THE WALKING DEAD

The Walking Dead S9Ε10: Το σφυρί και το κλάμα του μωρού

Το 10ο επεισόδιο της 9ης σεζόν με τίτλο 'Omega' δεν το λες και αξιομνημόνευτο. Προσοχή, ακολουθούν spoilers.

Ο Daryl είναι πιο καλός από ποτέ. Η Alpha είναι μια ψυχοπαθής μάνα με ξυρισμένο κεφάλι. Και τα καμώματα της νύχτας τα βλέπουν οι Whisperers και γελάνε.

Αυτό είναι το ‘ρεζουμέ’ ενός επεισοδίου με μίνιμαλ δράση στο οποίο βασικά βλέπουμε την αιχμάλωτη Lydia να μετατρέπεται σε χρόνο dt από μια Whisperer ικανή για τα πάντα προκειμένου να επιστρέψει στην ομάδα της, σε ένα τραυματισμένο ‘σπουργίτι’ που μέχρι και ο ‘με έδερναν και εμένα οι συγγενείς μου’ Daryl μπαίνει στο τριπάκι να προστατεύσει.

 

Και όταν λέω ικανή για τα πάντα, εννοώ ικανή για τα πάντα. Όχι ότι το πήρε ποτέ χαμπάρι ο Henry (μεταξύ των οποίων αναπτύσσεται ένα ζομπο-ρομάντσο τύπου Ρωμαίος και Ιουλιέτα) που την έβγαλε ένα βράδυ από το κελί της για να δει τι ωραία που είναι στο Hilltop. Με εκείνη να είναι έτοιμη να του φορέσει ένα σφυρί περικεφαλαία, μέχρι που άκουσε το κλάμα ενός μωρού και συνειδητοποίησε ότι οι άνθρωποι εδώ είναι καλοί.

Εξού και στο τέλος, όταν η μάνα της (η μοναδική που δεν φοράει μάσκα) η Alpha εμφανίζεται στις πύλες του Hilltop, μαζί με ένα τσούρμο Whisperers, ζητώντας την πίσω, δεν την πετάνε πάνω από το τείχος. Ή τουλάχιστον -υποθέτω ότι- δεν θα την πετάξουν πάνω από το τείχος, αφού, το τι θα συμβεί εδώ, θα το δούμε στο επόμενο επεισόδιο.

Η αλήθεια είναι ότι η κοπελιά που υποδύεται την Lydia είναι πειστική (για να μην το χοντρύνω και σου πω ότι είναι πιο πειστική από την βετεράνο Samantha Morton που υποδύεται την Alpha).

Τόσο στην αρχή όσο ψαρεύει τον Henry για πληροφορίες (μέχρι που ο Daryl, που κρυφάκουγε, μπουκάρει και του την πει για το γεγονός ότι της αποκάλυψε την ύπαρξη του Kingdom).

Όσο και μετά όταν, μέσα από μπερδεμένα flashbacks, μαθαίνουμε γιατί είναι τόσο ‘κουκουρούκου’. Επειδή δηλαδή η μάνα της, ήδη από την αρχή της Αποκάλυψης, όταν ήταν ακόμη αθώο παιδάκι, άρχισε να την προετοιμάζει (και ενίοτε -στη πορεία- να την χαρακώνει) στη λογική ότι ‘αν είσαι μαλθακή, πεθαίνεις’.

Πνίγοντας αρχικά έναν από τους ανθρώπους με τον οποίο μοιράζονταν οικογενειακώς το υπόγειο (επειδή έκανε θόρυβο) και σκοτώνοντας καπάκι τον πατέρα της (λέγοντάς της, επιπλέον, ψέματα, ότι ήταν κακός). Με άλλα λόγια η Lydia είναι θύμα και χρόνιας σωματικής και χρόνιας ψυχολογικής βίας.

Το ζητούμενο εδώ είναι να προφανώς να αποκτήσουμε μια ακριβή αίσθηση για το ποια είναι η Alpha. Μια σκληρή γυναίκα (τύπου Carol ένα πράγμα) που περπατάει ανάμεσα στους νεκρούς επειδή πιστεύει ακράδαντα πως ο πολιτισμός έχει τελειώσει και πως ο κόσμους ανήκει πλέον στους Walking Dead.

 

Όχι ότι όλο αυτό το bonding μεταξύ Daryl και Lydia είχε κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα, αφού το μόνο χρήσιμο πράγμα που μάθαμε είναι που βρίσκεται το στρατόπεδο των Whisperers. Κάτι μη αναγκαίο αφού καπάκι αυτοί χτύπησαν το κουδούνι της εξώπορτας.

Αυτό που οφείλεις εσύ να συγκρατήσεις από αυτό το επεισόδιο είναι ότι η Alpha, η επόμενη Negan δηλαδή, είναι ένα σκληρό και λιγομίλητο καρύδι. Καθώς επίσης ότι η Tara εξελίσσεται σε μια χαρά αρχηγό (στην θέση των Maggie και Jesus) αφού τουλάχιστον δεν πέφτει με τα μούτρα στην βλακεία.

Κάτι που δεν μπορούμε να πούμε σε καμία περίπτωση για την ομάδα των νεοφερμένων οι οποίοι αποφασίζουν, στη μέση της νύχτας, να βγουν μέσα στο δάσος προκειμένου να βρουν τι απέγινε ο μαέστρος φίλος τους.

Ένα αχρείαστο plot line που συνεχίζει τη μακρά παράδοση του Walking Dead να βάζει τους χαρακτήρες τους να παίρνουν ηλίθιες αποφάσεις που δεν κατέληξε πουθενά.

 

Για την ακρίβεια προβλέπω ότι θα καταλήξει στο να αρπάξουν οι Whisperers το ένα μέλος της ομάδας το οποίο, στην επιστροφή, δεν πρόλαβε να μπει μέσα στην πύλη και κρύφτηκε πρόχειρα σε ένα χωράφι με καλαμπόκια.

Εντάξει, στην τελική, υπάρχει και ένα πολύ θετικό στοιχειό στην όλη ιστορία. Συγκεκριμένα ότι ο Norman Reedus πήρε επιτέλους μπροστά (υποκριτικά). Όπως απέδειξε περίτρανα σε αυτό το επεισόδιο. Μοιάζει δηλαδή πλέον ικανός το να το σηκώσει όλο αυτό στις κουλ πλάτες του.

* Το ‘Walking Dead’ προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 22.45 μέσω του FOX.