ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

To reboot του Will & Grace είναι το Friends reunion που περιμέναμε

Ο 2ος κύκλος της -βραβευμένης με 18 Emmy® - κωμικής σειράς αποδεικνύει ξεκάθαρα γιατί είναι το μοναδικό 90s tv reboot που συνεχίζει να έχει ουσία και γέλιο. Αν δεν με πιστεύεις, ρώτα και τον Ross.

Το ότι ο -ακριβοθώρητος- David Schwimmer του Friends αποτελεί τον βασικό guest star της σεζόν, ως ο (συναρπαστικά πειστικός, να τα λέμε αυτά) μισάνθρωπος τουιτεράς που μισεί να αγαπά / αγαπά να μισεί η Grace, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τον λόγο που τολμώ να συγκρίνω το Will & Grace με το ‘Ιερό sitcom Δισκοπότηρο’ Friends.

Όπως δεν αποτελεί επαρκή λόγο το γεγονός ότι, και στο Will & Grace, αυτό που βασικά βλέπουμε είναι την ζωή και τις περιπέτειες τριών φίλων που ζουν σε διπλανά διαμερίσματα στην Νέα Υόρκη (ένεκα του ότι η Karen έχει έπαυλη).

Ακόμη και αν, μεταξύ μας, ο Jack εύκολα θα μπορούσε να είναι η -ραγδαία- gay εκδοχή του Joey, o Will ένα είδος πιο σοφιστικέ Chandler (με ωραιότερο πάντα διαμέρισμα) και η Grace μια -γεροντοκορέ- κατάληξη της Rachel με τις ίδιες περίπου φοβίες και φιλοδοξίες (και εξίσου ‘ακαταμάχητο’ μαλλί).

Έχοντας το προνόμιο να δω πρώτος τα πρώτα τρία επεισόδια του 2ου κύκλου (ειδικά το πρώτο, πάει χαλαρά για Emmy, να το ξέρεις και να το θυμάσαι), πριν την επίσημη πρεμιέρα του την Παρασκευή 14/12 στις 21.30 στην COSMOTE TV (COSMOTE CINEMA 4HD), το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό είναι το πόσο τραγικά δύσκολο είναι για ένα 90s sitcom, όσο αγαπητό και αν υπήρξε στην εποχή του, να μεταμορφωθεί σε επιτυχημένο reboot στην εποχή μας.

Κάτι που αποδεικνύουν και οι τρανταχτές πρόσφατες σχετικές αποτυχίες (ονόματα δεν λέμε, τηλεοπτικά δίκτυα δεν στεναχωρούμε), με ηθοποιούς που κυριολεκτικά ‘ξέθαψαν’ ένα βήμα από τον τάφο προκειμένου να υποδυθούν ξανά χαρακτήρες που δεν έχουν καμία σχέση με το εδώ και τώρα.

Το αμέσως επόμενο που συνειδητοποίησα είναι ότι, αν με κάποιο μαγικό τρόπο το reunion του Friends γινόταν πραγματικότητα, το Will & Grace θα έπρεπε να έχουν κανονικά ως πρότυπο οι δημιουργοί του.

Γιατί μπορεί ο 2ος κύκλος να είναι ‘πασπαλισμένος’ με ονόματα-κράχτες που σίγουρα θα εντυπωσιάσουν τον αμύητο, όπως ο David Schwimmer, ο Matt Bomer (White Collar, Magic Mike) και, κυρίως, ο -βραβευμένος με Emmy ως Donald Trump- Alec Baldwin με τον οποίο κάνει τα δικά της η Karen (σ.σ. εύγε στην Megan Mullally για το πόσο συμπαθής παραμένει μέσα στην απύθμενη ‘απέχθεια’ που θα έπρεπε να μας προκαλεί η σουρεαλο-πλουτοκράτισσα που υποδύεται).

Γιατί μπορεί οι δημιουργοί του Will & Grace (της τρίτης σειράς μετά το All In The Family και The Golden Girls που όλα τα βασικά μέλη έχουν διακριθεί με βραβείο Emmy®) να μην ντρέπονται να φοράνε ως φλοράλ μαντήλι στο πέτο τον φιλελευθερισμό τους και την απέχθειά τους για όσα αντι-gay και συντηρητικά πρεσβεύει ο πάλαι ποτέ παρουσιαστής του Apprentice που είναι θρονιασμένος στο Λευκό Οίκο. Κάτι που τους καθιστά επίκαιρους και hip (σ.σ. αν και εκείνοι ήταν πρωτεργάτες στα σχετικά θέματα ήδη από το 1998, που ξεκίνησε η σειρά, και όχι όψιμοι cheerleaders του politically correct).

Αλλά η ουσία της αέναης γοητείας του Will & Grace στηρίζεται εντελώς αλλού. Συγκεκριμένα στην συγκλονιστική ‘μιλάμε με τα μάτια’ χημεία μεταξύ των ταλαντούχων πρωταγωνιστών του που μοιάζει πραγματικά να συνέχισαν να ζουν κανονικά μαζί / δίπλα όλα τα χρόνια που η κάμερα ήταν κλειστή μέχρι να πάρει πράσινο φως το reboot.

Ναι, είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία (αν και όλοι τους κρατιούνται μια χαρά). Δεν είναι όμως απαραίτητα πιο ώριμοι ή συνειδητοποιημένοι (παρότι ο Jack, ναι, ο Jack, πασχίζει να είναι έτοιμος για το αδιανόητο, δηλαδή μια κανονική σχέση). Και, το πιο σημαντικό, συνεχίζουν να έχουν μια δίψα για ζωή και περιπέτειες την οποία, ως συνομήλικος τους, πραγματικά θαυμάζω.

Το πιο εντυπωσιακό, ωστόσο, επίτευγμα από όλα για εμένα αποτελεί το πως η σειρά καταφέρνει να συνδυάσει ‘κυριλέ’ concept και ‘ηθικά διδάγματα’ (όπως το πως αντιμετωπίζεις ένα εγγόνι που πασχίζει να αποκαλύψει την σεξουαλικότητά του) με απίστευτα στιγμιότυπα physical comedy ένεκα του στοχευμένου ταλέντου του Sean Hayes (που πρέπει να προσέχει καλύτερα τι ξυρίζει και τι κρέμα βάζει στο πρόσωπο). Όλα αυτά με μπαλαντέρ την Megan Mullally που κλέβει κάθε, μα κάθε, σκηνή στη οποιά εμφανίζεται.

Για αυτό σου λέω, το reunion του Friends οφείλει να πάρει για παράδειγμα το Will & Grace. Αν δεν με πιστεύεις, ρώτα και τον Ross.

Η νέα σεζόν του «Will & Grace» κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 14/12 στις 21.30 στην COSMOTE TV (COSMOTE CINEMA 4HD). Αμέσως μετά την προβολή του στο κανάλι, κάθε επεισόδιο της σειράς θα είναι διαθέσιμο on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Will & Grace: 15 απαραίτητα επεισόδια