<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

H Jessica Jones είναι η (υπερ)ηρωίδα της χρονιάς

Η νέα σειρά της Marvel για το Netflix φέρνει κάτι διαφορετικό στη συζήτηση.

“Κατέστρεφες της ζωή μου ως μια αρρωστημένη δήλωση αγάπης;”

“Προσπαθούσα… να σου δείξω αυτό που βλέπω. Ότι είμαι ο μόνος που σου ταιριάζει. Που σε προκαλεί. Που θα κάνει τα πάντα για σένα. Καταλαβαίνω πως αυτό θα πάρει χρόνο. Αλλά θα στο αποδείξω.”

Ο Kilgrave είναι ο πιο τρομακτικός villain που έχουμε δει σε υπερηρωική σειρά και η Τζέσικα Τζόουνς η πιο σκληρή ηρωίδα.

***

Καμιά φορά κάνουμε το λάθος να σκεφτόμαστε πολύ πιο εξωπραγματικά από ό,τι πρέπει. Αν μπορούσα να πετάξω θα έσωνα κόσμο από αεροπλάνα που πέφτουν. Ή. Αν είχα λέιζερ στα μάτια θα κατέστρεφα τον κόσμο. Ή. Αν μπορούσα να διαβάσω σκέψεις θα ανέτρεπα κυβερνήσεις. Ή. Αν ήμουν άτρωτος θα τα έβαζα με φασίστες. Μεγάλες δηλώσεις, μεγάλες σκέψεις, μεγάλες ιδέες.

Όντως όμως; Δεν θα ήμουν τόσο σίγουρος. Και το “Jessica Jones” ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση.

Με ρώταγε ένας φίλος τις προάλλες με αφορμή το “Jessica Jones”, την σπουδαία νέα υπερηρωική νουάρ σειρά του Netflix και της Marvel, αν μου φαίνεται φυσιολογικό αυτό που κάνει ο Kilgrave. Έχει αυτή την τρομακτική υπερδύναμη, μου εξήγησε, αλλά δεν κάνει τίποτα με αυτήν. Με άλλα λόγια, η υπερδύναμη του Kilgrave απλώς εντείνει το ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος, στον πιο creepy δυνατό βαθμό.

O Ντέιβιντ Τέναντ ως Kilgrave

Παιγμένος στην ανατριχιαστική εντέλεια από τον Ντέιβιντ Τέναντ, τον άνθρωπο που έκανε τόσο και τόσο κόσμο να λατρέψει το “Doctor Who” με την quirky emo ανθρωπιά του, o Kilgrave έχει την ικανότητα να μπορεί να φυτεύει ό,τι σκέψη θελήσει στο μυαλό των γύρω του. Αρκεί να τους το πει. “Μπήξε αυτό το μαχαίρι στην καρδιά σου.” “Πήγαινε και κοίτα τον τοίχο.” “Μαχαίρωσέ την 1000 φορές.” “Πήδα από αυτό το κτίριο.”

“Ερωτεύσου με.”

Ο Kilgrave δεν ενδιαφέρεται για τον κόσμο, έχει μία και μοναδική εμμονή. Την Τζέσικα Τζόουνς, την δυναμική εκείνη γυναίκα που συνάντησε ένα βράδυ η οποία έκανε τα μοντέλα που ως εκείνη τη στιγμή υποδούλωνε, να μοιάζουν βαρετά και πεζά. Δεν τον ενδιέφερε να επηρεάσει πολιτικές, να σώσει ή να καταστρέψει τον κόσμο, να σώσει ή να σκοτώσει ανθρώπους. Τον ενδιέφερε μόνο να επιβληθεί σε αυτή τη γυναίκα, και να το κάνει με τρόπο που να πείσει τον εαυτό του πως συνέβη φυσιολογικά.

Από το "Alias" των Μπράιαν Μάικλ Μπέντις και Μάικλ Γκέιντος

Στο πρώτο επεισόδιο της “Jessica Jones” o Kilgrave εμφανίζεται μόνο ως στιγμιαίος εφιάλτης, ως εκείνη η φευγαλέα ανατριχίλα που σου έρχεται όταν θυμάσαι κάτι πάρα πολύ άσχημο, πάρα πολύ τραγικό, που θες να το διώξεις από μέσα σου όσο γρήγορα σου ήρθε. Η Τζέσικα, ιδιωτική ντετέκτιβ με ταιριαστής νουάρ καταστροφής σάπιο γραφείο και ιδιαίτερα φιλική σχέση με κάθε λογής αλκοόλ, βρίσκεται σε κάποια από τις υποθέσεις της ή απλά προσπαθεί να ζήσει κανονικά τη ζωή της, και αναμνήσεις του Kilgrave έρχονται σαν τσουχτερός αέρας.

Περήφανος απόγονος της νουαρικής παράδοσης, με κατεστραμμένος ήρωες που προσπαθούν να ανασυνθέσουν μια αίσθηση εαυτού μέσα σε μια κοινωνία ηθικά καταρρέουσα, η “Jessica Jones” κάνει γρήγορα σαφές πως δεν ενδιαφέρεται πάρα πολύ να μοιάσει με τα Marvel ξαδέρφια της. “Υπάρχουν κι άλλοι σαν εσένα;” ρωτάει μια πελάτισσα την Τζέσικα, κι εκείνη απαντά εντελώς φυσιολογικά, “τι κι άλλοι; Ιδιωτικοί ντεκτέκτιβ;”

H Κρύστεν Ρίτερ ως Τζέσικα Τζόουνς

Η Τζέσικα, με την πάντα ενδιαφέρουσα Κρύστεν Ρίτερ (“Breaking Bad”, “Bitch / Apartment 23”) σε ένα ρόλο που μοιάζει γεννημένη για να παίξει, έχει επίσης υπερδυνάμεις, αλλά κι αυτή δε μοιάζει να την απασχολεί σε πλανητικό επίπεδο, γιατί είναι άνθρωπος κι έχει πρώτα τον δικό της κόσμο να σώσει. Οι δυνάμεις της περιγράφονται περίπου ως ‘Μπάφι επεισόδιο 1’, δηλαδή βασικά είναι λίγο πιο δυνατή και μπορεί να πηδήξει λίγο πιο ψηλά. Σαν ελάχιστη αφορμή για να μπορεί να ανήκει στο ίδιο σύμπαν με θεούς και δαίμονες και υπερστρατιώτες και τυφλούς νίντζα.

Όταν η Τζέσικα συνειδητοποιεί πως ο Kilgrave δεν είναι νεκρός, όπως νόμιζε (ή πίστευε) επιστρέφει στην παλιά της φίλη, Τρις (μια ραδιοπερσόνα, πρώην διάσημη child actress) ώστε και να την προστατέψει και να δουν από κοινού πώς θα αντιμετωπίσουν το τέρας που επέστρεψε. Η σειρά παίρνει αρκετό χρόνο μέχρι να αρχίσουν όλα να ρολάρουν, καθώς ύστερα από ένα λίγο ως πολύ τέλειο πρώτο επεισόδιο, αρχίζει να αφιερώνει πολύ χρόνο στο να γεμίσουν τα κενά στις προσωπικές ιστορίες των κεντρικών χαρακτήρων.

Η Τζέσικα, η Τρις, ο Kilgrave -- και ο Λουκ Κέιτζ.

Τζέσικα Τζόουνς και Λουκ Κέιτζ

Ο Λουκ Κέιτζ, δηλαδή ο επόμενος χαρακτήρας της Marvel με σόλο σειρά στο Netflix (μετά τον Daredevil και την Τζέσικα, και πριν τον Iron Fist που θα κλείσει την 4άδα των Defenders), λαμβάνει εδώ μια ωραιότατη πρώτη εισαγωγή, ως love interest της Τζέσικα, και ένα μεγάλο μυστικό που υπάρχει ανάμεσά τους. Ο Κέιτζ είναι ένας από τους άμεσους λόγους επιτυχίας της σειράς: Είναι ένας τέλειος παρτενέρ για την ψυχικά τραυματισμένη, σκοτεινή ντετέκτιβ, σε μια απόλυτη αντιστροφή των κλασικών δυναμικών του νουάρ, κάτι που νωρίτερα είχαμε δει και στη “Veronica Mars”.

Οι σκηνές σεξ μεταξύ τους είναι συχνές, αλλά δεν είναι αυτό που κάνει τόσο ώριμο το “Jessica Jones”, όσο οι θεματικές που το διατρέχουν. Η Τζέσικα είναι μια γυναίκα που έχει υποστεί τραυματική εμπειρία και παρόλαυτά η πόρτα του παρακμιακού διαμερίσματος/γραφείου της είναι σπασμένη. Είναι ένας τέλειος συμβολισμός για την απειλή του Kilgrave, τον οποίο καμία πόρτα δεν σταματά, γιατί η απειλή της βίας δεν (μόνο) σωματική.

Ο Kilgrave δεν ακούει όχι ποτέ και από κανέναν, θεωρεί δεδομένο πως το δικό του είναι πάντα κανόνας. Επιβάλεται στις γυναίκες που θέλει, και βάζει ακόμα και άντρες να κάνουν τη βρώμικη δουλειά του, όπως τον αστυνομικό Σίμπσον, με τη διαταγή να σκοτώσει την Τρις.

(Το συγκεκριμένο storyline είναι νομίζω το μοναδικό αληθινά αδύναμο σημείο της σειράς, κυρίως η ταχύτητα και η σχετική ευκολία με την οποία αντιστρέφεται η συγκεκριμένη κατάσταση.)

Καρέ από το κόμικ "Alias" στο οποίο βασίζεται το "Jessica Jones"

Σε ένα από τα καλύτερα επεισόδια της σεζόν, φτιάχνει για την Τζέσικα ένα αληθινό σπίτι-κουκλόσπιτο, πραγματοποιώντας την αρρωστημένη του φαντασίωση, δίχως ούτε καν να του περνάει από το μυαλό η ιδέα πως αυτό που επιβάλει σε έναν άλλο άνθρωπο δεν είναι αληθινό, δεν είναι επιθυμία που μοιράζονται κι οι δύο. Δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ακούει συνεχώς όχι, κι αυτό είναι που τον κάνει τόσο ανατριχιαστικό villain. Η Τζέσικα προσπαθεί να του δώσει όχι ακριβώς ηθική πυξίδα (γιατί είναι κοινωνιοπαθής κι άρα αυτό δεν γίνεται, εκ των πραγμάτων) αλλά τεχνητά όρια στις πράξεις του. Έχει νόημα;

Η σειρά (που δημιούργησε και τρέχει η Μελίσα Ρόζενμπεργκ, που από τηλεόραση έχει μεγάλη προϋπηρεσία στο “Dexter” και από σινεμά έχει γράψει όλα τα “Twilight”) συνεχίζει στα βήματα του “Daredevil” την αποστολή του Netflix να προσγειώσει τους ήρωες της Marvel στη γη. Δεν διαθέτει ούτε κατά διάνοια την αισθητική εκείνης της σειράς (το “Daredevil” παραμένει μακράν ό,τι ομορφότερο έχει δώσει η υπερηρωική TV) όμως παίρνει την κεντρική του αγωνία (τι σημαίνει ήρωας, αξίζω να είμαι ένας από αυτούς) και τη ντύνει με κοινωνική αφήγηση που έχει να πει κάτι διαφορετικό και σημαντικό.

Οι ως τώρα Defenders του Netflix

Είναι έξοχο δείγμα νουάρ, γεμάτο αληθινά ανατριχιαστικές στιγμές (από τις “χίλιες χαρακιές” μέχρι το απαραίτητο “χαμογέλα!”), και πετυχημένες αποχωρήσεις σε γειτονικά είδη (το καθηλωτικό ‘χάνιμπαλ λέκτερ’ επεισόδιο είναι ίσως το καλύτερο της σεζόν), δίχως όμως να ξεχνά τις ρίζες του ως υπερηρωικό στόρι, έστω κι αν είναι πιο σκοτεινό και ανθρώπινο: Η μάχη ας πούμε στο προτελευταία επεισόδιο είναι εξαιρετική όσο και το φινάλε της σοκαριστικό.

Αλλά στο κέντρο όλων είναι ένας χαρακτήρας. Μέσα από αυτή την τραυματική εμπειρία η Τζέσικα, μια ηρωίδα που δεν είναι σίγουρη πώς και γιατί να είναι ηρωίδα, βρίσκει τα πατήματά της και αρχίζει να πιστεύει στην δύναμή της, λίγο-λίγο. Το “Jessica Jones” είναι απολαυστική, σκοτεινή, απαραίτητη τηλεόραση και όλη αυτή η 1η σεζόν είναι ένα ταξίδι ενδυνάμωσης, ντυμένο με νουάρ οσμές και ξεφτισμένες υπερηρωικές κάπες.

*Η 1η σεζόν της "Jessica Jones" αποτελείται 13 επεισόδια κι ακόμα είναι άγνωστο αν και πότε θα ετοιμαστεί η 2η. Η Τζέσικα Τζόουνς θα εμφανιστεί στη μίνι σειρά "Defenders" όπου θα ενώσουν τις δυνάμεις τους όλοι οι 'street' Marvel ήρωες των Netflix σειρών: Daredevil, Τζέσικα Τζόουνς, Λουκ Κέιτζ και Iron Fist.

TAGS
REVIEWS
ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • 24MEDIA NETWORK

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ