iStock
LIFE

3 εύκολοι τρόποι για να ζεσταθείς στο σπίτι σου οικονομικά

Υπάρχει τρόπος να παραμείνεις ζεστός χωρίς να φτάσει ο λογαριασμός του ρεύματος στα ύψη.

Η θέρμανση «χρησιμοποιεί» περισσότερη ενέργεια και κοστίζει περισσότερα χρήματα, από κάθε άλλο σύστημα ενός μέσου σπιτιού του πλανήτη. Συνήθως αντιστοιχεί στο 30% του λογαριασμού ενέργειας. Κάποιες μικρές, απλές αλλαγές στις συνήθειες σου, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του ποσού που θα δεις στον επόμενο λογαριασμό. Παράλληλα θα βοηθήσεις (μέσω της μείωσης των ρύπων που εκπέμπεις) και το περιβάλλον να σε βοηθήσει.

Διάβασες ήδη πως θα ασχοληθούμε με εύκολους τρόπους και μικρές αλλαγές, που μπορούν να βελτιώσουν τη θερμοκρασία του χώρου σου. Η πρώτη -μακράν της δεύτερης- είναι να εξαφανίσεις τις διαρροές. Ένα καλά μονωμένο σπίτι ρίχνει έως και 20% τους λογαριασμούς.

Θα σου προτείνω να ελέγξεις εξονυχιστικά όλα τα κουφώματα, ώστε να εντοπίσεις τυχόν ρωγμές. Σε ένα τέτοιο τσεκ που έκανε «αλουμινάς» στο σπίτι μου, με έφερε αντιμέτωπη με μια τρυπίτσα που είχε ανοίξει στην κάτω γωνία συρόμενου παραθύρου (εκεί που κλείνει). Όπως μου είπε ο ειδικός, είναι από την πολυκαιρία και υπάρχει ειδικός στόκος που τακτοποιεί το θέμα.

Ο ίδιος επαγγελματίας επιβεβαίωσε πως είχαν αποχωρήσει από τη θέση τους τα βουρτσάκια στεγάνωσης. Είναι οι τρίχες που υπάρχουν στο εσωτερικό των παραθύρων αλουμινίου, για να εμποδίζουν την όποια απειλή. Την ίδια δουλειά κάνουν και τα κουμπωτά λάστιχα, τα οποία επίσης μπορείς να αλλάξεις. Για την ιστορία, η αλλαγή στοιχίζει κάπου στα 60 ευρώ για κάθε παράθυρο και βελτιώνει κατά τουλάχιστον 50% την κατάσταση.

Για κάθε άλλη περίπτωση (πχ το κάτω μέρος των κουφωμάτων ή εκεί όπου συναντιούνται τα συρόμενα παράθυρα) υπάρχουν προσιτές λύσεις στην αγορά. Όπως υπάρχουν προσιτές λύσεις και για κάθε άλλο υλικό κουφωμάτων. Γενικά, έχετε στο μυαλό σας πως η επένδυση στα κουφώματα βοηθά να ζούμε πιο άνετα στα διαμερίσματα μας, χειμώνα-καλοκαίρι. Βάλτε τη στο πρόγραμμα, αρχίζοντας από το δωμάτιο που χρησιμοποιείτε περισσότερο.

Η δεύτερη οδηγία που δίνουν ειδικοί είναι να μην ανεβοκατεβάζουμε το θερμοστάτη, είτε πρόκειται για αυτόν που επικοινωνεί με το σύστημα θέρμανσης της πολυκατοικίας, είτε για εκείνον του κλιματιστικού. Όπως συμβαίνει με τον καύσωνα, έτσι και στο πολύ κρύο είναι χρήσιμο να μην απέχει πέραν των 10 βαθμών η εξωτερική θερμοκρασία από εκείνη που ζητάμε να πιάσει το όποιο μηχάνημα χρησιμοποιούμε.

Το αφήνουμε σε αυτήν τη σταθερή θερμοκρασία για οκτώ ώρες και έτσι εξοικονομούμε έως και 10% ετησίως στη χρήση ενέργειας, όπως ζεσταίνουμε (ή κρυώνουμε) ουσιαστικά το σπίτι μας. Ειρήσθω εν παρόδω, ακόμα και 1 βαθμός Κελσίου λιγότερος μπορεί να δώσει έως και 6% εξοικονόμηση στον λογαριασμό.

Το άνοιξε-κλείσε του κλιματιστικού, στοιχίζει περισσότερο και αποτέλεσμα δεν έχουμε (δεν ζεσταίνονται οι τοίχοι), αφού το χρησιμοποιούμε σαν θερμάστρα. Εν τω μεταξύ, τα κλιματιστικά αποδίδουν όσα υπόσχονται (και στο θέμα της κατανάλωσης), όταν τα συντηρούμε σωστά.

Μια άλλη οδηγία που έδωσε το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ είναι η χρήση ηλεκτρικής κουβέρτας, αντί του όποιου θερμαντήρα χώρου. Δεδομένα άλλη δουλειά κάνει το ένα και άλλη το άλλο, παρ’ όλα αυτά, οι θερμαντήρες χώρου χρησιμοποιούν γενικά από 750 έως 1.500 watt, που μεταφράζεται σε από 6 έως 12 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας για οκτώ ώρες χρήση. Οι ηλεκτρικές κουβέρτες χρησιμοποιούν από 50 έως 200 Watt, ή από 0,4 έως 1,6 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας.

Εάν παραμένει ζητούμενο να ζεστάνεις το χώρο, πάρε κάτι που αντιστοιχεί στα σωστά τετραγωνικά (αλλιώς θα καίει περισσότερο ρεύμα και δουλειά δεν θα βλέπεις) και τσέκαρε πως δεν θα χρειαστείς αναβάθμιση του ηλεκτρικού πίνακα του σπιτιού (νέο ρελέ), ώστε να αντέξει αυτό που αγόρασες.