VIKINGS

Vikings S04E20: Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους

Όσα πραγματικά επικά είδαμε στο φινάλε της τέταρτης σεζόν Vikings. Προφανώς και ακολουθούν spoilers για το επεισόδιο "The Reckoning".

Μας κράταγαν μεγάλη επεισοδιάρα για το φινάλε, πολύ πολύ καλύτερο από το αναμενόμενο. Κι αν είναι αυτή η πρόγευση για την επόμενη σεζόν, τότε πολύ απλά μπορούμε να παραδεχτούμε ότι το Vikings γίνεται καλύτερο με το πέρασμα του χρόνου. Νέα μέτωπα, νέοι πρωταγωνιστές, νέες περιπέτειες για όλους τους γιους του Ragnar. Εχμ, όχι όλους ακριβώς.

Αυτό που έχει αρχικά σημασία στο κλείσιμο της σεζόν, είναι αυτό που είχα πει και στο προηγούμενο επεισόδιο. Ότι φτάνουμε σε ένα τέλος εποχής με τον θάνατο του Ecbert, τη στιγμή που μόνο ο Floki και η Lagertha απομένουν για να μας θυμίζουν όσα ζούσαμε στην πρώτη σεζόν. Με τη Lagertha να έχει καν απόδοση στις στοιχηματικές ο θάνατός της, με τόσους εχθρούς που έχει μαζέψει και τον Floki να είναι δυστυχώς εκτός κάδρου πια. Θα στεναχωρηθώ πολύ αν η slow-mo αποχώρησή του σημάνει και την εξαφάνισή του από την σειρά. Δεν θέλω να είναι ένας τύπος που θα τον βλέπουμε αραιά και πού ή καθόλου.

 

Αυτό όμως που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην παρούσα φάση είναι η επόμενη μέρα για τους εναπομείναντες γιους του Ragnar. Ο καθένας έχει προδιαγράψει την μοίρα του και είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους.

Πριν προχωρήσουμε, να πούμε κι ένα μεγάλο μπράβο στη σειρά για τη μάχη που μας χάρισε.

 

Αλλά ας πάμε να δούμε έναν έναν τους ήρωές μας

Από Γλυφάδα Μαρακές

 

Ο Bjorn θέλει να κυνηγήσει το δικό του όνειρο και περιέργως βρίσκει συμπαραστάτη τον αδερφό του Harald που πραγματικά ούτε το όνομά του δεν θυμάμαι και δεν θα του κάνω καν τη χάρη να το googlάρω. Η Μεσόγειος είναι μία ακόμα ανεξερεύνητη περιοχή για τον Μαγγελάνο Bjorn και είμαι σίγουρος ότι αυτό το άνοιγμα στο χάρτη θα δώσει πολλά στην σειρά.

Το μόνο μου ερώτημα σχετικά με τον Bjorn είναι αν θα αφήσει την μητέρα του απροστάτευτη, αν θα την πάρει μαζί του στο ταξίδι ή αν όλα αυτά θα καταστραφούν όταν με την επιστροφή στο Kattegat μαθευτεί η προδοσία του Harald; Χτίζεται μια περίεργη δυναμική στην τετράδα αυτή και ομολογώ ότι δεν μου αρέσει και πολύ.

Οι εραστές της λαίδης Τσάτερλι

Ο Ubbe και ο Hvitserk ξέρουμε τι θα κάνουν. Ανυπομονούν να γυρίσουν στο κρεβάτι της Margrethe και να συνεχίσουν τα μενάζ α τρουά. Αμφισβητήσαμε το αν είναι ο Sigurd γιος του Ragnar και για αυτούς τους γελοίους δεν λέμε τίποτα γιατί ο Ubbe έχει scary eyes όταν θέλει και ο Hvitserk τρώει τη σάρκα του κρέατος ψιλομάγκικα.

Δεν ξέρω αν είναι εκείνοι που θα αναλάβουν τον οικισμό στην Αγγλία ή αν θα επιστρέψουν στο Kattegat για μια ζωή χαρισάμενη. Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν θα συγχωρήσουν τον Ivar που έσπασε την οικογένεια και σκότωσε τον αδερφό τους.

The crippled son S01E10

 

Φτάσαμε στο φινάλε και του spin off μας για αυτό το μισό της σεζόν. Και τι φινάλε με τον λατρεμένο μας Ivar να σκοτώνει εν θερμώ τον αδερφό του που εδώ που τα λέμε είχε γραμμένο ένα “μαλάκας” στο κεφάλι του. Το αν είχε σχέσεις με άνδρες κι αν έπαιζε το φλάουτο, δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα, αν ο Ivar αισθάνεται ότι είχε μια δικαιολογία παραπάνω, τι να πω. Αλλά ξέρεις, Vikings.

 

Ο Ivar λοιπόν ξεκινά δεδομένα τη δική του εκστρατεία. Έχοντας κερδίσει πόντους στη μάχη, έχοντας δείξει ένα ατρόμητο πρόσωπο δολοφονώντας τον αδερφό του κι έχοντας βασιστεί στην κλασική ρητορική του “παιδιά όχι εγώ, ο Όντιν μου λέει να τους σφάξουμε όλους”, αναμένεται να μπει ακόμα πιο βαθιά στην Αγγλία. Μόνο που εκεί, θα τον περιμένουν ως φαίνεται, πέρα από τον βασιλιά πλέον Aethelwulf και τον Alfred που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα προκόψει στη ζωή του, και ο νεοεισελθών στο cast που ακούει στο όνομα Heahmund και είναι επίσκοπος.

Ένας παπαροκάς να σώσει το βασίλειο

 

Όχι, μπράβο. Νέα προσθήκη χαρακτήρα στη σειρά και από τα πρώτα δείγματα φαίνεται ότι θα ταιριάξει απόλυτα. Ας ξεκινήσουμε με τα δημοσιεύματα που υπάρχουν ήδη στα γυναικεία περιοδικά αποθεώνοντας την επιλογή του Jonathan Rhys Meyers για το ρολο. Αν τα πάει οσο καλά πήγε και στο Tudors, θα είμαστε πολύ ευτυχείς. Κι ας συνεχίσουμε με το γεγονός ότι αν και ιερέας, μετά την κηδεία του ανθρώπου, πήγε να κοινωνήσει την σύζυγό του με έναν έτσι λίγο διαφορετικό τρόπο. Την ευλογία του μια φορά την έδωσε.

Αυτός θα σταθεί απέναντι στον Ivar; Αυτός θα χτίσει ξανά την πληγωμένη Αγγλία; Το ξίφος του έγραφε πάνω “ΑΝΑΝΥZΑΡΑΤΑ” και ψάχνωντας λίγο τι είναι αυτό βρήκα ότι είναι πιθανότατα από το “Ananizapta”, μία μεσαιωνική επιγραφή που είχε βρεθεί σε διάφορα αντικείμενα στη Βρετανία και τη Γερμανία και λέγεται ότι κρατούσε μακριά το κακό. Σημαντικότερα είχε βρεθεί και σε έναν πολύτιμο λίθο στην κατοχή της χριστιανικής εκκλησίας στην Αγγλία.

Η αγάπη είναι τα πάντα

 

Ο θάνατος του Ecbert είχε τιμή, είχε θυσία, είχε όλα όσα ήθελε ο ίδιος να έχει. Για να πεθάνει όπως τον δίδαξε ο φίλος του αλλά την ίδια στιγμή να κάνει και αυτό που ήθελε εκείνος. Αφήνοντας το θρόνο, ο Ecbert δίνει γη στους Vikings. Και δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο μπορούσε να το κάνει αυτό αφού είχε ήδη παραδώσει τα σκήπτρα αλλά αλήθεια τώρα; Αν ήθελαν οι Vikings να έχουν ένα κομμάτι δικό τους θα κόλλαγαν σε νομικά ζητήματα; Αλλά δεν αξίζει να ασχοληθούμε άλλο (προς το παρόν) με αυτό.

 

Ο Ecbert αποχαιρετά τον γιο του, τον φιλά και του λέει ότι η αγάπη είναι τα πάντα. Στον αντίστοιχο αποχαιρετισμό του Ragnar στον Ivar, ο Ragnar λέει στο γιο του ότι η αγάπη δεν είναι τίποτα. ΚΙ εδώ δεν έχουμε ένα απλό σκηνοθετικό τρικ, έχουμε την ουσία του διαλόγου ανάμεσα στον Ecbert και τον Ragnar σε όλη τους τη ζωή, έχουμε την σύγκρουση του Χριστιανισμού με τους Θεούς των Βίκινγκς, έχουμε την σύγκρουση της πίστης αλλά και του τρόπου ζωή ενός ευγενή από έναν πολεμιστή.

 

Οι φωνές που ακούει ο Ecbert πριν βάλει το μαχαίρι στις φλέβες του, σε αυτά τα λουτρά που ειπώθηκαν όλες οι μεγάλες αλήθειες επί αγγλικού εδάφους, είναι ένα μικρό recap των ανθρώπων στη ζωή του Ecbert. Εϊναι μια υπενθύμιση ότι κι εκείνος, όπως και ο φίλος του, ήταν ένας μεγάλος άνδρας, ένας μεγάλος ηγέτης.

Θα τα ξαναπούμε μέσα στη χρονιά με την αρχή του πέμπτου κύκλου. Άγνωστο ακόμα πότε αλλά ήδη έχουν γυριστεί και τα 20 επεισόδια οπότε προβλέπω να μην αργούμε πολύ. Μέχρι τότε, πάρτε μια spoilerάτη γεύση τι έχουμε να δούμε την επόμενη σεζόν.