ΠΟΤΟ
SPONSORED

Επίσκεψη στη νέα μονάδα Τσιλιλή: Από τους αμπελώνες του Τυρνάβου στο ποτήρι σου

Μια πλήρης εμπειρία στους αμπελώνες και την παραγωγή του τσίπουρου Τσιλιλή, όπου παράδοση και ποιότητα συναντιούνται.

Στην καρδιά της Θεσσαλίας, ανάμεσα στα γραφικά Μετέωρα και τον επιβλητικό Τύρναβο, βρίσκεται ένα μέρος που συνδυάζει παράδοση, καινοτομία και φυσική ομορφιά: η νέα μονάδα απόσταξης της εταιρείας Τσιλιλής. Ως δημοσιογράφος του OneMan, είχα την τύχη να βρεθώ εκεί και να ανακαλύψω από πρώτο χέρι τη μαγεία που κρύβεται πίσω από την παραγωγή του αυθεντικού ελληνικού τσίπουρου.

Αφού διασχίσαμε τους αμπελώνες της Τσιλιλής, αισθάνθηκα σχεδόν σαν να έμπαινα σε ένα τοπίο βγαλμένο σαν από παραμύθι, με τα αμπέλια να απλώνονται απέραντα κάτω από τον ήλιο και τα Μετέωρα να υψώνονται περήφανα στο βάθος. Η τοποθεσία αυτή, φημισμένη για την παραγωγή εξαιρετικών ποικιλιών όπως το Μοσχάτο Τυρνάβου, δεν είναι τυχαία. Εδώ, τα σταφύλια αποκτούν την ποιότητα και την αυθεντικότητα που απαιτούν για να παράγεται το καλύτερο τσίπουρο και η εταιρεία Τσιλιλής το γνωρίζει καλά αυτό.

Η εμπειρία μου όμως, είχε ξεκινήσει λίγο πριν, από την περιήγηση στην ολοκαίνουρια μονάδα απόσταξης. Το κτίριο, σχεδιασμένο με σεβασμό στην παράδοση αλλά και την καινοτομία, συνδυάζει την παλαιά τέχνη της απόσταξης με τις σύγχρονες ανάγκες παραγωγής.



Η νέα μονάδα εκτείνεται σε 5.000 τ.μ. στην περιοχή Δαμάσι, ενώ βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τους αμπελώνες, εξασφαλίζοντας έτσι την άμεση και γρήγορη μεταφορά των σταφυλιών για την απόσταξη. Το γεγονός αυτό είναι κρίσιμο για τη διατήρηση της φρεσκάδας και των γευστικών χαρακτηριστικών της πρώτης ύλης, κάτι που αναμφίβολα αντανακλά στην ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Εξερευνώντας τις εγκαταστάσεις, παρατήρησα τη λεπτομέρεια και τον σεβασμό που αποπνέουν οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής του τσίπουρου, με το βλέμμα στραμμένο πάντα στο μέλλον. Οι τεχνικές που εφαρμόζονται στο εργαστήριο επιτρέπουν τη δημιουργία μικρών παρτίδων απόσταξης, εξασφαλίζοντας έτσι την ποιότητα σε κάθε στάδιο της παραγωγής.

Η νέα μονάδα όχι μόνο ενισχύει τη δυνατότητα να παράγεται το τσίπουρο με απόλυτη ακρίβεια, αλλά μειώνει και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, με τη χρήση βιοαερίου και ανακύκλωση της θερμότητας από τα καζάνια, δημιουργώντας ένα φιλικό προς το περιβάλλον αποστακτήριο.


Με τον Κώστα Τσιλιλή στο πηδάλιο της επιχείρησης, η ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης παίρνει νέα τροπή. Ο Κώστας, ένας αυθεντικός συνεχιστής της παράδοσης, είναι εκείνος που τόλμησε να εμφιαλώσει το τσίπουρο και να το παρουσιάσει σε νέες αγορές, ακόμα και σε αστικά περιβάλλοντα, όπως η Αθήνα.

Κάπως έτσι, το τσίπουρο Τσιλιλή έγινε αναγνωρίσιμο και αγαπητό σε όλη τη χώρα, αλλά και εκτός αυτής. Η όρεξή του να εξερευνήσει νέες δυνατότητες για το τσίπουρο, οδήγησε στη δημιουργία σειράς παλαιωμένων αποσταγμάτων, όπως το Dark Cave και το Αγιονέρι, που ανεβάζουν το προϊόν σε νέα επίπεδα ποιότητας και γεύσης.



Φτάνοντας στους αμπελώνες, ένιωσα ότι το τοπίο αυτό δεν ήταν απλώς ένα μέρος για να παράγεται τσίπουρο, αλλά μια ζωντανή ιστορία ανθρώπων που μοχθούν για την τοπική οικονομία. Η συνεργασία της Τσιλιλής με τους αμπελουργούς της περιοχής δεν είναι απλώς επαγγελματική, αλλά βασίζεται σε βαθιές και ειλικρινείς σχέσεις αλληλοστήριξης και ανάπτυξης. Η στήριξη των τοπικών παραγωγών ενισχύει την αειφορία της περιοχής και επιτρέπει στους ανθρώπους του Τυρνάβου να συνεχίσουν να παράγουν υψηλής ποιότητας σταφύλια, με σεβασμό στο περιβάλλον και την παράδοση.



Και μετά ήρθε η στιγμή που όλα όσα έζησα μπήκαν σε ένα ποτήρι τσίπουρο Τσιλιλής, γεμάτο γεύση και ένταση, Ήταν το τέλειο φινάλε για την εμπειρία. Ήταν σαν να έπινα την ίδια τη Θεσσαλία – το γεμάτο σώμα του, η ισχυρή γεύση και τα αρώματα που κυριαρχούσαν με κάθε γουλιά με πήγαν πίσω στους αμπελώνες και στα χέρια των ανθρώπων που το δημιουργούν. Ένα τσίπουρο τόσο αυθεντικό και γεμάτο χαρακτήρα, που αποπνέει την ψυχή της περιοχής.


Η νέα μονάδα απόσταξης και οι αμπελώνες της Τσιλιλής, λοιπόν, δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα μιας σκληρής δουλειάς και καινοτομίας, αλλά και το ίδιο το μέλλον του ελληνικού τσίπουρου. Ο Κώστας Τσιλιλής με την ομάδα του δείχνουν τον δρόμο για την αναγνώριση του ελληνικού αποστάγματος διεθνώς και η φιλοδοξία τους να το τοποθετήσουν δίπλα στα μεγαλύτερα διεθνή αποστάγματα είναι πιο ζωντανή από ποτέ.

Exit mobile version