VIKINGS

Vikings S05E07: Will the real Slim Shady please stand up?

Όσα είδαμε σε άλλο ένα επεισόδιο που οι γιοι του Ragnar Lothbrok φέρονται σαν κακομαθημένοι γαλαζοαίματοι. Το επεισόδιο ονομάζεται "Full Moon". Στην παρέα μας σήμερα ο Eminem.

Τα επεισόδια που προηγούνται μια μεγάλης μάχης, ανεξαρτήτως σειράς, πετούν συνεχώς από χαρακτήρα σε χαρακτήρα, μπλέκοντας φιλοδοξίες, αλαζονεία και μεγάλα λόγια. Το σκάκι που βλέπουμε να παίζει βασικό άξονα στο επεισόδιο εν αναμονή της μάχης είναι άλλο ένα κλασικό όπλο στη σεναριακή φαρέτρα μόνο που αυτή τη φορά ένιωθα ότι οι κινήσεις στο σκάκι ήταν παντελώς άσχετες και ασύνδετες με το στόρι. Κι υποθέτω αν ρώταγαν τους δημιουργούς, από ντροπή και μόνο θα απαντούσαν “όχι, όχι, τα παιδιά έπαιζαν τυχαία σκάκι, τους αρέσει πολύ”.

Η ερώτηση στον τίτλο από τον φίλο Eminem έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι ακόμα κι αν μεταξύ μας έχουμε παραδεχτεί ότι ο Ivar είναι πλέον ο πρωταγωνιστής μας στην μετά Ragnar εποχή, σε αυτό το επεισόδιο τουλάχιστον, κανένας από τους γιους του πάλαι ποτέ ηγέτη των Vikings δεν μοιάζει ικανός να ηγηθεί. Έχω μιλήσει πολύ για τις αρετές του Ivar αλλά στα τελευταία λίγα επεισόδια είναι προφανές ότι Slim Shady ήταν ένας. Και αυτόν τον χάσαμε πέρυσι τέτοια εποχή.

Σε κάθε περίπτωση το επεισόδιο είναι διαφωτιστικό για την ψυχοσύνθεση κάθε ενός από τους πρωταγωνιστές μας και έδωσε μερικές ωραίες στιγμές κλασικής αφιστόρησης του Vikings. Παρέα βέβαια και μα μερικές ξενέρωτες αφόρητα ατελείωτες σκηνές. Από την ευφορία στη φάτσα του Harald όταν έμαθε ότι θα γίνει πατέρας, στο συγκινητικό ενσταντανέ του Bjorn με τη Lagertha, κι από το tough love του Ivar στον Heahmund και τον παραλογισμό σε ότιδήποτε αφορά τον Ubbe, πάμε να δούμε τι έγινε στο επεισόδιο.

I’m  cleanin out my closet

 

Στο Kattegat επικρατεί μια σχετική αισιοδοξία μιας και η επιστροφή του Bjorn σημαίνει ότι η Lagertha έχει άλλον έναν πανίσχυρο σύμμαχο στον πολεμο. Κάτι που ψυλλιάζεται ο Ivar εντελώς τυχαία στο δικό του πλανάρισμα για τη μάχη. Μάνα και γιος είναι βέβαια υπερβολικά αισιόδοξοι για την έκβαση της μάχης και κοροϊδεύουν χαρακτηριστικά τον Ivar προεξοφλώντας την ήττα του. Σε μια σκηνή που κατά τα άλλα είχε όλα εκείνα τα στοιχεία για να κάνουν έναν νοσταλγό της πρώτης σεζόν του Vikings να τα μπήξει. Ο Bjorn με μανίκια που καλύπτουν εντελώς τα χέρια του για να μας θυμίζει το πιτσιρίκι που έτρεχε στο αγροτόσπιτο και η μάνα που νοσταλγεί την ήρεμη ζωή. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τον Bjorn να αναγνωρίζει τόσα πολλά στην μητέρα του και να της λέει ότι είναι περήφανος για εκείνη. Αν βλέπαμε αρχαία ελληνική τραγωδία θα περίμενα στην επόμενη σκηνή ένας από τους δύο να πεθάνει.

Η επιστροφή του Bjorn όμως φέρνει και μια άλλη αλυσίδα γεγονότων στην οποία δεν θέλω να επεκταθώ πολύ γιατί μοιάζει και λίγο χαζή. Ο Bjorn βαρέθηκε την Torvi και σαν καλός άνδρας είπε να της το πει με το που γύρισε από το world tour. Καθόταν η πιστή Πηνελόπη και ύφαινε στον αργαλειό χωρίς λόγο. Και όχι απλά την βαρέθηκε, βρήκε γρήγορα την νέα του αγάπη στην κόρη του βασιλιά από τον Βορρά. Η kinky σκηνή μεταξύ των δύο προσπαθώ να διαγραφεί από την μνήμη μου όσον αφορά την σειρά.

 

Αυτή όμως η εξέλιξη φέρνει και ένα άλλο άβολο σκηνικό. Ο Ubbe παρηγορεί την Torvi με ένα φιλί με την Margrethe να παρακολουθεί. Τι θέλει ο Ubbe ακριβώς να πετύχει; Να κερδίσει την εμπιστοσύνη άλλης μίας πιστής της Lagertha ώστε να την βγάλει από τη μέση ανώδυνα; Ή απλά βλέπουμε άλλον έναν παραλογισμό της σειράς όσον αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις;

 

Η συλλογιστική κλείνει με την Margrethe να ανακρίνει τον Ubbe στο κρεβάτι για τα νυχτοπερπατήματά του και να του αφηγείται πώς η δική της ιστορία, η ιστορία μίας σκλάβας που έγινε βασίλισσα, θα ήταν τρελό χολυγουντιανό μπλοκμπάστερ.

Like toy soldiers

 

Οι δημιουργοί πιθανότατα θεωρούν τις σκηνές ανάμεσα στον Ivar και τον Heahmund πολύ δυνατές σε αυτό το επεισόδιο αλλά λίγο η φωνή του Athelstan που ακούστηκε σε άλλο σημείο του επεισοδίου, λίγο η αναπόφευκτη σύγκριση με τις κουβέντες Ragnar – Athelstan και αμέσως το δίδυμο αυτό μοιάζει σαν να είναι μέσα σε ένα ring του UFC και ο ένας να κάνει trash talking στον άλλον γιατί δεν μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο.

Ομολογώ ότι γέλασα στο σημείο που ανακαλύπτουν ο ένας και ο άλλος τα παράλογα των θρησκειών τους αλλά κατά τα άλλα οι αναφορές στην θρησκεία είναι πολύ ασθενείς όσο κι αν η αγριεμένη φάτσα του Ivar ή η σοβαρή μούτα του Heahmund προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Ας συμφωνήσουμε ότι τους ταιριάζει καλύτερα το πεδίο της μάχης και ας προχωρήσουμε σε αυτό.

Η πιθανή εγκυμοσύνη της Astrid περιπλέκει απλά τα πράγματα και κάνει ακόμα πιο συμπαθή τον χαζομπαμπά Harald, ενδεχομένως για να τον αγαπήσουμε λίγο πριν τον δούμε κι αυτόν να αφήνει το τελευταίο του έντερο στη μάχη. Το αν είναι δικό του το παιδί ή αν πρόλαβε σε λιγότερο από δύο φεγγάρια ο βιασμός της Astrid να οδηγήσει σε προχωρημένη κυοφορία, είναι κάτι που δεν ξέρω αν θα μας ενδιαφέρει και πολύ στην συνέχεια. Θα έχει πλάκα πάντως η Astrid να φτάσει να γεννήσει αργότερα στην σειρά και ο γιος (;) της να διεκδικεί το θρόνο στο όνομα του Harald.

My name is

Ο νεαρός πρίγκηπας Alfred εμφανίζεται αυθάδης στο Lindisfarne, το ιερατείο που είδαμε κάποτε να καταστρέφεται ολοσχερώς από τον Ragnar. Εκεί όμως έρχεται σε μία βαθύτατη σύνδεση με τον πατέρα του κατά τη διάρκεια του Πάτερ Ημών. Κάτι λίγο σαν στο προαύλιο του σχολείου όταν είχαμε γιορτή και έλεγαν το Πάτερ Ημών στο μικρόφωνο και ακουγόταν ένας αντίλαλος. Αλλά ας πούμε σε λίγο πιο ουσιαστικό από αυτό γιατί η επιστροφή του Athelstan έστω και με αυτόν τον τρόπο είναι σημαντική για τους φαν της σειράς. Και είναι εκείνοι μάλιστα που θα στηρίξουν μελλοντικά τον Alfred μιας και στο πρόσωπό του θα βλέπουν τον αγαπημένο τους ιερομόμόναχο.

Προσωπικά με ενοχλεί η spiritual υπερβολή σε κάθε της μορφή και σε κάθε σημείο του χάρτη. Τη στιγμή μάλιστα που σε άλλο σημείο του επεισοδίου κοροϊδεύουμε ακριβώς αυτό. Ο Alfred προσπαθεί να πάρει αλλά και να δώσει κάποια μαθήματα. Κι αν δεν είχε βασιλικό αίμα θα τον είχαν ήδη διώξει με τις κλωτσιές από εκεί. Απολαμβάνω πάντως το πώς μέσα σε 1-2 ατάκες το Vikings προσπαθεί να αποδώσει ιστορικές στιγμές, όπως ας πούμε η μετάβαση των γραπτών από τα Λατινικά στην αγγλική γλώσσα.

Lose yourself in the music, the moment

 

Αυτό έπρεπε να είναι το spin off μου από την αρχή της σεζόν αλλά τέλος πάντων. Ο Floki τα έχει καταφέρει εξαιρετικά, έχει πείσει το πλήθος να κατασκηνώσει με λίγη θεϊκή βοήθεια και μια πηγή να αναβλύζει νερό την κατάλληλη στιγμή. Στο camp υπάρχουν φυσικά εκείνοι που τον κοιτούν με τα μάτια μεγάλα και περιμένουν να τους οδηγήσει στην ευτυχία αλλά και εκείνοι που τον αμφισβητούν. Είναι λίγο άστοχο το να αναρωτιέται κάποιος “πού είναι το σπίτι που έφτιαξαν οι Θεοί” λες και περίμενε να δει ένα σαλέ με τζακούζι και τζάκι. Αλλά από την άλλη ο Floki έπρεπε να περιμένει να υπάρχουν και μερικοί τέτοιοι.

Η έμφαση που δίνεται στο ζευγάρι που κάνει ωραιότατο μπανάκι αγκαλιά στη θερμή πηγή ανακοινώνοντας την άφιξη του πρώτου τέκνου του νέου κόσμου, αφήνει μια παρακαταθήκη για το μέλλον. Θα είναι αυτή η αφορμή για να επιβεβαιώσει ο Floki τους ισχυρισμούς του; Θα παίξει αυτό το νεογέννητο κάποιο ιστορικό ρόλο στη σειρά; Ή θα του τη βαρέσει του Floki τελείως και θα πει να σφαγιαστεί το παιδί για να τιμηθούν οι Θεοί;

Σε κάθε περίπτωση το storyline στο camp της Ισλανδίας γίνεται ολοένα και πιο ενδιαφέρον. Σίγουρα πιο ενδιαφέρον από πολλά άλλα που διαδραματίζονται στην σειρά. Αλλά είπαμε, έχει μάχη, πιθανότατα στο επόμενο επεισόδιο και τις μάχες του Vikings δεν τις βαρέθηκε ποτέ κανείς.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του Popcode.