VIKINGS

Vikings S04E11: Ο Ragnar επέστρεψε για τα καλά

Όσα ανυπομονούσαμε να δούμε στο midseason premiere του Vikings. Προφανώς και ακολουθούν spoiler για το ενδέκατο επεισόδιο της τέταρτης σεζόν.

Ας ξεκινήσουμε πανηγυρίζοντας που επέστρεψε το Vikings στις οθόνες μας. Ας υψώσουμε τα ποτήρια μας στην υγειά του Ragnar Lothbrok και των φετινών του στόχων που φέρνουν μνήμες από το παρελθόν. Κι ας ελπίσουμε και το δεύτερο μισό της σεζόν να είναι εξίσου εκστατικό με το πρώτο μισό, το οποίο άφησε αν θυμάσαι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, ανοιχτούς λογαριασμούς κι ένα τσούρμο πιτσιρίκια που μεγάλωσαν και έγιναν ένα ωραιότατο boyband.

Το ενδέκατο επεισόδιο μας βρίσκει ακριβώς εκεί που μας άφησε το δέκατο. Με τον Ragnar να επιστρέφει στο Kattegat όχι για να γίνει ξανά βασιλιάς, αυτό όπως λέει και αργότερα βαρέθηκε να το κάνει. Αλλά για να κυνηγήσει τις δικές του ερινύες, να θάψει τις δικές του τύψεις και να πάρει τη δική του εκδίκηση. Δεν ξέρω αν περίμενε να βρει φιλικότερο κλίμα από τα παιδιά και τους δικούς του. Δεν ξέρω αν πίστεψε ότι με το που θα επέστρεφε, θα έτρεχαν όλοι στο κατόπι του. Αλλά η απογοήτευση που τον οδηγεί λίγο αργότερα να κάνει το εκρεμμές στο δέντρο είναι φανερή. Έχουμε ζήσει πολλές σεζόν με τον Ragnar να περιμένει όλοι οι άλλοι να υποκύψουν στις ορέξεις του.

Εδώ όμως, για πρώτη φορά, είναι πολύ ισχυρό το μοτίβο ότι ο Ragnar είναι αποτυχημένος. Ότι ξόδεψε τόσα χρόνια της ζωής του κυνηγώντας το τίποτα. Το ακούμε και το ξανακούμε στο επεισόδιο και με ξενίζει πολύ την στιγμή που έχουμε ζήσει τρεις σεζόν και κάτι να ζούμε για τον Ragnar. Τα χρόνια που έλειψε ήταν καταλυτικά για να τραβήξει ο καθένας το δρόμο του και να τον ξεχάσουν. Για να χτίσει ο καθένας τα δικά του όνειρα και τη δική του ζωή.

Θα δούμε μία – μία τις μεγάλες συναντήσεις του Ragnar στο επεισόδιο. Με πολύ ηχηρή απουσία εκείνη της Aslaug, με την οποία όμως ο Ragnar όπως προμηνύει “θα τα πούμε αργότερα”. Το πόσο έχει απομακρυνθεί η Aslaug από τον άντρα της δεν ξέρω τι ρόλο μπορεί να παίξει στην πορεία αλλά αν βάλεις στην εξίσωση τον Ivar, την αιτία που άρχισαν κάποτε να χαλάνε οι μεταξύ τους σχέσεις, ίσως δούμε το ζεύγος να συμμαχεί ξανά.

Το όχι των γιων του

 

Δεν το λες και πολύ εύκολο να ζητάς από τα 5 αγόρια σου να σε ακολουθήσουν σε μια εκστρατεία στο Wessex και να τρως χυλόπιτα από όλους (τουλάχιστον αρχικά). Κι αν τον Bjorn τον καταλαβαίνω απόλυτα γιατί σε όλη την τέταρτη σεζόν τον είδαμε να ανδρώνεται και να φεύγει από το μονοπάτι του πατέρα του, χτίζοντας τα δικά του όνειρα για μπάνια και mojito σε νησιά της Μεσογείου, τους υπόλοιπους δεν τους καταλαβαίνω και τόσο πολύ. Κι αν ο Ubbe έχει ταχθεί με Bjorn, οι Hvitserk και Sigurd που λένε ότι θα μείνουν πίσω να φυλάνε την πόλη και την μητέρα τους, μου φαίνεται ότι δεν έχουν και πολύ από Ragnar στο αίμα τους. Ισχύει ότι το Kattegat έχει εξελιχθεί και χρειάζεται διαχείριση ως εμπορικό λιμάνι αλλά ας μην γελιόμαστε. Μερικά χρόνια νωρίτερα οι άνθρωποι άκουγαν για εκστρατεία και πέταγαν τη σκούφια τους.

Το όχι του Floki

 

Το “I love you” με την πλάτη του Ragnar γυρισμένη στον Floki, είναι ό,τι πιο δυνατό είδαμε σε αυτό το επεισόδιο. Κι όσο μίζερο κι αν είναι έτσι κλεφτά που το λέει ο Ragnar, όσο απαρατήρητο κι αν θέλει να περάσει, η κραυγή του Floki λίγα δευτερόλεπτα μετά με το δικό του σ’ αγαπώ είναι ουσιαστικά κι η δική μας κραυγή προς τον Ragnar που του λέει “επιτέλους”. Το δίδυμο αυτό μας έχει συντροφεύσει από την αρχή της σειράς και όσο κι αν απομακρύνθηκαν σε κάποια σημεία, ο Floki ήταν πάντα ο πιο πιστός στον Ragnar άνθρωπος. Γι’ αυτό ονειρεύεται να τα πίνουν μαζί στη Valhalla, γι’ αυτό ξεσπάει σε φλόκικους λυγμούς μετά από αυτό το σ’ αγαπώ που άργησε τόσα χρόνια να έρθει.

Ο Ragnar ξεκινά με τον Floki ένα είδος αποχαιρετισμού. Αντιλαμβανόμενος ότι δεν θα τον συντροφεύσει στην Αγγλία, χάνει άμεσα τον πιο σίγουρο σύμμαχο. Ο Ragnar είναι πλέον μόνος του άσχετα τι θα του πει η Lagertha αργότερα. Το αντίο στον Floki είναι κανονικό, ο Ragnar έχει ήδη στο μυαλό του να κάνει κούνια στο δέντρο.

Το όχι της Lagertha

 

Δεν νομίζω ότι πίστευε ποτέ πραγματικά ότι η Lagertha θα τον ακολουθούσε για άλλη μια φορά. Κάτι βέβαια μου λέει ότι θα το κάνει ούτως ή άλλως. Τρέχει όμως σε εκείνη πιο πολύ για να χωθεί στην αγκαλιά της, να της εκμυστηρευτεί ότι νοσταλγεί τη φάρμα τους και τη ζωή τους, να της πει ότι κι εκείνος νιώθει ότι τα έκανε άδικα όλα αυτά. Αν δεν είχαμε το σ’ αγαπώ στον Floki, το φιλί τους θα ήταν η πιο ισχυρή σκηνή του επεισοδίου. Ήταν όμως τόσο ωραίο, τόσο φυσικό να τους βλέπεις μαζί, ακόμα κι αν ήξερες ότι δεν θα κρατήσει πολύ.

Δεν μετανιώνουν για τίποτα και μετανιώνουν για όλα. Αυτή είναι η ζωή του Ragnar και της Lagertha. Κι όταν εκείνη αντιλαμβάνεται ότι ο Ragnar έχει έρθει για το αντίο, βλέπεις ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, σπάει. Για την Astrid θα πούμε περισσότερα σε επόμενο recap. Είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσει ξανά. Κι ομολογώ ότι δεν ξέρω πόση επιρροή θα ασκεί στην αγαπημένη Lagertha.

Το όχι της Valhalla

 

Μια υπέροχη σκηνή, ένα πανέμορφο setup και μια σεναριακή ας την πούμε αστοχία μιας και ξεμπερδεύουμε πολύ γρήγορα με τις τάσεις αυτοκτονίας του Ragnar πριν πάμε παρακάτω. Όχι ότι περίμενα να μας απασχολήσει περισσότερο αλλά φαντάζομαι τα προηγούμενα χρόνια, τα χρόνια της αυτοεξορίας, θα είχε πολύ δυνατότερους λόγους να φτάσει να περάσει θηλιά στο λαιμό. Δεν θέλει να πεθάνει. Ούτε η Valhalla δεν τον θέλει κοντά της.

The crippled son S01E01

 

Το φετινό μας spin off δεν θα είναι ένα βαρετό στόρι όπως πέρυσι. Είναι δεδομένο ότι ο Ivar θα παίξει σημαντικό ρόλο στη σειρά άρα νομίζω ότι του αξίζει η μερίδα του λέοντος. Είναι εξάλλου εκείνος ο οποίος είχε την χειρότερη σχέση με τον Ragnar, εκείνος με τα απωθημένα, εκείνος με τη ζούρλα στο μυαλό που θυμίζει πιο πολύ τον Ragnar από οτιδήποτε άλλο μπορεί να χαρακτηρίζει τα αδέρφια του.

Οι δημιουργοί χτίζουν μέσα σε αρκετή ώρα στο επεισόδιο το δράμα του Ivar αλλά ταυτόχρονα και τη δύναμη του χαρακτήρα του. Ικανότατος πολεμιστής απέναντι στα αδέρφια του που έχουν και τα δυο τους πόδια αλλά όχι τόση ψυχή όση ο μικρός. Ειδικά όταν αντιλαμβάνεται ότι όλοι πλαγιάζουν με την καμαριέρα, τον βλέπουμε επιθετικό, τον βλέπουμε εκδικητικό. Μέχρι που του την φέρνουν στο πιάτο μετά από δικό του αίτημα για να αντιληφθεί ότι είναι ανίκανος να την ικανοποιήσει σεξουαλικά.

Μου κάνει λίγο αστείο, από τα δικά της λόγια να αποφάσισε ότι θα γίνει μεγάλος και τρανός σαν τον πατέρα του, ότι το υστέρημά του στην σεξουαλικότητα δεν τον κάνει λιγότερο άνδρα. Ο Ivar καλλιεργούσε λόγω του μίσους του πατέρα του έναν πολεμιστή μέσα του. Και τώρα, τώρα που ο Ragnar δεν έχει ούτε έναν σύμμαχο από εκείνους που θεωρούσε δεδομένους, βλέπει στον μικρό του γιο κάποιον που έχει τη δική του σπίθα.

Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί αυτό το δίδυμο αλλά διάολε είμαι έτοιμος και για την Αγγλία και για όλα τα δεινά που είπε ο Sheer ότι θα έρθουν στη ζωή όλων με την επιστροφή του Ragnar.