
Η ιστορία του Fiat που ήθελε να γίνει Lamborghini
- 23 ΑΥΓ 2022
Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά εκείνα που το έκαναν τόσο δημοφίλες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και γιατί το συγκεκριμένο μοντέλο της Fiat θεωρείται μέχρι σήμερα το ιταλικό όχημα που ήθελε να γίνει «η επόμενη Lamborghini»;
Η ιστορία πίσω από το ξακουστό Fiat X1/9
Όλα ξεκίνησαν το 1969 όταν η διάσημη ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία έδωσε στην κυκλοφορία το Fiat 128. Το συγκεκριμένο όχημα, το οποίο βλέπουμε να οδηγεί στους δρόμους του Λονδίνου ο Mr. Bean, έκανε μεγάλο πάταγο παγκοσμίως. Έτσι, λοιπόν, η οικογένεια Piemonte που βρίσκεται μέχρι σήμερα στη διοίκηση της εταιρίας, οραματίστηκε τη δημιουργία ενός ακόμη γρηγορότερου μοντέλου, το οποίο θα ανταγωνιζόταν στα ίσια εκείνα της Ferrari και των υπόλοιπων εγχώριων αυτοκινητοβιομηχανιών.
Το εντυπωσιακό είναι, μάλιστα, πως το νέο Fiat X1/9 ανέλαβε να σχεδιάσει ο νεαρός τότε Marcello Gandini, ο οποίος είχε πρόσφατα υπογράψει τη θρυλική Lamborghini Miura. Το όχημα κυκλοφόρησε στην αγορά τον Νοέμβριο του 1972.
Το αμάξωμα, οι νέες αναρτήσεις, τα φρένα αλλά και η τρομερή υποδύναμη του νέου Fiat για τα δεδομένα της εποχής (σημειώνεται πως το όχημα έφτανε τα 170 χλμ./ώρα με μόλις τέσσερις ταχύτητες) ενθουσίασαν τους φίλους του αυτοκινήτου της εποχής που άρχισαν να το αγοράζουν το ένα πίσω από το άλλο.
Ένα μοντέλο που πούλησε 170.000 αυτοκίνητα
Δύο χρόνια αργότερα, το 1974, έκανε το ντεμπούτο του και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μια ιδιαίτερα απαιτητική αγορά. Η επιτυχία του και εκεί ήταν άμεση, καθώς πουλήθηκαν σχεδόν αμέσως 10 χιλιάδες, ενώ από το 1975 ολόκληρη η παραγωγή κατέληγε στο εξωτερικό.
Μέσα στα χρόνια, η Fiat δημιούργησε αρκετές παραλλαγές για αγώνες ράλι που έφταναν να αποδίδουν μέχρι και 192 ίππους. Ιδιαίτερη ήταν η λατρεία που έδειξαν οι Βρετανοί στο συγκεκριμένο όχημα. Χαρακτηριστικό είναι πως έως το 1978 είχαν καταφέρει να πουληθούν συνολικά 100.000 οχήματα μόνο στη συγκεκριμένη χώρα. Το Fiat X1/9 συνεχίστηκε να παράγεται ως το 1988, πουλώντας συνολικά 174.000 αυτοκίνητα.
Αρκετά από αυτά βρίσκονται μέχρι σήμερα σε γκαράζ συλλεκτών αυτοκινήτων, ενώ η αγορά τους είναι εξαιρετικά ακριβή, καθώς αποτελούν σπάνια κομμάτια τόσο εξαιτίας της πρωτοποριακής εμφάνισης, όσο και της τρομερής υποδύναμης που είχαν για τα δεδομένα της εποχής.