THE WALKING DEAD

H μέρα που οι νεκροί μπήκαν στο μουσείο

Άσε το κακό να μπει.

Στο κέντρο της Αθήνας, στη Ρηγίλλης, υπάρχει από χθες μία έκθεση τέχνης. Με ματωμένο τίτλο και μία άυλη καρδιά, το The Walking Dead Art καλεί τους επσκέπτες στο Ωδείο Αθηνών όπου πρέπει να «τολμήσουν, να βιώσουν και να επιβιώσουν».

Η σειρά που επί 8 χρόνια καλλιεργεί την έλξη ανάμεσα στον θεατή και τον θάνατο εμπνέει 54 καλλιτέχνες που έχουν δημιουργήσει και παρουσιάζουν comics, εικαστικές εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, posters, ζωγραφικά έργα, performances ακόμα και ψηφιακές εγκαταστάσεις εικονικής πραγματικότητας. Είναι ένα πάντρεμα ζωής και θανάτου, ψυχής, επιθυμίας, σάρκας, ηθικής και ανηθικότητας. Κάπως έτσι οι νεκροί μπήκαν στο μουσείο για πρώτη φορά.

Εκεί θα περιμένουν επισκέπτες για να τους μυήσουν και να τους εθίσουν με άδεια μάτια, ελεγχόμενες κινήσεις σωμάτων και ασωμάτων. 

Στα εγκαίνια ξεχώρισαν: Τα έντονα φώτα στην είσοδο της έκθεσης. Σε συνδυασμό με τον προαύλιο καταπράσινο χώρο έδιναν εξ αρχής την αίσθηση- αντίθεση ενός διττού party. Η ζωή από τη μια και η υποψία θανάτου από την άλλη.

Υπήρχε φαγητό, κάθε είδους ποτό, υπήρχαν καλοντυμένοι επισκέπτες και φθαρμένα ζόμπι. Αρσενικά και θηλυκά, με σφουγγαρίστρες στα χέρια- κάποια- και με άδειο βλέμμα- όλα. Υπήρχαν έργα πολλά, μικρές και μεγάλες αίθουσες όπου κυριαρχούσε η έμπνευση και το αποτέλεσμα ενός ερεθιστικού καλλιτεχνικού πειράματος που πέτυχε. Κυριάρχησε η εσωτερική αυλή όπου πολλών ειδών ζωντανοί- νεκροί περιορίστηκαν μέσα σε ένα γυάλινο “κουτί” και περιφέρονταν, χτυπώντας και κολλώντας χέρια και πρόσωπα στο τζάμι. Σε κοιτούσαν κατάματα και έπαιζαν –πειστικά- το παιχνίδι τους. Κάποια από τα πλάσματα βρέθηκαν να λικνίζονται νωχελικά μπροστά από γλυπτά, σε απόσταση αναπνοής από τους θεατές, ενώ ο χώρος μύριζε λιβάνι. Υπήρχε μουσική, χαμόγελα, πολλές φωτογραφικές μηχανές που απαθανάτιζαν το καθετί και μία υποβόσκουσα έξαψη.

Με αυτή την έξαψη έφευγες και με την ίδια θα ήθελες να επιστρέψεις για να δεις τη συνέχεια (η έκθεση περιλαμβάνει και παράλληλες δράσεις) αλλά να ζήσεις από την αρχή όλο τον κόσμο του Walking Dead με την χαρά ότι στο τέλος φεύγεις ζωντανός ενώ οι νεκροί παραμένουν καλλιτεχνικά εκθέματα εντός του μουσείου.

Δες παρακάτω το πρόγραμμα του ΠΣΚ:

The Walking Dead ART #TWDARTGR #FOXGR, Ωδείο Αθηνών/Πολυχώρος Ω2 – Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β΄17-19, Αθήνα