Τι ακριβώς του έχουν κάνει εκεί μέσα; Ή μήπως το κάνει επίτηδες; Μάλλον το δεύτερο, αλλά γιατί; Μαζεύονται τα ερωτήματα, αλλά ήταν λογικό.

O ‘ΚΑΝΕΝΑΣ’

Όσο γίνονταν όλα αυτά βλέπαμε και αποσπάσματα με πρωταγωνιστή τον Τ-Bag, ο οποίος επισκέφτηκε έναν γιατρό που ειδικεύεται στην προσθετική. Ο γιατρός είχει δεχθεί ένα σημαντικό ποσό από κάποιον ονόματι ‘Outis’ προκειμένου να βάλει ένα υπερσύγχρονο πρόσθετο χέρι στον Τ-Bag (θυμάστε που το είχε κόψει με ένα τσεκούρι ο Αμπρούτζι έτσι;).

Χμμ. Outis και εδώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι λογικά από πίσω κρύβεται ο Μάικλ. Τι στο καλό όμως μπορεί να χρειάζεται τον Τ-Bag και γιατί να του προσθέσει νέο χέρι; Παράλληλα μας ενημερώνει ο γιατρός ότι το ‘Outis’ προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά. Όντως προέρχεται από τη λέξη ‘Οὖτις’, σημαίνει ‘κανένας’ και την είχε χρησιμοποιήσει ο ομηρικός ήρωας, Οδυσσέας, όταν ο γίγαντας Πολύφημος τον είχε ρωτήσει το όνομά του. To Prison Break συνεχίζει να επικαλείται Όμηρο, δεν είναι η πρώτη φορά.

Παρένθεση. Πόσο επική η σκηνή που ο Τ-Bag αράζει σπίτι, ελεύθερος πλέον και λαμβάνει δεκάδες μέιλ από γυναίκες (κι όχι μόνο) που έχουν τρελαθεί με την πάρτη του και θέλουν να τον γνωρίσουν; Είναι μεγάλη μορφή και σίγουρα θα παίξει σημαντικό ρόλο στη συνέχεια.

Ο Σκόφιλντ είναι σαν την καταιγίδα. Μπορεί να επιστρέψει, ναι, αλλά θα είναι ίδιος; Αυτό είναι το ερώτημα της Σάρας στο φινάλε του επεισοδίου. Αυτό είναι και το δικό μας. Θα είναι άραγε ο ίδιος;

*To ‘Prison Break’ προβάλλεται κάθε Τετάρτη στις 21.50 στο FOX.

ΚΙ ΑΛΛΟ PRISON BREAK

Οι 10 πιο συγκλονιστικές στιγμές της σειράς