iStock
GROOMING

Πώς να αποτριχώσεις σωστά την ευαίσθητη περιοχή σου

Μέτρον άριστον είναι το πρώτο και βασικό πράγμα που πρέπει να έχεις υπόψιν όταν σουλουπώνεις ή αποτριχώνεις την περιοχή εκεί κάτω.

Σύμφωνα με αμερικάνικη έρευνα, πάνω από τους μισούς άντρες έχουν υιοθετήσει μία grooming ρουτίνα για την ευαίσθητη περιοχή τους, που όπως αντιλαμβάνεσαι δεν εξαντλείται στη σωστή υγιεινή. Για την ακρίβεια, το 50,5% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι κάνει αποτρίχωση, τριμάρει ή ξυρίζει συστηματικά τη βουβωνική χώρα.

Το αν θα αποφασίσεις να σουλουπώσεις την ηβική σου περιοχή και το πώς θα το κάνεις είναι ξεκάθαρα προσωπική υπόθεση. Ένας δερματολόγος σίγουρα μπορεί να σε συμβουλεύσει καταλλήλως για τον δρόμο που πρέπει να επιλέξεις -αν επιλέξεις- και πιθανότατα θα συνηγορούσε στο εξής: τα πράγματα εκεί κάτω να είναι τακτοποιημένα, όχι αποψιλωμένα. Τι εννοούμε; Καλή λύση η αποτρίχωση και το ξύρισμα, αλλά προκαλούν μικροτραυματισμούς, ερεθισμούς, θυλακίτιδες, καταστρέφουν την ποιότητα του δέρματος και αυξάνουν τον κίνδυνο για πρόκληση μολύνσεων. 

Να κάνεις ή μην κάνεις αποτρίχωση στην κάτω περιοχή;

Εξαρτάται από το πόσο έντονη, αραιή ή σχεδόν μηδαμινή είναι η τριχοφυΐα. Υπάρχουν άντρες που σχεδόν δεν έχουν τρίχες στο κορμί τους ή είναι πολύ ξανθές για να τις παρατηρήσει κάποιος, άλλοι που έχουν μία φυσιολογική τριχοφυΐα και εκείνοι που ταλαιπωρούνται από έντονη τριχοφυΐα. Στην τελευταία περίπτωση, η αποτρίχωση είναι μονόδρομος στις περιοχές που κανονικά δεν υπάρχουν τρίχες, όπως είναι η πλάτη. Τα γεννητικά όργανα όμως δεν ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει λάθος ή σωστό. Πράττεις ό,τι σε γεμίζει αυτοπεποίθηση.

Οι 4 βασικοί τρόποι αποτρίχωσης

Το ξύρισμα: Αυξάνει τον κίνδυνο για θυλακίτιδες, ερεθισμούς, κοκκινίλες, σπυράκια ακόμα και μολύνσεις. Είναι ωστόσο ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να εξαφανίσεις τις ανεπιθύμητες τρίχες.

Το trimming: Εδώ ουσιαστικά δεν μιλάμε για αποτρίχωση, μιας και οι τρίχες δεν απομακρύνονται από τη ρίζα τους. Είναι ο πιο ανώδυνος τρόπος για να σουλουπώσεις την έντονη τριχοφυΐα, καθώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ερεθισμού για το δέρμα.

Το κερί/χαλάουα: Ανεξαρτήτως του πόσο ανεκτικός είσαι στον πόνο, το κερί πονάει και ειδικά στην ηβική περιοχή, ακόμα περισσότερο. Είναι σαφώς πιο αποτελεσματικό σε διάρκεια συγκριτικά με το ξυράφι, που πρέπει να ξυρίζεσαι σήμερα και μεθαύριο πρέπει να ξυριστείς ξανά, ενέχει όμως τους ίδιους κινδύνους για το δέρμα, από τις θυλακίτιδες μέχρι τις κοκκινίλες, τα τα σπυράκια και τις πληγές.

Το laser: Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αποτρίχωσης. Ναι, κοστίζει κάτι παραπάνω αλλά προσφέρει ριζική λύση στην ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, ενώ σέβεται το δέρμα.  

Γνώμη μας; Απόφυγε το ξυράφι και το κερί και προτίμησε το τριμάρισμα. Αν πάλι θέλεις ντε και καλά να μην βλέπεις τρίχες εκεί κάτω, ε τότε ναι, η αποτρίχωση με laser θα σε σώσει. 

Σωστή φροντίδα σημαίνει σωστή υγιεινή

Τόσο η ενυδάτωση, όσο και η καθαριότητα της αποτριχωμένης περιοχής είναι δύο αναγκαίες κινήσεις. Αγόρασε μία ειδική καταπραϋντική κρέμα με φυσική σύνθεση για να ανακουφίζεις το δέρμα μετά το ξύρισμα και παράλληλα φρόντισε να καθαρίζεις σχολαστικά το ξυραφάκι ή την κεφαλή της κουρευτικής/ξυριστικής μηχανής. 

Όπως θα γνωρίζεις άλλωστε και από το πρόσωπό σου, το να διατηρήσεις μία σωστή υγιεινή κατά τη διάρκεια της αποτρίχωσης, ιδίως αυτής που αφορά το ξύρισμα, είναι το πιο σημαντικό βήμα που μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τους ερεθισμούς ακόμα και μία πιθανή μόλυνση, που ειδικά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μπορεί να αποβεί άκρως επικίνδυνη.