ΡΟΛΟΙ

Fortis Stratoliner, το ρολόι που δοκιμάζεται στο διάστημα

Τo Fortis Stratoliner είναι ειδικά σχεδιασμένο για αστροναύτες, αλλά με μία τιμή που μπορεί να το αποκτήσουν πολύ περισσότεροι.

Πολύ πρόσφατα γράψαμε για τα πιο θρυλικά ρολόγια του διαστήματος. Ήταν τα μοντέλα – πρωτοπόροι, αυτά που φορέθηκαν σε περίφημες «πρώτες» της ανθρωπότητας (η πρώτη πτήση στο διάστημα, το πρώτο περπάτημα στο διάστημα, η κατάκτηση της Σελήνης κλπ). Αλλά κανένα τους δεν ήταν σχεδιασμένο αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη περιπέτεια. Συνήθως ήταν στιβαρά pilot watches ή εργαλεία χρονομέτρησης που ήταν λογικό να προσαρμοσθούν στους σκοπούς μιας διαστημικής αποστολής. 

Στα χρόνια όμως που πέρασαν, ο άνθρωπος δε σταμάτησε να ταξιδεύει στο διάστημα (ίσως όχι ακόμη με τη συχνότητα που θα ήθελε ένας Elon Musk ή ένας Richard Branson, αλλά σίγουρα οι αποστολές, ειδικά στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, είναι αρκετά συχνές.

Τι ρολόγια επιλέγουν σήμερα οι αστροναύτες

Πολλοί φορούν Fortis, κυρίως λόγω της συνεργασίας της Roscosmos με τον ελβετικό οίκο (από το γερμανόφωνο Grenchen), αλλά και γιατί κατασκευάζει ρολόγια με αποκλειστικό γνώμονα τη χρήση στο διάστημα. Από την ίδρυση της εταιρείας, το 1912, η φιλοσοφία της και αυτό που την έκανε να ξεχωρίζει από τους γειτονικούς της οίκους ήταν ο προσανατολισμός προς τα ρολόγια – εργαλεία, κυρίως ανθεκτικά μοντέλα για αεροπόρους.

Όταν κατακτήθηκε το διάστημα, ήταν λογικό για τη Fortis (η λέξη άλλωστε σημαίνει «δυνατός» στα λατινικά) να αποδείξει ότι τα ρολόγια της όχι μόνο αντέχουν, αλλά μπορούν να διαπρέψουν και εκτός Γης.

Για τον μηχανισμό του καινούργιου της «διαστημικού» ρολογιού, του Stratoliner, συνεργάστηκε με το manufacture La JouxPerret (έχουμε ξαναμιλήσει γι’ αυτό πρόσφατα, χάρη στο «εξωτικό» Solargraph της TAG Heuer).

O calibre Werk 17 όπως είναι το όνομά του, προσαρμόσθηκε σε κάσες που ήταν δεμένες πάνω σε ένα αερόστατο ηλίου και πριν μισό χρόνο περίπου η Fortis το έστειλε 30 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, για να δει πώς θα αποδώσει ο μηχανισμός της. Το μπαλόνι διέθετε ειδικούς αισθητήρες που μετρούσαν διάφορες ενδείξεις και από τους 13 μηχανισμούς που κουβαλούσε, μόνο οι 2 δεν απέδωσαν το αναμενόμενο.

Fortis Stratoliner, το ρολόι που δοκιμάζεται στο διάστημα

Η εταιρεία μελέτησε προσεκτικά το τι συνέβη στις δύο αυτές περιπτώσεις και έξι μήνες μετά παρουσίασε το Stratoliner με τον εξελιγμένο Werk 17. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η επόμενη δοκιμή του θα γίνει μέσα σε ένα πύραυλο που θα εκτοξευθεί στο «πραγματικό» διάστημα και θα γυρίσει με τις κατάλληλες μετρήσεις, πριν το ρολόι διατεθεί στους κοσμοναύτες.

Fortis Stratoliner, το ρολόι που δοκιμάζεται στο διάστημα

Βέβαια, μέχρι τότε μπορεί να το αποκτήσει οποιοσδήποτε κοινός θνητός -που έτσι και αλλιώς δεν πρόκειται να το τεστάρει σε τέτοιες ακραίες συνθήκες. Η Fortis είναι γνωστή όχι μόνο για τα στιβαρά της ρολόγια, αλλά και για τις εξαιρετικές τιμές με τις οποίες τα συνοδεύει. Και το νέο Stratoliner κοστίζει 4.950 ευρώ στην πιο προσιτή εκδοχή του.

Όχι, και άσχημα για ένα ρολόι με το δικό του μηχανισμό, με λειτουργία χρονογράφου, ημερομηνίας και μέρας, που δονείται σε συχνότητα 4Hz και διαθέτει αυτονομία κουρδίσματος 60 ωρών.

Fortis Stratoliner, το ρολόι που δοκιμάζεται στο διάστημα

Αισθητικά, είναι εξαιρετικά μίνιμαλ. Ακριβώς ο τύπος του ρολογιού που θα περίμενες να δεις στο αποστειρωμένο περιβάλλον ενός διαστημικού σταθμού. Η κάσα του έχει διάμετρο 41 χιλιοστά, και είναι κατασκευασμένη από ανακυκλωμένο, ανοξείδωτο ατσάλι. Είναι γυαλισμένη, και τα στοιχεία που ξεπροβάλουν από αυτήν, όπως τα μπουτόν ή τα μπράτσα, έχουν τη λογική του εργαλείου παρά εξυπηρετούν την αισθητική.

Το ρολόι είναι αδιάβροχο στα 200 μέτρα και έρχεται είτε με λουράκι από καουτσούκ, είτε με ατσάλινο μπρασελέ -ενώ οι επιλογές στο καντράν είναι σε τρία χρώματα, δύο αποχρώσεις του γκρι και ένα λευκό (που μοιάζει σίγουρο περισσότερο «αστροναυτικό» από τα άλλα δύο). Στις ενδείξεις του καντράν υπάρχουν κάποιες μπλε λεπτομέρειες. Στην ουσία κάποιες χρονικές περιόδοι έχουν «χαρακτηριστεί» μπλε.

Δεν είναι τυχαίο αυτό. Έχει να κάνει με τους χρόνους που σχεδιάζει η πτήση της Virgin Galactic -πόση ώρα για να βγει εκτός ατμόσφαιρας, πόση ώρα οι επιβάτες της θα βρεθούν σε καθεστώς μηδενικής βαρύτητας και πόση ώρα θα νιώσουν την πίεση από τον κινητήρα που θα τους ξανασπρώξει στη Γη.

Προφανώς, όσοι θα πετάξουν σε μια Virgin Galactic έχοντας ξοδέψει μια περιουσία, δεν θα τσιγκουνευτούν τα πέντε χιλιάρικα ενός Fortis Stratoliner. Αλλά και για όσους δεν πρόκειται να βρεθούν ποτέ στο διάστημα, αλλά τους συναρπάζει η ιδέα, το Stratoliner είναι αυτή τη στιγμή ό,τι πιο κοντινό σε διαστημικό εργαλείο θα μπορέσουν να αποκτήσουν ποτέ.