THE WALKING DEAD

The Walking Dead S8E03: Kονσέρτο για πυροβόλα

Όλα όσα μας έκαναν εντύπωση στο τρίτο επεισόδιο της 8ης σεζόν με τίτλο 'Monsters'. Προσοχή, ακολουθεί ναρκοπέδιο με spoilers.

‘Ο πόλεμος είναι άτιμο πράγμα, φίλε. Σε αλλάζει. Άκου με που σου λέω’. Αυτό φαίνεται να είναι το κεντρικό επιμύθιο που προσπαθούν, διόλου διακριτικά, να μας ταΐσουν οι παραγωγοί σε αυτό το επεισόδιο.

Κάτι που φαίνεται να ισχύει για όλους, εκτός από τον γαλανομάτη (τι άλλο θα μπορούσε να είναι δηλαδή;) Ιησού. Αυτός, μιας και έχει το όνομα, οφείλει να έχει και τη χάρη. Σωστά; Για αυτό και επιμένει, σε όλη τη διάρκεια του επεισοδίου, να κρατήσει τους Saviors που έχει πιάσει αιχμάλωτους -από το outpost με τα ραντάρ- ζωντανούς, σέρνοντάς τους δεμένους από τα χέρια πίσω από το Datsun (ή ότι μάρκα είναι τέλος πάντων το φορτηγάκι).

Και αυτό παρότι η Tara ‘ξύνεται’ να τους πυροβολήσει.

Και αυτό παρότι ένας από αυτούς, ο μακρυμάλλης, επιμένει να σιγοσφυρίζει, να χαζογελά και να την λέει στο Morgan. Αν και, από την μεταξύ τους στιχομυθία είναι που συνειδητοποιούμε (εκτός και αν το είχες πάρει είδηση πιο πριν) ότι η πανοπλία που φοράει ο Morgan, που του πέφτει όντως κομματάκι μικρή, είναι αυτή του νεκρού γιου του.

Και αυτό παρότι κάποια στιγμή, όταν ένα μάτσο Walking Dead πέφτουν πάνω στην άσφαλτο, οι αιχμάλωτοι προσπαθούν μάταια να δραπετεύσουν. Mε τον Morgan να φυτεύει μια σφαίρα στο κεφάλι του ενός και να πλακώνεται στις καρατιές με τον Ιησού που δεν τον άφηνε να αποτελειώσει τους υπόλοιπους. Εντάξει, μην φανταστείς Enter the Dragon τύπου, πιο πολύ Μάρκο Λεζέ θύμιζε η φάση.

Τελικά ο Ιησούς νικά. Ο Morgan λέει κάτι αφαιρετικό τύπου ‘Δεν είμαι καλά. Το ξέρω ότι δεν έχω δίκαιο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχω άδικο’ και την κάνει για άλλη παραλία. Και οι Saviors καταλήγουν στο Hilltop. Εκεί που τους δέχεται, μετά από λίγο ψήσιμο, η Maggie. Στην τελική εδώ δέχθηκε πριν από λίγα λεπτά τον θρασύδειλο Gregory πίσω (‘Δεν αξίζει να τον σκοτώσω’), θα αρνηθεί χάρη στον Ιησού;

Και αν όλο αυτό σου κάνει γλυκανάλατο, που να σου πω για την Brokeback Mountain ρομαντική σκηνή (αφού δεν το έχεις ΤWD, τι το επιχειρείς;) όπου ο Aaron ακουμπά τον τραυματισμένο Eric κάτω από μια μηλιά, ανταλλάσσουν τρυφερά λόγια και ένα φιλί (για να μην μας πουν, βεβαίως βεβαίως, και ομοφοβικούς επειδή σκοτώνουμε όλους τους gay χαρακτήρες) και μετά, όταν εκείνος επιστρέφει από τη μάχη, βλέπει τον Eric να έχει γίνει Walking Dead και να περπατά στον ορίζοντα.

Ευτυχώς που, λίγο μετά, του δίνει πεσκέσι ο Rick το μωρό Savior που άφησε ζωντανό, προκειμένου να το πάει στο Hilltop. Και όχι, αν αναρωτιέσαι, ο Αaron δεν τραγούδησε, όπως θα ταίριαζε στην περίσταση, το The Circle of Life από το Lion King.

Όσον αφορά τον Rick, που τον αφήσαμε στο πάνω όροφο του κρυσφύγετου των Saviors, με ένα πιστόλι στο κρόταφο δια χειρός του παλιού ‘αμίγκο’ του (τον Morales από την 1η σεζόν ντε), o οποίος έχασε στην πορεία και την οικογένεια και τον εαυτό του πριν τον βρει ο Negan (από τον οποίο και μαθαίνουμε ότι ο Negan έχει διατάξει τους Saviors να μην σκοτώσουν εκείνη, την χήρα -δηλαδή τη Maggie- και τον βασιλιά), τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως ακριβώς προβλέψαμε.

Ήρθε ξαφνικά ο Daryl και φύτεψε στον χαροκαμένο ένα βέλος στο κεφάλι. Παρότι ο Rick, που είχε πιάσει τη συζήτηση μαζί του, προσπαθώντας να του αποδείξει ότι εκείνον δεν τον έχει αλλάξει ο πόλεμος και ότι δεν είναι τέρας όπως τον αποκάλεσε , σήκωσε το χέρι για να το σταματήσει. ‘Ξέρεις ποιος είναι αυτός;’, του είπε μετά. Με τον ‘πιο κουλ πεθαίνεις σε αυτό το επεισόδιο’ Daryl να του απαντά ‘Ναι. Αλλά δεν έχει σημασία’.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Daryl απέδειξε ότι είναι ο μοναδικός ακέραιος (με την έννοια ότι δεν χάνει χρόνο με γαρνιτούρες) χαρακτήρας στο TWD. Η δεύτερη είναι λίγο πριν το τέλος του επεισοδίου, όταν οι δυο τους (ο Rick και ο Daryl) έχουν καταφέρει να σκοτώσουν όλους τους Saviors στο συγκρότημα, που φυτεύει μια σφαίρα στο κεφάλι του κρυμμένου τελευταίου. Εκείνου που τους αποκάλυψε ότι τα πυροβόλα που έψαχναν (αυτά που τους είπε ο Dwight) έχουν μεταφερθεί σε άλλο outpost. Εκείνου στον οποίο, πριν από 60 δευτερόλεπτα, ο Rick του είχε δώσει το λόγο του -και το εννοούσε- ότι αν βγει από τη κρυψώνα και τους πει ότι θέλουν να μάθει θα τον αφήσει να φύγει.

Με άλλα λόγια, ο Ιησούς και σώζει και συγχωρεί. O Daryl, από την άλλη, όχι.

Επίσης, μια άλλη παροιμία που ταιριάζει ταμάμ στην περίπτωση, είναι το ‘Γελάει καλύτερα ο βασιλιάς που γελάει τελευταίος’. Βλέπεις ο Ezekiel ξεκίνησε το επεισόδιο γεμάτος στα γέλια (τύπου ‘πάμε με χαμόγελο να αντιμετωπίσουμε τους Saviors’) και στις ανεδαφικές δηλώσεις (τύπου ‘Δεν θα πεθαίνει ούτε ένας από εμάς’). Και μετά από 1-2 εύκολες νίκες, με την βοήθεια της -ανύπαρκτης σε αυτό το επεισόδιο- Carol που τον βοήθησε με τη στρατηγική, κατέληξε να είναι είτε νεκρός (που δεν το νομίζω), είτε απλά θαμμένος κάτω από τα πτώματα δυο υπασπιστών του που έπεσαν πάνω του για να τον σώσουν από το πυροβόλο που άνοιξε πυρ από το πάνω παράθυρο του συγκροτήματος.

Αυτό που λένε ανεμομαζώματα, διαολοσκορπίσματα, αφού, μετά τη νίκη τους, κανείς (ούτε εσύ, υποτίθεται έμπειρη, Carol) δεν μπήκε στον κόπο να ψάξει το υπόλοιπο συγκρότημα και απλώς έκαναν όλοι μαζί βόλτες στο λιβάδι. Από την άλλη, το γεγονός ότι θυσίασαν τη ζωή τους για εκείνον, σημαίνει ότι πιστεύουν σε αυτά που λέει. Σωστά;

Αλλά εντάξει, δεν είναι σωστό να βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο. Υπάρχει και η άλλη οπτική. Η ‘Ακούς Rick, τα βρήκαμε τελικά τα πυροβόλα που έψαχνες’.

Στο τέλος της ημέρας αυτό που βγάζει μάτι είναι ότι επεισόδιο χωρίς καθόλου Negan είναι ένα βαρετό επεισόδιο. Γιατί μόνο με τα ηθικά διλήμματα, παλικάρι, δεν βγαίνει το μεροκάματο.

* Το ‘Walking Dead’ προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 22.40 μέσω του FOX.