<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

2η σεζόν 'The Flash': Τρέχοντας προς το άγνωστο

Με την ολοκλήρωση της 2ης σεζόν της σειράς, ξεχωρίζουμε επεισόδια, στιγμές, ατάκες και τα μεγάλα WTF ερωτήματα.

Για σειρά με κεντρικό ήρωα έναν speedster, η δεύτερη σεζόν του ‘Flash’ έκοψε ταχύτητα σε αρκετά κομβικά σημεία κατά τη διάρκειά της.

Οι βασικοί λόγοι γι’ αυτό ήταν δύο. Αφ’ ενός το στήσιμο της νέας υπερηρωικής spin-off σειράς ‘Legends of Tomorrow’ που πήρε φόρα κυρίως μέσα από το ‘Flash’, μασώντας πολύτιμο χρόνο που θα μπορούσε να είχε επενδυθεί στους χαρακτήρες της σειράς κι αφ’ ετέρου γιατί μετά τα γεγονότα στο φινάλε της προηγούμενης σεζόν, ο Barry δε θα μπορούσε να κυκλοφορεί με το χαμόγελο στα χείλια. Έχασε, έτσι, τη φρεσκάδα και τον ενθουσιασμό του πρωτάρη υπερήρωα και άρχισε να φέρνει λίγο επικίνδυνα στον συνάδελφo Green Arrow που συνήθιζε να δουλεύει για την κατήφεια του.

Η νέα ψυχολογία του Barry τον έκανε πολλές φορές να παίρνει αποστάσεις από την ομάδα, παρά την προσπάθεια όλων τους να τον επαναφέρουν μέχρι και το φινάλε, και η αισιοδοξία που τον έκανε να ξεχωρίζει, έδωσε τη θέση της στην ανασφάλεια και την απομόνωση.

Αυτό δε θα λειτουργούσε απαραίτητα ανασταλτικά σε μία σειρά όπως το ‘Daredevil’ ή το ‘Arrow’, που υιοθέτησαν τον πιο σκοτεινό τόνο που έφερε στα πράγματα η τριλογία Batman του Nolan, αλλά για ένα σόου-παυσίπονο όπως λειτουργούσε το ‘Flash’ πέρυσι μέσα στη βδομάδα, η αλλαγή δυσαρέστησε κατά τόπους.

Θα ήταν άδικο, όμως, να περιμένουμε από τους ήρωές μας να μην υποκύπτουν ποτέ μπροστά στις δυσκολίες. Εκτός από το βάρος της προσοχής του κοινού και του σεναρίου - τα ατού του να είσαι υπερήρωας με δική του σειρά δηλαδή - πέφτει πάνω τους συνήθως και μία χιονοστιβάδα από δράμα που πρέπει να διαχειριστούν.

Οι όροι αυτοί ίσχυσαν και για τον δικό μας ήρωα φέτος, σε μία σεζόν που ενώ καθυστερούσε να δώσει απαντήσεις και είχε παθήματα-μαθήματα που έμοιαζαν να μη φτουράνε για καιρό, ειδικά στο πρώτο μισό της σειράς, είπε να ξεράσει πάνω στον Barry ό,τι μπορούσε να συλλάβει νους σεναριογράφου. Στη φετινή χτύπα-κι-άλλο-(δε)θα-τ’αντέξω χρονιά που πέρασε, ο Flash δεν πήρε ανάσα και ως εκ τούτου, έκανε πολλά, πολλά λάθη.

 

Χωρίς αδυναμίες, ελαττώματα και λάθος αποφάσεις όμως, οι ήρωες γίνονται ένα κρύο σύμβολο που δεν μπορείς ποτέ να φτάσεις, κι αν έστελνε κάποιο μήνυμα η φετινή σεζόν και στον Flash και σε εμάς, ήταν ακριβώς το ανάποδο.

Αυτό που κάνει τον Barry να διαφέρει, μας είπε, δεν είναι οι υπερδυνάμεις του, αλλά αυτός που ήταν και πριν από αυτές. Και μπορεί όταν τις έχασε να έμοιαζε χαμένος στο καινούριο-παλιό πετσί του και να κοίταξε πώς θα τις αποκτήσει ξανά, αλλά η ανάγκη του να βοηθάει τον διπλανό του μας αφήνει ελάχιστες αμφιβολίες για τις φύσει ηρωικές προθέσεις του. Άρα δεν είναι ηρωικοί μόνο όσοι από την ομάδα του δεν έχουν υπερδυνάμεις, αλλά και όσοι από τους θεατές θέλουν να κάνουν τη διαφορά στην κοινωνία, στον βαθμό που τους αναλογεί.

Παρά την ανομοιομορφία της φετινής σεζόν, το ‘Flash’ διατήρησε την πολύχρωμη κομικ-ίλα που αγαπήσαμε πέρσι, έκρυβε εκπλήξεις και easter eggs για τους φαν των κόμικ και επανήλθε αρκετά πιο δεμένο μετά τα Χριστούγεννα. Παραμένει μία φιλόδοξη σειρά που δεν επιλέγει να κάνει πάντα την ασφαλή επιλογή, ακόμα κι οι πειρασματισμοί δεν της πετυχαίνουν πάντα, οπότε κι εμείς με τη σειρά μας παραμένουμε με το μέρος της.

***

Τα 5 επεισόδια

‘FAMILY OF ROGUES’ (ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 3)

Τα πρώτα δύο επεισόδια της σεζόν κράτησαν χαμηλούς τόνους, αλλά η επαναφορά του Captain Cold ήταν ότι έπρεπε για να ανάψουν τα αίματα. Η συνεργασία του με τον Barry είναι άβολη αλλά απαραίτητη, και η χημεία μεταξύ των δύο ηθοποιών υπηρέτησε άψογα την ιδέα.

Ο Wentworth Miller περνάει καλά με τον ρόλο κι αυτό βγαίνει προς τα έξω, ενώ η σχέση μεταξύ της αδερφής του και του ίδιου με τον πατέρα τους, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις δυνατές σκηνές που μοιράζεται ο Joe με την Iris στο ίδιο επεισόδιο.

Στιγμή του επεισοδίου: Ο Barry παριστάνει τον κακοποιό στον πατέρα Snart και επιχειρεί ‘Wassup’ χειραψία.

Ατάκα του επεισοδίου: “Draycon’s my jam” - Barry Allen

GORILLA WARFARE (ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 7)

Η περσινή εμφάνιση του Gorilla Grodd ήταν σύντομη, αλλά άφησε αντίκτυπο διαρκείας. Σύμφωνα με την παραγωγή, η τεχνολογία και το κόστος της δημιουργίας του χαρακτήρα απαγορεύουν μέχρι στιγμής μία συνεπέστερη χρήση του μέσα στη σεζόν, αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα μας τον στερήσουν και τελείως.

Τα πειράματα και οι αρνητικές συνέπειές τους γίνονται ξανά η θεματική έμφαση του επεισοδίου μέσα από τη σχέση του Grodd με την Caitlin, με την τελευταία σκηνή να μας προετοιμάζει για τη μελλοντική φάση που η σειρά θα είναι έτοιμη να σηκώσει όχι έναν, αλλά πολλούς γορίλες. Πάρτε τον χρόνο σας, αλλά ο λαός ζητάει Gorilla City.

Στιγμή του επεισοδίου: Ο Harrison Wells από την Earth-2 φοράει τη στολή του Reverse Flash και ο Barry παθαίνει αμόκ.

Ατάκα του επεισοδίου: “This time, up the creep factor, like, a lot more, and make it a little more sincere. Like you really love me, but you’re gonna have to kill me anyway.” - Cisco Ramon

LEGENDS OF TODAY (ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 8)

Ο περσινός συνδυασμός Barry-Oliver μου είχε επιτρέψει να ευχαριστηθώ μία εκδοχή του Oliver Queen λιγότερο μονότονη και καταθληπτική, αλλά όταν είχε ανακοινωθεί ότι φέτος τα crossover θα ήταν περισσότερα, είχα ξεφυσήξει ανήσυχα. Το ‘Legends of Today’ με διέψευσε. Η ιστορία έμοιαζε να έχει ξεπηδήσει μέσα από τεύχος της Justice League και ο Savage έπειθε εύκολα για κακός που χρειάζεται ενωμένες δυνάμεις για να νικηθεί.

Επίσης, το διάλειμμα που είχαν την ευκαιρία να κάνουν και χαρακτήρες που δεν είχαν επικοινωνήσει σε προηγούμενα επεισόδια ήταν ευπρόσδεκτο κι ας μη διήρκησε πολύ.

Στιγμή του επεισοδίου: Green Arrow και Flash τα βάζουν με τον Hawkman. Βέλη, φτερά και uppercut υψηλών ταχυτήτων.

Ατάκα του επεισοδίου: “Did I know we knew the Flash?” - Thea Queen

WELCOME TO EARTH - 2 (ΕΠΕΣΟΔΙΟ 13)

Το αγαπημένο μου μάλλον από τα πέντε, το ‘Welcome to Earth-2’ ήταν απολαυστικό από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο Barry επισκέπτεται την Earth-2, αλλά τίποτα δεν είναι όπως το περιμένει, με πρώτο και καλύτερο τον εαυτό του που πληρώνει τη φλυαρία του με ηλεκτρισμό στο στομάχι. Στις καλύτερες πινελιές θα βάλουμε τον alter ego του Cisco, Reverb και την Killer Frost που έδωσε στη Danielle Panabaker την ευκαιρία να το ρίξει λίγο έξω.

Ο γάμος μεταξύ του Barry και της Iris στη Γη αυτή ήταν άλλο ένα highight, που θα επηρέαζε τελικά τη σχέση τους και στα επόμενα επεισόδια της παλιάς καλής Earth-1, μαζί με την πληροφορία που πήραμε πέρυσι για τον επικείμενο - ή όχι; - γάμο τους και στη δική μας πραγματικότητα.

Στιγμή του επεισοδίου: Οι Allen έχουν σε ταχεία κλήση τους Bruce, Hal, Diana και Eddie. Αααα.

Ατάκα του επεισοδίου: “Are you Cloud City Vadering me right now?” - Cisco Ramon

RUNAWAY DINOSAUR (ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 21)

Το ‘Runaway Dinosaur’ γυρίστηκε από τον σκηνοθέτη του ‘Clerks’, Kevin Smith, αλλά θα μπορούσε να είχε γυριστεί και από κάποιον άλλο σκηνοθέτη της σειράς. Η ματιά του Smith βρίσκεται κυρίως στα σενάριά του, οπότε αφού το επεισόδιο δε γράφτηκε από αυτόν, δε μπορούμε να μιλάμε για κάτι που έχει την ξεκάθαρη υπογραφή του.

Το επεισόδιο δίνει τον απαραίτητο χρόνο που χρειαζόταν ο Barry για να ανασάνει και κυριότερα δουλέψει λίγο μέσα του τους λόγους που η χρονιά τον πήρε τελείως από κάτω. Το αποτέλεσμα - ειδικά όταν περιλαμβάνει ολόκληρη παράγραφο από παιδικό βιβλίο - θα μπορούσε να είναι δακρύβρεχτο, αλλά η ικανότητα του Grant Gustin να σε ρίχνει στο φιλότιμο με τα δάκρυά του, μάλλον δεν άφησε άνθρωπο ασυγκίνητο.

Άλλη καλή δουλειά που κάνει το επεισόδιο είναι η παρουσίαση της Speed Force ως μοναδική οντότητα. Η ξεχωριστή σχέση που αποκτά με τον Barry στα κόμικ είναι άραγε στα χαρτιά για επόμενες σεζόν;

Αξίζει να κάνουμε και ιδιαίτερη αναφορά στην επαναφορά του Barry μέσω της Iris, σε μία σκηνή σχεδόν ξεσηκωμένη από το The Flash: Rebirth.

Στιγμή του επεισοδίου: Η Speed Force παίρνει τη μορφή της Nora Allen στην κορυφαία σκηνή του Grant Gustin.

Ατάκα του επεισοδίου: “I think you’re a little late for the puberty talk, Dad. I’ve seen the Internet.” - Wally West

***

MVP ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ

Αμφιταλαντεύτηκα μεταξύ Harrison Wells και Cisco, αλλά το τιμημένο πρέπει να πάει στον Wells και κατ’ επέκταση στον Tom Cavanagh που τον υποδύεται. Δεν ήξερα πώς θα μπορούσαν να διατηρήσουν τον Cavanagh στη σειρά μετά το περσινό φινάλε, αλλά δε με απογοήτευσαν.

Ο Wells δε θα μπορούσε να είναι ολοκαίνουριος χαρακτήρας ακριβώς, αλλά διαφοροποιήθηκε όσο χρειαζόταν για να μην αισθανόμαστε ότι έχουμε να κάνουμε με τον ίδιο άνθρωπο. Στη σκηνή ειδικά που μοιράζεται με τον Gorilla Grodd βλέπουμε τον Cavanagh να παριστάνει αρχικά αποτυχημένα τον Reverse Flash, αλλά μέχρι το τέλος της, να παραπέμπει επικίνδυνα στον περσινό αγαπημένο κακό της υπόθεσης. Πολλά thumbs up.

***

Προσοχή!

Ακολουθούν spoilers από τα δύο τελευταία επεισόδια της 2ης σεζόν. Συνέχισε να διαβάζεις μόνο με δική σου ευθύνη.

***

WTF ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ

Tο τέλος του επεισοδίου ‘Invincible’. Δεν είναι ότι δεν περίμενα τον θάνατο του Henry Allen. Για την ακρίβεια, μετρούσα επεισόδια.

Δε μου έκανε τίποτα ο άνθρωπος, αλλά θα ήταν πολύ δύσκολο να βρει θέση στην Team Flash - γι’ αυτό άλλωστε τον είχαν απομακρύνει από την ομάδα για το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν με μία δικαιολογία που μύριζε ότι δεν ξέρουν τι να τον κάνουν από μακριά - και, επίσης, ξέρεις ότι με το που υπόσχεται να μείνει δίπλα στον Barry, θα τον φάει η μαρμάγκα. Αλλά με τον τρόπο που το έκαναν; Και στο ίδιο σπίτι που σκοτώθηκε η Nora;

Πόση ψυχανάλυση, ρε παιδιά;

Ερώτηση που με φέρνει στο αμέσως επόμενο σημείο για όσους έχουν δει το φινάλε.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ;

Η τελευταία σκηνή του φινάλε θα μπορούσε άνετα να έχει πάρει τη θέση του θάνατου του Henry.

Σε μία #χασταδιάλα κίνηση που δεν είδε κανείς να έρχεται, ο Barry, μην αντέχοντας άλλη μία απώλεια στη ζωή του, εμποδίζει τον Reverse Flash να σκοτώσει τη μητέρα του, αλλάζοντας τελείως έτσι το timeline του. Τι;

Μένει να δούμε τι είδους επιπτώσεις θα έχει αυτή η απόφαση για το μέλλον της σειράς, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ κάτι μικρό και ανεπαίσθητο. Η ιστορία παραπέμπει ξεκάθαρα στη Flashpoint ιστορία από τα κόμικ που δεν περίμενα ποτέ ότι θα συνέβαινε τόσο γρήγορα στη σειρά, αλλά έστω και λίγο τελικά να της μοιάσει, ο Barry θα επανέλθει σε μία πραγματικότητα πολύ, πολύ διαφορετική από τη δική του.

Η Nora θα παραμείνει ζωντανή ή θα πεθάνει σε άλλη φάση; Θα έχουμε ανάσταση Eddie; Η σχέση του Barry με τον Joe και την Iris πώς θα έχει διαμορφωθεί στην περίπτωση που δε μεγάλωσε μαζί τους; Και δεν είναι αυτονόητο το comeback του Cavanagh ως Eobard Thawne;

Η λίστα είναι μεγάλη.

Δεν έχω ακόμα καταλήξει στο πώς αισθάνομαι ακριβώς γι’ αυτή την εξέλιξη, αλλά θα ανατρέξω σ’ αυτό που είπα παραπάνω. Το ‘Flash’ αγαπάει τα φιλόδοξα ρίσκα και όσο θα τα αγαπάει, εγώ θα βάζω τα παράπονά μου στην άκρη.

Στιγμή φινάλε: Ο άνθρωπος με τη μάσκα είναι ο Jay Garrick, ο ορίτζιναλ Flash που -ευτυχώς τελικά!- δεν κατέστρεψε η σειρά μετά το twist με τον Zoom. Η κληρονομιά της DC βρίσκεται σε όλες τις σειρές της και πάντοτε με κάνει να χαμογελάω.

Ατάκα φινάλε: "That's why I'm so sorry. But I have to do this." - Barry Allen

Α, και μην ξεχάσω.

και

ΝΑΙΙΙΙΙΙΙ.

ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • 24MEDIA NETWORK

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ