
Η Gen Z βλέπει αγώνες για όσα γίνονται έξω από τις γραμμές του γηπέδου
- 3 ΑΥΓ 2026
Τα αθλητικά events, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο ή οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δεν γνωρίζουν ηλικίες. Βέβαια, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί ότι οι μεγάλες διοργανώσεις χρησιμοποιούν τα social media, ώστε να προσελκύσουν κοινό μικρότερων ηλικιών, είτε μέσα από τα δικά τους κανάλια είτε μέσω των δημιουργών περιεχομένου.
Νέα μελέτη του USC Annenberg School for Communication and Journalism σε συνεργασία με το Acceleration Community of Companies, έδειξε ότι το 78% της Gen Z παρακολουθεί ζωντανές αθλητικές εκδηλώσεις για να δει celebrities, συναυλίες ή/και δράσεις προώθησης εμπορικών σημάτων, που όπως έχουμε δει έχουν κάνει για τα καλά την εμφάνισή τους σε οτιδήποτε αθλητικό διοργανώνουν οι Αμερικάνοι. Μάλιστα, το 39% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το έχει ήδη κάνει, και ένα επιπλέον 39% είπε ότι θα το έκανε.
Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι το 49% της νέας γενιάς δείχνει ενδιαφέρον για τον αθλητισμό έπειτα από περιεχόμενο που δημιουργείται από αθλητές, οπαδούς ή/και βίντεο που γίνονται viral.
«Για τις προηγούμενες γενιές, ο αγώνας ήταν αυτό που τους έκανε οπαδούς. Για τη Gen Z είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης», δήλωσε η Πρόεδρος του ACC, Monica Chun, όπως διαβάζουμε στο The Wrap. «Οι νέοι οπαδοί δεν ερωτεύονται απαραίτητα πρώτα το παιχνίδι. Τους ελκύει πιο πολύ ένας αθλητής, μία ιστορία ή μία συζήτηση γύρω από ένα γεγονός. Η σχέση ενός celebrity με το παιχνίδι ή ένα απλό βίντεο στο TikTok μπορεί να έχει την ίδια δύναμη με το ίδιο το παιχνίδι. Παλαιότερα, ο αθλητισμός έχτιζε μία κουλτούρα. Τώρα, ολοένα και περισσότερο, η κουλτούρα δημιουργεί οπαδούς του αθλητισμού».
Η έρευνα
Η διαδικτυακή έρευνα διεξήχθη από 15 μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές του USC σε συνεργασία με τους υπαλλήλους του ACC. Το δείγμα τους ήταν 2.154 νεαροί που ανήκουν στην Gen Z (γεννημένους από το 1997 και μετά), μέσω της πλατφόρμας YouGov καθώς και ένα δείγμα 146 ατόμων της Gen Z (ηλικίας 18-29) από την τοπική κοινότητα.
Τη στιγμή που το 26% των συμμετεχόντων δηλώνουν πως είναι φανατικοί οπαδοί του αθλητισμού, ένα άλλο 26% βρίσκεται στην «απέναντι πλευρά», ενώ το 48% βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα, με τους ερευνητές να χαρακτηρίζουν αυτούς τους ανθρώπους ως «The New Bandwagon». Η έρευνα διαπίστωσε ότι η Gen Z δεν αλληλλεπιδρά με τα σπορ μέσω μίας και μόνο εφαρμογής ή ενός συγκεκριμένου μήκους/μορφής περιεχομένου.
Ακόμη, το 25% της Gen Z θα προτιμούσε να παρακολουθεί την προσωπική ιστορία ενός αθλητή παρά τους αγώνες που παίζει, ενώ το 32% τείνει να υποστηρίζει μεμονωμένους αθλητές και όχι τις ομάδες τους. Για να το προσαρμόσουμε στη δική μας πραγματικότητα, το 32% προτιμά να υποστηρίζει τον Haaland για παράδειγμα ως παίκτη και όχι τη Μάντσεστερ Σίτι που αγωνίζεται (σοφή απόφαση!).
Από τους ερωτηθέντες, το 50% δήλωσε ότι η μείωση των τιμών των εισιτηρίων θα ήταν η σημαντικότερη αλλαγή που θα τους ωθούσε να παρακολουθήσουν περισσότερες ζωντανές αθλητικές διοργανώσεις, ενώ το 31% της Gen Z, συμπεριλαμβανομένων τόσο των οπαδών όσο και όσων δεν ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό, δήλωσε ότι θα προτιμούσε να παρακολουθήσει μια «μεγάλη διοργάνωση», όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο ή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028, αντί για έναν μόνο τελικό πρωταθλήματος ή ακόμα και τρεις αγώνες της κανονικής περιόδου.
Η Gen Z είναι μία γενιά που έχει βάλει για τα καλά στη ζωή της την τεχνολογία και τα social media. Γενικότερα, τα social media έχουν εισχωρήσει στον χώρο του αθλητισμού σε σημαντικό βαθμό, με την παραγωγή περιεχομένου και όχι μόνο. Είναι φυσικό κάποιοι να ασχολούνται με τα αθλητικά γεγονότα εξαιτίας των celebrities, ωστόσο ο αθλητισμός έχει την ικανότητα να ενώνει τους ανθρώπους, όπως ακριβώς και τα social media. Μία συνύπαρξη αθλητισμού και social media, σε λογικά πάντα πλαίσια, σίγουρα θα έχει μεγάλη ανταπόκριση στη Gen Z.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.