PUBLI
SPONSORED

Παχυσαρκία: Το πιο συχνό λάθος και ο πιο σωστός τρόπος να την αντιμετωπίσεις

O Dr. Δημοσθένης Αποστολίδης, Στρατιωτικός Ιατρός, Γενικός Χειρουργός και Διδάκτορας ΑΠΘ αποκαλύπτει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την επιτυχή αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Η αύξηση του βάρους και η μακροχρόνια διατήρησή του, άνω των φυσιολογικών ορίων προκαλεί την χρόνια νόσο της παχυσαρκίας καθώς και συνυπάρχουσες παθήσεις που μειώνουν το προσδόκιμο της επιβίωσης.

Στις μέρες μας στο προφίλ των ασθενών που χρειάζονται επέμβαση για την παχυσαρκία και αφορά ασθενείς με Δείκτη Μάζας Σώματος  (ΒΜΙ)  > 40 ή >35 με συνοδές σοβαρές παθήσεις όπως υπέρταση, καρδιοπάθεια, ορθοπεδικές παθήσεις κλπ, προστίθενται και οι ασθενείς με σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 ακόμα και με BMI 30. Η αποτελεσματικότητα των συντηρητικών μεθόδων αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ωφελεί μόνο ασθενείς με δυνατή προσωπικότητα και ισορροπημένους συναισθηματικά, ώστε να μπορέσουν να συμμορφωθούν σε αυστηρούς κανόνες που πρέπει να υπακούσουν για όλη τους τη ζωή. Δεν φτάνει όμως μόνο η προσωρινή απώλεια του επιπλέον βάρους το σημαντικότερο ρόλο παίζει η διατήρηση της απώλειας και για να γίνει αυτό πρέπει να προσπαθείς συνέχεια να αλλάξεις τον τρόπο ζωής που σε οδήγησε σε αυτό το αδιέξοδο.

Είναι αποδεδειγμένο ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις που πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένες χειρουργικές ομάδες με εμπειρία και μετά από επιλογή της ιδανικής μεθόδου που αφορά το προφίλ του κάθε ασθενή αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης και βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών σε λιγότερο από 6 μήνες. Σήμερα με την πρόοδο της τεχνολογίας και την εξέλιξη της χειρουργικής ρομποτικά, συρραπτικά και εργαλεία αιμόστασης κάνουν τις επεμβάσεις παχυσαρκίας ασφαλέστερες και μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι τείνουν να γίνουν επεμβάσεις ρουτίνας.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες διεθνείς μελέτες αποδεικνύουν ότι αυτοί οι ασθενείς με Διαβήτη Τύπου 2 καταλήγουν να διακόπτουν τη θεραπεία με ινσουλίνη μετά από επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας καθώς εκτοξεύεται σημαντικά το κόστος θεραπείας του διαβήτη. Η σχέση κόστους – οφέλους συντηρητικής vs. επεμβατικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας πείθει όλο και περισσότερους να επιλέξουν την χειρουργική αντιμετώπιση αφού και αυτό επιβεβαιώνουν  σημαντικές επιστημονικές μελέτες παγκοσμίως.

Με την κατάλληλη  επιστημονική καθοδήγηση δίνεται σε ολοένα και περισσότερους ασθενείς η ευκαιρία να αλλάξουν τη ζωή τους.

Dr. Δημοσθένης Αποστολίδης, Στρατιωτικός Ιατρός, Γενικός Χειρουργός, Διδάκτορας ΑΠΘ