PRISON BREAK

Prison Break S05E02: Η θεωρία των παιγνίων

Όλα όσα είδαμε στο δεύτερο επεισόδιο της πέμπτης σεζόν του Prison Break.

Ποια είναι η πρώτη λέξη που σου έρχεται στο μυαλό την ώρα που τελειώνει το επεισόδιο; Επιτέλους! Και γιατί το λέμε αυτό; Γιατί το Prison Break αρχίζει και πάλι να θυμίζει… Prison Break. Όχι αυτό της τρίτης και της τέταρτης σεζόν, αλλά εκείνο της πρώτης που όλοι αγαπήσαμε! Το πρώτο επεισόδιο αυτής της σεζόν ήταν περισσότερο νοσταλγικό, γρήγορο, με πολλές εναλλαγές και πρόσωπα. Τώρα είχαμε ένα επεισόδιο που πραγματικά μας έβαλε στο παιχνίδι. Πάμε να δούμε όσα έγιναν αυτή την εβδομάδα.

Το στόρι του επεισοδίου αποτελείται ουσιαστικά από τρεις κύριους άξονες, την Σάρα, τον Λίνκολν και τον Μάικλ (αλήθεια πού στο καλό είναι ο Τ-Bag;) με πολλά και διάφορα να εξελίσσονται γύρω τους.

Αρχικά βλέπουμε τον Μάικλ Σκόφιλντ να προσπαθεί ανεπιτυχώς να αποδράσει μαζί με έναν συγκρατούμενό του. Το σχέδιο δεν πηγαίνει καλά και αναγκάζονται να επιστρέψουν στο κελί τους. Αυτό και μόνο μπορεί να μας ξυπνήσει μνήμες από Fox River. Ο παλιός καλός Σκόφιλντ όμως εμφανίζεται και πάλι και έχει προβλέψει τα πάντα. Γνωρίζει κάθε επόμενη κίνηση, ενώ πρώτο highlight είναι η ατάκα “αυτή η τσίχλα θα ξεκινήσει μια σειρά από γεγονότα που θα τελειώσουν στην άλλη άκρη του κόσμου”. Υπογραμμίζω η πρώτη γιατί έχει κι άλλη, ακόμη πιο επική.

THE GAME IS ON

Το Plan B του Σκόφιλντ έχει ήδη ξεκινήσει. Οι C-Note και Λίνκολν μπαίνουν στο παιχνίδι, παίρνοντας από ένα παιδάκι, ένα από τα γνωστά origami του Σκόφιλντ. Οι δυο τους πρέπει να τώρα να βρουν τον “σεΐχη του φωτός”. Ακόμη ένας γρίφος, ο οποίος τους οδηγεί στα προάστια της Υεμένης ψάχνοντας τον έναν ακόμη τύπο για να προχωρήσει το σχέδιο του Σκόφιλντ.

Το κομμάτι που ο Λίνκολν, ο C-Note και η Σεμπά (πόσο όμορφη είναι αυτή;) μπαίνουν στην “απαγορευμένη ζώνη” της πόλης, την οποία έχουν καταλάβει οι τρομοκράτες, ίσως ήταν το καλύτερο, το πιο έντονο. Δεν ήξερες τι θα γίνει στο επόμενο δευτερόλεπτο. Ανεβάζεις παλμούς, ώσπου αναφωνείς “Ναι ρε Λινκ παικταρά”. Τα κατάφεραν, μπήκαν εκεί μέσα, έσωσαν κάτι κοράσια, μαζί και τον “σεΐχη του φωτός” και το σχέδιο συνεχίζεται κατά γράμμα.

 

Πάμε για λίγο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η Σάρα παίρνει το μήνυμα του Λίνκολν και μαζί και την απόδειξη ότι ο Μάικλ είναι ζωντανός και βρίσκεται στις φυλακές της ‘Ogygia’. Τι είναι λοιπόν το πρώτο πράγμα που κάνει; Να πάει στα γραφεία του κράτους και να ψάξει απαντήσεις. Μπουμ! Μπροστά της ο Πολ Κέλερμαν! Δεν γίνεται να μην τον θυμάστε. Οι δυο τους εντωμεταξύ είχαν και ζουμερό παρελθόν. Ήταν ο τύπος που την εξαπάτησε και στη συνέχεια λίγο έλειψε να τη δολοφονήσει στη δεύτερη σεζόν της σειράς. Επόμενο και λογικό ήταν η Σάρα να μην πιστεύει ούτε μια λέξη που βγαίνει από το στόμα του.

Ο Κέλερμαν της δείχνει ότι στα αρχεία πλέον δεν υπάρχει κανένας Μάικλ Σκόφιλντ, ενώ το πρόσωπο του πρώην άνδρα της αντιστοιχεί σε έναν καταζητούμενο δολοφόνο, τον Kaniel Outis. Βλέπουν παράλληλα καρέ-καρέ τη στιγμή που ο Σκόφιλντ δολοφόνησε έναν πράκτορα της CIA. “Ναι αλλά τα ίδια κάνατε και με τον Λίνκολν”, ήταν η ατάκα της Σάρα, η δική μας, όλων. Ακόμα και αλήθεια να λέει, ΠΩΣ να τον πιστέψεις; Παράλληλα, δεν ξέρω αν το προσέξατε ότι ο Κέλερμαν επέμενε να πιει η Σάρα νερό από το ποτήρι που της έφερε. Σιγά που θα το έκανε η δικιά μας. Παλιά καραβάνα σε αυτά.

Η ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΙΤΣΑ

Ο νυν άνδρας της Σάρα, ο Τζέικομπ, δίνει μια νέα ενδιαφέρουσα ιδέα για τον Μάικλ Σκόφιλντ. Μπορεί τελικά να ζήσει μια κανονική ζωή μετά τα όσα πέρασε στις φυλακές; Μπορεί να αποποιηθεί το ρόλο του ‘σωτήρα’ ή έχει μάθει να ζει έτσι; Tι γίνεται στην περίπτωση που το καλό με το κακό έχουν στήσει χορό στο μυαλό του και έχουν χαθεί οι έννοιες; Mήπως έχει εθιστεί στη θεωρία των παιγνίων (σας θυμίζει κάτι; Μήπως τον Γιάνη Βαρουφάκη, λέω εγώ τώρα;) και προσπαθεί απλώς να χειρίζεται ανθρώπους και καταστάσεις για προσωπικό του όφελος; Μια άκρως ενδιαφέρουσα πλοκή. Βέβαια από την άλλη είμαι αρκετά δύσπιστος όσον αφορά τον Τζέικομπ. Κι αυτό γιατί ζει ακόμα! Αν οι εχθροί του τον ήθελαν νεκρό, θα ήταν νεκρός. Αντ’ αυτού τη γλίτωσε με μια σφαίρα στο πόδι κι αυτό μπορεί να αποδειχθεί κακό για τη Σάρα. Θα το δείξει η συνέχεια…

Θυμάστε που είπαμε προηγουμένως ότι υπάρχει και δεύτερη επική ατάκα του Σκόφιλντ; Αφού έστησε ολόκληρο θέατρο παίζοντας τον άρρωστο, πήρε δύο χάπια μορφίνης τα οποία αντάλλαξε με το κινητό του Κορεάτη συγκρατούμενού του για να… παραγγείλει μια πίτσα! Αρχικά δεν το κατάλαβα και νόμιζα πως το είπε απλώς αστειευόμενος. Με αυτό τον τρόπο όμως έστειλε μήνυμα στο γιο του και τη Σάρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού! Πόσο μπροστά! Υπόκλιση και χειροκρότημα.

Στις τελευταίες σκηνές βλέπουμε ότι οι πιο σκληροί κρατούμενοι βγαίνουν από την απομόνωση και μπαίνουν στο γενικό πληθυσμό. Μαζί τους και ο αρχηγός των τρομοκρατών, ο Αμπού Ραμάλ, τον οποίο φαίνεται πως όλοι τον φοβούνται. Όλοι; Μάλλον όχι μιας και ο Σκόφιλντ στέκεται μπροστά του και στη συνέχεια τον αγκαλιάζει, αφήνοντάς τους όλους να κοιτούν σαν μ…, να απορούν τέλος πάντων. Οι δυο τους συνεργάζονται και απ’ ότι φαίνεται ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα από όσα έχει στο μυαλό του.

*To ‘Prison Break’ προβάλλεται κάθε Τετάρτη στις 21.50 στο FOX.

ΚΙ ΑΛΛΟ PRISON BREAK

Οι 10 πιο συγκλονιστικές στιγμές της σειράς