ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Αρματωμένες αρκούδες, μάγισσες και ζωντανές ψυχές: Το ‘His Dark Materials’ του ΗΒΟ θα είναι το fantasy υπερθέαμα της νέας σεζόν

H διασκευή της διάσημης ‘Τριλογία του Κόσμου’ του Philip Pullman μας μεταφέρει σε έναν κόσμο παρόμοιο αλλά και τόσο διαφορετικό από τον δικό μας.

Ένα από τα διασημότερα έργα της young adult λογοτεχνίας πριν η young adult λογοτεχνία εκτοξευτεί με τον τρόπο που το έκανε μετά το 2000, είναι η ‘Τριλογία του Κόσμου’ του Philip Pullman, μια σειρά βιβλίων για έναν κόσμο όπου τα πάντα είναι εντελώς ίδια αλλά και εντελώς διαφορετικά από τον δικό μας.

Έναν κόσμο όπου η θρησκεία είναι δόγμα και προσπαθεί να ελέγξει τους ανθρώπους και την ίδια την ύπαρξή τους. Όπου οι ψυχές είναι ζωντανά πλάσματα-σύντροφοι των ανθρώπων. Όπου μάγισσες πετάνε στον ουρανό και αρματωμένες αρκούδες κυριαρχούν στο Βορρά. Όπου θαρραλέοι εξερευνητές ταξιδεύουν σε αναζήτηση μιας μεγάλης αλήθειας και -ίσως- του ίδιου του θεού. Όπου η αλήθεια είναι το πολυτιμότερο αγαθό.

Αυτό ακριβώς το αγαθό είναι που πρόκειται να ελέγξει η μικρή Lyra Belacqua, μια απλή μαθήτρια στο κολέγιο Τζόρνταν της Οξφόρδης, στην κατοχή της οποίας έρχεται το αληθειόμετρο, μια μαγική(;) συσκευή την οποία όποιοι μπορούν να διαβάσουν σωστά, ανοίγεται μπροστά τους η αλήθεια της ύπαρξης. Η Lyra θα μπλέξει σε μια επική περιπέτεια χωρίς σύνορα και χωρίς κανόνες, γεμάτη απειλές, απρόσμενους συμμάχους και τρομακτικούς εχθρούς, στην αναζήτηση ενός εξαφανισμένου φίλου της.

Στη μεταφορά στη μικρή οθόνη συνεργάζονται το ΗΒΟ με το BBC και το πρώτο τρέιλερ έκανε μόλις πρεμιέρα:

Στο ρόλο του σκοτεινού Lord Asriel συναντάμε τον James McAvoy, τον ηθοποιό που δεν έφτασε ακόμα η στιγμή να δώσει αδιάφορη ερμηνεία στην καριέρα του, ενώ ως μυστηριώδης Marisa Coulter (μια κεντρική φιγούρα σε όλη τη σειρά) η Ruth Wilson του “The Affair” μοιάζει από το τρέιλερ με αληθινά εμπνευσμένη επιλογή.

Η σάγκα αποτελείται από τρία βιβλία, το πρώτο εκ των οποίων, ‘Northern Lights’, διασκευάζει η 1η σεζόν της σειράς, η οποία έχει ήδη ανανεωθεί για 2ο κύκλο επεισοδίων που αναμένεται να διασκευάσουν το ‘The Subtle Knife’- το καλύτερο βιβλίο του Pullman. Πριν αρκετά χρόνια το Χόλιγουντ είχε επιχειρήσει να μεταφέρει τα βιβλία στο σινεμά με το καταστροφικά αδιάφορο ‘Golden Compass’, με Nicole Kidman και Daniel Craig ως Coulter και Asriel.

Εκτός από την ήπια απόδοση κεντρικών θεματικών και φιλοσοφικών στοιχείων του πρωτότυπου έργου, το τελειωτικό χτύπημα της ταινίας ήταν η απάλειψη του σοκαριστικού cliffhanger του πρώτου βιβλίου, που θέτει τα δεδομένα για την φοβερή πορεία του στόρι στη συνέχεια της σάγκα. (Και που φυσικά ούτε που θα υπονοήσουμε.)

Υπό τη φροντίδα του ΗΒΟ και του BBC, αλλά και με αυτοπεποίθηση που πηγάζει από αυτό το πολύ δυνατό πρώτο τρέιλερ, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως το σπουδαίο έργο του Philip Pullman είναι αυτή τη φορά σε καλά χέρια.

Το ‘His Dark Materials’ έρχεται αυτό το φθινόπωρο και -αν δεν ήταν αρκετά σαφές ήδη- ανυπομονούμε.