<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

Ξεκίνα τώρα το Making a Murderer

Σε ένα spoiler free κείμενο, ένας δημοσιογράφος του Oneman μιλά για αυτή τη σειρά ντοκιμαντέρ στην οποία πρέπει να εστιάσεις.

Έχουν περάσει πολλές ημέρες από τις 18 Δεκέμβρη 2015, ημέρα στην οποία το Netflix στρίμαρε αυτό το νέο documentary series. Πάρα πολλές για να μην έχεις ξεκινήσει (για να μην πω να μην έχεις δει) αυτό το μικρό διαμάντι που φέρνει κάτι καινούριο. Όχι φυσικά την ίδια τη φύση των ντοκιμαντέρ που υπάρχει εδώ και τόσες δεκαετίες και έχει το δικό της κοινό αλλά την εξέλιξη των ντοκιμαντέρ σε κάτι το οποίο ο άλλος αγωνιά να δει παρακάτω. Τη δόμησή τους με τέτοιο τρόπο ώστε να εξελίσσονται σαν τηλεοπτική σειρά.

Καμία Αμερική δεν ανακαλύφθηκε εδώ αλλά το Netflix κατάφερε να σπρώξει στο ντοκιμαντέρ ένα κοινό που ψοφά για cliffhanger, ένα κοινό που βλέπει μόνο σειρές. Απόλυτα, φανατικά, αδιαπραγμάτευτα. Το Making a Murderer είναι μία σειρά ντοκιμαντέρ που θα σε κάνει να αγχωθείς, θα σε κάνει να φοβηθείς, θα σε κάνει να νιώσεις μια μικρή χαρά και αγαλλίαση πριν σε βουτήξει ξανά στην απόγνωση και τη θλίψη. Για το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, για την ανθρώπινη βλακεία, για την ανθρώπινη ανευθυνότητα. Για το πώς μπορεί μια ζωή να είναι έρμαιο αποφάσεων άλλων.

Το Making a Murderer θα σε κάνει να φωνάξεις στην τηλεόραση, να πετάξεις το φαγητό σου, να χάσεις το κέφι σου. Αλλά είναι η τηλεόραση στα καλύτερά της.

 

 

Να σημειώσω ότι είμαι πολύ πίσω σε επεισόδια αυτή τη στιγμή. Οπότε δεν υπάρχει ούτε κίνδυνος να σε σποϊλεριάσω ούτε τίποτα. Και νιώθω μέσα μου την αγνή δίψα για τα επόμενα. Την αγνή ανάγκη να δω τι γίνεται στην συνέχεια. Να δω αν θα έρθει η δικαίωση για τον Steven Avery και την οικογένειά του ή αν θα μείνει – δίκαια ή άδικα – θαμμένος στη λάσπη.

Δεν θα πω το συνολικό στόρι του Making a Murderer. Δεν θα πω καν τι γίνεται στο δεύτερο επεισόδιο. Θα πω μόνο αυτό που μαθαίνουμε στα πρώτα 5 λεπτά του πρώτου επεισοδίου που είναι και ο πυρήνας του Making a Murderer. Είναι ο λόγος για τον οποίο κάποτε οι ειδήσεις ενδιαφέρθηκαν για αυτόν τον άνθρωπο. Και είναι και ο λόγος για τον οποίο τα γυρίσματα αυτού του ντοκιμαντέρ κράτησαν δέκα ολόκληρα χρόνια.

 

Ο Steven Avery πέρασε 18 χρόνια στη φυλακή για ένα βιασμό τον οποίο δεν είχε διαπράξει. Πέρασε ούτε ένα ούτε δύο αλλά δέκα οκτώ χρόνια έγκλειστος μέχρι να αποφασίσει η αμερικανική δικαιοσύνη να του χαρίσει την ελευθερία του. Ο Avery ήταν ένα λάθος του συστήματος, το οποίο ο ίδιος από την πρώτη στιγμή φωνάζει ότι δεν είναι ένα απλό λάθος. Ότι κάποιοι τον έβαλαν φυλακή γιατί κρύβουν κάτι.

Παρακολουθούμε λοιπόν την πορεία ενός ανθρώπου προς τη δικαίωση. Αλλά αν νομίζεις ότι η ιστορία τελειώνει σε μία αδικία 18 ετών, κάνεις ένα τεράστιο λάθος. Γιατί κάθε λίγη ώρα σε κάθε επεισόδιο αποκαλύπτεται και κάτι καινούριο, κάτι που σε κάνει τόσο έξαλλο με αυτή τη ζωή που θες να πας να πιάσεις τον deputy sheriff από το μουστάκι και να του το ξεριζώσεις μαζί με το γελάκι του.

Ας πούμε απλά ότι η ζωή του Steven Avery δεν θα ήταν ποτέ εύκολη.

 

Και είσαι εσύ εκεί στον καναπέ σου, να προσπαθείς να πιαστείς από τα νήματα της ιστορίας και να πλάσεις έστω στο μυαλό σου μια λογική. Να βάλεις τα γεγονότα σε μια σειρά και να φτάσεις στη λύτρωση. Αλλά κάθε φορά που νομίζεις ότι είσαι κοντά στη λύτρωση, έρχεται κάτι καινούριο να σου τινάξει τον εγκέφαλο και να ευχαριστείς το Θεό που δεν γεννήθηκες στο Manitowoc του Wisconsin.

 

Είναι συγκλονιστικό το πώς μία αληθινή ιστορία, με υλικό από το 1985, με μαγνητοσκοπήσεις από handycams το 2005 και με μηδενική αφήγηση, μπορεί να σε καθηλώσει όσο μια τηλεοπτική σειρά. Ότι μπορεί να σε κρατήσει τόσο πολύ όσο το True Detective ή το Fargo. Ότι μπορεί να έχει μονταριστεί τόσο αριστουργηματικά ώστε να σε πηγαίνει βήμα βήμα στα γεγονότα. Σαν όλα αυτά να συνέβησαν ένα απόγευμα στις ΗΠΑ και να καθόσουν δέκα ολόκληρες ώρες στην τηλεόραση να βλέπεις το κουβάρι να ξετυλίγεται.

 

Βλέπεις τα depositions των εμπλεκόμενων. Ακούς τις κλήσεις στην αστυνομία. Ακούς όσα έλεγαν μεταξύ τους οι αστυνομικοί στον ασύρματο. Ακούς τα τηλεφωνήματα του Avery από τη φυλακή και βλέπεις τα γράμματα που έγραφε όσο ήταν μέσα. Βλέπεις ανθρώπους ένοχους και αθώους να καταθέτουν, να προσπαθήσουν να ξεφύγουν από τους δικηγόρους και τους ανακριτές, βλέπεις τις αίθουσες ανακρίσεων.

 

Βλέπεις δηλαδή όλα όσα θα έβλεπες στο Suits, το CSI και κάθε καλή αστυνομική ή δικαστική σειρά αλλά χωρίς τον πρόσθετο ρεαλισμό. Γιατί ο ρεαλισμός είναι εκεί μπροστά στα μούτρα σου. Με μούσια και κομπεϊνικά μαλλιά (τουλάχιστον στην αρχή). Ο ρεαλισμός αυτής της σειράς λέγεται Steven Avery. Και περιμένω πώς και πώς να γυρίσω σπίτι να δω τι του επιφυλλάσσει η μοίρα.

TAGS
REVIEWS
ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • 24MEDIA NETWORK

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ