VIKINGS

Vikings S05E01-02: Όλα οδηγούν σε σένα

Καλώς ορίσατε σε άλλη μια σεζόν Vikings. Καλά να περάσουμε, πολλοί να πεθάνουνε, οι εχθροί μας να χάνουνε κι ο Ragnar να είναι ευτυχισμένος όπου κι αν βρίσκεται. Guest star του σημερινού recap, η Δέσποινα Βανδή.

Ακολουθεί διάλογος κακογραμμένου ελληνικού sitcom. Τρίτη μεσημέρι σε ένα γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας. Ο πρωταγωνιστής μας, ονόματι Θοδωρής, κάθεται στον υπολογιστή του και φορά τα αγαπημένα του ακουστικά που τον απομονώνουν από τον κόσμο τριγύρω. Πλησιάζει γενειοφόρος κομπάρσος και τον χτυπά στην πλάτη.

“Συγγνώμη που σε διακόπτω. Αύριο ξεκινά το Vikings και αναρωτιόμουν μήπως ήθελες να γράψω και φέτος τα recaps”.

“Ω ναι. Εννοείται. Να τα δημοσιεύουμε Παρασκευή πρωί;”.

“Ναι ρε, μείνε ήσυχος. Θα τα γράφω Πέμπτη βράδυ”.

Οι λέξεις αυτές γράφονται Κυριακή βράδυ και το κείμενο θα δημοσιευτεί το νωρίτερο Δευτέρα πρωί. Αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία. Γιατί κάθε εβδομάδα θα τα λέμε από εδώ για το Vikings. Κάθε βδομάδα θα διαβάζετε τα δικά μου δύο σεντς για την σειρά και στα σχόλια μπορούμε να συζητάμε ό,τι θέλετε.

Πάμε λίγο να δούμε πού μας βρήκε η έναρξη της πέμπτης σεζόν.

Ανάβεις φωτιές, ανάβεις κι όλα τα καις

Η σειρά έχτισε μαεστρικά τον χαρακτήρα του Ivar σε ολόκληρη την προηγούμενη σεζόν και επιτέλους θα τον δούμε να πρωταγωνιστεί. Μέσα σε αυτό το διπλό επεισόδιο προλάβαμε να τον δούμε να κλαίει, να απολογείται, να χτυπά τατουάζ the old way, να εκτελεί έναν ιερέα με λιωμένο χρυσό, να τα βάζει με τα αδέρφια του λίγες μέρες αφού έχει σκοτώσει έναν και να σηκώνεται στα πόδια του. Μεγάλο επεισόδιο για τον Ivar, μεγάλο άλμα για την πλοκή μας.

Τα αδέρφια είναι σε ένα κομβικό σημείο. Ο Ivar εκτέλεσε εν θερμώ τον άχρηστο αδερφό τους και είναι βέβαιο ότι είδαν κι εκείνοι τον θάνατό τους να περνά φευγαλέα. Με τον ισορροπιστή Bjorn εκτός πλάνου, ο Ubbe και ο Hvitserk είναι εκτεθειμένοι απέναντι στον Ivar. Και δεν μου φαίνονται και ιδιαίτερα ορεξάτοι να συνεχίσουν την περιπέτεια επί σαξονικού εδάφους. Πιο πολύ νιώθουν παγιδευμένοι στο να καλλιεργήσουν τη γη και να βρουν τρόπο να διαλύσουν τον μεγάλο στρατό παρά διψούν για περαιτέρω κατακτήσεις.

Ο Ivar από την άλλη, μέρα με τη μέρα έχει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στην σειρά, έχει περισσότερους υποστηρικτές στο στράτευμα και είναι σίγουρο ότι πολύ σύντομα θα είναι ο μόνος ηγέτης του μεγάλου στρατού. Το θέμα είναι αν θα αναλάβει την ηγεσία ξεκόβοντας από τα αδέρφια του ή αν θα το κάνει κόβοντας κομμάτια από τα αδέρφια του.

Να τη χαίρεσαι την καινούρια σου αγάπη

Κάτι τέτοιο είπε ο βασιλιάς Harald στον αδερφό του την ώρα που τον έβλεπε να φεύγει αγκαλίτσα με τον Bjorn. Πικραμένος για την προδοσία του αδερφού του αλλά αυτά που άκουσε στην τελευταία τους συνομιλία ήταν πέρα για πέρα ειλικρινή. Ο Harald φιλοδοξεί να γίνει βασιλιάς. Ο αδερφός του, τι να θέλει; Να γίνει ο αδερφός του βασιλιά; Καλύτερα τα ταξίδια, οι γυναίκες, τα ποτά. Τον αδικείς;

Ο Harald γυρνά στο Kattegat και εκεί αντιμετωπίζει φυσικά το ενδεχόμενο της εκτέλεσης. Ο ίδιος δεν φαντάστηκε, ακόμα κι αν είχε αποτύχει η εξέγερσή που έγινε εν τη απουσία του, ότι θα αποκαλυπτόταν το μυστικό του. Είναι πολύ τυχερός που η Lagertha τον άφησε να φύγει και ακόμα πιο τυχερός που έχει τώρα την Astrid στα χέρια του. Της ποτίζει το μυαλό με το ενδεχόμενο της εξουσίας και είναι βέβαιο ότι θα δούμε την Astrid να αμφισβητεί σιγά σιγά την παντοδυναμία της πρότερης αγαπημένης της.

Σε αυτό το σημείο ας κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για την πιο άβολη σεξουαλική σκηνή στο παγκόσμιο τηλεοπτικό τοπίο.

Γεια

Ο Floki φτιάχνει μια βάρκα για τον εαυτό του (γιατί μπορεί), αποχαιρετά ό,τι απέμεινε από τους Backstreet Boys και ανοίγει τα μικρά του πανιά στο άγνωστο. Σε ένα σακί έχει την αυτοσχέδια πυξίδα που του έδωσε ο Ivar την οποία και πετά στον ωκεανό χωρίς δεύτερη σκέψη.

Μπορεί στο τέλος του επεισοδίου να τον βλέπουμε να φτάνει σε στεριά – άγνωστο προς το παρόν το πού – αλλά δεν παύει να γεννά ερωτήματα η εμμονή του στους Θεούς και το σχέδιό τους για εκείνον. Ο Floki έχει σχεδόν παρακαλέσει τους Θεούς να τον πάρουν κοντά τους, χωρίς βέβαια να οδηγήσει ποτέ ο ίδιος τον εαυτό του στην αγχόνη όπως έκανε ο Ragnar.

Από την άλλη, ο Floki είναι ό,τι μας απέμεινε από το παλιό καλό Vikings. Εκείνο στο οποίο οι Θεοί είχαν τον πρώτο λόγο και η λογική έμπαινε σε δεύτερη μοίρα. Ελπίζω μόνο τα πεντάλεπτα που θα έχει στα επόμενα επεισόδια της σειράς να αξίζουν τον κόπο και να μην είναι μόνο περιπλάνηση σε αναζήτηση αξιών και δογμάτων.

Στα ‘δωσα όλα κι έμεινα στον άσσο

Ήταν αρκετά θλιβερό να βλέπεις τον Aethelwulf και την Judith σε μια καλύβα να μαζεύουν τα κομμάτια τους και να προσπαθούν να σώσουν τον Alfred από το θάνατο. Βασικά είναι θλιβερό να βλέπεις αυτό το τρίο ούτως ή άλλως. Είναι ό,τι απέμεινε από τα βασίλεια του Aelle και του Eckbert αλλά με έναν πραγματικά διεστραμμένο συνδυασμό γονιδίων και ισορροπιών. Ο Alfred θα παίξει κάποια στιγμή το ρόλο του στη σειρά, η ιστορία δεν αλλάζει. Αλλά μέχρι τότε, ο μόνος σύμμαχος της ανώμαλης αυτής οικογένειας είναι ο εντυπωσιακός στη σειρά Jonathan Rhys Meyers.

Υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις

Ο χαρακτήρας του είναι ένα μικρό αριστούργημα καθώς συγκεντρώνει όλα τα καλά και τα κακά ενός Σάξονα, όπως μας τον έμαθαν τα βιβλία. Είναι ο εκλεκτός του Θεού στη γη για τους συμπατριώτες του αλλά ταυτόχρονα είναι ένας αιμοδιψής τύπος που θέλει να σφάξει κάθε Viking που θα βρει στο διάβα του.

Στο άκουσμα της είδησης ότι ο Aethelwulf είναι ο νόμιμος βασιλιάς, κομπιάζει λίγο. Πιθανότατα αυτό να του χάλασε λίγο τα σχέδια. Αλλά είναι πολύ έξυπνος για να το δείξει. Αποδέχεται την κατάσταση, υποδέχεται τον νέο του βασιλιά και είναι βέβαιο ότι καταστρώνει ένα νέο σχέδιο για να βρεθεί εκείνος ακόμα πιο ψηλά στην πυραμίδα της εξουσίας.

Νομίζω ότι κάθε φορά θα είναι απολαυστικές εκείνες οι σεκάνς στις οποίες θα σαγηνεύει ακόμα μια πιστή της εκκλησίας. Το θέμα είναι τι θα γίνει όταν εκείνη που θα θέλει να ρίξει στο κρεβάτι του θα είναι κάποια που δεν πρέπει. Judith, Lagertha, you name her.

S01E01: Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ

Το φετινό μας spinoff μέχρι όπου αυτό μας βγάλει θα είναι ο Bjorn, ο οποίος παίρνει μερικά καλά πλοία, αρκετούς στρατιώτες και τον αδερφό του Harald και σαλπάρει για την Μεσόγειο. Στην ιστορία είναι ξακουστές οι επιδρομές των Vikings στην Μεσόγειο και είναι σίγουρο ότι θα δούμε μερικά πολύ αξιόλογα επεισόδια σε αυτό το μέτωπο.

Η στάση του Bjorn όμως έχει ενδιαφέρον και όσον αφορά τα αδέρφια του. Μετά το θάνατο του Ragnar και την σχετική απόσταση που έχει πάρει από την Lagertha, ο Bjorn είδε πόσο άσκοπη ήταν η παραμονή στο θρόνο της Νορβηγίας. Μέσα του καίει το ίδιο μικρόβιο που έκαιγε τον πατέρα του όταν ήταν μικρότερος. Θέλει να ταξιδέψει, θέλει να γνωρίσει τον κόσμο, θέλει ενδεχομένως και να κατακτήσει τον κόσμο. Αλλά κυρίως είναι περίεργος για το τι κρύβεται στην υπόλοιπη υφήλιο. Και ξέρει ότι δίπλα στον αιμοδιψή Ivar δεν θα είχε καμία τύχη να κυνηγήσει τα σχέδιά του.

Το μόνο που μου κάνει εντύπωση είναι το πόσο αποστασιοποιημένος είναι και από τη μητέρα και το κορίτσι του. Έστειλε μερικά φιλάκια κι αυτό ήταν. Ο Ragnar δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο αλλά είναι λίγο αργά να αρχίσουμε να αναλύουμε τι θα έκανε ο πατέρας του και τι όχι. Θα έχουμε καιρό στα επόμενα επεισόδια να τα πούμε πιο αναλυτικά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

Το ‘Vikings’ έψαχνε μέσω Facebook Έλληνες κομπάρσους
Πώς τελείωσε η προηγούμενη σεζόν του ‘Vikings’