STRANGER THINGS

Το concept art του ‘Stranger Things’ κρύβει μυστικά

Η ματιά πίσω από τις κάμερες έχει πάντα ενδιαφέρον και ενίοτε μυστικά και για το μέλλον.

Μπορεί να μας έχει συνεπάρει το ‘The Get Down’ που είδαμε από το Netflix μέσα στη ζέστη του Αυγούστου, αλλά όταν μιλάμε για τον έρωτα με την πρώτη ματιά που περιμένεις κάθε καλοκαίρι, το βραβείο του PopCode το παίρνει δικαιωματικά το ‘Stranger Things’.

Το περιμέναμε πώς και πώς, μυρίσαμε τη Σπιλμπεργκίλα του νωρίς, το είχαμε στα κολλήματά μας ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές, γράψαμε για όσα μας καθήλωσαν, τσεκάραμε το virtual reality παιχνίδι που τρόμαξε το καστ και σας φτιάξαμε κι έναν pop item οδηγό για τη σειρά, με αφορμή το αφιέρωμά μας στη δεκαετία των ‘80s. Με λίγα λόγια, εάν κάπου εδώ λες να αρχίζεις να υπολογίζεις αυτό το site ως το go-to στέκι του Ίντερνετ για όλα τα ‘Stranger Things’ νέα, κάνεις πάρα πολύ καλά.

Το πιο πρόσφατο δωράκι των Duffer Brothers, δημιουργών της σειράς, και του στούντιο Aaron Sims Creative που ανέλαβε να φτιάξει τα σχέδια που θα έδιναν ζωή στο μυστηριώδες Hawkins της Indiana και όσα κρύβονται στις σκιές του, είναι το concept art που έδωσαν στη δημοσιότητα. Τα σχέδια μας δίνουν την πάντοτε ενδιαφέρουσα ματιά στη σύλληψη μιας ιδέας στο μυαλό των δημιουργών, αλλά και ορισμένα στοιχεία για όσα μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον της σειράς.

Εάν δεν έχεις παρακολουθήσει ακόμα τον 1ο κύκλο του ‘Stranger Things’, αυτή είναι η ευκαιρία σου να σταματήσεις ότι κάνεις και να το δεις να αποχωρήσεις από το άρθρο, γιατί περιέχει spoilers.

DEMOGORGON

Το τέρας της 1ης σεζόν κρατήθηκε στο σκοτάδι για πολλά επεισόδια μέχρι να μας δείξει την τουλιπόφατσά του.

Μέχρι τότε προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι θα μπορούσε να σημαίνει “άνθρωπος χωρίς πρόσωπο”, αλλά όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του ίδιου του Sims που το σχεδίασε, και οι Duffer είχαν την ίδια απορία για την τελική μορφή του Demogorgon.

Ένα από τα σχέδια που σκεφτήκαμε την πρώτη εβδομάδα ήταν ένα πρόσωπο σαν πέταλο λουλουδιού, χωρίς δόντια. Είχε απήχηση στους Duffer. Απάντησε πολλά από τα ερωτήματα που είχαν για τη μοναδικότητα ενός τέρατος χωρίς πρόσωπο και πώς αυτό θα μπορούσε να είναι τρομακτικό. Μεγάλο μέρος της έμπνευσης ήρθε από το στόμα της χελώνας – πόσο τρομακτικό φαίνεται και πώς τα δόντια της φτάνουν μέχρι πίσω.

Οι Duffer είχαν πάρει τη δική τους έμπνευση για το τέρας από την ταινία ‘Alien’, τον ζωγράφο H.R. Giger και τον Guillermo del Toro, αλλά ο Sims δεν είχε ποτέ σκοπό να την ενσωματώσει στο Demogorgon, γιατί οι δουλειές αυτές είναι τόσο χαρακτηριστικές που δε μπορούν να ξεπεραστούν.

ΤΟ UPSIDE DOWN ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ

Το Upside Down είναι η τρομακτική, άψυχη πλευρά του νομίσματος που κρύβεται δίπλα (πάνω; κάτω; παράλληλα;) στον δικό μας κόσμο, αλλά δεν ήταν πάντοτε το σκοτεινό μέρος που αντικρίζει η Nancy όταν περνάει μέσα από την αηδιαστικά κολλώδη πύλη του ύπουλου δέντρου.

Στα αρχικά στάδια σχεδιασμού, είχαν γίνει δοκιμές με ένα φωτεινότερο Upside Down.

Η εικόνα αυτή είναι μία εξερεύνηση του Upside Down και της ρωγμής που περνάει η Nancy, την περίοδο που ακόμα αποφασίζαμε πόσο χρώμα θα χρησιμοποιούσαμε, εάν τελικά κάναμε χρήση του. Τότε δε γνωρίζαμε απαραίτητα εάν υπήρχε μέρα και νύχτα στο Upside Down.  

Η αλλαγή στον χρόνο περνώντας μέσα από το δέντρο ήταν κι αυτή μια ιδέα που είχε πέσει στο τραπέζι, με τη Nancy να μπαίνει νύχτα στο σπίτι του Demogorgon για να δει ότι εκεί είναι μέρα, αλλά τελικά απορρίφθηκε.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ BARB

To Internet έχει καταληφθεί από αισθήματα λατρείας για τη Barb και τα εκφράζει με τοιχογραφίες, άρθρα, gifs, πόστερ τύπου αγνοείται, σκιτσάκια, κεριά για προσευχή, t-shirts, ένα δικό της thread στο Reddit, αλλά και το hashtag #JusticeForBarb ως μέσο πίεσης στους Duffer για να συνεχίσουν την ιστορία της στη 2η σεζόν.

Όλα αυτά δε μπορούν να τη φέρουν πίσω στη ζωή βέβαια – για την ακρίβεια οι δημιουργοί επιβεβαίωσαν τον θάνατό της – αλλά τουλάχιστον οι δηλώσεις των Duffer μας διαβεβαιώνουν ότι η υπόθεσή της δε θα ξεχαστεί.

Τουλάχιστον η τελευταία της εικόνα δεν ήταν όσο τραυματική θα μπορούσε να ήταν. Η αρχική ιδέα ήταν να υπονοείται ξεκάθαρα ότι η Barb είχε φαγωθεί και ότι κάτι μεγάλωνε από πάνω της. Μιλάμε κυριολεκτικά για τα πλευρά της να ξεπροβάλλουν μέσ’ απ’ τα ρούχα της. Τελικά το γλιτώσαμε, όχι γιατί το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ ωμό, αλλά γιατί δε φαινόταν ξεκάθαρα ότι ήταν τελεσίδικα νεκρή.

Η αράχνη στο στόμα της προστέθηκε βάσει αναφοράς του σεναρίου, ενώ ο ιστός και οι γυμνοσάλιαγκες που είδαμε και στη Barb αλλά και στο στόμα του Will στο φινάλε “θα εξηγηθούν σε επόμενες σεζόν”. Χμ.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΑΥΓΟ

Το περίεργο, μισοφαγωμένο αυγό που είδαμε στο φινάλε όταν ο Chief Hopper και η Joyce εξερευνούν το Upside Down για να βρουν τον Will, μας έβαλε σε σκέψεις. Είναι αυγό του Demogorgon; Έχει εκκολαφθεί; Μήπως βγήκε από μέσα του το ίδιο το Demogorgon; Υπάρχουν κι άλλα στο Upside Down;

Ξεκάθαρες απαντήσεις προς το παρόν δε θα πάρουμε, αλλά το στιγμιότυπό του στο φινάλε δεν ήταν καν η πρώτη φορά που το βλέπαμε κι ας μην το είχαμε πάρει είδηση.

Το αυγό ήταν σχέδιο για κάτι που το βλέπεις στην πραγματικότητα κάνα-δυο φορές στη σειρά, είτε το αναγνωρίζεις, είτε όχι. Το συναντάμε κάποιες φορές όταν βλέπουμε το Demogorgon σκυμμένο, να τρώει κάτι – όταν η Nancy πηγαίνει στο Upside Down μέσα απ’ το δέντρο και όταν το βρίσκει η Eleven στο “όραμά” της, είναι σκυμμένο πάνω από το αυγό και τρέφεται απ’ αυτό.

O Sims δεν αποκλείει να είναι παιδί του τέρατος, ούτε όμως και διαφορετικό είδος, αλλά με τη σποραδική έστω έμφαση που του δόθηκε από τη σειρά, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δε μιλάμε για απλό κολατσιό.

ΤΕΛΙΚΟ CONCEPT ART

***

Το δράμα είναι ότι οι απαντήσεις δε θα έρθουν για αρκετό ακόμα καιρό, αφού το Netflix δεν έχει καν επίσημα ανακοινώσει τον δεύτερο κύκλο.

Με τους Duffer όμως να μιλάνε για την “ιδανική περίπτωση Harry Potter” που θέλουν να φτιάξουν, με τους μικρούς πρωταγωνιστές να μεγαλώνουν on camera, και τον CEO του Netflix, Reed Hastings, να λέει “θα ήμασταν χαζοί” όταν ρωτήθηκε μήπως δε θα υπάρξει καν δεύτερος κύκλος, εμείς τον βάζουμε στα σιγουράκια.