Από την πρόληψη του HIV στη σεξεργασία
Οι περικοπές στη χρηματοδότηση των ΗΠΑ άφησαν εκατοντάδες LGBTQ+ εργαζόμενες στο Νεπάλ χωρίς εισόδημα, οδηγώντας πολλές στη σεξεργασία και εκθέτοντάς τες σε νέους κινδύνους.
- 26 ΙΟΥΛ 2026
Για χρόνια, εργαζόμενοι σε προγράμματα πρόληψης του HIV επισκέπτονταν σχεδόν κάθε βράδυ ένα σκοτεινό σημείο δίπλα σε έναν αυτοκινητόδρομο στο κεντρικό Νεπάλ. Εκεί συναντούσαν τρανς σεξεργάτριες, προσφέροντας δωρεάν εξετάσεις, ενημέρωση και συμβουλευτική. Σήμερα επιστρέφουν στο ίδιο σημείο, αλλά από την άλλη πλευρά: όχι ως επαγγελματίες υγείας, αλλά ως άνθρωποι που αναγκάστηκαν να μπουν στη σεξεργασία για να επιβιώσουν.
Η ανατροπή αυτή ήρθε μετά τις περικοπές της αμερικανικής χρηματοδότησης για την εξωτερική βοήθεια, οι οποίες οδήγησαν στην απώλεια περίπου 280.000 θέσεων εργασίας σε ανθρωπιστικά προγράμματα παγκοσμίως. Για πολλούς από όσους εργάζονταν στο Νεπάλ, οι επιλογές ήταν ελάχιστες. Για τα τρανς άτομα, σχεδόν ανύπαρκτες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press, περίπου 100 εργαζόμενοι, μέλη της LGBTQ+ κοινότητας, που έχασαν τη δουλειά τους σε οργανώσεις πρόληψης του HIV στράφηκαν στη σεξεργασία για να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα. Πρόκειται για ανθρώπους που μέχρι πρόσφατα στήριζαν κοινότητες υψηλού κινδύνου και σήμερα βρίσκονται οι ίδιοι εκτεθειμένοι στις ίδιες συνθήκες που προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν.
Το παράδοξο είναι ακόμη πιο σκληρό αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ίδιες περικοπές περιόρισαν και την πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης του HIV, όπως η προφυλακτική αγωγή. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αύξηση των ανθρώπων που στρέφονται στη σεξεργασία, σε συνδυασμό με τη μείωση των διαθέσιμων υπηρεσιών υγείας, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των νέων μολύνσεων.
Οι ιστορίες που κατέγραψε το Associated Press αποτυπώνουν μια πραγματικότητα γεμάτη φόβο και βία. Σχεδόν όλες οι πρώην εργαζόμενες που μίλησαν στο πρακτορείο ανέφεραν ότι έχουν δεχθεί επιθέσεις αφότου ξεκίνησαν τη σεξεργασία. Κάποιες περιγράφουν ομαδικούς βιασμούς, άλλες ξυλοδαρμούς, ενώ πολλές λένε πως αναγκάζονται να πουν ναι στο σεξ χωρίς προφύλαξη επειδή διαφορετικά χάνουν τον πελάτη. Παράλληλα, οι αστυνομικές επιχειρήσεις δεν τις κάνουν να αισθάνονται πιο ασφαλείς, αντίθετα, αρκετες καταγγέλλουν παρενοχλήσεις και βία ακόμη και από αστυνομικούς.
Η Princy Tamang εργαζόταν ως σύμβουλος πρόληψης του HIV στην οργάνωση Friends Hetauda. Σήμερα περνά τα βράδια της περιμένοντας πελάτες στον ίδιο δρόμο όπου κάποτε μοίραζε ενημερωτικό υλικό και παρέπεμπε ανθρώπους για εξετάσεις. Στο σπίτι της κρατά ακόμη τα πιστοποιητικά εκπαίδευσής της, υπενθύμιση μιας ζωής που μοιάζει να ανήκει στο παρελθόν.
Η πρώην συνάδελφός της, Rubi Lama, εργάστηκε για εννέα χρόνια στην ίδια οργάνωση. Όταν έχασε τη δουλειά της προσπάθησε να βρει άλλη απασχόληση, όμως, όπως λέει, κάθε φορά που οι εργοδότες διαπίστωναν ότι ήταν τρανς, η διαδικασία σταματούσε. Όταν δεν μπορούσε πλέον να πληρώσει το ενοίκιο, τα φάρμακα ή ακόμη και το φαγητό της, στράφηκε στη σεξεργασία. «Όλες μας έχουμε υπάρξει θύματα βίας», λέει σήμερα.
Για τη Bharati Thapa, επίσης πρώην εργαζόμενη της Friends Hetauda, ο εφιάλτης ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας νύχτα στον δρόμο, καθώς όπως καταγγέλλει, έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από ομάδα ανδρών σε έναν ξενώνα.
Και οι τρεις μοιράζονται την ίδια επιθυμία: να επιστρέψουν στη δουλειά που είχαν, όχι μόνο επειδή τους εξασφάλιζε ένα εισόδημα, αλλά επειδή τους επέτρεπε να ζουν με αξιοπρέπεια.
Σήμερα, όπως λένε, ο φόβος είναι μόνιμος. Φόβος για τη βία, για την αστυνομία, για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, για τον HIV. Ένας φόβος που, όπως περιγράφουν, υπάρχει πλέον «από παντού».
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.